Ethanolgæringen foregår bedst i iltfattigt miljø. Der dannes ethanol og CO2. Det sidste glemte Morten vistnok.
Ja, det beklager jeg meget, og det er jo ellers elementært! Det er derfor den samme gærtype kan bruges både til brygning af alkoholiske drikke og til bagning, hvor CO2 er det ønskede produkt!
Til gengæld kommer der ved basisprocessen ikke vand, da alt hydrogen i sukkeret ender som en del at ethanolen.
Man plejer at skrive processen
C6H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2
- men selv bortset fra, at gærcellernes virke her er udeladt (pilen indikerer bare, at "det sker", men ikke hvordan eller hvorfor). så er denne proces stærkt forenklet.
Det går galt allerede når man ikke bruger druesukker, men roesukker, som er kemisk identisk med rørsukker, og hvis formel er C12H22O11. Det gærer udmærket!
Men forøvrigt er jeg enig med harbst i de tilføjelser, han kom med ...
BORTSET fra, at opskrivningen af processen på udmærket vis illustrerer, hvorfor vi kemikere ikke synes det er ligegyldigt, om man skriver 2 eller 2!
Det store 2-tal betyder, at der skal bruges 2 af det efterfølgende stof - helt til slutningen af formlen. Det sænkede 2 betyder, at der indgår 2 atomer af den slags der står umiddelbart før i stoffets formel. Det kan Ingeniørdebats tekstsystem udmærket klare, så når man ikke gør det, må det skyldes dovenskab eller foragt for et vigtigt naturvidenskabeligt fag :(