Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - knudr

Sider: 1 2 [3] 4
31
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / Sv: Udstråling
« Dato: 26, Januar 2013 - 23:32 »
Jeg accepterer at hvid sne reflekterer varmestråling og at sne isolerer godt.

Deraf følger osse at et snelag forhindrer opvarmning ved ved indstråling og forhindrer jordvarmen i at forsvinde pga isoleringsevnen. Og disse to forhold kan gøre meteorologens påstand "Sne gør natten kold"  sandfærdig.

Men det har jo intet at gøre med om et legemes overflade udstråler forskellig energimængde, afhængig af hvilken farve har.

Meteorologens påstand var jo "Sne på jorden er med til at øge udstrålingen, fordi det er en hvid overflade".

Så jeg vil indtil videre holde fast på at udstrålingsmængden alene afhænger af temperaturforskellen mellem "afsender" og "modtager" helt uafhængig af overfladernes farve.

32
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / Sv: Udstråling
« Dato: 26, Januar 2013 - 16:41 »
"Sne på jorden er med til at øge udstrålingen, fordi det er en hvid overflade," siger meteorologen.

Det er den påstand jeg anfægter. Altså hvis jeg maler mine radiatorer i huset sorte, så vil de udstråle mindre, og derved blive mindre effektive.
Er det sådan det er?

33
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / Udstråling
« Dato: 25, Januar 2013 - 21:19 »
I Jyllandsposten læser jeg i dag:

"Sne gør natten kold

Niels Hansen forklarer, at nætterne bliver særligt kolde, hvis der ligger sne på jorden.

"Sne på jorden er med til at øge udstrålingen, fordi det er en hvid overflade," siger han. ”Skyfrit vejr er også med til at øge udstrålingen, fordi skyerne holder på varmen, mens vindstille forhold forhindrer, at mild luft fra havet omkring Danmark blæser til undsætning."

Det der med skyerne og vinden forstår jeg godt. Men at den hvide farve skulle øge udstrålingen forstår jeg ikke.
Som jeg hidtil har forstået det, er stråling afhængig af temperaturforskel i materialerne, og ikke hvilken farvede har.
Er der en forklaring, som jeg kan forstå?

34
Konstruktioner / Sv: Akrylplade eller hvad?
« Dato: 25, Oktober 2012 - 15:45 »
Det ser rigtig pænt og hyggeligt ud.
Det beviser endnu engang at anvendelse af simple materialer, forarbejdet og brugt rigtigt, kan komme til at være en god løsning.
Tillykke med resultatet.

35
Konstruktioner / Sv: Akrylplade eller hvad?
« Dato: 24, Oktober 2012 - 14:27 »
10 mm hvid hobbyplade i vinduet?
Hvor kedeligt.
Det ville jeg slet ikke få lov til.
Er du ungkarl?

36
Konstruktioner / Sv: Akrylplade eller hvad?
« Dato: 22, Oktober 2012 - 12:00 »
Jeg har haft 6 stk tilsvarende hylder, blot 95 cm lange og 10 cm brede. De var lavet af 8 mm alm. glasplade og holdt fortrinligt. Uden nævneværdig nedbøjning. Det er jo altså osse begrænset hvor store ting der kan være på 10 cm. Kanterne havde jeg fået glarmesteren til at slibe, og det var ikke dyrt. Du kan osse sagtens selv slibe kanterne med en alm. carborundumsten så meget at du ikke skærer dig på dem. Men spørg da glarmesteren hvad sådan en hylde koster. Den behøver jo kun at blive slebet på de kanter du kan røre ved.
En acrylplade bøjer ned, har grimme kanter, bliver ridset og måske gullig.

