ingeniørdebat.dk

Ingeniørdebat => Aktuelt => Emne startet af: Kusco efter 08, August 2011 - 10:39

Titel: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Kusco efter 08, August 2011 - 10:39
Har lige læst denne artikel:
http://www.alive.dk/Nyheder/Sund/2011-31-Saadan-paavirker-morgenkaffen-dig.aspx?referer=jp&aid=2507659&sid=2189 (http://www.alive.dk/Nyheder/Sund/2011-31-Saadan-paavirker-morgenkaffen-dig.aspx?referer=jp&aid=2507659&sid=2189)

Nu drikker jeg meget kaffe, så nogle gode råd i retning af hvad der er sundest etc. var måske ikke helt uinteressant.
Artiklen udnævner "kogekaffe" til at være det værste, og "filterkaffe" ..ja "bedre".

Nu bliver jeg i tvivl om hvad  der menes for jeg laver altid kaffe med rigtigt kogende vand, fra El-kedel, ned i en filtertragt.
Er min kaffe så "filterkaffe" eller "kogekaffe" ?
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: SuperClaus efter 08, August 2011 - 10:49
fra http://da.wikipedia.org/wiki/Kaffe (http://da.wikipedia.org/wiki/Kaffe)

Kogekaffe laves ved at hælde kaffe i en gryde eller lignende med kogende vand, og brygget koger så videre nogle minutter. Metoden er meget udbredt i f.eks. Norge, samt ses ofte i diverse western film. Dette er dog ikke en måde at lave velsmagende kaffe på.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Mikael Boldt efter 08, August 2011 - 11:11
Jeg arbejder pt i Bosien og Herzegovina og her kaldes den lokale kaffe for bosnisk kaffe, men det er en afart af tyrkisk kaffe.

Da min svenske kollega smagte de første gang - udbrød han: "det er næsten som gammeldags svensk koge-kaffe"

Sådan laver min sekretær bosnisk kaffe (4 kopper:
1)  Vand i el-kedlen og den tændes
2)  Den lille kogeplade på komfuret tændes på fuld knald
3)  4 tsk hårdt brændt, fintmalet kaffe kommes i den lille kolbe sammen med 4 tsk sukker
4)  når kogepladen er rødglødende hældes der vand i kaffen og kolben placeres på kogepladen
5)  når kaffen koger røres der og kaffen hældes i de små kaffe kopper.
6)  jeg slukker for kogepladen (vi har altid en diskussion om hvorvidt det er nødvendigt at kogepladen er rødglødende og om det er nødvendigt at slukke fordi der skal jo "snart" brygges mere kaffe)

Inden man drikker sin kaffe rører man sukker i og lader den stå lidt så bundfaldet samler sig. Man drikker forsigtigt og filtrerer kaffen mellem fortænderne så man undgår alt for meget grums i munden.

sammen med kaffen får man vand og noget sødt Bosnian Delight.
(http://robpacker.files.wordpress.com/2011/01/img_7057.jpg?w=300&h=199)

se her: http://www.pantswithnames.com/2010/09/bosnian-coffee.html (http://www.pantswithnames.com/2010/09/bosnian-coffee.html)
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Kusco efter 08, August 2011 - 12:14
Nåh det der, et er jo det samme som også Polakkerne gør.

Har været gift med en polak i 11år, så jeg har fået mit grums.

Sukker ideen fik jeg dem ret hurtigt forklaret at de godt måtte beholde.

Havde det ikke i tankerne da jeg ligesom associerede artikelen med danske forhold og jeg har aldrig mødt kaffe brygget på den måde i DK. Andet end af herboende Polakker.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: John Larsson efter 08, August 2011 - 12:19
Jeg arbejder pt i Bosien og Herzegovina og her kaldes den lokale kaffe for bosnisk kaffe, men det er en afart af tyrkisk kaffe.

