Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: 1 ... 169 [170] 171 ... 175
2536
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: Valg den 13 November 2007
« Dato: 26, Oktober 2007 - 11:20 »
Jeg er for at danskere i udlandet skal have stemmeret i Danmark

Jeg er ikke bange - men enig med Tranberg i synspunktet, at udlandsdanskere ikke skal have stemmeret (jeg er helt uenig i hans oprindelige indlæg).
Jeg kan ikke se den ringeste grund til, at danskere, der har vendt deres land ryggen og permanent bosat sig i fx danskerkolonien på Solkysten, skulle kunne påvirke valgets udfald og dermed bl.a. størrelsen af den danske indkomstskat, som måske er det, de er flygtet fra?
I stedet burde de have stemmeret i det land, de bor i, men det kan vi jo ikke pålægge fremmede lande ...
Derimod kunne og burde vi selv indføre tilsvarende regler. P.t. har vi en mellemløsning, så udlændinge med permanent opholdstilladelse kan stemme til kommunalvalg, men ikke til folketingsvalg. Den skelnen mener jeg burde ophæves.

For klarhedens skyld: Danskere, der midlertidigt opholder sig i udlandet, kan brevstemme - herunder stemme på danske repræsentationer i udlandet. Og så er der vist nogle særlige regler for udsendte diplomater m. fl., som nok er mere elelr mindre permanent i udlandet, men hvis funktion netop er ikke at have opgivet tilknytningen til Danmark. Denne meget lille gruppe er og bliver speciel - så der er intet mærkeligt i, at den har særregler.

2537
Alt det andet, diverse / Sv: Hvor kan man købe MEK?
« Dato: 26, Oktober 2007 - 11:07 »
Jeg kan bekræfte, at ethylmethylketon (hvilket er det korrekte kemikalienavn, resten er handelsnavne) er noget "stads, der ligner acetone". Forskellen er alene, at acetone har 3 C-atomer i kæden, ethylmethylketon har 4. Men den funktionelle gruppe er den samme.
Stoffet burde kunne købes uden videre - men vi mangler igen en kemikaliebutik, der gider betjene private.
Jeg er desværre ikke nået så langt med mit projekt, at jeg kan hjælpe dig, men hvorfor ikke forsøge acetone? Det river nok lidt hårdere i PVC-huden end ethylmethylketon, så du skal være lidt forsigtig. Men dit formål er jo at gøre overfladen klar til limning, og det er jeg sikker på, du kan opnå.

2538
Aktuelt / Sv: WTC fup (?)
« Dato: 26, Oktober 2007 - 00:11 »
Jeg tilslutter mig helt Mikael Boldts opfattelse - som er i overensstemmelse med en artikel i Ingeniøren, der kom kort efter katastrofen.
Stålet blev blødgjort på et par etager - men da disse bar alle etagerne ovenover, kollapsede tårnene.

Vil du studere konspirationsteorier (og enhver spektakulær begivenhed har sin), så er her et par links:

http://www.konspirationsteorier.dk/index1.htm

http://www.illvid.dk/polopoly.jsp?d=162&a=2509

Min yndlingshistorie er dog den studentikose artikel om Stanley Kubrick, der forfalskede månelandingerne, og som vistnok er direkte ophav til konspirationsteorien om dette emne, herunder filmen "Månefup - eller fakta", flere gange vist på dansk TV.

Den (vistnok) originale artikel kan læses her:

http://galactic-guide.com/articles/8S12.html

Men jeg tillader mig at citere et par nøgleafsnit:

Citér
The bogus Apollo 11 mission was masterfully staged in July of 1969. A Saturn V rocket with astronauts Armstrong, Aldrin, and Collins was launched into low Earth orbit, remaining there while NASA carefully released Kubrick's studio footage to the press.


Citér
Particularly vexing was the challenge of recreating the harsh lighting conditions and the one-sixth G environment on the Moon.

Consequently, the moon walk sequences were actually filmed on location in the Sea of Tranquility. Kubrick did not accompany the crew to the lunar site because of his well-known fear of flying. However, all of the scenes were carefully scripted in advance, and Kubrick was able to direct remotely from the Johnson Space Center in Houston -- a film making "first."


