ingeniørdebat.dk

Ingeniørdebat => Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation => Emne startet af: Sophiante efter 11, November 2017 - 19:28

Titel: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 11, November 2017 - 19:28
I mange år har man diskuteret omkring stikkontakter på i vores huse og på elektriske varer. Een ting er dog sikkert: alle almindelige husholdningsvarer er forsynet med Schuko-prop på ledningen.

Da jeg fornylig ville opgradere min elektriske "installation" i min udestue ville jeg derfor have et par Schuko kontakter så min varmeovn blev jordet. Da der ikke findes en egentlig installation må det ske med multi-stikdåser med forlængerkabel.

Det har imidlertid vist sig, at ingen danske fysiske butikker har sådanne (kun net-butikker). Det der nu undrer mig er, er det forbudt at sælge dem i Danmark (men gerne i danske net-butikker), og hvorfor, når de nu er blevet tilladt i husets vægge?

Ja, man kan købe adapterstik fra DK til DE, men de koster og fylder for meget.

Mit gæt er at det skyldes jordledningen som "vi" ikke selv må rode med. Men har man alligevel Scukostik i huset kan jeg ikke se logikken i at man (altså vi stakkels danskere) så ikke må forlænge med en multi-stikdåse.

Nu lykkedes det mig at få jordforbindelse på min ovn, men kun fordi jeg havde en af disse sjældne stikdåser liggende, som jeg forsynede med dansk stikprop (Uha - det måtte jeg måske ikke?), men hvorfor skal det være så svært at være lovlig dansker?

 
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: harbst efter 12, November 2017 - 12:02
Man må godt bruge schuko stikkontakter i Danmark.
Men ikke alle ved det. I praksis kan det være svært at finde dem i handelen på grund af mange års tradition for den fjollede LK stikkontakt beregnet for de specielle danske trebenede stik
Man må også have stikkontakter beregnet for det fransk/ belgiske sysstem med et jordben på selve stikkontakten og et tilsvarende hul i stiproppen . 

En grund til at det kan være svært at finde en schuko kontakt i handelen er at vi i Danmark har krav om at de skal være "pillesikre" for børn. Det er de alflesre produkter fra udlandet ikke.

Den stikprop som mange apparater bliver leveret med er strengt tage ikke en ægte schuko stikprop,  men en universal europæisk som passer både til schuko og til det franske system.
Den har bådejordterminaler sidefløjene og et hul til et jordben.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 12, November 2017 - 12:18
Harbst,

Alt det du siger ved jeg (og vel også de fleste herinde) godt.

Mit spørgsmål gik på forlængerkablerne, f.eks:

Biltema: må ikke sælges i Danmark
ALDI, hvis danske reklamer netop havde et billede af Schuko stik. Men i butikken var de i stedet skiftet ud med danske stik.
Jeg har checket alle øvrige butikker: ingen Schuko stikdåser til løs brug.

ALLE mennesker har husholdningsmaskiner med Schuko-prop. Hvorfor råber vi ikke op?
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: SuperClaus efter 12, November 2017 - 12:46
Hvad er det helt præcist du ikke kan købe i danske butikker?


https://www.bauhaus.dk/adapter-til-schuko-stik.html (https://www.bauhaus.dk/adapter-til-schuko-stik.html)

https://www.bauhaus.dk/forlaengerled-schuko-med-jord-16a-250v-hvid.html (https://www.bauhaus.dk/forlaengerled-schuko-med-jord-16a-250v-hvid.html)
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 12, November 2017 - 13:25
"må kun installeres af en autoriseret el-installatør"

-det er nok her hunden er begravet!
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Bent Andersen efter 12, November 2017 - 16:19
Jeg gætter på at danskerne er opvokset med LK kontakterne og derfor har svært ved at blive venner med de større Schuko typer.
Dermed er der ikke nået "kritisk masse" i detailhandelen.

Det er rigtigt at stikkontakter kun må installeres af en autoriseret installatør, men det gælder nyinstallation eller ændring af installation.
Udskiftning af en eksisterende kontakt må man gerne selv, men som sagt, der er nok for få der har eksisterende Schuko kontakter til at der er et marked for gør-det-selv folk.

Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: SuperClaus efter 12, November 2017 - 20:16
Man må kun skifte noget selv når der ikke er en chance for at man kan vende noget forkert! Det gælder også stikkontakter. På den måde er man altid begrænset til ledninger eller installationer uden jord.

