ingeniørdebat.dk

Ingeniørdebat => Computer => Emne startet af: Dransfeldt efter 30, August 2013 - 08:52

Titel: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Dransfeldt efter 30, August 2013 - 08:52
Da der i dette forum helst sikkert er nogen der i fritiden yder support til nabo/venner/famillien i den generation der ikke havde pc som barn, håber jeg at kunne få lidt input.

Jeg er blevet bedt om at anskaffe en bærbar til et familiemedlem der har passeret 75.
Spørgsmålet er så hvad der er en god investering, når man ser på passende ydelse, ram mm.

Det var lettere hvis det var til mig selv jeg skulle købe.... masser af ram, ssd HD osv. men hvad er nødvendigt til at køre mail, skype, internet o.l. men samtidig sikre det bliver en fornuftig oplevelse der ikke giver for meget ventetid, der kunne inspirer til et overdrevet antal venstreklik, eller enter tryk.

Og hvilket mailprogram er mest intuitivt at bruge?

Nogle gode forslag?
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Mikael Boldt efter 30, August 2013 - 10:00
Min far købte for ca 1½ år siden en laptop og fik et mobil internet abonnement. Jeg er stadig i processen med at lære min far at bruge den.

Jeg valgt den billigste slæbbar, men dog "anerkendt" mærke, 17" med fuldt tastatur jeg kunne finde i den lokale butik, fordi:

Selv om jeg valgte den billigste så er der stadigvæk kortlæser, HDMI, stik, 4GB Ram, og 500 GB harddisk. og nok processor kraft til at redigere billeder og video.

Mit arbejde gør at jeg ikke kan sidde ved siden af hver gang min far skal bruge "dyret" som han kalder den, så jeg har skrevet en masse små guidelines som er blevet printet ud på papir og sat i en mappe.
Guidelines om:
Der er god hjælp at hente her: http://pensionistedb.dk/ (http://pensionistedb.dk/)

Som det fremgår af ovenstående, så har min far en gmail og jeg har stillet firefox til at åbne mail-boksen når han starter browseren. Desuden har jeg sat en sidebar med alle favorit-webstederne.

Min far ar ingen ambitioner om at være online hele tiden, hverdag. Her om sommeren åbner han den kun en gang om ugen, for der er så meget andet der skal laves i sommerhuset. (det skyldes også at sommerhuset ligger i et af telestyrelsens sorte huller.)
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Mikker efter 30, August 2013 - 16:33
Hej. Nu skriver du bærbar, kunne en tablet ikke være løsningen? Jeg kender flere ældrer der meget nemmere betjener en tablet frem for en PC. Alle de der knapper, uha.
Bare min ide.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Mikael Boldt efter 30, August 2013 - 16:56
Måske

Men ikke min far! - han har tidligere kun skrevet gammeldags skrivemaskine med gennemslag.
Jeg tror han slår for hårdt til at det vil holde.

Selv touch-pad'en giver min far problemer, så han bruger en separat mus.

Men hvad skal en bedsteforældre-pc bruges til?
netbank;
e-boks;
skat;
kommunikation med familie, myndigheder og rejsebureauer;
gemme familie-fotos.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 30, August 2013 - 17:23
Jeg har ingen erfaring med tablets - har engang i en anden tråd skrevet at jeg slet ikke er varm på den grundlæggende ide. Den er ANDERLEDES på flere måder end man lige tænker over - og for mig slet ikke intuitiv.
Det betyder, at ideen kun er god, hvis Dransfeldt selv har en tablet og er fortrolig med den.
Ellers ligger jeg på linie med Mikael Boldt: En god stor skærm og et full-size tastatur er alfa og omega!

