Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Rasmus

Sider: [1]
1
Miljøteknik / Sv: Støj fra staldventilation
« Dato: 17, Oktober 2014 - 23:05 »
Hej Igen folkens.
 
Jeg vil først beklage at jeg svarer lidt sent. Det skyldes ikke faldende interesse men jeg kigger derimod her forbi dagligt og forsøger at læse alle de spændende ting i linker til. Tusinde tak fordi i hjælper med dette problem.
 
Siden sidst har jeg talt med ejeren af den støjplagede ejendom, og jeg kan forstå at der har været en misforståelse med den måling der allerede foretaget på ejendommen. Den ligger et par år tilbage, og er tilsyneladende fortaget med henblik på lavfrekvent støj indendørs i ejendommen. Det er jo tydeligt vis ikke problemet, og min tanke er derfor at vi først og fremmest skal have foretaget en korrekt måling.

Jeg har været i gang med at læse den vejledning fra miljøministeriet som harbst linker til, men er endnu ikke helt færdig. Denne vejledning er meget interessant, og yderst relevant da den flere steder nævner specifikt ventilation på svinestalde som værende en problematisk støjkilde. Selv på store afstande.
Som jeg forstår vejledningen vil det være nødvendigt at foretage en ny måling af den eksterne støj. Alt efter definitioner vil jeg mene at det omtalte område vil være i klassen 5, 6 eller 8 (og dermed måske klasse 3 jf. punkt 2.2.3) ifølge vejledningen side 15.
Det vil sige at der max må kunne måles mellem 35 og 50 dB(A) i løbet af dagen. Og mellem 30 og 35dB(A) om natten. (når de 5dB er trukket fra.

Som sagt er jeg ikke helt færdig med at læse vejledningen, men jeg skal finde ud af hvilke krav der er til målepunkter. Det er min opfattelse at støjen overstiger grænserne oppe ved stalden. Men så er spørgsmålet om målingerne skal foretages ved stalden eller ved den støjplagede ejendom. Det finder jeg måske ud af når jeg får læst resten af vejledningen.

Jeg tror næste step vil være at forfatte en klage til kommunen, med krav om at få foretaget en korrekt måling. Vold og mure er lagt på hylden for en stund indtil den korrekte måling foreligger. Jeg er ikke i tvivl om at det vil være den bedste løsning hvis målingen viser at der skal foretages ændringer på anlægget for at nedsætte støjen.

Endnu engang- tak for jeres henvendelser, det er rart at man kan få god hjælp online.
Alle forslag er velkomne, og lad os nu holde "tonen" i denne tråd  ;)

Mvh. Rasmus




2
Miljøteknik / Sv: Støj fra staldventilation
« Dato: 08, Oktober 2014 - 23:21 »
Hej Igen folkens. Tak for jeres svar.

@chrismark
Tak for links. Jeg har godt kigget lidt på den måler de har lavet i Ålborg. God idé, jeg håber den kan hjælpe nogle støjplagede mennesker. Måske jeg skal foreslå at vi låner den og får lyden testet af fagfolk.

@Morten Jødal
Som du hurtigt spottede er det selvfølgelig en skivefejl med frekvensen på den omtalte lyd. Mere præcist lå frekvensen omkring de 180Hz. Jeg kan måske kigge lidt på længden af røret i forhold til bølgelængden på den frekvens. Jeg har tidligere anskaffet mig nogle dimensioner på noget af udstyret fra deres skorsten. Så det kan være jeg kan udlede noget den vej. Tak for idéen.

Det er en spændende rapport du linker til. Jeg har endnu ikke nærlæst det hele, men den er helt sikkert relevant og lærerig i denne sammenhæng.

Vi har snakket om støjhegn og jordvold. Af disse to muligheder vil en jordvold nok vinde af hensyn til æstetik. Alternativt kunne et støjhegn udformes som et højt brændeskur eller ligende, så der kan komme noget fornuftigt ud af en høj mur :-)

Med hensyn til Højden af Støjhegn/Jordvold er jeg ivrig for mere viden om hvor stort et område man kan regne med lyddæmpning. Hvis nogen har noget information omkring dette vil det være til stor gavn. Det atypiske i denne situation er jo at dæmpningen vil ske på stor aftand af kilden.

Morten. Det var netop denne dialog jeg havde håbet på. En universalløsning havde jeg ikke forventet, men hvis nogen har den er den selvfølgelig velkommen :-)

@jj-

Tak for dit input. Det er en spændende viden omkring turbulens omkring vingerne. Det er højst sansynligt her støjen opstår.
Jeg har selv set de "savtakker" på vingerne ved både Siemens og Vestas møller. Nu mangler vi bare at SKOV A/S også ser lyset.



@chrismark

Ja kommunen har været inde over og har foretaget målinger. Problemet er, at de ikke mener at lydtrykket overstiger gældende lovgivning. Som menig mand kan det være svært at kende til lovgivning i detaljer så man kan argumentere imod målingerne.