Da min svenske kollega smagte de første gang - udbrød han: "det er næsten som gammeldags svensk koge-kaffe"


Svensk "kogekaffe" er grovmalede kaffebønner der tilsættes en kedel med koldt vand. Når kaffe koger, tager man den af blusset og lader den klare lidt ved at give den ro. I gamle dage kunne man finde på at bruge særlige klaringsmidler, fx æggehvide. Man hælder kaffen gennem finmasket tesi over i serveringskanden eller i dagligdagen direkte i kopperne. Det "fine" var at bruge nye kaffebønner, men garvede kogekaffeelskere gjorde aldrig kedelen ren; man fjernede blot en del (fx halvdelen) af sidste kogs kaffegrums inden man tilsatte nye bønner, altså en slags solera-princip! En anden måde at variere smagen på er at lade kaffen koge mere eller mindre, for man tager den af blusset; længere tid giver mere garvesyre.

Hvis man har en kaffekolbe, den type hvor man hælder bønnerne i overdelen, kan man på en enkel måde lave "kogekaffe". Man lader da vandet blive ved med at koge, altså efter at det vand der kan komme op i overdelen, er kommet derop. På den måde kan man variere garvesyreindholdet. Med den slags kolbe kan man også variere smagen ved "solera-metoden", ved ikke at rense overdelen helt for gammel grums!

Tyrkisk kaffe kan minde om svensk kogekaffe, men den er meget stærkere og så skal den serveres rygende varm i små kopper. Den dyd, altså at kaffen skal være varm og serveres i små "sjatter", synes jeg nok bør klæbe til al kaffedrikning; jeg har i hvert fald altid brugt den til min melittakaffe!
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: chrismark efter 08, August 2011 - 23:57
Som jeg husker fra Polen blev kaffe lavet ved komme knust kaffe i klare glaskrus og overhældt med kogende vand.
(http://images.sklepy24.pl/145265786_?width_max=310&height_max=310)
Billedet viser the, men det er meget tynd klar glas (szklanka) man brugte, og som skulle have en metal holder. Kaffen var færdig når grumset var sunket til bunds. (ku ses gennem glaset)
Jeg har aldrig set det brugt i Danmark.

The lavede man i meget små thekander, hvor man lavede en meget stærkt ekstrakt af the. Nå der blev serveret blev der eks. hældt 1 cm. ekstrakt i glaset og derefter friskkogt vand.

Marek.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Sophiante efter 09, August 2011 - 06:45
Jeg er glad for, at min polske kone ikke laver kaffe på "polsk"........
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Kusco efter 09, August 2011 - 09:41
Citér
The lavede man i meget små thekander, hvor man lavede en meget stærkt ekstrakt af the. Nå der blev serveret blev der eks. hældt 1 cm. ekstrakt i glaset og derefter friskkogt vand.


Ja det gjorde min tidligere sviger fam. også.

Nu har jeg så skiftet dem ud med en Russisk sviger familie, (der havde en 15år yngre datter).

Derovre laver man også te på den måde, derimod drikker man sjældent kaffe.
Tilgengæld bruger de enorme mængder sukker i teen. Det er jo i glas så man kan se sukkeret stå op mod 2cm i glassset!
Jeg skal ikke have sukker i og det medfører altid nogen hvisken og mumlen, "de er sq sære der ovre vest på".

Hvad jeg ofte undrer mig over ved den te ekstrakt metode er at det ikke bliver harsk eller besk, som jeg ville forvente når det står flere dage på den måde.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Morten Jødal efter 09, August 2011 - 12:19
Hvad jeg ofte undrer mig over ved den te ekstrakt metode er at det ikke bliver harsk eller besk, som jeg ville forvente når det står flere dage på den måde.

Mine to eneste besøg i Rusland var på et hotel i Skt. Petersborg, hvor skikkene virkede ret vestlige, og da jeg ikke har russisk familie, har jeg kun hørt om ekstraktmetoden til tebrygning, ikke smagt produktet.
Men jeg har et par forslag:
1. Hvis bladene fjernes fra ekstrakten hurtigt, når garvesyren ikke at trække ud, så teen bliver ikke bitter. Og der er en del antioxidant i the, så den koncentrerede ekstrakt bliver ret holdbar.
2. Hvis bladene står i ekstrakten, er risikoen for bitterstoffer større. Men det høje osmotiske tryk i den koncentrerede ekstrakt gør måske udsondringen langsommere - de mere flygtige aromatiske styoffer vinder konkurrencen.

