Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - harbst

Sider: [1] 2 ... 106
1
Konstruktioner / Sv: DC-DC converter
« Dato: 14, Januar 2019 - 13:16 »
Det kommer an på hvordan DC konverteren er lavet.
den simple måde er en spændingsregulator  hvor man i en transistor med stor køleplade afsætter de 12V ,som ved 1 A udvikler 12W.
Udkommer så 12V ved maks 1A.

Man kan også med en transistor hakke strømmen i bidder ved en meget højfrekvens. Det kan gøres så der ikke samtidig  er støm og spænding på transistoren. Tabet bliver meget lille.
Det hakkede samles igen på en kondensator. Det helestyres så kondensatoren får 12V . Den kan da groft taget give 2A ved 12V.

I begge de to foregående metoder er der galvanisk forbindelse mellem de indgang og udgang.


Den fornemme metode er omdannelse til højfrekvent vekselstrøm , derefter en transformator, ensretning og udglatning.  virkningsgraden kan blive høj og det hele fylder og vejer ikke meget .Trafoen er lille takket være den høje frekvens ,som kan være af størrelsesordenen 50 kHz.
Her får du 12V 2A ud. 2
Du skulle holde dig fra den slags emner når du ikke kender til den fundamentale fysik.
Relativitetsteorien er  på flere måder bekræftet. Flere af de systemer vi bruger og har meget glæde af i dag ville vi aldrig have fået til at fungere, hvis vi ikke kunne regne relativistisk.

Hvis man har sin viden fra You Tube og lignende steder, kan man blive befængt med en hel del nonsens.


3
Hvis vi vi skulle bygge en traditionel vejbro over Kattegat, ville det blive at spilde store ressourcer på forældet teknologi, inden den er færdig.

Ingen ved med sikkerhed hvad fremtiden bringer, men jeg tror på at vi med et enkelt rør plus et sikkerhedsrør; over vandet, eller ved bunden, vil kunne sende køretøjerne igennem med ekstrem høj hastighed, uden førerens medvirken. København Århus på under 30 minutter. Nemt og bekvemt og med vedvarende energi, som man siger.

4
Nej det er ikke en supercomputer der er nødvendig.
Husk at den relative fugtighed, angiver den procentdel af vanddamp, som er i luften, i forhold til den maksimale, der kan være, ved den aktuelle temperatur.
Det maksimale der kan være kan ses at en tabel over vands damptryk som funktion af temperaturen. Det totale tryk er så vanddampens tryk plus trykket af den tørre luft. ved beregningen skulle  man så finde den tørre lufts tryk ved at subrahere vanddampen tryk fra barometer trykket.
Men da vandets damptryk er så lille ved de temperaturer du kan finde i skibet, og da måling af relativ fugtighed er ret upæcis, kan du baree antage at vandindholdet med tilstrækkelig nøjagtigred er relativ fugtighed gange vandets damptryk ved  den målte temperatur.  at det ikke lige bliver i kg/m3 er jo ligegyldigt så længe du blot vil sammenligne inde og ude .

enten læser du en tabel ind i arduino eller du kan bruge Clapeyrons formel til at estimere damptryk ved andre temperaturer ud fra et kendt.

Hans formel finder du i enhver anstændig fysikbog om varmelære.

Den kan også ses her med et regneeksempel.
 
https://chem.libretexts.org/Textbook_Maps/Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/Supplemental_Modules_(Physical_and_Theoretical_Chemistry)/Physical_Properties_of_Matter/States_of_Matter/Phase_Transitions/Clausius-Clapeyron_Equation   

5
Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation / Sv: Røgalarm
« Dato: 10, November 2018 - 21:14 »
Den Am 241 isotop som anvendes i de såkaldte iondetektorer har en halveringstid på 432 år. Alarmen fremkommer ved en ubalance mellem to kamre, som begge ioniseres af samme kilde. Derved er der kompenseret for mindre ændringer af kildens aktivitet. 
Med hensyn til kilden vil de derfor virke i flere menneskegenerationer.

Navnet iondetektor er godt indarbejdet på trods af at det er aerosoler og ikke ioner som detekteres. Aerosoler dannes i rigt mål ved flammer. Parkiklerne kan være små og usynlige.   
Iondetektorerne er derfor den bedste type  til regulær flammebrand, medens de optiske røgdetektorer vil være bedre til en lille ulmende glødebrand. Der er problemet dog også at varmeudviklingen kan være for lille til at bringe partiklerne op under loftet til detektoren . Luftbevægelserne i et rum uden anden ventilation vil være bestemt af den største varmekilde. Det kan være en radiator eller et andet apparat.
Det er ikke prisen på produktionen som har slået iondetektorerne ud af markedet. Det er forbedringen af de optiske, og at det er blevet muligt at lave dem med et ganske lille strømforbrug.

I profesionelle brandalarmanlæg mixer man ofte de to typer, for at få glæde af begge egenskaber.

6
Computer / Sv: Simkort i udlandet
« Dato: 20, Oktober 2018 - 12:46 »
Nu handlede spørgsmølet om hvad man gør i udlandet og ikke om hvordan man telefonerer billigt til andre lande . Så længe man bliver i EU er der ingen grund til at gøre noget specielt. Mobilabonnementet virker hjem til Danmark, til opkald fra Danmark, og til opkald i det land man er i. Alt uden ekstra "udlandsomkostninger".
Det eneste man skal passe på er i grænseegne, hvor man risikerer at være koblet på en udbyder fra et andet land, end det man er i.