Mht. programmer, så er det letteste meget hurtigt det man er vant til at bruge.
Og så kommer problemerne i øvrigt de mest uventede steder:
Jeg har været fast hjælper for en ældre akademiker, som var en af de sidste brugere af WP5 - et mildest talt lidet intuitivt program! - men måtte skrotte det, da hendes printer gik i udu og hun ikke kunne købe en ny med WP-driver.
Først da hun skulle sætte sig ind i Word og lære at åbne de gamle dokumenter derfra, opdagede jeg, at hun aldrig havde prøvet at dobbeltklikke!  ::)
Fornylig havde hun et andet problem, og jeg opdagede da, at hun var kommet til at ændre programtilknytningen for pdf-filer!  :( (hun hævder ellers aldrig at have rørt  den funktion).
For øvrigt er der betydelig forskel på, hvor godt maskinens hovedkontakt er "gemt" på forskellige modeller. Det betyder ikke så meget i det lange løb, men kunne være en snublesten i starten.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: B Mønnike efter 30, August 2013 - 17:36
Når nu staten vil kommunikere med borgerne digitalt, så burde der også være en "statsautoriseret" PC, med de basale funktioner der skulle være tilstede, for at man og ældre kunne kommunikere med offentlige myndigheder...skat...rådhus....læger.....der ikke hele tiden skiftede arkitektur....opdateringer kaldes det vist......så man ikke hvert andet år skulle lære nyt, hvilket som bekendt bliver sværere jo ældre man bliver. Jeg er sørme glad for min søn og svigersøn, når noget driller

Men tiden står jo ikke ikke stille, så en sådan PC for ældre skulle kunne opdateres centralt af et "statsvæsen" fuld på samme måde som min Lenovo og alle mine kollegers worldwidwide (NOVO)blærbare bliver opdateret af firmaets IT afdeling samtidigt.

Da det beviseligt kan lade sig gøre.....Jeg ser det engang om ugen.....i alle de lande hvor firmaet opererer......dels på engelsk og dels på de lokale sprog...kinesisk....indisk..fransk..etc....så kan dette givet også lade sig gøre i Danmark på dansk ;D

Men kravet til et sådan apparat var at det kun brugtes til kommunikation med det offentlige og ikke kunne konfigureres af brugerne til noget som helst......og så skulle apparatet kunne fradages på skattebilletten ........eller udleveres gratis til borgerne.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 30, August 2013 - 17:49
Bjarke, er du ved at blive kommunist på dine gamle dage? :o

Nej, jeg synes staten skal holde sig ude af den sag - men til gengæld være mere large end der er lagt op til, med at hjælpe de borgere, der ikke kan finde ud af en PC.

Til gengæld har Ældre Sagen en løsning, som måske kan bruges:
http://www.aeldresagen.dk/medlemstilbud/elektronik-og-telefoni/sider/dukapc.aspx (http://www.aeldresagen.dk/medlemstilbud/elektronik-og-telefoni/sider/dukapc.aspx)

Som tidligere systemansvarlig på en skole med mange maskiner og mange nørder, der gerne ville lægge "sjove" ting ind på computerne (i de år havde de færreste gymnasieelever selv PC), ved jeg at det allervigtigste er hurtigt at kunne overskrive ændringer med en standardopsætning, og det ser ud til at noget i den retning er med i DukaPC-tilbudet - som til gengæld er ret dyrt i abonnement.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Dransfeldt efter 30, August 2013 - 17:52
En tablet har været overvejet, men den primære brug er alle de offentlige servicer der kan vær behov for når man er folkepensionist, dvs der er behov for at kunne bruge nem-id.

Den med at dobbeltklikke an være en udfordring når man har nået en vis alder uden at have brugt en mus. Det er set før  :)

Størelsen på tastaturet er nok også en vigtig parameter....

Og jeg skal nok i gang med at lave guidlines (med mindre Mikael Boldt vil del dem han har lavet   ;)

Så er det processer og mængde af ram der skal afklares.....

Nogen der kender noget til "du-kan" pcer, er det anvendeligt, eller udskyder det de ting man alligevel ender med at kunne?

