Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Emner - JMA

Sider: [1]
1
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / Mobilstråling?
« Dato: 17, September 2014 - 17:53 »
Her er nogle billeder fra loftet under mobilsendemasten. Loftet er helt sort, og ser forbrændt ud. På træet på siderne ses en mørk farve, under hvert søm. Det er kun de steder, hvor der ikke er træloft, som har taget strålingen.

Kan det være mobilstråling? Det ser sjovt ud! Min videnskabelige logik siger at det ikke kan forklares som mobilstråling, med den bølgelængde de har. Og samtidigt, så burde det også være lige meget omkring sømmene, og ikke kun bort fra loftet, at træet ser "forbrændt" ud.

Udenom hvert søm ligner det næsten forbrænding.

2
Bil og båd, MC og alt andet transport / El-bycyklen
« Dato: 31, August 2014 - 22:09 »
Er der nogen som har prøvet københavns nye elektriske bycykel, og kan beskrive deres erfaring med den?
http://bycyklen.dk/da/

Når man ser den danske el-cykel, er der en vis lighed med grace cyklerne.
http://www.grace-bikes.com/Bikes/Urban

Jeg har læst, at den er tysk fremstillet, samt udviklet (i samarbejde med GoBike), på samme fabrik, der fremstiller Grace el-cyklerne (http://www.mifa.de). Grace har også fået deres el-cykler udviklet og produceret der.

Måske bliver GoBikes bycykel snart standard i hele verden?

Så det er faktisk en slags "Grace" bycykel, der er specielt designet til at være by-cykel. Samme remtræk som på grace. Samme robusthed. Forbedret med punkterfrie dæk. Støddæmpere som på grace. Og dertil nyheder i form af elektronisk lås og justerbar saddel... Og prisen er lav nok.

Tysk stolthed.

3
Vi kunne tænke os en bagemaskine - men alle dem vi har kunnet finde til salg i Danmark, tåler ikke opvaskemaskine. Deres bakke er typisk aluminium, belagt af en non-slip teflon belægning.

Imidlertid anvender vi ikke salt i opvaskemaskinen. Kun afspændingsmiddel og neophos quantum opvasketabs. Opvasketabs'ene kan bruges til glas, og er glas-pest fri.

Kan vi evt. vaske delene i opvaskemaskine uden opvasketabs?

Vores opvaskemaskine er en bordopvaskemaskine, og normalt sætter vi den på 45 grader hurtigvask.

Hvorfor kan teflon belægningen ikke tåle opvaskemaskine? Skyldes det aluminium og vaskemaskinens dele? Kan vi bruge den til teflonbelagt aluminium hvis det vaskes alene, og uden vasketabs (kun med afspændingsmiddel)?


4
Computer / Google reklamer i IE8
« Dato: 12, August 2013 - 01:10 »
Pludseligt er IE8 begyndt at vise google reklamer, som ikke er vist tidligere. Nogle åbnes også i pop-ups mv. f.eks. youbet. Hvad kan være galt?

Google skriver, at man kan fravælge reklamer, man ikke ønsker vist senere. Jeg kan ikke finde denne mulighed.

Har min computer fået virus?

Antivirus programmet rapporterer ingen virus.

Jeg har tidligere kun været udsat for den type reklamer, fra suspekte sider, af tvivlsom oprindelse.

For alle reklamer står øverst: "Ads not by this site"

5
Jeg har en simpel lille GM-geiger tæller, der giver et klik, for hvert detekteret henfald. Den er ikke følsom, og giver normalt ca. et klik per halve minut i Jylland, og hvert minut i København.
Den kan ikke detektere type, eller andet kompliceret.

I Jylland, er tendens til, at der ofte kommer flere klik efter hinanden - de falder ofte i byger af 2-3 klik. Mens, der i København altid kun er et klik af gangen. Ca. halvdelen af gangene, er der også kun et klik af gangen i Jylland, men resten kommer ofte i 2-3 klik, over nogle sekunder, specielt hvis der er støv i nærheden.

Er årsagen til forskellen, at strålingen kommer fra forskellige stoffer? Er det multiple henfald?

