Ingeniørdebat > Miljøteknik

Genbrug af plastik

<< < (3/4) > >>

Mikael Boldt:
Tak jj for links.
Følgende er kommentarer til jj tekst og links.

Videoen: "Affaldets vej" fokuserer kun på PET.
At videoen er gammel ses af, at det påstås at flasker genfyldes, hvilket ikke er rigtigt længere. Et besøg hos den lokale brugs vil afsløre store pallekasser med knuste PET-flasker.

Det er rigtigt at PET kan blive til Flecetrøjer og designer-møbler, men det er jo ikke det vi har brug for. Vi har brug for flasker til vores vand.

(I øvrigt en imponerende rejse den tomme pantflaske er ude på for at havne i sportsforetningen som flecetrøje: Holland - Irland - Sverige)

Jeg er enig i at PET kan genbruges -også til at blæse nye flasker, problemet er alle de andre plasttyper vi også vil genbruge.

jj spurgte:
--- Citér ---Hvad kan man gøre mere? Kan større pant på plastikColaFlasker hjælpe?
--- Afslutning på citat ---
Pant er kun til for at sikre, at emballagen returneres til genbrug. Panten financierer ikke genbrugs-proceduren. Finansieringen af genbrugs-processen betaler du via dit køb af indholdet. Dansk Retursystem har regnet sig frem til at du i gennemsnit betaler 17 øre per flaske i håndteringsomkostninger i følge denne artikel:
Pant på drikkevarer sætter nye rekorder - aldrig før er så mange flasker og dåser kommet retur til genbrug. Artiklen fortæller også om at 93% af alle pantflasker kommer retur. Er det godt nok?

For få år tilbage blev pant på øl og sodavandsflasker sat ned, hvilket gav et fald i antallet af flasker der blev indleveret til genbrug og det resulterede også i at flaskesamlere, som tidligere ryddede veje og pladser fredag/lørdag nat, nu i stedet sidder hjemme og ser fjernsyn. Arbejdet er overladt til romaer og flygtninge, som vi så giver bøder fordi de virker truende over for os.  ::)

Jeg synes at pant på flasker skal være højere, Fordi det er med til at sikre, at vi alle genbruger og ikke kun overlader initiativet til dem som ikke har råd til at lade være.

Jeg synes pant på flasker skal udvides, så det gælder flere typer af flasker: Juice, mælk, kakaomælk, saft, rengøringsmidler, skyllemidler, og kemi (herunder de grønne flasker).

Pant på disse flasker vil have 3 formål:
1) Producenterne vil blive tvunget til at finde materialer som kan genbruges. (Det nytter ikke noget at f.eks. en Mathilde-kakaomælk-flaske ikke kan genbruges fordi den er en sammensmeltning af 3 forskellige plast-typer (se Langt fra Borgen).
2) Mere materiale vil blive udsorteret fra affaldet til genbrug.
3) Ved at gøre genbrug til et producent ansvar vil vi følge vores naboers holdning til genbrug og ikke gøre det til en del af vores husholdningsaffalds-behandling - og dermed vores husholdnings-affalds-afgift.

Nedenstående figur er fra plast.dk artiklen "Vi skal genanvende langt mere plast" som der henvises til

Og, det er jo rigtigt nok. Vi kan nok genbruge mere. Vi er bare tilbage til mit åbnings spørgsmål: til hvad? Deponering i Kina er ikke genbrug - og heller ikke længere en mulighed.

Den anden artikel fra Plast.dk "Plast, genanvendelse og cirkulær økonomi " Skriver:

--- Citér ---Som alternativ til deponi er forbrænding en god løsning, men det kan blive endnu bedre. Store dele af vores affald, heriblandt plast, har potentiale til at blive genanvendt. Dette kan give besparelser af både CO2 og af råstofressourcerne, hvilket gør det til en høj prioritet.
--- Afslutning på citat ---
At afbrænde plastik efter endt anvendelse giver ingen CO2besparelse. Som min underviser i plast materialer på DtH sagde, så er plastik en praktisk anvendelig lagring af olie, inden vi brænder det af.

Morten Jødal:

--- Citat fra: Mikael Boldt efter 14, Januar 2018 - 11:22 ---*At afbrænde plastik efter endt anvendelse giver ingen CO2besparelse. Som min underviser i plast materialer på DtH sagde, så er plastik en praktisk anvendelig lagring af olie, inden vi brænder det af.