Mvh

Ole M D
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Mikael Boldt efter 30, August 2013 - 18:37
DukaPC er jo bare Win 8  med præ-installerede programmer. Så i stedet for at jeg sad ½ dag og installerede og ryddede op på laptoppen (fjernede spamware) inden jeg viste min far den, så er det gjort af et firma.

Jeg kan godt se at trykskærm som den er introduceret i Win8 er en fordel, da den langt hen ad vejen erstatter musen. Men tastaturet er vigtigt.

Fordelen ved at fortælle pensionister for første gang om brugen af pc-er er, at de ikke har nogen præferencer, og derfor finder alle systemer lige komplicerede og uoverskuelige. Så du kan vel introducere, hvad som helst: Win, Linux, BSD, Mac OS, Chrome OS... men du bliver nød til at holde liv i styresystemet resten af livet.

I begyndelsen blev min far frustreret hver gang han hørte eller læste om en livsvigtig "apps", ringede til mig og fik at vide: "glem det. Du har en rigtig pc du, så du behøver den ikke bare besøg deres hjemmeside og det virker.".

Mht. mine Guidelines, Så er de bare nogle screen-dumps med noter. Det vigtigste for min far er at det er på papir med 1,2,3... og så er problemet/opgaven løst.

Kig på http://pensionistedb.dk/ (http://pensionistedb.dk/) der ligger nogle gode basis-guidelines.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 31, August 2013 - 01:24
DukaPC er jo bare Win 8  med præ-installerede programmer.
Det er - så vidt jeg kan se - ikke helt rigtigt
Det fremgår af illustrationen, at den ganske rigtigt udnytter Win8's faciliteter med trykfølsom skærm, og at der er lavet en (forhåbentligt velgennemtænkt) startskærm, hvor de vigtigste programmer kan nås ved et enkelt tryk på skærmen.

Men læser jeg teksten, fremgår det, at der også hører et support- og opdateringsabonnement med i pakken.
Der står ikke noget om, at det kan vælges fra, men da man køber maskinen, må det vel kunne ske efter højst 6 måneder ...
Løsningen forekommer mig umiddelbart lidt dyr, men omvendt vil den formentlig kunne give Dransfeldt helt fri bagefter.
Jeg har ikke set den fungere i praksis.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: B Mønnike efter 31, August 2013 - 13:24
Kommunist....... ;D ;D ;D

Næh Morten, jeg har bare den indstilling at den som bestiller musikken også er den som betaler.

DuKa Pcen ligner noget  jeg kunne forestille mig var anvendeligt, men den skulle i det mindste ikke være afhængig af Microsofts hang til at forælde deres tidligere programsystemer >:(

Næh Morten jeg er ved at blive MAC afhængig  ;D
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 01, September 2013 - 00:35
Næh Morten jeg er ved at blive MAC afhængig  ;D
Endnu en grund til ikke at lade staten bestemme, for så ville det med 99% sikkerhed blive et M$-monopol, der blev indført!
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Dransfeldt efter 02, December 2013 - 15:27
Hej

så er der indkøbt en pc, med win 8.1 samt touchskærm, så der ikke skal bøvles med mus.
Den blev købt ved den lokale forhandler, der dog ydede en service der gør netbutikker til et rigtigt godt alternativ. Men det er en anden historie  ;)

Win 8.1 fungere rigtig godt sammen med touch skærmen, så det er helt sikkert en god løsning til en nybegynder pc. Dog er der et par små udfordringer.
Den største udfordring er så pt. at fliserne på skrivebordet har det med at forsvinde (sandsynligvis på grund af betjening), så jeg skal ned og finde programmerne igen og tilføje dem til skrivebordet.

Jeg har forgævses forsøgt at finde en måde hvorpå man kan låse skrivebordet, så det ikke bare kan ændres, for at forhindre program fliserne i at forsvinde, alternativt et eller andet der kan genskabe en standart hvis computeren genstartes.