Jeg er enig i at ventilatoren er placeret uhensigtsmæssigt. Jeg forstår ikke forfor denne ventilator ikke er monteret før filtrene så den kunne blæse luft gennem dem istedet for at skulle suge. Og det reguleringsspjæld der sidder under ventilatoren ser heller ikke optimalt ud i forhold til støjproblemer.

Det lyder spændende med kamuflage af lyden, men det kræver nok et voldsomt anlæg at "spille" området op. Desuden svinger frekvensen formodentligt også, og man skulle vel gerne matche støjens frekens med sin generator hele tiden.



Alt i alt er det nok mest en løsning ved den støjplagede ejendom vi arbejder efter. Jordvold/Støjhegn. Men jeg vil gerne vide mere om hvilken effekt man kan forvente inden jeg anbefaler en løsning. Mon nogen kan simulere virkningen af en sådan skærm ved denne tone samt den store afstand til kilden.

Igen- tak for jeres svar. :-)

Med venlig hilsen

Rasmus

3
Miljøteknik / Støj fra staldventilation
« Dato: 06, Oktober 2014 - 12:21 »
Hej Alle
Jeg er blevet bedt om at komme med løsningsforslag på et problem hos en bekendt. Jeg håber I kan hjælpe: Jeg vil nu forsøge at sætte jer ind i problemstillingen.
Det drejer sig om et ventilationsanlæg på en svinestald. Anlægget er produceret af www.skov.com. Det er en stald, der er opført for ca. 6år siden. Ventilationsanlægget er udstyret med et såkaldt luftrensningsanlæg(https://www.skov.com/SiteCollectionDocuments/Downloads/Farm%20AirClean%20DA.pdf), hvor luften bliver suget gennem et vandoverrislet filter inden det forlader bygningen. Rensningen fungerer tilsyneladende fint, og der er ikke så ofte lugtgener fra staldbygningerne. Derimod er der et andet problem som har stået på længe,-nemlig støj.

Jeg har min egen teori om at meget af støjen opstår ved de ekstra belastede afkast, som både skal suge luften gennem et filter samt fjerne luft fra et meget stort staldareal, idet der tilsyneladende kun er  tre filtermoduler  i staldanlægget. Der er andre afkast i staldbygningen, men de bliver muligvis kun brugt ved spidsbelastninger og rensemodulerne kører tilsyneladende på 100 % kapacitet meget af tiden. Jeg vil igen gerne understrege at dette blot er min egen teori, og jeg kan således ikke garantere at det er præcist sådan at det hænger sammen.

Støjen fra stalden består af en vedvarende rumlende tone, som kan høres hele døgnet, til stor gene for naboerne. Når man ved første ”ørekast” hører lyden kan det virke svært at forstå, at den lyd kan være til så stor gene, men udsættes man for den samme tone dag og nat uden variationer vil den for nogen mennesker opleves som generende. En simpel måling viser at peakfrekvensen på tonen ligger omkring 160-190mHz. Lydtrykket afhænger selvfølgelig af vindretning og vindstyrke. Jeg har desuden observeret at lydtrykket stiger, hvis man kravler op i et træ eller på en stige. Ligeledes er lydtrykket højere på første sal end i stuen. Lyden er så stærk at den kan høres i de rum, der  vender op mod stalden og i alle udhuse.
Den omtalte svinestald er placeret på toppen af en ca. 18m høj bakke. I en afstand af ca. 750m fra den ejendom, hvor min bekendte bor.  Terrænet fra foden af bakken til den støjplagede ejendom er helt fladt og er korndyrket.
Lydtrykket er ikke lige kraftigt i alle retninger. Således er der nogle naboer der bor i samme afstand, som næsten ikke kan høre anlægget og andre,  tættere på svinestalden, som kan høre anlægget lige så kraftigt.

Jeg er blevet bedt om at komme med mulige løsninger på dette problem, som generer store dele af døgnet i det meste af sommerhalvåret. Jeg er selvfølgelig klar over at den optimale løsning vil være at finde en støjdæmpende løsning på stalden, men eftersom det endnu ikke er bevist at støjen bryder gældende lovgivning, er velviljen til at hjælpe med løsninger fra SKOV A/S og Svinebondens side begrænset.

Løsninger som kan foretages ved den støjplagede ejendom modtages gerne. Mine overvejelser har gået på en eller flere jordvolde, men jeg vil gerne vide mere om hvor høj den skal være i forhold til det dæmpede areal bag jordvolden. Mine bekendte bor i et almindeligt hus med en taghældning på 45 grader og tagryggen er oppe i 6 meters højde. Lyden opleves næsten lige så kraftig bag huset som foran.

Idéer til hvilke modifikationer der kan foretages på svinestaldbygningen modtages selvfølgelig også gerne.Hvis de er tilpas gode, kan det være at man kan overbevise SKOV A/S og Svinebonden om at foretage forbedringer.

Rasmus

Sider: [1]