6
Bil og båd, MC og alt andet transport / E-motorvej
« Dato: 13, Februar 2013 - 18:06 »


Så kommer e-motorvejen for el-cykler, og el-scootere:
http://www.bike-eu.com/Home/General/2013/1/1st-Electric-Freeway-for-e-Bikes--e-Scooters-1153416W/

Endnu er ikke mange el-cykler og el-scootere i Danmark, men derfor kunne vi godt indføre "e-motorveje" i Danmark og tillade almn. trædecykler (max 50 km/t) på el-motorvejene.

Det er da et flot skilt!

7
Min mor er netop blevet røntgenfotograferet / gamma scintigrafi på sygehuset, og fik en indsprøjtning med et radioaktivt stof. Ifølge brevet vi fik, skulle det være helt ufarlig. Fra indsprøjtningen, til fotograferingen, sad hun i venteværelset, sammen med de andre patienter. Vi blev lidt overrasket over, at vi skulle forlade venteværelset, og at kun patienter måtte bruge venterummet. Os andre skulle ud på gangen.

Da vi kom hjem, et par timer efter scanningen, begyndte geigertællerne at slå alarm. Selvom hun var i køkkenet, så var 4 gange over den normale stråling i stuen. Og i samme rum, indenfor 3 meter, skulle man ifølge manualen til geigertælleren søge dækning.

Så nu tænker jeg så småt på, om vi virkelig var i fare, når vi som pårørende sad i et lokale, med ca. 20 andre der havde fået samme dosis, og i under en halv meters afstand fra min mor.

Men kan det virkeligt være korrekt, at det er så ufarligt, når alarmerne går igang i mange meters afstand, så snart hun kommer hjem. På ca. 6-7 meters afstand, igennem to lukkede døre, var strålingen dog ikke større end normalt.

8
Antag, at vi har noget laserlys, der udsendes fra to steder, således vi står et sted og kigger, hvor der er konstruktiv interferrens. Hvor vil vi så se lyset kommer fra? Vil det se ud som om, at der kommer lys, fra de to steder, der udsendes lys? Eller, vil det se ud som om, at der står en lampe et tredie sted, og lyser mod os?

Vi kan som eksempel tage et dobbeltspalte eksperiment med fotoner. Vi betragter laserlyset (selvom vi ikke må), fra et sted der lyser op. Vil vi se lyset kommer fra de to huller?

9
I et kaskodestrålerør, vil en plade med elektroner normalt påvirke elektronstrålen, på grund af det elektriske felt. Sættes således en negativ spænding på en plade, vil elektronstrålen bøje bort fra pladen. Selve det elektriske felt udbreder sig fra pladen, med lysets hastighed.

Nu kommer så spørgsmålet. Hvad med en "løsrevet" elektron? Antages, at vores elektron skydes ud af en elektronkanon, så burde den jo også påvirke vores katodestråle. Det siger sig selv, at den til at starte med, hvor den stadigt er på elektroden før den skydes ud, vil påvirke som hvis den sad på en plade. Det statiske elektriske felt vil bevæge sig med lysets hastighed, og påvirke katodestrålen.

Nu løsriver elektronen sig så - i samme øjeblik, skal den ikke mere betragtes som en partikkel - men som en bølge. Derfor, vil en bølge påvirke vores elektronstråle. Bølgen udbreder sig naturligvis med lysets hastighed - på samme måde, som elektronens elektriske felt.

Imidlertid, bevæger selve vores elektron sig med en lavere hastighed end lysets hastighed, da den har masse.

Det kryptiske spørgsmål er derfor, hvordan vores katodestråle påvirkes. Hvis selve katodestrålens elektronenergi, svarer til den løsrivede elektrons, vil der kunne opstå interferrens, da bølgerne fra elektronerne vekselvirker.

Det som jeg har lidt svært ved at forstå, er at selve elektronen jo ikke bevæger sig med lysets hastighed, og derfor må selve energien fra elektronen bevæge sig med lavere hastighed.

Imidlertid, så bevæger elektronens elektriske felt sig med lysets hastighed. Og det betyder jo også, at den løsrevede elektrons elektriske felt, vil bevæge sig med lysets hastighed, da den løsrevede elektron ikke mere kan betragtes som en stationær ladning, der biddraget til et stationært elektrisk felt. I midlertid, må dette elektriske felt, være af elektromagnetisk karakter, og svinge med elektronens bølgelængde.

