Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Emner - Sophiante

Sider: [1] 2 ... 6
1
Jeg bliver nok nødt til at gå den hårde vej, men inden da vil jeg lige høre om nogen har haft lignende fejl:

AEG tumbler, næsten 3 år gammel, pludselig skramler den når den kører. Lyden kommer også når man drejer tromlen manuelt. Uden at vide nogetsomhelst om tumblere forestiller jeg mig at motoren trækker tromlen via en rem med en vis udveksling. Da lyden kommer med en højere frekvens end tromlens rotation, tror jeg det er motoren der fejler.

Kan man selv adskille den ad, bestiller jeg en reparatør, eller køber jeg en ny?

2
Computer / Telefonreklame
« Dato: 17, August 2018 - 11:03 »
Jeg har godt nok en mobiltelefon, men bruger den sjældent og kun nogle få venner kender mit nummer.

Nu har jeg indenfor få dage modtaget to opkald fra mennesker som vil reklamere for noget jeg ikke har brug for.

Jeg mener det generelt er ulovligt men bøger, blade og forsikringer er undtaget.
Hvorfor må de godt ??

Nå, men hvor har de mit nummer fra, eller ringer de blot til alle numre fra en ende af?

Det er ski.. irriterende!

3
Nu vil jeg høre om nogen her har erfaring med et problem som har naget mig i årevis.

Huset er 20 år og har indvendige såkaldte celledøre. Det som irriterer mig er den støj man hører når døren åbnes eller lukkes. Jeg taler ikke om manglende justering af låsen, men støjen fra låsemekanismen, især når nogen i familien åbner døren inden håndtaget er trykket helt ned! Jeg satser på en løsning som ikke indebærer udskiftning af familien.

Jeg har allerede forsøgt at fjerne "slør" i den firkantede aksel mellem håndtagene - det hjælper lidt, men selve låsemekanismen er meget slasket og selve dørenes cellekonstruktion forstærker lyden.

Dørfabrikker taler om lyddæmpende døre, men det er kun dæmpning mellem de to rum - her har jeg ingen problemer.

Hvor meget vil en massiv dør afhjælpe støjen (altså fra låsen) og findes der bedre låsemekanismer end de slatne jeg har?

Der må da være andre som har erfaring med dette?

4
I mange år har man diskuteret omkring stikkontakter på i vores huse og på elektriske varer. Een ting er dog sikkert: alle almindelige husholdningsvarer er forsynet med Schuko-prop på ledningen.

Da jeg fornylig ville opgradere min elektriske "installation" i min udestue ville jeg derfor have et par Schuko kontakter så min varmeovn blev jordet. Da der ikke findes en egentlig installation må det ske med multi-stikdåser med forlængerkabel.

Det har imidlertid vist sig, at ingen danske fysiske butikker har sådanne (kun net-butikker). Det der nu undrer mig er, er det forbudt at sælge dem i Danmark (men gerne i danske net-butikker), og hvorfor, når de nu er blevet tilladt i husets vægge?

Ja, man kan købe adapterstik fra DK til DE, men de koster og fylder for meget.

Mit gæt er at det skyldes jordledningen som "vi" ikke selv må rode med. Men har man alligevel Scukostik i huset kan jeg ikke se logikken i at man (altså vi stakkels danskere) så ikke må forlænge med en multi-stikdåse.

Nu lykkedes det mig at få jordforbindelse på min ovn, men kun fordi jeg havde en af disse sjældne stikdåser liggende, som jeg forsynede med dansk stikprop (Uha - det måtte jeg måske ikke?), men hvorfor skal det være så svært at være lovlig dansker?

 

5
Alt det andet, diverse / En søvnekspert udtaler sig
« Dato: 21, Juni 2017 - 13:40 »
Undskyld for et lidet ingeniørmæssigt indslag, men jeg kunne ikke lade være.

En (højt uddannet?) ekspert er kommet med et fantastisk råd til hvordan man kan sove når det er varmt udenfor.

I gætter aldrig hvad eksperten har fundet ud af.....

OK, nu siger jeg det. Han foreslår at åbne et vindue!

http://www.bt.dk/danmark/soevnekspertens-bedste-raad-saadan-sover-du-godt-i-sommervarmen

6
Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation / marmorvask
« Dato: 18, April 2017 - 20:19 »
Jeg har en bordplade med vask af den type som er støbt af marmor og et bindemiddel.

Den er efterhånden ikke køn længere og jeg ville ønske jeg bare kunne købe en ny. Men den er jo håndlavet og altså ikke en hyldevare.
Desværre er den asymmetrisk med vasken i højre side, hvilket jeg ikke har kunnet finde en erstatning for.

Nu tænker jeg på, om løsningen er en længere bordplade som så bliver afkortet. Har nogen erfaring i, om man selv vil kunne save i det materiale?