Især det sidste afsnit elsker jeg højt. Det var ment som nøglen til, at hele artiklen var en "aprilsnar", men nåede desværre længere ud end til den tiltænkte målgruppe af naturvidenskabelige studerende. Og ikke alle læsere fangede pointen i, at "Sea of Tranquility" (Stilhedens Hav) faktisk er en lokalitet på Månen, hvor Kubrick altså skulle have placeret et filmhold "on location"!

For en sikkerheds skyld: Samtlige argumenter i den omstridte film (pånær en fejlagtig tidsangivelse på en enkelt sekvens, som NASA har vedgået) er blevet omhyggeligt imødegået af uafhængige fagfolk.
Astrofysikeren Michael Linden-Vørnle havde en fin artikel om sagen i UFO-nyt i april 2001. Den er desværre ikke længere at finde på nettet, men dette britiske link gengiver også argumenterne:

http://www.redzero.demon.co.uk/moonhoax/

Jeg har selv arbejdet med emnet med en naturfagsklasse, som var i stand til både at opstille eksperimenter, der imødegik påstande om fejlagtige perspektiver og flere lyskilder - og i samarbejde med dansklæreren at påvise, hvordan man rent filmteknisk fik konspirationstilhængerne til at virke mere troværdige end NASAs eksperter.

2539
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: Valg den 13 November 2007
« Dato: 25, Oktober 2007 - 23:28 »
Magt og begær har ingen grænser.

Jeg er helt enig med dig, men hermed har du selv givet svaret på dit tidligere spørgsmål:

Hvad er det der gør at vi ikke vælger en udenlandsk president, der både kan klare sit land og sammtidig ordner den lille havfrue? ;)

Det geniale ved det danske monarki er, at det reelle og det formelle statsoverhoved ikke er, og ikke kan være, samme person.
Hvilket sikrer os effektivt mod de magtdrømme, som du ikke behøver at gå ret langt ud i Europa for at finde hos udenlandske præsidenter ...
(slet ikke så langt som til Putins Rusland)

Men desværre er alle de store partier bange for, hvad folk kan finde på at mene om Europa, så det bliver nok ikke et emne i valgkampen!  :(

2540
- skønt linket ikke virker.


Underligt - det virker fint hos mig - men jeg gentager det lige med synlig tekst:
http://www.tefal.dk/NR/rdonlyres/47C0E051-249C-46EA-AF23-7764F43FA849/23278/history1.swf
Dit link siger "the early 1960s", og det er altså for sent!

For årstallet 1956 er produktionen i mit link angivet til 100 pander pr. uge.
Det næste nøgleår i linket, som gengiver vigtige årstal i TEFALs historie, er netop 1961, hvor der står:
"En "rig og berømt" kvinde viser sig med en Tefal-stegepande.
Antallet af ordrer i USA stiger straks voldsomt til 7.500 pander om ugen ... og blot ti dage senere er efterspørgslen steget til 1 million om måneden!"

Dette vil være foreneligt med, at jeg har set panden i efterårsferien 1961 (idet jeg ofte besøgte min farfar i København i netop denne ferie) og altså husker ca. 3 år forkert - men jeg husker også min absolut ikke voksne figur ved demonstrationen, så jeg mener ikke det kan have været senere.

2541
Det synes dog først at være fra 1960’ernes begyndelse, at teflon anvendes til gryder og pander.


Jeg mente bestemt at have set teflonpander før dette tidspunkt, og dette link til TEFAL bekræfter at det var muligt.
De to vigtigste oplysnigner på siden er, at den franske ingeniør Marc Grégoire i 1954 løste det "uløselige" problem: "Når intet hænger fast på teflon, hvordan får man det så til at hænge fast på panden?" - og at virksomheden TEFAL blev etableret af Grégoire i 1956 med det formål at producere teflonbelagte pander på basis af hans opfindelse. Metoden virkede kun på aluminium, og endelsen "AL" i firmanavnet skyldes givetvis dette.
Jeg læser det sådan, at "den almindelige forbruger" har kunnet købe Tefalpander fra 1956.
Min egen erindring siger dog, at det først var ca. 1958 jeg så dem demonstreret i Magasin i København. Så måske var det kun franskmænd, der kunne købe dem fra 1956?