37
Jeg har stillet det samme spørgsmål i et andet forum.
Jeg har endnu ikke afprøvet den nævnte mulighed, men tror dog på at kamerametoden er en god og hurtig mulighed.
http://www.lav-det-selv.dk/Forum/aft/171715

38
Alt det andet, diverse / Sv: R/C helikopter som ikke kan flyve!
« Dato: 13, Juli 2012 - 17:47 »
Jeg sad her til morgen og drak morgenkaffe på terrassen under sejlet. I blæsten, forstås. Der kom vindstød, der var turbulens, luften blæste sejlet opad og luften blæste sejlet nedad med ret kraftige brag, -altså rigtig uroligt vejr. Det var også kun mig, der ville sidde udenfor.
Så kom en svirreflue, en af disse små sort/gule insekter, som kan stå stille i luften som en helikopter. Og den stod virkelig stille i den meget urolige luft !! Så fløj den lidt til siden, og så fløj den lidt opad, stod stille, og landede så helt præsist på bordet og uden at hoppe bare lidt. Stadig mens sejlet over mig blafrede.
Hvordan fa….. bærer den sig ad med at navigere så præsist i den urolighed.
Jeg har også købt sådan en legetøjshelikopter som dig John Larsson, (selv om jeg for længst er blevet pensionist:) og derfor kom jeg til at tænke på tråden.
Når jeg flyver med helikopteren skal det være absolut vindstille, ellers kan jeg overhovedet ikke styre den.
Nå, jeg forventer ikke et præcist svar, jeg kom bare til at sidde og tænke lidt. Og det har heller ikke så meget med batterier at gøre, men dog lidt med helikoptere.
Knudr

39
Konstruktioner / Sv: Tankmålergiver
« Dato: 04, Marts 2011 - 15:42 »
Den ligner crismarks billede fuldstændig.
Og nu har jeg efter de mange hints været fremme med kompas, ohmmeter og øre.
Ja, kompasset viser tydeligt at flyderen indeholder en magnet.
Og når ohmmeteret tilsluttes de to ledningsender og flyderen flyttes op og ned vises 6 forskellige modstandsværdier mellem 0 og 194 ohm.
Og når enden af stålstangen holdes tæt mod øret, kan jeg høre svage klik når flyderen bevæges.
Funktionsgåden er løst,
men om den kan afkortes er jeg stadig i tvivl om. Det kan den nok ikke.
Knudr

40
Konstruktioner / Tankmålergiver
« Dato: 02, Marts 2011 - 17:01 »
Jeg har købt en tankmålergiver. Den skal monteres lodret i bådens olietank og en rund, aflang klods/flyder med hul i midten ø21mm glider op og ned ad en blank stålstang ø12mm. Derved ændres modstanden i ledningen fra 0 ohm ved tom tank til 200 ohm ved fuld tank. Denne aflange, runde klods (flyder), som glider op og ned, sidder blot løst om stangen og har altså ingen direkte forbindelse med stangen.
Er der nogen, som kan forklare hvordan sådan en indretning virker?
Giveren er beregnet til en tank, som er min. 20 cm dyb, og jeg gættede at min tank var en lille smule over 20 cm dyb.
Min tank var så 18 cm! Sommetider gætter man rigtigt, og sommetider ikke.
Det endelige spørgsmål er selvfølgelig: Kan den måske kortes af?
Knudr

41
Aktuelt / Sv: Fjerne sne fra tage?
« Dato: 26, Februar 2010 - 10:12 »
Citat fra SuperClaus's henvisning:

"Suger sneen fugt?
Når en fugtig luft trænger ind over landet, kan der afsættes lidt ekstra fugt på sneen, ligesom på alle andre overflader. Når overfladens temperatur er lavere end luftens dugpunktstemperatur vil der i frostvejr afsættes rimkrystaller på overfladen, mens der i tøvejr afsættes et tyndt lag dug. Denne lille ekstra mængde fugt giver kun anledning til en meget lille vægtforøgelse. Normalt vil denne vægtforøgelse være i størrelsesorden "få promiller" af vægten af den samlede snemasse - særligt når vi er oppe på snedybder, der kan skabe problemer."

Så havde jeg da forstået det rimeligt godt, men det er nok ikke det, som vælter huse.

Knudr












.

