ingeniørdebat.dk

Ingeniørdebat => Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi => Emne startet af: PeterLM844 efter 18, Juni 2009 - 21:09

Titel: Geleringsmiddel
Indlæg af: PeterLM844 efter 18, Juni 2009 - 21:09
Jeg har brug for et geleringsmiddel. Jeg har ledt efter noget på nettet, men hidtil uden held, så derfor prøver jeg her.

Det skal:
   Blandes med vand til en konsistens lidt tykkere end chreme   
   fraiche. (Eksperimenter må endelig afgøre hvor tykt).

   Kunne tåle gentagne opvarmninger i microbølgeovn, samt
   kortvarrigt kunne tåle kogning.

   Det skal ikke nødvendigvis være fødevaregodkendt, men det skal
   ikke være sundhedsskadeligt ved indtag i små mængder, samt
   hudkontakt.

   Konsistensen skal helst ikke ændre sig væsentligt ved opvarmning.

   Det skal kunne tåle dagslys.



Og så skal jeg have fundet et konserveringsmiddel dertil.
Forslag modtages gerne.

Gelén bliver forseglet i en lufttæt pose.

MVH

Peter
Titel: Sv: Geleringsmiddel
Indlæg af: Morten Jødal efter 19, Juni 2009 - 11:56
Hej Peter.

Jeg ved ikke, om dine opvarmningskriterier kan opfyldes, men et billigt første bud er tapetklister (methylcelluloseklister).
Hvis det viser sig at virke, kunne jeg foreslå natriumbenzoat (Atamon) som konserveringsmiddel. Muligvis er klisteret allerede konserveret, læs på posen.
Prøv tapetklister før du leder videre.

Det lyder ellers som et spændende projekt. Er det hemmeligt, hvad det, der skal geleres, skal bruges til?
Titel: Sv: Geleringsmiddel
Indlæg af: chrismark efter 19, Juni 2009 - 12:24
Prøv: Vand og kartoffelmel kogt sammen.

Ved og tilsætte farve og frugtsaft smager det godt. Serveres med flødeskum. Er tiksotropisk både kold og varm.

Marek.
Titel: Sv: Geleringsmiddel
Indlæg af: harbst efter 19, Juni 2009 - 16:41
hvis det skal gemmes i længere tid ved stuetemperatur i fugtig tilstand, skal der nok et meget kradsere konserveringsmiddel til. Benzoatet skal idet mindste nok være i høj konventration.
 Ufortyndet fra atamonflasken, så det erstatter vandet i klisteret,  er måske passende.
Så  skal man helst ikke indtage ret meget.
Titel: Sv: Geleringsmiddel
Indlæg af: Morten Jødal efter 19, Juni 2009 - 16:58
Jeg tog udgangspunkt i "forseglet i en lufftæt pose",
hvorfor jeg mener, at vilkårene er nogenlunde som i marmelade - ihvertfald efter første opvarmning.
Men jeg er i tvivl om klisteret kan holde til gentagne opvarmninger. Det gælder forøvrigt også det ellers fortræffelige kartoffelmelsklister, som Chrismark foreslår, eller det ligeledes fortræffelige gammeldags melklister af hvedemel kogt i vand.
Jeg tror dog mest på tapetklisteret, som også er lidt mindre lækkert for bakterier end de to andre typer.
Titel: Sv: Geleringsmiddel
Indlæg af: PJB efter 21, Juni 2009 - 04:59
Majsmel ( majzena sovse jævner ) kan tåle kogning.