Er der nogen der har så meget erfaring med Win 8.1 at de kan komme med et forslag?

Mvh

Ole MD
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: JMA efter 21, December 2013 - 00:39
Når nu staten vil kommunikere med borgerne digitalt, så burde der også være en "statsautoriseret" PC, med de basale funktioner der skulle være tilstede, for at man og ældre kunne kommunikere med offentlige myndigheder...skat...rådhus....læger.....der ikke hele tiden skiftede arkitektur....opdateringer kaldes det vist......så man ikke hvert andet år skulle lære nyt, hvilket som bekendt bliver sværere jo ældre man bliver. Jeg er sørme glad for min søn og svigersøn, når noget driller

Men tiden står jo ikke ikke stille, så en sådan PC for ældre skulle kunne opdateres centralt af et "statsvæsen" fuld på samme måde som min Lenovo og alle mine kollegers worldwidwide (NOVO) blærbare bliver opdateret af firmaets IT afdeling samtidigt.

Da det beviselig kan lade sig gøre.....Jeg ser det engang om ugen.....i alle de lande hvor firmaet opererer......dels på engelsk og dels på de lokale sprog...kinesisk....indisk..fransk..etc....så kan dette givet også lade sig gøre i Danmark på dansk ;D

Men kravet til et sådan apparat var at det kun brugtes til kommunikation med det offentlige og ikke kunne konfigureres af brugerne til noget som helst......og så skulle apparatet kunne fradrages på skattebilletten ........eller udleveres gratis til borgerne.
Det som vi mest får brug for er at modtage og sende digital post fra det offentlige. Det kan ske på flere måder og behøver ikke at involvere en PC. Som eksempel kan laves en service, hvor vi kan ringe til et nummer, og høre om der er kommet digital post. Det kan fungere omtrent på samme måde som telefonsvarer på telefonen/mobiltelefonen. Mulighed for at høre overskrifter. Og mulighed, for at høre indholdet. Det vil kunne bruges af mange ældre, der ser dårligt, eller er blinde. Systemet, vil også kunne bruges sammen med en telefax, til at bestille en udskrift på fax'en. OK - vi kan måske diskutere sikkerheden i et sådant system. GSM er mest sikkert, men ikke så egnet til telefax. Bruges ISDN er der lagt kryptering i NT-boksen, og så er det næppe et problem. Sendes breve til blinde eller svagtseende, kan eventuelt gøres til standard at brevene også indtales fra det offentlige. I stedet for telefax kan måske også tilbydes, at brevet kan sendes med posten.

Vi kan nemt indføre digital post, uden det giver problemer for ældre og svagtseende. Og de behøver ikke en PC. En mobiltelefon, eller en almindelig gammeldags telefon på ISDN er sikker nok.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 21, December 2013 - 15:05
Men tiden står jo ikke ikke stille, så en sådan PC for ældre skulle kunne opdateres centralt af et "statsvæsen" fuld på samme måde som min Lenovo og alle mine kollegers worldwidwide (NOVO) blærbare bliver opdateret af firmaets IT afdeling samtidigt.

Da det beviselig kan lade sig gøre.....Jeg ser det engang om ugen.....i alle de lande hvor firmaet opererer......dels på engelsk og dels på de lokale sprog...kinesisk....indisk..fransk..etc....så kan dette givet også lade sig gøre i Danmark på dansk ;D

Det er ganske vist adskillige år siden jeg var systemansvarlig, men allerede dengang var det muligt at lave en central opdatering af samtlige systemets computere.
Jeg gjorde det ikke, af den simple grund, at de to muligheder enten forudsatte, at alle var tændt samtidg (utopisk) eller ville give en voldsom forsinkelse ved næste opstart af hver enkelt PC. I stedet nøjedes vi med et "mandatory" skrivebord, så alle brugere fik det samme skrivebord ved hver opstart og ikke kunne ændre dette. Egentlige opdateringer foregik så ved at vi vandrede rundt med en CD. Det lod sig gøre med kun ca. 100 computere på nettet, alle på samme adresse (og M$ var ikke helt så vild med opdateringer dengang som senere!).