Problemet er, at elektronen har masse - og at selve elektronen, og dermed elektronbølgen, jo skulle bevæge sig langsommere.

Derfor forstår jeg ikke helt hvad som sker. Vil påvirkningen og interferrensen, bevæge sig med lysets hastighed, som den burde - eller vil den bevæge sig med lavere hastighed, på grund af elektronens masse?

Hvad sker når elektronen løsriver sig? Forsvinder påvirkningen med den elektriske ladning straks (kun forsinket af lysets hastighed), således at vores katodestrålerør ikke påvirkes mere efter elektronens løsriver sig? Eller vil den påvirkes, men starte en svigning straks (forsinket af lysets hastighed)? Problemet er, at hvis bølgen fra elektronen ikke udbreder sig med lysets hastighed, men det elektriske felt gør - så vil vores katodestråle stå "upåvirket" en periode, da det elektriske befelt bevæges med lysets hastighed, meddens svingningen bevæger sig med elektronens hastighed. Det virker stærkt ulogisk.

Så vidt jeg ved, bevæger det elektriske felt fra elektronen sig, med lysets hastighed, og ikke elektronens hastighed - ellers havde det kunne forklare problemet.

Min umiddelbare antagelse, må derfor være, at elektronens "bølge" påvirkning udbreder sig med lysets hastighed, trods selve elektron bølgen, bevæger sig med lavere hastighed.

Selvom påvirkningen sker allerede efter lysets hastighed, så vil energi dog ikke kunne udveksles før at elektronens bølge dukker op. Så ser man på skærmen hvor de to bølger interferrerer, så vil interferrensen først opstå, og først senere - når elektronbølgen ankommer - opstå den ekstra intensitet, som skyldes at energien nu kommer fra to elektronstråler.

I nogle tilfælde - når det er tale om energiudveksling - ser altså ud til, at elektronbølgen må bevæge sig med elektronens hastighed. Og i andre - uden energiudveksling, hvor det er tale om ren påvirkning - vil den bevæge sig med lysets hastighed...

Kan det være korrekt?

Hvis vi har en field-effekt transistor, der "måler" på elektronens felt, så vil den kunne detektere det med lysets hastighed da det er det elektriske felts hastighed - meddens at en detektor der drives af energien fra elektronen, jo umuligt kan detektere bølgen, før at energien modtages, og dermed ikke kan detektere den, før selve elektronbølgen ankommer.

Kan elektronens bølgepåvirkning, virkeligt have to forskellige hastigheder, så den i nogen tilfælde udbreder sig med elektronens hastighed, og i andre med lysets hastighed - ligesom det elektriske felt fra elektronen?


Vi kan komme med et andet sjovt eksempel på, at elektronens felts hastighed - altså det elektriske felts hastighed - er større end elektronens hastighed. Stiller vi en masse elektroner på stribe, og slår til den første - så vil dens elektriske felt, påvirke næste elektron, som påvirker næste osv. Udbredelsen, er således begrænset af udbredelsen af feltet, som elektronen har omkring sig, og kan ikke bevæge sig hurtigere end lysets hastighed. Derimod, kan udbredelsen ske hurtigere, end selve elektronens bevægelse, og vel dermed også dens elektronbølge bevægelse.

Noget tyder derfor på, at det vekslende felt, fra en elektron slås løs, sandsynligvis bevæger sig hurtigere, end selve elektronen.

10
Aktuelt / DVB-T i kabelnet
« Dato: 13, Oktober 2009 - 11:50 »
Så lukker det gamle analoge sendenet. De fleste nye TV apparater, og mange DVD optagere, er for længst kommet af med den analoge tuner, til fordel for DVB-T. Og i Bilka, var det næsten umuligt, at opdrive et TV med andet end DVB-T. Den analoge tuner er borte.

Et sted, skiftes dog ikke. Det er på kabelnettet. Her sendes det analoge signal stadigt, og det nye digitale DVB-T fjernsyn kan ikke tilsluttes, med mindre det har indbygget den ældre DVB-C standard, eller tilsluttes en ekstra boks.