Den tredje løsning: at visse thesorter slet ikke indeholder garvesyre - tror jeg ikke på i tilfældet russisk the. De er ret robuste.

P.S. Bemærk, at min skepsis i forhold til produktet kommer til udtryk i stavemåden! Rigtig the er med h  ;)

Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Uffe Kaagaard efter 09, August 2011 - 13:56
Her er en udmærket debatside, som omhandler rusisk t(h)e: http://brassgoggles.co.uk/forum/index.php?topic=17466.0 (http://brassgoggles.co.uk/forum/index.php?topic=17466.0)
Et stykke nede i debatten kan man se de specielle sammenpressede t(h)e-klodser, som åbenbart bruges i brygningen på en samovar.


Morten, jeg kan se at du er lidt inkonsekvent når det drejer sig om retskrivning  ;D
 
1. Hvis bladene fjernes fra ekstrakten hurtigt, når garvesyren ikke at trække ud, så teen bliver ikke bitter.
P.S. Bemærk, at min skepsis i forhold til produktet kommer til udtryk i stavemåden! Rigtig the er med h  

Hilsen, Uffe
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: harbst efter 09, August 2011 - 17:48
Teen brygges ikke på samovar. Den er kun til at levere det varme vand, som man spæder den op med.
Med hensyn til stavemåden , må Morten jo som ikke mere ansat i det offenlige , gøre som han vil. Han kan nu stave fosfor ligesom hyphest og  knaphul  , hvis han lyster.
Men h i te , det er skaberi.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Morten Jødal efter 09, August 2011 - 17:59
Men h i te , det er skaberi.

Det kan du jo mene. Jeg har samme opfattelse af alle, der skriver seoto i stedet for CO2 (hvorimod de, der skriver CO2, ikke skaber sig, de er blot kemiske ignoranter).

Uffe, min stavemåde er slet ikke inkonsekvent, men du har ikke forstået pointen: God THE fremstilles ved at komme spilkogende vand på tørrede og fermenterede blade af busken Camellia Sinensis (også kaldet Thea Sinensis).
Alle andre forsøg på at lave "blomstervand" ved at blande blade af diverse buske eller træer med mere eller mindre varmt vand bliver kun til den underlødige drik te.
Den skelnen afspejledes i min stavning.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: B Mønnike efter 09, August 2011 - 19:56
Jeg er ganske enig med Morten

THE er en behagelig VÆDSKE der laves på den kinesiske plante Thea Sinensis, der frit oversat betyder kinesisk the ;D

Spilkogende vand hældes over Thebladene. Theen trækker i fem minutter og bladene sies fra

Alle andre væsker der er lavet på andre planters blade kan kun have mediciske formål som camille og pilebladeafkog og må for mig gerne staves TE.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: SuperClaus efter 10, August 2011 - 08:16
Hvis "te" er defineret ved at være "blomstervand", så ved jeg godt hvilken is-te jeg bedst kan li' ....


http://www.drinksdatabasen.dk/drinks/mojito/ (http://www.drinksdatabasen.dk/drinks/mojito/)

Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: chrismark efter 10, August 2011 - 16:12
Siden tråden NU handler om the  ;D er der en anden måde og servere theen på.
Jeg husker det som den rafinerede måde og behandle sine gæster på.

1. Lav stærk "Esencja" af blade i rigtig esencja kande. Lad det trække og køle af.
2. Kog vand og hæld det i de klare glas.
3. Forsigtigt hæld den afkølede esencja langs glaset side.
4. Den kolde esencja vil synke til bunds og skabe 2 farvet the.

Fidusen er bla. at man kan styrkebestemme sin the efter behov.