Problemet er snarere det, at ingen dansker vil finde sig i, at "Big Brother" hos staten styrer den enkelte brugers skrivebord - og den bekymring er næppe blevet mindre efter de seneste måneders NSA-debat!
Til gengæld opfatter jeg DUKA-tilbudet som noget i den retning - blot er det så et privat firma, der har kontrollen, og tilliden til dette (samt evt. lovgivning om videregivelse af data) er afgørende for sikkerheden.

Sendes breve til blinde eller svagtseende, kan eventuelt gøres til standard at brevene også indtales fra det offentlige. I stedet for telefax kan måske også tilbydes, at brevet kan sendes med posten.

Vi har privat en totalt blind ven, for hvem det var en åbenbaring, da han via Dansk Blindesamfund kunne få en PC med talesyntese og få oplæst sine e-mails (det er ca. 5 år siden - måske lidt mere). Så jeg vil sige, at for den målgruppe er problemet løst - bedre, end da de førhen skulle have hjemmehjælperen til at oplæse papirbrevene!
Problemet er snarere de ældre, som aldrig har haft en PC og ikke ønsker at få den. Jeg hørte i denne uge, at halvdelen af samtlige aldrig-PC-brugere findes i gruppen af ældre over 75 år. De er på den!
Det er faktisk muligt hos det offentlige at få en undtagelse som "handicappet", men det vil en del i denne gruppe, der ellers altid har klaret sig selv, anse for en ydmygelse. Så problemet er nærmest, at man har undladt at tage sociale hensyn i en ellers fornuftig overgang til digital post.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: JMA efter 21, December 2013 - 21:01
Citér
Det er ganske vist adskillige år siden jeg var systemansvarlig, men allerede dengang var det muligt at lave en central opdatering af samtlige systemets computere.
Jeg gjorde det ikke, af den simple grund, at de to muligheder enten forudsatte, at alle var tændt samtidg (utopisk) eller ville give en voldsom forsinkelse ved næste opstart af hver enkelt PC. I stedet nøjedes vi med et "mandatory" skrivebord, så alle brugere fik det samme skrivebord ved hver opstart og ikke kunne ændre dette. Egentlige opdateringer foregik så ved at vi vandrede rundt med en CD. Det lod sig gøre med kun ca. 100 computere på nettet, alle på samme adresse (og M$ var ikke helt så vild med opdateringer dengang som senere!).

Ovenstående er teori - praktisk er 90%. Da jeg arbejdede på en skole, lavede vi central opdatering af alle computere. Først, måtte vi rundt og tænde samtlige over 200 PC'er, i alle klasselokaler, og instruere eleverne i, at ikke bruge dem, hvis det var i skoletiden. Som regel, blev det dog gjort i ferier. Herefter blev de opdateret. I praksis, blev dog kun 90% opdateret. Resten, måtte vi opdatere manuelt. Vi brugte dengang Norton's software - senere er de skiftet til Microsoft, og så vidt jeg husker, har det gjort problemerne endnu større. Bærebare, der var trådløst på nettet, mistede i nogle tilfælde (også ca. 10%) informationer i deres opsætning, så de ikke kunne logge på.

Computersystemer er ikke udviklet til pålidelighed. De er udviklet til, at det nogle gange fungerer - og andre gange ikke. Du får meget svært ved, at opdatere PC'er samlet fra staten eller kommunen, uanset at der "prales" med at kunne gøre det. Det er muligt - teoretisk. Men kun, hvis du har en ansat teknikker, der står og overvåger processen. Filosofien er formentligt, at der ikke må mistes arbejdspladser. Mener endog, at der er taget patenter på metoder, der får computere til at gå ned, og printere til at hænge, efter de rette algoritmer, for at forbrugerne ikke skal blive utilfredse, men samtidigt sikre, at det ikke er muligt at bruge uden konstant overvågning af teknikere/support folk.