Hvorfor ikke lægge DVB-T på kabelnettet, tænker jeg. Det er jo samme frekvens, omtrent samme datastrøm så samme encoders kan bruges, og det eneste nye som kræves er en DVB-T modulator til hver frekvens. På en enkelt DVB-T kanal, er plads til 4-5 kanaler i MPEG2 kvalitet, og 9 kanaler i MPEG4 kvalitet. Det vil sige, at TDC's 20-25 kanaler kan sendes på DVB-T også, udover DVB-C og analogt, ved at bruge 4-5 ekstra DVB-T kanaler. Det vil koste 4-5 modulatorer, da selve signalstrømmen er den samme. Kun SI-informationerne, er blevet udvidet lidt med free-air information, men den er der måske allerede, hvis den ikke er blevet stribbet bort, da den kommer i de digitale signaler som modtages f.eks. DR's DVB-T signal. De fleste systemer til SI-encoding, kan nemt enten indsætte free-air informationen i DVB-C strømme, eller kreere en særskildt SI-strøm med free-air informationerne. Disse moduleres så sammen, og sendes ud på nettet med en DVB-T sender. Et sådant setup, vil koste omkring 200.000 kroner for TDC da der kan bruges samme udstyr til encoding, som for det eksistrende udstyr. Hvis free air dataene lægges ind i SI-strømmen, kan den direkte fødes til både DVB-C modulatorer, og DVB-T modulatorerne samtidigt, da modtagerne ignorerer de DVB-C informationer, som ikke skal bruges, og samme med DVB-T modtagerne ignorerer de overflødige DVB-C signaler.

Umiddelbart burde det være simpelt at tilbyde DVB-T over kabelnettet. Og man er så vidt jeg kan finde på nettet gået igang i andre lande. Faktisk er DVB-T en "opgradering" af DVB-C, ved at det er gjort ekstra robust, og derfor også egnet til at blive sendt som free-air. Det er absolut ingen ulempe på kabelnettet.

På nuværende tidspunkt, fås de fleste DVD-optagere og fjernsyn med DVB-T. Meddens det er næsten umuligt, at opdrive f.eks. DVD-optagere med DVB-C. Her findes kun TDC's PVR box, der ikke har indbygget DVD optager. Dette skyldes igen måske at DVB-C er ældre end DVB-T, og derfor ikke tillader DVD optagelse.

En DVB-T modulator, der er i 19 tommer rack, og for broadcast brug, har jeg fundet ud af koster ca. 5.000 dollars (modulator for éen DVB-T frekvens eller 4-9 kanaler afhængigt af encodingen og signalets kvalitet (HD)). Det er muligt at få nogen, hvor det i en enkelt boks, kan sendes to DVB-T frekvenser på éen gang. De koster måske ikke helt så meget per frekvens. Skal sendes 25 kanaler, og bruges den gamle MPEG-2 standard, vil det derfor koste rundt regnet 25.000 dollars i investering, til modulatorer for DVB-T. Resten af udstyr er identiske med DVB-C udstyr (samme digitale datastrøm fødes til modulatorerne, hvis SI encodingssoftwaren også kan sende til free-air).

YouSee har ingen intensioner om, at sende DVB-T på kabelnettet.

Ved nogen, hvordan det er med de andre kabeludbydere? Vil de andre kabeludbydere investere i DVB-T modulatorer, så et DVB-T fjernsyn eller optager også kan direkte sættes på?

Idag findes ingen DVD optagere, der kan tilsluttes kabelnettets DVB-C. Det betyder, at man ikke kan indkode optagelsen på forhånd, og få det på indspillet på DVD. Eneste mulighed, er en PVR  box, til DVB-C, og at indspille på indbygget harddisk, uden mulighed for at kunne gemme på DVD.

Ønsker man at gemme DR's udsendelser digitalt på DVD, så er det kun muligt, med en DVB-T modtager, og DVB-T antenne. Det kan ikke gøres fra yousee's kabelnet. De leverer ikke data i digital kvalitet, som kan "optages" på f.eks. DVD'er, uden det gøres via en PC da der ikke findes DVD optagere til DVB-C, på grund af copyright.

Sider: [1]