Modem til simkort er overflødige og besværlige , foruden at de kræver et simkort mere. Smarttelefoner kan jo fungere som modem for en bærbar computer, enten ved bluetooth eller med kabel. Når man har lært det går det let og nemt.

7
Computer / Sv: Simkort i udlandet
« Dato: 17, Oktober 2018 - 12:51 »
Så længe du holder dig til EØS landene (EU plus Norge og et par stykker til) kan du efter de sidste nye regler, som har gjaldt over 1 år, telefonere som til samme pris som i Danmark.
Du har også en vis mængde data, hvis det er med i dit abonnement hjemme.
Husk at dit abonnement skal være tilmeldt udlandstelefoni og data.
Biligste abonnement er hos OIster, som er 3s lavprisafdeling.

8
Min erfaring med millyde fra vaskemaskine eller tørretromler er at de skyldes BH stiver eller et søm ( fra en lomme) som kan komme ind i hullerne i tromlen og skrabe imod yderdelen.
I vakemaskiner kan de også sætte sig fast i pumpen, så maskinen ikke tømmes .

9

Hvis lejet er dårligt , kan det være på grund af en utæt pakning, så der er løbet vand ud i lejet.
Men du kan være heldig så det er et konisk lej hvor du  kan stramme det op til mindre spillerum så det kan virke en tid endnu.

Jeg har adskillige gange repareret både vores vaskemaskiner og opvaskemaskiner.
Reservedele kan være ret dyre , så det betaler sig at reparere så meget som muligt uden nye dele. Det kan man  med en vis fantasi.
Men der kommer et tidspunkt hvor større reparationer ikke betaler sig fordi der er for mange dele som svigter hurtigt efter hinanden. Når først lejer gummislanger , pakninger og gummibælge bliver dårlige, kan det være en god idet at udskifte maskinen.
 Siden 2003 er der også sket en væsentlig udvikling i maskinerne i retning af mindre el og vandforbrug. Så det alene kan tale for udskiftning.

10
25 blink i sekundet er for hurtigt til at man kan opfatte det direkte. Men derfor kan det alligevel have en synsvirning.
En almindelig glødelampe lyser op og dæmpes ned 100 gange pr sekund. glødetråden i en 230 V glødelampe er så tynd at lysudbyttet kan følge med på 100 Hz.

 Netfrekvensen er 50 perioder pr sekund, men lampen lyser op i begge halvdele af perioden, da den jo lyser lige godt på begge strømretninger. Det gør glimlampen også. Derfor blinker de med 100 Hz.
  For lysrørslamper,herunder "lavenergilamper", og led lamper afhænger blinkene helt af hvordan forkoblingen er lavet. Ingen af dem kan virke direkte på lysnetspændinge, men må have en forkobling, som evt. er indbygget i soklen.

Med den to antiparallele lysdioder og en fælles formodstand vil de også tilsammen give 100 Hz lys.
Nøjes ikke med en lysdiode og en modstand, for så vil den få 355 V i spærreregningen . Det holder den ikke til.

Virkningen af de hurtige blink er at bevægende stregbilleder kan se ud som om de står stille. Det passer hvis hvert blink svarer til  tiden for flytningen et helt antal stregafstande. 

11
Vakepulver alene kan ikke modvirke tilkalkning. Så skulle der bruges urimeligt meget.
Men der findes på markedet forskellige "kalkbindere" som det betaler sig at tilsætte ved hver varm vask. et af midlerne går under handelsnavnet Calfort.
Med det kan man bruge mindre sæbe og undgå sæbelus i tøjet og også tilkalkning af varmelegemet mv.

Det lyder underligt at tromlen  skulle være blevet skæv. Hvis den rusker meget under centrifugering, er det ofte på grund af slidte støddæmpere , især i kombination med at man vasker enkelte store ting så fordelingen i maskinen bliver skæv.
Et slidt løst leje er mere sjældent. Det kan være ret besværligt at skifte. 

12
Alt det andet, diverse / Sv: Hacking, pengeafpresning - og fup!
« Dato: 23, September 2018 - 17:37 »
Nu er jeg også ved at være godt træt af Microsoft.
Troede at jeg havde sikret mig mod større "opdateringer" alligevel fik jeg mod min vilje fornylig en "rettelse med nye funktioner" hvorefter der var et større gang  manuelle tilretninger før systemet igen kunne køre nogenlunde, som før.

13
Man skal være noget forsigtig med kemisk afkalkning af varmtvandsbeholdere.
I Danmark og andre områder med kalkholdigt vand, er de ofte emaljerede indvendig.
Emaljens tæthed og rustbeskyttelse er afhængig af en vis kalkudfældning, så den må ikke afkalkes med syre.

14
Ja hvis det er opløst i vand.

15
Jeg indrømmer gerne at ordet "reaktor" er alt for nørdet. Man skal lede længe på nettet for at finde nogen, som bruger ordet i samme mening. https://www.yousave.dk/shop/reaktor-hf-p-249-8050p.html?gclid=EAIaIQobChMIi-3igNnA3QIVS7TtCh1jTwqAEAQYAiABEgJPofD_BwE.

Selv om jeg ikke kender effekten på varmelegemet vil jeg tro at de almindelige billige og støjdæmpede  lysdæmpere ikke kan klare så stor en strøm som elvarmern bruger.

Hvis den spændingsregulator du har købt blot består af en snitvinkel styret triac vil den give urimeligt meget elektrisk støj. Prisen indikere at der næppe er støjdæmpning.

Sider: [1] 2 ... 106