Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: [1] 2 ... 175
1
Derfor gik jeg ud fra, at man havde en nedre grænse for hvornår koncentrationen af sprit var for lav til at slå bakterier ihjel, og så satte man bare procenten i håndsprit lidt højere end dét.

Samtidig kunne jeg forestille mig at den gel som også er i de tyktflydende varianter hjælper med til at holde lidt igen på fordampningen af spritten, så den virker lidt længere. Det forekommer mig at de meget tyndtflydende håndspritter fordamper lynhurtigt, og så kan den jo i sagens natur ikke slå flere virusser ihjel.

Der findes en nedre grænse - så vidt jeg husker er den 60% ved ethanol. Men jeg fik informationen mundtligt og hæftede mig mere ved den øvre grænse, som jeg gerne vil ligge tæt på. For sprit fordamper, og som Fakta plejede at sige: "Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere".

2
Hvis jeg vidste det med sikkerhed, havde opskriften været tigtig i første omgang!
Men da jeg nu blev opmærksom på det, har jeg et kvalificeret nud:
Vand er et helt unikt molekyle, og stoffet vil gerne i kontakt med stort set alle andre stoffer. Ikke altid i egentlige kemiske reaktioner, men sådan at vandmolekyler stter sig på kontaktpunkter i større molekyler og påvirker disses struktur. Fjernes vandet, kan de store mokelyler pakke sig tættere.
Det er mit gæt, at også coronavirussens molekyler er påvirket af dette fænomen, og hvis der slet ikke er vand i håndspritten, kan virussen gå i en tætpakket tilstand, som ethanolmolekylerne ikke kan gå ind i.
Lignende fænomener kendes både fra kemien og fra biologien hvor mange små organismer kan gå i en tør dvaletilstand, op til årtier, når vandet tørrer ud, for så at live op, når det kommer tilbage.

Det er altså kun et gæt - men kvalificeret.

3
En læge har gjort opmætksom på, at håndsprit ikke bør være over 85% og helst lidt under.
Min opskrift var i den høje ende.
Så her er en ny:
85% husholdningssprit, 10% vans, 5% glycerol.

Den letteste tilberedning er først at hælde vand i en flaske, derpå glycerol og så ca. det halve af spritten. Ryst godt, tilsæt resten af spritten og ryst igen.
Stadig simpelt!

4
Det er nu ikke den - men pyt! Bare den virker!  :)

5
Jeg kom til at tænke på. at jeg dagligt renser mine briller med en lille spray.
Strålen er væsentlig mindre end den fra en blomstersprøjte og må bestemt være velegnet også til håndsprit - jeg ahr ikke prøvet.
En flaske koster vist 15 kr.,  og sprayen er tilengangsbrug, men kan som regel let holde meget længere end flaskens indhold - det har jeg prøvet.
Altså et forsøg værd.

6
Jegh har ingne praktisk erfaring med skum- eller fortykningsmidler. Så jeg vil ikke forsøge mig med løse råd baseret på teoretiske overvejelser.
Min opskrift skal hældes på hånden i en lille sjat, hurtigt gnides ind i begge hænde, og fordamper snart efter.

7
Det undre mig, at man må bruge sprit på hænderne. Jeg har altid troet, at det er et organisk opløsningsmiddel, og disse skal man beskytte sig imod. Men det gælder så ikke sprit.

"Organiske opløsaningsmidler" er mange ting., og langtfra alle er skadelige for huden.
Sprit er kemisk set ethanol, til daglig også kaldet spiritus, og en opløsning af dette (sommetider ret koncentreret) indtages af de fleste mennesker ved festlige lejligheder - for de flestes vedkommende uden alvorlige skader!  :)

Jeg kan lige tilføje, at inden jeg igår sendte min enkle opskrift på håndsprit (betydeligt simoplere, end hvad andre medier har bragt og lige så effektiv!) tjekkede jeg varedeklarationen på et professionelt produkt:
Ethanol 85%, Aqua, Glycerol
Husholdningssprit er 93%  ethanol, og jeg tilsætter 5% glycerol for at beskytte huden. Aqua er jo vand, men det er ikke nødvendigt, når der anvendes husholdningssprit.
I forhold til det kommercielle produkt er der i hjemmeopskriften lidt ekstra denatureringsmiddel - hvis sammensætning tildels er hemmelig, men lovmæssigt ikke må være alvorligt giftigt - af hensyn til de få personer, der ikke har råd til at købe de toldbelagte produkter, men drikker den denaturerede. Der er ingen risiko! ved berøring

Tilberedningen foregår lettest i en flaske med en tragt.
Tilsæt først glycerol, hæld derpå spritten oveni, gerne direkte fra den flaske du har købt den i, sæt en prop på og ryst godt.
Handsker er helt overflødige.