7
Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation / Jordspyd?
« Dato: 14, Februar 2017 - 00:46 »
Jeg er ved at checke jordforbindelserne i mine stikkontakter og i den forbindelse er der en ting der undrer mig.
I måleskabet er en jordklemme med alle de gul-grønne ledninger. En enkelt af dem er kraftig og forsvinder ind i muren, d.v.s. udenfor gasbetonvæggen men ikke synligt udenfor soklen. Jeg antager at den skal gå til et jordspyd, men jeg ser ikke noget jordspyd nogen steder.

Hvor kan et jordspyd tænkes at være placeret?

Er der nogen normalplacering af jordforbindelsen når den nu ikke er udenfor huset?
(der er ingen installationsrør af metal i jorden)

8
Aktuelt / Ingeniørbranchen
« Dato: 08, Januar 2017 - 01:12 »
Så længe jeg husker har man ved en årlig kæmpe-gallaforestilling i Sydfrankrig hyldet og valgt årets bedste indenfor dit og dat i skuespillerkredse, altså filmbranchen. En overdådighed af røde løbere og smukke kvinder.

Nu ser jeg i overskrifterne, at det samme sker indenfor sport - årets bedste dit-og-dat indenfor sports-"branchen".

Tilsyneladende er det eksempler på "brancher" som hylder sig selv.

Hvis andre ikke gør det kan man jo altid rose sig selv.

Måske skulle vi selv starte en årlig gallaforestilling, med kæmpe medieopmærksomhed, hvor vi hylder os selv. Altså årets bedste ingeniør dit-og-dat.

9
Miljøteknik / Bly!
« Dato: 23, December 2016 - 15:08 »
Som en direkte følge af Mortens seneste indlæg i debatten om autogyro, hvor han skriver:

"vil jeg nødigere have bly i naturen end U-238".

Starter jeg en ny tråd.
Lad mig straks sige, at miljøforskellen mellem bly og uran ved jeg ikke noget om, men det gør Morten utvivlsomt. Men vi ved alle, at der gerne er stor modstand mod uran når det nævnes i medierne at det anvendes i nogle ammunitionstyper. Det er så her jeg studser da stort set al ammunition indeholder bly og har gjort det til alle tider - uden den helt store ballade.

Min pointe her er blyet (i naturen). Vi bor jo alle i naturen så her er al blyet på sin vis. Jeg har selv støbt revolverkugler af bly i 30 år (med polititilladelse) vistnok uden at have taget skade, og de er alle endt steder hvor de ultimativt kunne opsamles og måske genbruges.

Men min egentlige historie er andetsteds. Jeg arbejder i elektronikbranchen hvor jeg hele mit liv har loddet med tin/bly legeringer (startede i 12 års alderen). Nu er den slags forbudt af hensyn til miljøet, OK. Men der er så mange undtagelser fra den regel at det synes lidt tåbeligt, ret mig gerne!

Elektronikapparater indeholder vel kun bly i gram-størrelser, men tunge blybatterier sidder i alle biler verden over. Desuden er undtaget udstyr til offentlig anvendelse, militær, medicinsk brug, rumfart og mange andre undtagelser.
Det kunne være interessant at se fordelingen af bly på anvendelser på verdensplan. Hvis formålet er vigtigt nok (biler) så er der jo ingen hindring.

Gavner det overhovedet? Skulle vi hellere bruge uran? (jeg ved godt det ikke er en erstatning, men for lige at tage Mortens udtalelse på ordet)
 

10
Vi er bare to i vores hus og det er rigeligt stort. Alligevel har det vist sig, at den lille udestue (ca 25m2) jeg byggede for nogle år siden er vores foretrukne opholdssted - når det ikke er for koldt.
Den er helt i alu-profiler og glas, faktisk som et drivhus - altså uisoleret. Den er et fantastisk værn mod blæst og regn om sommeren, men vi vil helst bruge den også udenfor "sæsonen". Det er også ganske hyggeligt at ligge på sofaen når regnen trommer på glastaget!

Officielt er den naturligvis uopvarmet, men jeg har en olie-ovn til at lune lidt. Denne ovn er jeg meget tilfreds med, den varmer hurtigt og giver kun tåleligt vanddamp fra sig. Ovnens effekt siger typisk 2kW, max 3kW, hvordan det så skal forstås.

Såvidt så godt. Men nu er det at jeg spekulerer på, om en el-radiator ville være mere (eller mindre) økonomisk for samme følt varme.
Jeg er ikke i stand til at beregne eller vurdere dette. Jeg tænker her kun på driftudgiften, ikke andre forhold.

Har nogen af jer måske en erfaring for en sådan sammenligning?

11
Computer / Powerbank
« Dato: 22, August 2016 - 20:52 »
Her er så et nyt "dansk" ord.

Jeg har et projekt som går ud på at installere batteri i en lille moderne "retro" rejsegrammofon. Den kører såmænd bare på 5V max. 400mA.
Planen er at indbygge en powerbank, som lades fra den medfølgende 5V lader, og leverer 5V videre til apparatet.