At automatisk opdatere PC'er hos ældre personer er utopi. Nutidens computere er ikke udviklet til det. Den bedste løsning, vil være at lave et mini computersystem, der ikke skal opdateres, f.eks. bestående af en microcontroller uden operativsystem (arduino like). Et sådant system, er samtidigt ekstremt billigt, og koster kun få kroner at producere. Og det er billigere at vedligeholde et microcontroller baseret system, end et Linux, eller Windows system. Dog tror jeg, at et system baseret på en almindelig telefon, eller evt. en simpel mobiltelefon med store taster, og baseret på tale frem for tekst, er det bedste til ældre. Mange ældre, har svært ved at se de små bogstaver på mobiltelefonernes skærm.

En simpel løsning, hvor du kan ringe til et telefonnummer, f.eks. med din mobil, og få at vide om der er kommet breve fra det offentlige, samt få dem oplæst, enten ved de indtales samtidigt med brevene skrives, eller ved at brevene oplæses elektronisk, tror jeg er den løsning som de ældre der ikke kan bruge PC'er nemmest kan håndtere og lære at bruge. De er vandt til telefoner, og får ikke problemer med at ringe til et nummer, for at høre om der er beskeder.

Hvis systemet kører over normal telefon/ISDN, så kan telefonselskabet vise, at der er besked/post på en almindelig nummerviser, hvis der er besked på din telefonsvarer. Det offentlige kan sikkert få en billig aftale med teleudbyderne om, at kunne automatisk indtale en besked om der er kommet elektronisk post, og hvilket nummer der skal ringes på, uden at telefonen behøver at ringe. Du kan dermed se, at der er indtalt besked på telefonsvareren, hvis du er tilmeldt elektronisk post.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 21, December 2013 - 23:56
Ovenstående er teori - praktisk er 90%. Da jeg arbejdede på en skole, lavede vi central opdatering af alle computere. Først, måtte vi rundt og tænde samtlige over 200 PC'er, i alle klasselokaler, og instruere eleverne i, at ikke bruge dem, hvis det var i skoletiden. Som regel, blev det dog gjort i ferier. Herefter blev de opdateret. I praksis, blev dog kun 90% opdateret. Resten, måtte vi opdatere manuelt. Vi brugte dengang Norton's software - senere er de skiftet til Microsoft, og så vidt jeg husker, har det gjort problemerne endnu større.
Nej, det du citerer mig for, er ikke teori, men en beretning om hvad vi faktisk gjorde (og fravalgte).
Jeg startede min karriere med et Novell-netværk, som jeg havde overtaget fra min forgænger, men skiftede i forbindelse med et alvorligt servernedbrud til Microsoft Server NT 4. Samtidig havde vi hjælp af, at Nordjyllands amt ønskede at fremme IT, så med et par særbevillinger fik vi opgraderet det fysiske netværk og øget antallet af PCer fra 18 til de ca. 100 jeg sluttede med. Ved disse bunkeindkøb var jeg meget omhyggelig med at bestille den vigtigste hardware ens (især netkortene var kritiske) - så det eneste ukorrekte i min fremstilling ovenfor var, at jeg faktisk måtte have to forskellige CDer, da de oprindelige maskiner ikke var helt kompatible med de nyanskaffede. Vi havde til stadighed en maskine på datavejlederkontoret, som var prototype for de øvrige - alle nye programmer blev først installeret på den og derpå kopieret ud. Programmet Ghost, som kunne forenkle den proces, nåede jeg ikke at bruge - men min efterfølger blev glad for det.