2542
Jer så bare ked af at Morten heller ikke læser mine tekster så grundigt....

Dette er foranlediget af, at jeg skrev:
Citér
Jeg troede på Mønnike

Jeg må så korrigere mit svar til: Jeg TROR på Mønnike ... når han skriver om industrihistorie!  ;)
Men jeg er ikke gået så højt op i Krøyer eller Thorsen, at jeg fandt det nødvendigt at sætte kryds og bolle i hver sætning for at fange nuancerne i indlægget om stegepanden.

2543
Jeg må desværre rette oraklerne, Jødal og Mønnike.

Jeg vil meget nødig gøres til "orakel" mht. hvem der opfandt hvad. Jeg troede på Mønnike - men mit ærinde med at gå ind i denne tråd var alene at bekræfte pandens høje kvalitet.

Kroyer er verdens mest succesfulde opfinder. (BBC TV).

Nu vil jeg til gengæld gå ind i trådens kerne, for jeg er uenig med BBC og Aksel.
Krøyer var særdeles iderig, men for at være succesfuld bør man vel også kunne realisere og udbrede sine opfindelser? Og det kneb mere. De fleste blev "døgnfluer" - vistnok fordi Krøyer ikke var verdens bedste forretningsmand.

Personligt ville jeg give den ærefulde titel som "verdens mest succesfulde opfinder" til den ligeledes meget alsidige Alfred Nobel, som også formåede at skabe et stort virksomhedsimperium af sine opfindelser.
I det 20. århundrede kunne man pege på Thomas Edison (hvis man tør anerkende, at der også blev gjort opfindelser "over there") - eller i dansk sammenhæng Jacob Ellehammer og den meget yngre Haldor Topsøe.
Der er heldigvis en del at tage af, så den ærefulde titel skal ikke blot uddeles med en flot bemærkning!

2544
Aktuelt / Sv: Det er min skyld!
« Dato: 19, Oktober 2007 - 21:48 »
Nej, klipperne er ikke "korte" på Bornholm!
Til gengæld er der masser af cykeludlejere - men min personlige erfaring er, at "helt nye slanger" godt kan have 4-5 lapper ved udleveringen.
Så da jeg og en gruppe unge mennesker skulle fra Åkirkeby til Hammershus, fandt vi alligevel et offentligt transportmiddel hurtigere ...
Men er man på øen længere end en uge ad gangen, vil præferencerne naturligvis forskydes.

2545
Heri er jeg uenig!
For jeg tror ikke, at der udføres afløb af materialer, der ikke tåler kogende vand.
Problemet er snarere, at rør af jern har så god varmeledningsevne, at den nederste del ikke når at blive varmet op til en passabel temperatur, før den øverste del er kølet af igen.
Og med 99% sandsynlighed ligger problemet i vandlåsen (er den virkelig helt skjult i væggen?).
Jeg fastholder mit råd om varm damp som det mest effektive.

2546
Til orientering har min husholdning rummet en af Thorsens stegepander fra meget tidligt i vort ægteskab og indtil skaftet gik i stykker sidste år.
Jeg kan bekræfte, at den bulede overflade var meget effektiv til at forhindre fastbrænding - og at panden overlevede flere teflonpander, hvis overflade blev slidt af.
Teflonpanden er god, hvis man gerne vil stege med minimale mængder fedtstof - men ellers var den gamle faktisk bedre.

2547
Det er fuldstændig korrekt, harbst, men problemet er, at ægte stearinlys er blevet ret sjældne idag, hvor billige lys ganske rigtigt er paraffin og de dyrere ofte af syntetisk voks. Ingen af disse stoffer angribes af NaOH.
Mit bedste bud vil være at etablere en dampudvikler (selv om dette er blevet sværere, nu da vi ikke længere har fløjtekedler) og stikke en slange fra denne ned i afløbet.
En god sjat opvaskemiddel vil hjælpe til, at det fedtede stads ikke bliver lige så stift igen, men i heldigste fald løber videre ned.
VARME er nøgleordet, og damp indeholder ganske store varmemængeer, så det burde virke. Temperaturen skal såmænd kun op på 40-45° - men jo vel at mærke ned gennem hele proppen på én gang, og det er det svære.