8
Håndsprit er for tiden i restordre overalt, men til hjemmebrug kan du let fremstille di ngen:
Den skal bestå af almindelig husholdningssprittilsat ca. 5% glycerol (glycerin).
Den sidste ingrediens er for at modvirke udtørring af huden.
Der er ingen fin dispenser med, og du må også undvære det skummiddel, der er tilsat nogle mærker. Men det virker!

Til desinfektion af en pakke er glycerolen unødvendig.

OBS! SE MIT NYE SVAR FRA 13/4-20


9
Sunde og under 60 oplever åbenbart ikke Corona'en som slem ygdom,
Det er den heller ikke - for langt de fleste!
Men i risikogruppen vil der forekomme dødsfald (det første damske er netop bekræftet).
Heri adskiller corona sig ikke fra en normal sæsoninfluenza. Men den er ny!

Jeg tror på sundhedsmyndighederne, i mindre grad på politikerne, og nogle af tiltagene er ren symbolpolitik.

MEN: Vores sundhedsminister gav på et pressemøde forleden en forklaring på tiltagene, som jeg kan forstå:

1) Vi kan ikke forhondre, at en stor del af befolkningen bbliver smittet, men
2) Corona er en helt ny influenzatype, som ingen  af os "kender" og har immunforsvar imod. Derfor kan epidemien blive særdeles voldsom, og det gælder om her i første bølge at forsinke udbredelsen, så hospitalerne ikke løber tør for udstyr til kritisk behandling.
3. Hvis dette lykkes, vil næte bølge forløbe mildere, fordi mange allerede har haft sygdommen og er immune.
4. Forøvrigt er det rigtigt, at smitterisikoen er størst blandt unge og midaldrende voksne, men vi ældre er i højere risiko for at få et alvorligt forløb, når vi bliver smittede.

Jeg har også hørt historier fra min datter, som er sygeplejerske i en ledende stilling og derfor har deltaget i en intereuropæisk videokonference om sygdommens udbredelse i forskellige lande.
De italienske erfaringer var skræmmende: svage patienter får ikke respiratorbehandling - der er for få apparater, så de ældste patiender opgives på forhånd ...

10
Altså, strategien er skiftet. Ordet "karantæne" er ved at forsvinde fra det danske register.
Vi skal ALLE passe på med hygiejne, ingen håndtryk, ikke nærkontakt osv.
Men bliver man sig syg, lægger man sig syg!
Bliver man mere syg, ringer man til lægen, og så kan hospitalsbehandling komme på tale.
Men myndighederne regner ikke længere med at smittede er hjemvendte fra problemområder, så indsatsen for at isolere den ene smittede og opspore hans/hendes kontakter er ophørt.
Læg forøvrigt mærke til, at tallet for smittede, som nu er lidt over 600, også omfatter dem der er blevet raske igen! Og med de nye retningslinjer kommer vi vi slet ikke til at kunne stole på tallet - for de let syge hører vi aldrig om!

11
Alt det andet, diverse / Sv: Tandbørstens tekniske side
« Dato: 10, Marts 2020 - 23:32 »
Jeg begyndte for nogle år siden at bruge eltandbørste efter min tandlæges råd. og ved næste besøg kunne hun straks se det - på tandkødet, som havde haft tendens til betændelse.
Den var forsvundet, fordi eltandbørsten masserer bedre.
Noget andet er så, at ingen af tandbørsterne kan nå helt ind i mellemrummene mellem tænderne, så der skal under alle omstændigheder andre midler til - som Mønnike skriver.

12
Ingeniøruddannelserne / Sv: Tegnebræt - analogt
« Dato: 26, Februar 2020 - 16:10 »
Et lille pedantisk indskud :)
Jeg håber at normalmeteren er mere nøjagtig for ganger man de to nævnte tal får man 9999,49 cm^2 hvilket jo er over en halv cm^2 for lidt.