Jeg kan forøvrigt se at JMA må have været i gang senere end jeg. Jeg nåede lige præcis ikke at etablere trådløst netværk, da der endnu ikke var enighed om standarden. Det blev jo en radiobølgestandard, der vandt, men HP markedsførte i min tid en diffus IR-standard, som på mange måder ville have været ideel til klasseundervisning og på storrumskontorer - men naturligvis upraktisk i alle andre sammenhænge.

Jeg mener heller ikke automatisk opdatering af alle ældres PCer er nogen god ide, men DuKa-løsningen, som jeg har forstået er "halvautomatisk", hvor de tilmeldte ældre har givet rettigheder til en supporter, vil givetvis fungere (jeg har ikke set den i praksis).
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: JMA efter 22, December 2013 - 15:22
Jeg kan forøvrigt se at JMA må have været i gang senere end jeg. Jeg nåede lige præcis ikke at etablere trådløst netværk, da der endnu ikke var enighed om standarden. Det blev jo en radiobølgestandard, der vandt, men HP markedsførte i min tid en diffus IR-standard, som på mange måder ville have været ideel til klasseundervisning og på storrumskontorer - men naturligvis upraktisk i alle andre sammenhænge.
EDB-udstyr er ikke kendt for at blive mere pålidelig med tiden - vi brugte norton Ghost. Vi havde ca. 100 PC'er, og dertil et stort antal bærebare. Oftest virkede selve opdateringen fra norton Ghost fint, men på ca. 10% af Pc'erne manglede herefter konfigurationer i windows operativsystemet, og alle computere måtte gennemgås manuelt, for at sikre de fungerede. De startede fint op, så det krævede en reel test, for at se om de fungerede. Nogle gange, kunne de ikke logge på kommunens netværk, andre gange var det galt med trådløs opsætning osv. Og det var forskellige computere fra gang til gang som fejlede. Normalt fik dem der ikke fungerede en opdatering til, der var identisk med den forrige, og så var der kun et par stykker tilbage der ikke fungerede. Men vi kunne ikke bare opdatere alle, for så var der bare andre der ikke duede. Så dem der var ok måtte slukkes, eller vi måtte ændre listen af computere der skulle opdateres i Ghost. Da jeg ikke arbejdede med det mere, skiftede de til Microsoft - det blev det ikke bedre af. De kunne fint opgraderes samtidigt, men så vidt jeg husker skulle de nu rundt og genstarte alle PC'er... Det har altid været en af Microsoft "svagheder". Så vidt jeg husker fungerede Ghost fint, men af en eller anden grund, så opstod problemer i Windows opsætningen. De gange vi havde problemer med Ghost, skyldes det vi ikke havde fået konfigureret den korrekt - de computere, som skulle opdateres, skulle sættes korrekt ind i Ghost serveren, og hvis nogle var skiftet ud, eller havde fået nyt navn, var hoppet af nettet eller lign. så kunne de ikke ghost'es.

Jeg tror et simpelt system - f.eks. en telefon - er den bedste løsning. De ældre er vandt til at bruge telefonen, og vil uden store vanskeligheder kunne lære at aflytte beskeder. Derimod vil være svært, at lære dem at bruge en PC - og opstår der problemer, får de brug for hjælp. Som et jobskabelsesprojekt, vil en PC-løsning dog være løsningen - der vil blive brug for masser af support, der skal hjælpe ældre.

Vi kan nemt have et system, der både fungere med telefon/mobiltelefon, og via PC. Skulle PC'en gå død, så vil mobiltelefonen kunne bruges til at aflytte beskeder som backup. Og er brug for at besvare noget, kan opsættes et nummer der kan ringes retur til, så man kommer til at tale med en person. Systemet kan også laves, så der nemt kan bestilles udskrifter, der sendes med posten, eller måske kan sendes til en telefax.