2548
Aktuelt / Klimaet får Nobels fredspris
« Dato: 12, Oktober 2007 - 18:19 »
Ifølge Børsen d.d. har Al Gore fået Nobels fredspris for 2007. Først et stykke nede i teksten står der, at den halve pris går til IPCC ("FNs klimapanel").
I Berlingske Tidendes udgave af samme nyhed er de to dog ligestillede i overskriften.
Hvorimod DMI har IPCC først ...
Jeg linker til sidstnævnte udgave, som både er mest saglig og må forventes at holde længst:

http://www.dmi.dk/dmi/nobels_fredspris_til_fns_klimapanel_og_al_gore

Min personlige kommentar er, at denne markering formentlig vil hæve kvaliteten af klimadebatten betydeligt, så vi kan blive færdige med at diskutere "varm luft".
Og det er GODT.

Argumentet for at netop fredsprisen skal gives til dette formål finder jeg lidt tyndt. Men på den anden side, så er denne pris jo den eneste, som kan gives til generelle og politisk inficerede formål, så det er sikkert OK.

Tillykke til både de saglige forskere i IPCC og den politiske formidler Al Gore.
 

2549
Computer / Sv: Lokalt netværk, adgang udefra via IP?
« Dato: 12, Oktober 2007 - 17:57 »
Mikael, jeg har næsten det samme skærmbillede, dog kun de øverste to pinde i venstre side.
Men da billedet i Ingeniørdebat kun viser det halve af vinduesbredden, vil jeg lige tilføje, at den interessante del er højre side, hvor punktet "Inviter en person til at hjælpe dig" er det ønskede.
Lidt længere nede kan jeg se, at du (som jeg) har blokeret for fjernsupport, men det er en indstilling, der kan ændres under Windows Fierewall/Undtagelser:



Der skal sættes flueben ved både "fjernskrivebord" og "fjernsupport" for at blokeringen forsvinder.
Hvordan man derefter kommer videre, ved jeg ikke - jeg har aldrig prøvet.

2550
Med hensyn til stand-by forbruget på el-udstyr skal man også tænke på at den forbrugte energi i den sidste ende bliver til varme, så det vil spare lidt på olieregningen.

Det er uden tvivl rigtigt i Tasiilaq - men andre steder har man det modsatte problem. Jeg har læst et sted (men hvor? sikkert en ikke-autoritativ avisartikel) at 20% af elforbruget i danske supermarkeder går til køling/bortledning af varm luft, som hovedsagelig produceres af butikkernes belysning og frysediske.
Som udgangspunkt mener jeg, at denne ukontrollable effekt er noget man bør minimere.

Citér
Hvilke lamper er velegnede til 12-volts drift? jeg tænker ikke blot på energiøkonomien, men også på om de giver et behageligt lys. Der findes vist lysstofrør til lavspænding, men de giver et uhyggeligt lys, og fornylig købte jeg en diode-spot, der heller ikke er altfor behagelig.

Der findes et stort udvalg i bordlamper med halogenspots, hvor der er indbygget en trafo i lampefoden. Disse kører så vidt jeg ved alle på 12V, og de giver et rigtig godt lys. Energieffektiviteten er ca. dobbelt så god som traditionelle glødelamper - men dermed altså kun halvt så god som sparepærer.

Citér
Hvilke omformere findes der til apparater der ikke lige kører på 12 volt, f.eks laptop-en der kører på 18,6 volt?

Der fås Switchmode strømforsyninger, der er beregnet til bilens cigarettænderstik. De kan naturligvis blot forsynes med et andet stik.

Citér
Hvilken kabeldimension skal man bruge for at ikke al energien går tabt i kablet?


Jo større, jo bedre!
Og det er svagheden i systemet. Netop derfor er det ikke primært til lamper, for så vil hele besparelsen blive ædt op af ekstra kobber. Den gode løsning vil være et parallelt net til alle de småapparater, der findes i enhver husholdning nu om dage.
Men det er jo en alvorlig blokering, at vi også skal have et stort antal fabrikanter af sådanne til at lancere modeller med 12V-indgang, før vi har noget at bruge nettet til - og det vil de nok ikke, før der er et net ...

Sider: 1 ... 169 [170] 171 ... 175