Marek.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: harbst efter 11, August 2011 - 18:01
Det er sikkert en fin måde Chrismark. Jeg får det jævnligt ved en dame , som er vokset op i Rusland og har sin familie der.
Folk fra andre lande med stærke thetraditioner, som kina, tyrkiet og og England vil ikke kendes ved Bjarkes eller Mortens metode.  
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Morten Jødal efter 11, August 2011 - 22:53
Folk fra andre lande med stærke thetraditioner, som kina, tyrkiet og og England ...

Du kunne tilføje Irland!
Jeg har på et tidspunkt haft indgiftet irsk familie, og første gang jeg serverede min fine (og dyre!) Darjeeling for dem, rynkede de på næsen, for den havde jo ganske vist en fin aroma, men smagte ikke af så meget som de var vant til!
De er vant til at drikke meget stærk the - fortrinsvis den særdeles robuste Assam - med masser af koffein, men også en del garvesyre. "Den grimme smag" tager de så med mælk og sukker.
Præcis ligesom der også - jfr. trådens start - er vidt forskellige kaffekulturer i forskellige kaffedrikkende lande.

Jeg har ikke prøvet Chrismarks metode, men den lyder ellers interessant, og forudsat punkt 1 omfatter brygning på KOGENDE vand, er den slet ikke uforenelig med mine ideer. Så jeg vil gerne prøve ved lejlighed.
Lige præcis brygning på spilkogende vand ved jeg til gengæld, at rigtige thedrikkende englændere vægter meget højt. Men også i England er thekulturen i forfald: Da jeg besøgte Science Museum i London i år 1985, serverede cafeteriet rigtig the, og jeg kunne vælge mellem "white or black" (med eller uden mælk). Ved mit næste besøg i 1991 var standarden den samme elendige som i et dansk cafeteria  :(
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: harbst efter 12, August 2011 - 10:24
Spilkogende eller bare vand ved kogepunktet, burde da være ligegyldigt, hvis man bruger rent vand. Kun hvis vandet er kloret, eller har andre ubehagelige gasser, kan det hjælpe at lade det spille et stykke tid.

Til god kaffe af den slags vi danske bedst kan lide, må vandet ikke være helt så varmt, og man må absolut ikke holde den i længere tid på en varmeplade. Jeg ved ikke hvad der sker kemisk, men den får en grim kogesmag.
Så vil jeg hellere have kold kaffe.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Morten Jødal efter 12, August 2011 - 13:24
Spilkogende eller bare vand ved kogepunktet, burde da være ligegyldigt, hvis man bruger rent vand.
Ikke helt.
Der sker noget med vandet i det øjeblik det kommer helt i kog, og til god the skal den effekt også være til stede når det hældes over bladene. Det er den kun hvis vandet er svagt overhedet, hvilket er tilfældet med spilkogende vand.
Almindeligvis forklares effekten med, at cellevæggene i plantecellerne skal sprænges af overtrykket i det kogende vand, men jeg ved ikke om forklaringen er rigtig. Jeg har aldrig lavet egentlige forsøg, kun af og til smagt de underlødige produkter, der fremkommer når reglen ikke overholdes  :(
Typisk siger kaffedrikkere, der har hørt om, at the skal laves på kogende vand: "Det har lige kogt!", når de kommer ind med en termokande varmt vand til at hælde over tebrevene. Resultatet bliver derefter ... (dog bedre end på de cafeterier, hvor man kan fylde sin kop med varmt vand i kaffeautomaten først i forsyningslisten, men tebrevene ligger helt henne ved kassen, så man først kan få lov til at dyppe brevet i det lunkne vand, når man er nået helt frem til betalingen  :o)
 
Forøvrigt er der blandt rigtige thedrikkere to skoler, også i Danmark. Rådgivningen hos den berømte Perchs Thehandel i København går på langvarig udkogning, inden vandet hældes over bladene, jeg selv tilhører den anden skole: Vandet skal storboble, men kun i få sekunder, og derpå skal påhældningen begynde lynhurtigt.
Måske ligger årsagen i forskellige vandkvaliteter, som harbst også antyder?