Når vi nu er i pedanteriet, så er normalmeteren helt YT nu om dage!
Den blev fremstillet i 1799 af platin med et lille islæt af iridium (for at gøre længdeudvidelseskoefficienten så lille som muligt) og anbragt i et kælderrum med konstant temperatur. Men nøjafgitheden var selvfølgelig ikke i længden stor nok.
Meteren er siden 20. maj 2019 blevet defineret, ved at lade den faste numeriske værdi af lysets hastighed i vakuum, c, være lig med 299.792.458, når den er udtrykt i enheden m/s, hvor sekundet er defineret ved overgangsfrekvensen for cæsium Δ𝝂𝐂𝐬. Denne definition betyder ligesom den tidligere definition fra 1983, at "meteren er længden af den strækning lyset tilbagelægger i vakuum i løbet af 1/299.792.458 sekund".

Den helt grundlæggende definition var forøvrigt, at en meter skulle være 1 10-milliontedel af afstanden fra Nordpolen til Ækvator gennem til Paris' meridian. Men de franske videnskabsmænd var selvfølgelig klar over, at den definition var ubrugelig i praksis, og normalmeteren kom til at afvige knap 0,2% fra det ønskede.

13
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / Sv: Coronavirus
« Dato: 16, Februar 2020 - 22:19 »
Som du vist ved, hører jeg selv til den ældre del af befolkningen, men har hidtil fravalgt den årlige gratis influenzavaccine og er endnu ikke blevet ramt.
Det er til gengæld over 300 passgerer på et krydstogtskib , der ligger i Yokohamas havn.
De 3000 passagerer blev isoleret i deres kahytter, da den første blev testet positiv for coronavirus. men omfanget af udbruddet på dette skib (over 300 smittede!) mere end antyder, at selve forholdsreglerne har forstærket smittemulighederne!
Udover, at de har ødelagt krydstogtet ...

14
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / Sv: Coronavirus
« Dato: 14, Februar 2020 - 16:14 »
Bare for at sætte tingene i perspektiv:

1. Kina er et stort land - over 1,3 mia indbyggere - så 60.000 smittede er egentlig ikke voldsomt mange ...

2. Dødeligheden ligger ret stabilt på 2%   en anelse over, hvad en dansk sæsoninfluenza kræver. Hvortil kommer, at der er et stort mørketal blandt de smittede. Jeg har fx aldrig søgt læge for en influenza, skønt jeg i mange af mine erhvervaktive år færdedes i et tæt ungdomsmiljø, hvor stort set alle blev syge. For mit vedkomende havde jeg det sidste anfald i 1982, så havde jeg været igennem alle typerne og var blevet immun. Men inden da havde jeg 20-25 uregistrerede tilfælde.

3. Danmark har endnu ikke haft tilfælde, skønt mange passagerer er ankommet fra Kina - og nogle få er kommet syge hertil, men altså ikke af coronavirus!

Når dette er sagt, skal vi selvfølgelig tage forholdsregler - men altså ikke gå i panik.

Jeg kan tilføje en personlig historie:
Mit barnebarn var på ½ års studieophold i Kina, nærmere betegnet Guangchou, flere tusind kilometer fra problemområdet. Han skulle vende hjem 1. februar - og kom med det sidste fly fra Turkish Airlines til Istanbul - og derfra videre til København.
Han har det godt!



15
Ingeniøruddannelserne / Sv: Tegnebræt - analogt
« Dato: 25, Januar 2020 - 00:17 »
Jeg kan desværre ikke bruge dit tegnebræt - og bor forøvrigt for langt fra dig til at afhentning er praktisabel.

Men jeg vil godt benytte lejligheden til at slå et slag for kendskabet til den geniale europæiske standard for papirstørrelser.
Udgangspunktet er A0 - et papir, hvis areal er præcis 1 kvm og længde/breddeforholdet er kvrod2/1.
Det giver målene 1189*841 mm på et A0.
Skærer man papiret midt over på tværs får man et A1 med målene 841*595 mm og arealet altså ½ kvm.
Dit tegnebræt er beregnet til at rumme et A1-papir plus lidt ekstra kant.
Går man videre til A2 er princippet det samme: arealet halveres, den korte sides mål bliver langsidemål på næste størrelse.
For at nå den populære størrelse A4 skal der laves 4 snit, altså formindskes arealet med en faktor 2^4=16. Den meget anvendte papirtykkelse 80g/kvm giver derfor en vægt af et stykke A4 på 80/16g = 5g.
Det geniale ved standarden er, at netop forholdet kvrod 2 bibeholdes ved overskæring.
For nørder findes der også mellemformater med betegnelsen B - de har kantlængderne forøget med den 4. rod af 2 i forhold til A-formaterne og ligger dermed "midt imellem".

Sider: [1] 2 ... 175