Det er dog ikke det samme om at det er forbudt at sælge stik og dåser med jord eller flere faser.

Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Bent Andersen efter 12, November 2017 - 21:46
Man må kun skifte noget selv når der ikke er en chance for at man kan vende noget forkert! Det gælder også stikkontakter. På den måde er man altid begrænset til ledninger eller installationer uden jord.

Det er dog ikke det samme om at det er forbudt at sælge stik og dåser med jord eller flere faser.

Lad os få ryddet et par myter af vejen:

https://www.sik.dk/Global/Publikationer/Artikler/OEvrige-artikler/2011/Schuko-myter-og-fakta (https://www.sik.dk/Global/Publikationer/Artikler/OEvrige-artikler/2011/Schuko-myter-og-fakta)

Se afsnittet "Må enhver selv sætte de nye stikkontakter op?"


Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: SuperClaus efter 12, November 2017 - 23:32
Bent:
Der var jeg lidt for hurtig eller ikke opdateret på reglerne. 230V installationer med jord må man så gerne udskifte selv, dog kræver det HFI eller HPFI installeret hvilket langt de fleste har nu om dage. Så jeg må trække min skrivelse om at udskifte noget når der ikke er er en chance for at vende noget forkert tilbage.

Godt at se at nogle regler går den vej.


Det betyder også at Sophiante faktisk må lave de ændringer som beskrives i det indledende indlæg.

Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Morten Jødal efter 13, November 2017 - 21:12
... på grund af mange års tradition for den fjollede LK stikkontakt beregnet for de specielle danske trebenede stik
Man må også have stikkontakter beregnet for det fransk/ belgiske system med et jordben på selve stikkontakten og et tilsvarende hul i stiproppen. 
.
Jeg forstår ikke, hvorfor den danske model skal kaldes "fjollet"
Den er udviklet i DK, men stort er ikke altid bedst ... vi slipper ikke af med Schuko, fordi de profiterer af et stort hjemmemarked - men det danske stik er både mindre og fiksere - og LKs stikkontakt er så pillesikker, at vi roligt kan lade vores småbørn udforske deres naturlige nysgerrighed i kravlehøjde, selv om der er stikkontakter i nærheden!
En dansk stikprop med jordben forhandles i ethvert byggemarked, og har de sidste mange år gerne måttet monteres af privatmennesker (de folk, der havde lidt håndelag og en polsøger, der kunne finde faseledningen, har gjort det i mere end et halvt århundrede, uanset hvad der var lovligt!).

Det fransk/belgiske system finder jeg direkte tåbeligt - og usikkert i forhold til klodsede og/eller berusede voksne, som kan løbe ind i de strittende jordben! Men det slipper vi naturligvis heller ikke af med, for Frankrig er også et stort land ...

Og det skal lige tilføjes, at der midt i halvfemserne var meget nær enighed om en fælles europæisk standard - som lå nær den schweiziske. Hvem blokerede for denne enighed? Ikke Danmark, men naturligvis UK, hvis standard er endnu mere tåbelig!

Jeg har forøvrigt for nogle år siden boet på et engelsk hotel, der selvfølgelig havde britiske stik i væggen - men hver eneste lampe var forsynet med et af de små svejsede universalstik, som vi kender overalt - undtagen ellers i UK.
Men en polsøger stukket ind i det tredje hul gør det ganske let at montere stikket i de to øverste - og det virker fint!
Det havde hotelpersonalet forlængst opdaget ...
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: harbst efter 14, November 2017 - 11:11
Alle ny monterede stikkontakter( med enkelte undtagelse) beregnet for private hjem skal i Danmark være pillesikre.
Det siges at være fordi vi -imodsætning til mange andre lande- tillader stikkontakter i gulvhøjde.
De findes også pillesikre stikkontakter til de andre systemer.

Jordbenet i det franske system , er ikke noget man kan løbe ind i.

Fordelen ved det franske system er at man ikke kan sætte en almindelig rund stikprop uden jord i en stikontakt,som er med jordforbindelse. Det går jo fint idet fjollede danske system. 
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 14, November 2017 - 12:46
Efter at have læst linket ovenfor vender jeg tilbage til det der var mit egentlige "problem".

Jeg forholder mig ikke til personlige meninger om den ene eller den anden stiktype, men udelukkende til det som jeg (og alle andre?) ser i dagligdagen: husets stikkontakter er danske men de fleste apparater er Schuko (tyske).