Desværre tror jeg ikke, at der bliver andre løsninger end PC'en - ikke fordi det koster noget, eller er svært at lave, men fordi at regeringen har en "mani" med, at en del af befolkningen skal kobles fra samfundet. Her er så muligt, at koble nogle af de ældre fra. Så længe, at det ikke er flertallet af befolkningen, er det helt i regeringens ånd.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: E. Tranberg efter 22, December 2013 - 16:40
På mit arbejde er alle PC'er centralt styret, hvilket bla. giver sig udslag i at et program som Adobe Acrobat pludselig afinstalleres og erstattes af Acrobat Reader, da licenserne var for dyre. Skidt være med at vi var nogle der rent faktisk anvendte programmets muligheder for at redigere tekst og udskille sider.

Tak og lov for "Portable apps" som kan køre uden installation.

Systemet giver mulighed for at udsætte opdateringer nogle gange/dage, men man kan ikke afvise dem, hvis man ønsker at kunne logge på netværket.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Morten Jødal efter 22, December 2013 - 18:36
Jeg synes efterhånden denne tråd er ved at stritte i forskellige retninger.

Nogle af os har udvekslet historiske og nutidige erfaringer med central styring af opdateringer på store netværk.
Vi har vist forlængst nået konsensus om, at dette ikke er vejen frem i forhold til betjening af ældre i DK (det vile sikkert kunne fungere i Kina!). Så skal vi ikke stoppe den debat i denne tråd? Jeg har mange flere minder fra min tid som systemansvarlig, men vil undlade at besvære jer andre med dem ...  ;)

Den oprindelige vinkel var anskaffelse af en PC til en ældre person, der ikke var nået at komme med "i tide" til at lære det selv.
Det problem har fundet sin løsning - og en del flere i samme situation kan vel også søge hjælp hos yngre familiemedlemmer. Andre kan søge løsninger hos Ældre Sagen eller betale sig fra det hos en venligtsindet computerbutik. En af mine "IT-klienter" gør af og til det sidste og får altid råd der virker, men også virker dyre. Nå, hun er pensioneret fra en god stilling, så hun sulter ikke, og jeg nøjes med at glæde mig over de gange jeg kan spare hende for de dyre råd :D.

Den sidste vinkel er så, om det offentlige går for hårdt frem i forhold til at kræve digital betjening af ALLE - også restgruppen.
Det ER muligt at blive undtaget, jfr. dette link:
https://www.borger.dk/for-myndigheder/Documents/Faktaark_hj%C3%A6lp%20til%20borgere%20med%20s%C3%A6rlige%20behov.pdf (https://www.borger.dk/for-myndigheder/Documents/Faktaark_hj%C3%A6lp%20til%20borgere%20med%20s%C3%A6rlige%20behov.pdf)
Men hvis du efter at have læst det første synes at der mangler konkrete anvisninger, så er det ikke forkert! Hele den sidste del er formaninger om nu bare at finde ud af det selv - og andetsteds har jeg læst, at reglerne ikke er lavet endnu! Der "arbejdes på sagen", men det er tidligst muligt at søge om fritagelse i 2014.

Jeg fornemmer også i dette spørgsmål en ret stor konsensus om, at snittet er lavet for hurtigt og for hårdt - men "de onde nåsåere" med deres kuglerammer er desværre kommet til at dominere alle de store partier og har fundet ud af at man sparer mest ved ikke at gøre det for let at slippe - så jeg tror ikke der er realistiske politiske muligheder for en protest.
Titel: Sv: "Bedsteforældre PC"
Indlæg af: Børge efter 26, December 2013 - 19:39
Den billige fra Aldi til 2995 kr. med Windows 8.1, en skærm til 1200 kr. og 3 års garanti og support. Kan både kende din stemme og læse højt, den er stationær, alt det bærbare bras har jo ikke nok kraft, uden det koster en formue. Ældre skal have noget som dur. Jeg underviser på en netcafe, der er alt for meget bøvl med de bærbare. :)