42
Aktuelt / Sv: Fjerne sne fra tage?
« Dato: 23, Februar 2010 - 14:34 »
Jeg hørte en af vore kendte meteorologer forklare hvorfor sne bliver tungere med højere temperatur.
Og jeg forstod det sådan, at hvis lufttemperaturen steg og snetemperaturen stadig var lav, så ville luftens fugt kondensere i sneen, og derved gøre den tungere. Hvor meget tungere blev ikke omtalt? Men det kan vel beregnes.
Hvis altså jeg har forstået ret??
Knudr

43
Aktuelt / Sv: Fysikkens love brudt !
« Dato: 17, Januar 2009 - 17:34 »
Ja, se bare her..http://www.sondred.info/hoyspent.htm
Knudr

44
Aktuelt / Sv: Fysikkens love brudt !
« Dato: 12, Januar 2009 - 15:07 »
Morten, jeg er absolut ikke ude på at fornærme nogen som helst, undskyld hvis, -men snakken går på om det rigtigt eller forkert at sige at en ”mand fik 10000 volt igennem sig”, og ikke hvordan et elhegn fungerer.
Og Morten, ja det er politikere, som laver love. Men det er udvalg af fagfolk, som udarbejder teksten til normer, regler mm. Og de tekster, som omhandler f. eks. stærkstrøm, er udarbejdet af udvalg, der mest består af el-fagfolk, altså folk som kender forskel på strøm og spænding, ioner og elektroner. Og det er også dem, der bestemmer f eks hvor store forskellige afstandskrav i transformere skal være -og eventuel skiltning. Skiltet skal være ”kort og fyndigt”, -alene derfor vil en politiker ikke forfatte teksten, men en ingeniør, ja. De færeste normer og regler optræder i love, højst som henvisninger. Politikere vedtager, dronningen underskriver.
Din sammenligning med lodsnoren er god og forståelig, tak.
Og Kusco, med sammenligningen mellem transformerstationen og skiltet ”Farten dræber” spørger jeg om vejskiltet ikke er lige så forkert som dørskiltet. For det er vel egentlig ikke farten der er farlig, det farlige opstår først når farten ændres. Vi farer gennem verdensrummet med en helt uforståelig fart, vi står på en roterende jordkugle med en stor overfladehastighed. Vi kører i biler med 100 km/t og hører musik og spiser chokolade, og nyder det hele. Men hvis vi standser for hurtigt går det galt.
Altså er det ikke farten der er farlig, ligesom det ikke er spændingen der farlig. Men vi har vedtaget at sige farten er farlig, og vi har vedtaget at sige at spændingen er farlig, fordi det er forståeligt og nærværende. Det er når vi beskæftiger os med gnistrende højspænding, og når vi kører hujende stærkt, at det kan gå grueligt galt. Der er normer for el-arbejde og der er normer for sproget og det er ikke altid de skal sammenlignes.
Knudr

45
Aktuelt / Sv: Fysikkens love brudt !
« Dato: 12, Januar 2009 - 01:25 »
Hvis der savnes en transformerstation, er det en elingeniør af en slags, som projekterer, og efter en evnt. licitation er det en smed, som udfører og leverer døren efter ingeniørens tegning og beskrivelse. Hvis smeden ikke leverer døren nøjagtigt efter tegning og beskrivelse, er det en ommer. Politikeren har måske foranlediget at transformerstationen skal udføres, og så ophører hans eller hendes interesse.  Det glæder mig at min formodning om spændingen på storetå var rigtig. Så mangler jeg bare at forstå sammenhængen mellem hånden og storetåen. Det der kan måles i tåen stammer helt sikkert fra hånden, og hvordan er det så kommet til storetåen uden at gå igennem? Har det måske "bredt" sig? For når der kan måles noget i min tå, så må der jo osse være noget.
Et lille sidespring: På vore landeveje ser vi somme tider nogle skilte med teksten: "FARTEN DRÆBER". Kan det være rigtigt?? Altså, er det virkelig farten som dræber, eller er vi her igen inde på noget som er lidt svært at forstå, og forenkler det derfor så alle er med. Journalister skal tale så de fleste kan forstå hvad de siger, og ikke kun til bestemte faggrupper. Det er faktisk slet ikke muligt for journalister at tale alle fagsprog.
Knudr

Sider: 1 2 [3] 4