Til god kaffe af den slags vi danske bedst kan lide, må vandet ikke være helt så varmt, og man må absolut ikke holde den i længere tid på en varmeplade. Jeg ved ikke hvad der sker kemisk
Også dette har jeg hørt fra mange sider, men ikke selv afprøvet. Måske er det den anden side af "kogendevandseffekten"?

At en sjat kaffe, der står i lang tid på en varmeplade - typisk i en kande med stor overflade nær bunden - ændrer sig kemisk, også selv om den ikke har kogt, finder jeg til gengæld ikke mærkeligt. Næsten alle organiske stoffer ændrer sig ved kontakt med luftens ilt ved høj temperatur.
Titel: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: gerda vilholm efter 13, August 2011 - 15:37
Når man bruger en elkedel med automatisk afbryder, vil vandet spilkoge i et eller to sekunder før kontakten slukker.
Er dette nok til at kalde vandet spilkogende, når jeg umiddelbart herefter hælder vandet over tebladene?

Jeg er selv omhyggelig med først at lægge teen i koppen (jeg bruger et teæg til at lægge i koppen) og derefter hælde det kogende vand over.

Imidlertid har jeg i et cafeteria, jeg frekventerer, ofte observeret at kunder frivilligt først hælder det varme vand i koppen og derefter lægger teposen i.
hvis jeg anbefaler dem at gøre det omvendt ser de desorienterede på mig.

I min forretning havde vi tidligere det varme vand i en termokande, men det er vi gået bort fra. Nu har vi en lille elkedel som vi tænder hver gang der skal laves en kop te.

Venlig hilsen   Gerda
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Morten Jødal efter 13, August 2011 - 15:45
Hej Gerda.
Der er forskel på elkedler og deres forsinkelse, men almindeligvis er det fint at snuppe vandet i samme øjeblik kedlen slår fra.
Jeg har også observeret, at der øjensynlig er en gruppe mennesker, der foretrækker lunkent blomstervand (eller urtevand) for the. Det må de jo selv om, men det er overhovedet ikke samme produkt, og jeg bliver aldrig forfalden.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Mikael Boldt efter 13, August 2011 - 16:06
Jeg bruger el-kedel, når kedlen er ½ fuld så har jeg ikke problemer med at lave spilkogende vand fordi vanddampen som skal finde vej gennem det lille hul helt oppe ved håndtagets og frem til bimetal fjederen som afbryder strømmen er lang og vand koger i flere sekunder, men når kedlen er fuld, afbryder bimetal-fjederen for hurtigt.

Jeg lader derfor låget på elkedlen stå åben så kan vandet koge længere.

PS. Kaffe på Bodumkande er ikke kogekaffe, men lader man kaffen stå forlænge inden filteret presses ned bliver den bitter alligevel.

PPS. Denne diskussion om hvordan man staver til te har gået lang nok!!!
Dansk Sprognævn har fastslået at korrekt dansk stavemåde er t-e. Den danske stavemåde har været gældende siden 1872, hvilket er længere tid end te-brevet og urte-teen har været på det danske marked.  
http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the (http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the)
Kun offentlig ansatte personer er forpligtet til at bruge dansk retskrivning, vi andre kan vælge og skrive te med eller uden h, uden at vi behøver at skyde hinanden i skoen at vi er forkerte på den eller ej, frankofile eller ej.


Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: Kusco efter 14, August 2011 - 10:12
Citér
PPS. Denne diskussion om hvordan man staver til te har gået lang nok!!!
Dansk Sprognævn har fastslået at korrekt dansk stavemåde er t-e. Den danske stavemåde har været gældende siden 1872, hvilket er længere tid end te-brevet og urte-teen har været på det danske marked. 
[url]http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the[/url] ([url]http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the[/url])
Kun offentlig ansatte personer er forpligtet til at bruge dansk retskrivning, vi andre kan vælge og skrive te med eller uden h, uden at vi behøver at skyde hinanden i skoen at vi er forkerte på den eller ej, frankofile eller ej.