Jeg gjorde så det at jeg fandt en alm. "tysk" forlængerledning med 3-stikdåse og sidejord samt Schuko stikprop. Stikproppen udskiftede jeg med en dansk med jord, og vupti - mine apparater har nu jordforbindelse!
(stikdåsen må jeg nok ikke skrue fast i væggen, men det gjorde jeg nu alligevel)

Jeg konkluderer to ting:

1)  Den operation er åbenbart tilladt nu, selvom den skal ligge og rode rundt på gulvet.
2)  Hvorfor findes de så ikke i handlen??
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Morten Jødal efter 14, November 2017 - 13:08
Jordbenet i det franske system , er ikke noget man kan løbe ind i.

Fordelen ved det franske system er at man ikke kan sætte en almindelig rund stikprop uden jord i en stikontakt,som er med jordforbindelse. Det går jo fint idet fjollede danske system.
Harbst, jeg kan konstatere, at vi er principielt meget uenige om det danske systems fortræffeligheder. Det franske har jeg kun mødt sporadisk (et par hotelværelser), og du har utvivlsomt ret mht. det praktiske. Derimod er det ubetinget GRIMT!!!
At man kan sætte runde stik uden jord i danske stikkontakter, betragter jeg derimod som en klar fordel. Som bekendt har man i mange år kun opsat stikkontakter med jord i danske installationer, men vi har mange apparater, som leveres med runde stikpropper uden at kræve jord (fx strygejern, strømforsyninger til bærbare computere). Alligevel kan vi altså nøjes med 1 kontakttype i private hjem - smart!  ;)
(og hermed har jeg vist klart udtrykt min mening om udseende og funktionalitet; gentagelse er næppe nødvendig, men jeg følte det relevant at reagere på det usaglige argument "fjollet")

Jeg konkluderer to ting:

1)  Den operation er åbenbart tilladt nu, selvom den skal ligge og rode rundt på gulvet.
2)  Hvorfor findes de så ikke i handlen??

Svar hertil:
1: JA!
2: Det bliver et gæt - men sandsynligvis fordi der ingen efterspørgsel er i Danmark. Du kan sikkert få det i en tysk netbutik.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: SuperClaus efter 14, November 2017 - 19:20
Sophiante:

Jeg mangler stadig helt at forstår hvad det er du ikke man finde i den danske detailhandel?
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 14, November 2017 - 21:06
"Jeg mangler stadig helt at forstår hvad det er du ikke man finde i den danske detailhandel?"

Det kan jeg ikke forstå at du ikke kan forstå, for det har jeg da nævnt flere gange:

Stikdåser med 3, 5 eller flere stik monteret med kabel og stikprop - med jord. Alle butikker har den slags til næsten ingen penge og alle har brug for dem. Jeg har selv ca 10 i brug under mit skrivebord. Bevares, de fleste behøver ikke jord, men nogle gør, og i mit allerførste indlæg forklarede jeg hvor og hvorfor.

Jeg har også et værksted hvor der udelukkende er brug for Schuko-stik.

- bare ikke med sidejord......
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Bent Andersen efter 14, November 2017 - 21:16
Du søger: forlængerledning med 1 stk. Schuko-han og 3...5 Schuko-hun, alle med sidejord.
Er det korrekt?
Hvis ja, så forstår jeg heller ikke spørgsmålet. Sådanne kabler ligger som regel i enorme tilbudsbunker i byggemarkedet til små penge.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: SuperClaus efter 14, November 2017 - 22:37
Citér
Det kan jeg ikke forstå at du ikke kan forstå, for det har jeg da nævnt flere gange:

Det er muligt, men du har skrevet meget mere om hvad du godt kan få og andre udredninger end hvad du ikke kan få i dansk detailhandel og derefter noget med "må kun installeres af en autoriseret el-installatør".

Er det sådan en her du søger i dansk detailhandel?

https://www.kontorel.dk/3-udtag/24047-schuko-3-stikdase-med-sidejord-hvid.html (https://www.kontorel.dk/3-udtag/24047-schuko-3-stikdase-med-sidejord-hvid.html)

Thansen har en model, men den er til udendørsbrug og ikke særlig pæn! Mon ikke manglende efterspørgsel er den virkelige grund til at det primært er netbutikker  der forhandler dem i danmark.