--- Afslutning på citat ---

Jeg vil her gerne tilføje en lille præcisering:

Brugt plast kan behandles på flere måder.
1. Man kan kaste det i havet - under alle omstændigheder en meget dårlig ide.
2. Man kan deponere det på losseplads og dække til med jord.
3. Man kan lægge det på et åbent bål og brænde af (for eksempel for at få fat i det kobberkabel, som plasten skal beskytte.

Disse tre metoder har alle det tilfælles, at energiindholdet i det fossile materiale går tabt.

4. Man kan brænde plasten af i en varme- eller elproducerende kedel.

Denne metode substituerer andet (fossilt?) brændsel og kan dermed betragtes som en CO2-besparelse i forhold til metode 1-3.
Men jeg må indrømme, at det krympede sig i mig, da jeg for snart mange år siden stod på et affaldsforbrændingsanlæg og så en lastbil ankomme med et helt læs fejlproduceret ukrudtsdug af PVC - direkte fra fabrikken. Her burde genbrug som ny plast være en mulighed!

5. Man kan oparbejde plasten til ny plast. Her spares der direkte CO2-udledning. Jeg har ingen specialistviden, kun en generel forståelse for, at denne vej kan være tornestrøet - men målet ligger for enden af den!

Pointen er altså, at hvis vi alene ser på CO2, så er der 3 og ikke kun 2 niveauer at overveje.

Forøvrigt er jeg 100%  enig med Mikael mht. flaskepant - og jeg undrede mig højligt, da De Danske SpritFabrikker blev solgt til Norge - og straks afskaffede panten på deres flasker, som ikke ændrede form af den grund. Det burde ikke være lovligt!

B Mønnike:
At snapspanten forsvandt undrede også mig, men Mortens forklaring er nok den rigtige :)

Angående genbrug af affald er dette ikke altid muligt for den producent der har produceret et fejlprodukt, fordi der kræves et vist volumen for at kunne gøre dette rentabelt.

Jeg nægter at tro at forbrændinger vil modtage modtage PVC produkter frivilligt og især de bløde Morten !

For noget PVC (PolyVinylChlorid) er egnet til genanvendelse (primært hårdt PVC) og andre typer af
PVC skal deponeres (primært blødt PVC). PVC må ikke forbrændes!

Hårdt PVC til genanvendelse er f.eks. dræn-, vand- og kloakrør, elektrikerrør, kabelbakker, vinduesrammer,
fejelister, paneler og tagplader fra f.eks. carporte eller terrasser (trapezplader).

Blødt PVC til deponering er f.eks. vinyl fra gulve og vægge, bløde paneler og fodlister, tagfolie,
presenninger og slanger.

Her skal det nævnes at gulvbelægnings firmaet Tarkett gen anvender deres PVC .

Herefter følger Tarkets egen beretning om deres indsats med genbrug og fjernelse af bødgørere:

https://privat.tarkett.dk/content/tarkett-fjerner-ftalater-fra-vinylgulve-0


Tarkett vil fortsætte med at genbruge installationsaffald fra gulvbelægninger?Genbrug er en vigtig del af Tarketts miljøarbejde. Store mængder af produktionsaffald genbruges på alle Tarketts anlæg, som også indsamler installationsaffald, dvs. strimler og stykker der er "tilovers" i forbindelse med gulvbelægning. I Norden genbruges affaldet på Tarketts egen fabrik i Ronneby i Sverige, hvor det sorteres og blandes til nye råvarer. Hvert år indsamles mere end 400 tons installationsaffald, og det meste bliver til nye gulve.

Morten Jødal:

--- Citat fra: B Mønnike efter 14, Januar 2018 - 15:37 ---Jeg nægter at tro at forbrændinger vil modtage modtage PVC produkter frivilligt og især de bløde Morten !

--- Afslutning på citat ---

Hvad producenten har betalt for afleveringen ved jeg ikke, og det er mange år siden (ca. 1991). Men jeg var på anlægget, da lastbilen kom og læssede af - forøvrigt netop fordi jeg skulle måle på HCl i røggassen!
Jeg vil ikke hænge nogen ud, men ved præcis hvilken virksomhed, der leverede affaldet.

Mikael Boldt:
Der er kommet megen røg ud af skorstenen siden 1991. Bl.a. er kravet til HCl blevet skærpet et par gange, så man kan ikke afbrænde pvc i større eller mindre mængder uden at det registreres af røg-vaskeren.

Ja, der er ikke pant på snapseflasken, ligesom der heller ikke er pant på vinflasken. Men det får os jo ikke til at smide flaskerne i skraldespanden - Vi bærer troligt flaskerne med næste gang vi handler i brugsen og opdager så, at vi ingen pant får og derefter at smider vi dem i glas-containeren.

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

[*] Forrige side

Skift til fuld version