Jeg antager, at batteriet er 3,7V nom. og 4,2V max. Powerbanken skal altså styre ladningen fra 5 til 4,2V og derefter steppe op fra batterispændingen til 5V igen.

Jeg har allerede en discount powerbank, men den giver kun 4,2V ud!
Mit spørgsmål er, er det normalt at udgangsspændingen kun er 4,2V (som et telefonbatteri skal have) eller findes de med 5V stabiliseret?

12
Computer / Google overvågning?
« Dato: 01, August 2016 - 14:35 »
Mit behov for telefoni på gaden er stærkt begrænset, så først nu har jeg købt en "smartphone" da det efterhånden synes nødvendigt for at begå sig i samfundet!
Da jeg ved I er mange her som er "voksne" lige som jeg, vil jeg høre jeres mening.

Jeg forsøger at deaktivere så meget som muligt som jeg ikke har behov for - om ikke andet så for at spare strøm.
Jeg har godt nok en Goggle-konto, men mange af deres såkaldte "tjenester" kræver at man accepterer at blive overvåget så de kan sende viden om hvor man er, selvom ingen apps (hader det ord) er åbnet.
Jeg aner ikke hvad de skal bruge det til og det nemmeste er bare at trykke OK. Så åbner der sig måske en ny verden for mig?

Nu er det ikke fordi jeg har noget at skjule for nogen, men denne konstante overvågning er mig principielt imod, derfor indtil nu siger jeg NEJ.
Jeg tror de fleste mennesker egentlig har det som jeg, men at disse portable computere med GPS er blevet så almindelige at det generelt accepteres.

Er det virkelig blevet sådan, at folk ikke har noget privatliv længere? Hvad gør I?

Jan

13
Konstruktioner / Hvor meget kan man belaste sine spær?
« Dato: 14, Juni 2016 - 18:22 »
Min kone har købt en hængestol som gerne skulle hænge i tagudhænget. Huset er helt almindeligt Lind og Risør med stort tagudhæng. Stolen kan hænge ca 75cm fra muren - kan en enkelt spær-ende klare den belastning?

Jeg er ikke nervøs for at det skulle brase sammen, men selv en lille nedbøjning vil irritere mig. Måske skal jeg montere en bjælke som fordeler belastningen på to spær.

(min kone vejer altså kun 50 kg, men alligevel......)

Gode råd efterlyses.

14
Naturvidenskab, matematik, fysik, kemi, biologi / rust - fugt
« Dato: 22, Februar 2016 - 17:22 »
Jeg ved at dette emne har været behandlet indgående på ing.dk, men uden at jeg blev ret meget klogere. Det drejer sig om at undgå rust på værktøj, og som elektronikmand har kemi aldrig været min stærke side. Derfor vil jeg høre jeres mening om dette.

Min situation er denne:
Jeg har et lille værksted, ca 20 m2. Det er oprindeligt blot et cykelskur i carporten, men nu isoleret med 100mm mineraluld overalt.
Generelt har jeg ikke haft problemer med rustent værktøj, men alligevel.
I en niche på ca 1x1m står min lille elskede drejebænk og derunder en skab med tilbehøret, altsammen det bareste jern/stål. Jeg opdagede hurtigt, at lod jeg halogenlyset være tændt, faldt den relative fugtighed. Derfor har jeg eksperimenteret mig frem til et par små varmelegemer (modstande på en alu-plade) for at holde fugten nede.
Jeg har to billige hygrometre og et dyrt. De viser alle tre det samme (overraskende).

Nichen lukker jeg normalt med en dobbeltisolerende plastplade, både for at holde på varmen og for at holde evt. slibestøv ude.

Her er hvad jeg måler af relativ fugtighed over flere måneder:

Ude - 75-100%
inde i værkstedet - 60-70%   (+10 grader med varmeblæser)
På drejebænken - 48-55%     (20W varmelegeme under bænken)
Værktøjsskuffen - 48-55%     (5W varmelegeme i skuffen)

Det konstante strømforbrug på 25W kan jeg leve med.
Jeg ved godt, at jeg ikke fjerner fugten med varme, men har læst at under 60% fugtighed er rustdannelse minimalt.

Der er ikke luftskifte i værkstedet, men der er jo heller ikke noget der afgiver fugt, når jeg ikke er der.

Jeg håber selv, at det er den billigste måde holde min maskine rustfri - har jeg ret?
 

15
Jeg ved der har været et tidligere indlæg omhandlende tørretumblere, men det er adskillige år siden nu.

Personligt foretrækker jeg udendørs-tørret tøj, men men....

Er det virkeligt rigtigt, at sådan et apparat kan nøjes med 230V 10A ?
Det er vist kun den kondenserende type der kan komme på tale her i huset, hvor bryggers desværre ikke er stort (nok). Efter en hurtig googling er jeg stadig i tvivl, om der skal tilsluttes til et afløb ?
Eventuelle nye erfaringer med tumblere er velkomne. 

Sider: [1] 2 ... 6