Jeg havde bare købt en håndfuld på amazon.de

 
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: E. Tranberg efter 21, November 2017 - 16:08
På Claus' link kan man bestille en Schuko multistikdåse monteret (i Danmark) med dansk 3-benet jordstikprop i enten lige eller vinklet udførelse.

Hvorfor det ikke er en standardvare i Jem&Fix må skyldes at danskerne har det fint med at deres elapparater generelt ikke er jordforbundne
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: SuperClaus efter 22, November 2017 - 01:57
Bauhaus har hvad du efterspørger (tror jeg) i "kubes"

https://www.bauhaus.dk/powercube-wire-l-team.html (https://www.bauhaus.dk/powercube-wire-l-team.html)

Jeg havde stadig brugt amazon.de

Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: harbst efter 29, November 2017 - 23:28
Se også her

https://www.avxperten.dk/stikdaase-6-udtag/stikdaase-6-udtag-eu-jord-3m-hvid.asp (https://www.avxperten.dk/stikdaase-6-udtag/stikdaase-6-udtag-eu-jord-3m-hvid.asp)

Titel: Sv: Schuko kontakter - Hurra
Indlæg af: Sophiante efter 04, Januar 2018 - 16:14
Jeg vender lige tilbage til mit eget debatemne, for nu er der sket noget!
I Bauhaus fandt jeg denne dobbelte stikkontakt til vægmontering:

https://www.bauhaus.dk/catalog/product/view/id/141001/ (https://www.bauhaus.dk/catalog/product/view/id/141001/)

Faktisk lige hvad jeg har savnet. Men det er morsomt, at den bliver beskrevet som "uden jord" - det må være underforstået uden dansk jord, for selvfølgelig har den jord.
Ovenikøbet bliver dækslet monteret forfra og indvendigt er 4 monteringshuller til vægmontage.

Må kun monteres af installatør - ja, ja, ja......
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: harbst efter 04, Januar 2018 - 23:58
Den stikkontakt er vist ikke lovlig i Danmark . Vi kræver i modsætning til visse nabolande at stikkontakter skal være pillesikre.
Hvis den sidder et sted hvor småbørn ikke kan komme til den, ville jeg alligevel ikke være betænkelig.
Dessværre står der ikke på hjemmesiden, hvor stor strøm den er dimensioneret til. Så man må gå ud fra at den kun er til 10 A lysgruppe.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 05, Januar 2018 - 03:48
Hvis pillesikker betyder at begge huller skal aktiveres samtidigt for at åbne, så er den også det.
Men vigtigere er, at apparater lavet af metal (i mit aktuelle tilfælde en olie-ovn, maskiner i værkstedet) bliver jordet uden de åndsvage omsættere.

På bagsiden står:

LK65421
Et "S" i en cirkel
16/250
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: harbst efter 05, Januar 2018 - 10:40
Så er den jo fin nok. Det kunne bare ikke læses hos Bauhus eller ses på billedt.

Jeg er lidt usikker på hvad s mærket betyder.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 05, Januar 2018 - 10:56
Ha, ha - og måske ikke alligevel. Se bare her:

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.weeklyOverview&web_report_id=450&Year=2011&Risk=Fire

Men efter at have undersøgt den grundigt kan JEG ikke se at den skulle være dårligere end alle andre kontakter!
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: efry efter 06, Januar 2018 - 22:10
Læg lige mærke til at det er over 6 år siden, at den afbildede dåse blev trukket tilbage fra markedet. Det er derfor næppe den samme, som du har nu.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: harbst efter 07, Januar 2018 - 16:27
Det er også værd at bemærke at det kun er en national spansk norm den ikke opfylder vedrørende kontakttryk.
Det kunne jo tænkes at der i  spanien er /har været/ stikpropper med tyndere ben, som kræver set vist kontakttryk selv om konaktfligene ikke påvirkes som ved de gængse schuko stikpropper.
Titel: Sv: Schuko kontakter - igen
Indlæg af: Sophiante efter 07, Januar 2018 - 17:58
Du har ret Harbst, det er en national standard. Jeg hæftede mig ved at det er EU der udsendt den advarsel.

For mig ganske uforstående, og iøvrigt har jeg netop købt endnu én (kun Kr.35) - rar at have på lageret.
Konstruktionen er efter min mening fuldt på højde med alle andre multi-stikdåser og bedre end visse billige, men åbenbart lovlige, versioner.

Desuden irriterer det mig vanvittigt, at den slags normalt skal ligge og flyde på gulvet, da de ikke kan fastmonteres.
Men denne kan!