Ingeniørdebat > Folketingsvalg 13. Nov 2007

Parlamentsvalget 2. December i Rusland

<< < (2/2)

Morten Jødal:

--- Citat fra: B Mønnike efter 27, Oktober 2007 - 15:16 ---Hvordan- hvorledes er den danske grundlov bedre end den russiske???
--- Afslutning på citat ---

Som flere gange skrevet i den "gamle" Ingeniørdebat finder jeg ingenlunde den danske grundlov perfekt.
Men den er afgørende bedre end mange andre (herunder den russiske), fordi monarkiet sikrer en effektiv magtdeling, som ikke frister en dansk regeringsleder til at ignorere et valgresultat alt for groft.
Som bekendt har der været angreb på parlamentarismen adskillige gange også i Danmark, men siden Chistian X's mislykkede forsøg på statskup i 1920 (Påskekrisen) har ingen følt sig fristet. Hvilket fortæller mig, at grundloven er passende robust over for slige ting, og det værdsætter jeg nok til at affinde mig med manglerne.
Den russiske grundlov tillader i afgørende situationer præsidenten at regere pr. dekret - hvilket er en fristelse, som ikke altid bliver modstået!

Mikael Boldt:
Faktisk handler dette folketingsvalg også om ændring af grundloven.

Det folketing som nu er "sendt hjem" vedtog en ændring af grundloven, således at tronfølgeren nu bliver den første fødte uanset om det er en dreng eller pige.

Det folketing vi vælger nu, skal så vedtage ændringen en gang til, inden det skal bekræftes ved en folkeafstemning.

Seneste ændring var i 1953, hvor Landstinget blev nedlagt og tronfølgeloven blev ændret så Margrethe kunne blive Dronning. Endelig nedsattes kravet om 45% tilslutning til 40% ved folkeafstemning om grundlovsændringer.

Man siger at grundlovsændringen i 1953 kun kom i gennem fordi ændringen af tronfølgeloven bar det igennem.

Spørgsmålet er nu, hvilke ændringer af grundloven skal ændringen af tronfølgeloven nu bære igennem?

    § 4. Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.

    § 20. Stk. 1. Beføjelser, som efter denne grundlov tilkommer rigets myndigheder, kan ved lov i nærmere bestemt omfang overlades til mellemfolkelige myndigheder, der er oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelig retsorden og samarbejde.

    § 26. Kongen har ret til at lade slå mønt i henhold til loven.

    § 77. Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.

Eller hvad med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention som ved lov af 29.april 1992 er fastslået som gældende i Danmark. Konventionen supplerer grundlovens paragraffer om menneskerettigheder, men konventionen erstatter ikke §§ 71-80.


God Debat

Mikael Boldt

Morten Jødal:

--- Citat fra: Mikael Boldt efter 28, Oktober 2007 - 08:56 ---Faktisk handler dette folketingsvalg også om ændring af grundloven.

Det folketing som nu er "sendt hjem" vedtog en ændring af grundloven, således at tronfølgeren nu bliver den første fødte uanset om det er en dreng eller pige.
--- Afslutning på citat ---

Det reelle svar er: ingen ændring!

Idet skiftende regeringer (uanset partifarve) og folketing er enormt nervøse for at tage alvorligt fat på en grundlovsændring, som jeg ellers også mener kunne være påkrævet (men spørgsmålet er, om et tilstrækkeligt flertal af befolkningen kan blive enige om i hvilken retning!).
Men hvorom alting er:
Justitsministeriets jurister har lavet et responsum, der tilkendegiver, at en ændring af tronfølgeloven kan gennemføres, hvis proceduren for en grundlovsændring følges - men uden yderligere indgreb i Grundlovens substans.
Hvilket vil sige, at det nye folketing vil vedtage ændringen af tronfølgeloven, hvorefter den skal endeligt vedtages ved folkeafstemning ved en passende lejlighed (næste valg eller næste folkeafstemning om noget andet, sandsynligvis) ... og alt besvær for politikerne fejes ind under gulvtæppet!  :(

I betragtning af, at problemet formentlig først opstår om ca. 80 år, kan jeg tage dette med et skuldertræk - men endnu en gang undre mig over politikeres manglende mod!  ::)

B Mønnike:
Man skal ikke lukke ånden ud af flasken, så længe der er en Helweg i folketinget. Det vil være en vovet gerning, at gøre det, idet både Helweg senior og junior har udtrykt ønske om, at svække folkets indflydelse på deres deres ønsker, om at sælge landet, for laveste bud.

Men iøvrigt er jeg enig med Morten, i hans betragtninger, angående arvefølgen.

Navigering

[0] Emneindeks

[*] Forrige side

Skift til fuld version