Fuldstændig enig.
Det er grotesk at overvære næsten samtlige tråde ødelægges af et totalt latterligt og barnligt skænderi om hvordan noget staves.
Så af voksne mennesker der endda for de flestes vedkommende har en rimelig pæn alder og uddannelse bag sig.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: B Mønnike efter 14, August 2011 - 10:30
Du er inde på noget Kusko

Det er bedøvende ligegyldig at mærke elektriske maskiner med hvilken strømart de er beregnet for man komme bare ledningerne i et 240V stik. Er der tre så forbindes den ene til jordbenet og så stikker man det i stikkontakten og ser hvad der sker. Går lyset ud, bytter man rundt på ledningene indtil sikringerne ikke springer mere.

Hvis maskinen ikke kører og der kommer en sort røg......

Det er muligt at du ikke kan se gennem pedanteriet, som også er et dril fordi vi der har være på meget længe også ved hvor vore diskussions partneres kanter er. Dette dril anvendes når man synes at tingene tager en lidt for akademisk vinkel.

Morten er THE fanatiker, jeg er stave fanatiker og foretrækker også at skrive THE for markere at det er noget specielt og bliver drillet med at jeg ofte staver væske VÆDSKE.
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: John Larsson efter 14, August 2011 - 11:01


PS. Kaffe på Bodumkande er ikke kogekaffe, men lader man kaffen stå forlænge inden filteret presses ned bliver den bitter alligevel.



For nogen tid siden erhvervede jeg mig et elektrisk kolbekandeapparat som Bodum har lavet. Det virker jo vældig smart at have som supplement, når man har mange gæster; den kan rumme 1,5 l. Den har bare den fejl at den har en tidsstyret slukning. Man kan lave 0,5 l kaffe med fin smag, men hvis man har en større vandvolumen, slår den varmelegemet fra før den har "boblet igennem"! Det sker jo det med kolbekander at det første vand der presses op i den øverste kolbe, ikke er mere end feslunkent. Derfor er det nødvendigt at lade den koge igennem, sådan at kaffen i den øverste kolbe kommer op i i hvert fald 85 C.

Stempelkaffe er udmærket når den er frisklavet, men det der med hætter skulle forbydes; halvlunken kaffe er intet værd!
Titel: Sv: Hvad er kogekaffe ?
Indlæg af: John Larsson efter 14, August 2011 - 11:22

PPS. Denne diskussion om hvordan man staver til te har gået lang nok!!!
Dansk Sprognævn har fastslået at korrekt dansk stavemåde er t-e. Den danske stavemåde har været gældende siden 1872, hvilket er længere tid end te-brevet og urte-teen har været på det danske marked.  
[url]http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the[/url] ([url]http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the[/url])
Kun offentlig ansatte personer er forpligtet til at bruge dansk retskrivning, vi andre kan vælge og skrive te med eller uden h, uden at vi behøver at skyde hinanden i skoen at vi er forkerte på den eller ej, frankofile eller ej.



Jeg kan heller ikke tænke mig at bruge mere "h" end nødvendigt!  ;-)

"Te" er også den korrekte stavemåde på svensk, men også hwer har der altid været "sprogspassere" som ikke rigtig kan finde ud af det!  ;-)

Sådan var det også for den fabrikant som leverede en meget fin og dyr kaffemaskine til en ret stor arbejdsplads jeg fik mit udkom af i 1960'erne. Der var mulighed for at vælge mellem 10-12 varme drikke, men udfor knappen længst ned stod der blot "THE". Svenskerne havde nok en idé om at fabrikanten af maskinen var dårlig til retstavning, men der var et ret stort antal amerikanere, computerfolk, og en af dem stod en dag foran mig i køen og undrede sig over hvad der egentlig skulle have stået efter den bestemte artikel "THE". Jeg, som dengang var meget ung og kvik, forklarede da for ham hvad det var fabrikanten havde glemt, idet jeg med min sorte spritpen efter "THE" tilføjede "END". Dét ansås dengang vældig morsomt, i hvert fald mellem amerikanere!  ;-)