Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: 1 ... 164 [165] 166 ... 175
2461
Miljøteknik / Sv: Hvorfor hedder Grønland, Grønland???
« Dato: 01, Januar 2008 - 20:20 »
Jamen problemet er jo just, at vi (mest pressen, men også en del andre) kun kan klare "én katastrofe ad gangen".
Ja, ozonproblemet er "løst" - i den forstand, at der er truffet tiltag, som sikrer, at det ikke forværres, og (så vidt jeg husker) omkring 2035 vil det gå den rigtige vej, for da er de allerede udledte gasser ved at være nedbrudt.
Men hvis vi ikke havde gjort noget i 80'erne, ville det på nuværende tidspunkt have været et langt mere påtrængende problem end CO2!
Meteorkatastrofer kan ikke betragtes som et "løst" problem, men vi ved ikke, om de kommer om 20 år eller om 200 millioner år - og der er faktisk udtænkt mulige løsningsforslag, som er nået så langt ud, at hele to Hollywoodfilm har behandlet en sådan katastrofe og dens løsning. Den ene var videnskabeligt korrekt i alle detaljer - den anden var den bedste film ...  :( (jeg har glemt titlerne, men har set begge).
Med mellemrum gør NASA opmærksom på sin eksistens ved at udsende meddelelser om truende meteorer - sandheden er, at de holder øje med himlen hele tiden og hvert år finder nogle hundrede "potentielt farlige" objekter, som ved nærmere eftersyn viser sig at ramme langt forbi. Men skulle det en enkelt gang være tæt på, får vi nogle års varsel.

CO2-problemet udmærker sig ved, at:
- årsagen er kendt (vi tømmer lagrene af årmillioners bundne carbon på få århundreder)
- mekanismen er kendt (opvarmning af den nedre atmosfære, med dertil hørende fordampning af vand, som forstærker virkningen)
- virkningerne er begyndt at vise sig
- tidsspandet for alvorlige bivirkninger af opvarmningen ligger inden for et ungt menneskes forventede levetid.
Og nogle hundrede videnskabelige institutioner verden over har hver et antal forskere beskæftiget med fænomenet.
Deres resultater (målinger og computersimulationer) har i årtier været konvergerende.
ALLIGEVEL er det "sjovere" at tro på, at de andre (utvivlsomt korrekte) faktorer, som enkelte forskere har fundet, forklarer "hele problemet" - eller at hæfte sig ved små detailafvigelser mere end ved den overordnede enighed mellem forskerne ...
HVORFOR?
Svaret må ligge i den menneskelige hjernes begrænsninger ...  :'(

2462
Miljøteknik / Sv: Hvorfor hedder Grønland, Grønland???
« Dato: 01, Januar 2008 - 18:11 »
For ikke at skrive for lange indlæg  ;) har jeg gemt klimadelen til et nyt:

Om alt er så der ihvertfald en pointe i at voldsomme klimaændringer er set før!
At CO2 udledning skal have hele skylden, i det hele taget den stærkt forenklede fremstilling af klimaproblematikken, har nok noget med vore kære journalisters behandling af tingene.

Det afhænger af, hvad du mener med ordet "voldsomme". At temperaturen i udvalgte dele af Verden (fx Grønland) har været både højere og lavere end idag, er uomtvisteligt. Men hvad vi ser i disse år, er meget hurtige og store klimaændringer. Hvis "voldsomme" går på ændringernes hastighed udover deres størrelse, så er den nuværende udvikling faktisk særdeles usædvanlig og ikke "set før".

Når jeg endnu gider diskutere klima, er det for at fremhæve en anden pointe i den "brede" del af klimadebatten:
Der er utroligt mange (ikke kun journalister, men også diverse læserbrevs- og kronikskribenter), der gerne vil fremhæve andre klimafaktorer end menneskers aktiviteter - og altid underforstået: "Hermed er CO2-teorien medbevist". De klogeste af dem nøjes med antydningen, så kun ubefæstede sjæle tror det står der, men alle læsere påvirkes i den retning.
Så jeg vil gentage: Den ene årsag til klimaændringer udelukker ikke den anden. Men det er interessant, om menneskelig aktivitet hører til hovedårsagerne. Det tyder alle seriøse videnskabelige undersøgelser på er tilfældet.

Så jeg ser frem til ,at alle gadekær, svømmepøle og springvandsbassiner bliver afgiftsbelagte for vandforddampning.

Samt, at der bliver lovgivet om, at der skal monteres udstødningskondensatorer på bilernes udstødning, så man kan få kondenseret al den forbandede vandamp, der fremkommer på den måde til vand.  Vandet kan så  opbevares i en beholder, til man kan skaffe sig af med det på en hensigtsmæssig måde.
En måde kunne være at pumpe det langt ned i undergrunden.

Jeg har endnu ikke overvejet hvilke størrelser afgifterne burde have, for at udlede vanddamp i atmosfæren.

Her har vi et eksempel på en argumentation, der overbetoner en "ligegyldig" faktor.
Vanddamp er ganske rigtigt ansvarlig for mindst 50% af drivhuseffekten - men alligevel en "ligegyldig" faktor, fordi der er så hurtig feedback i atmosfæren. Så hvis vi påvirker en anden klimafaktor (CO2-udledning er den eneste faktor, vi har håb om at kunne påvirke), vil vanddampindholdet hurtigt indstille sig efter de nye forhold. Omvendt har oceanerne en sådan størrelse, at enhver begrænset regulering af branddamme og svømmepøle er tindrende ligegyldig!
Hvad jeg udmærket er klar over, at Bjarke godt ved - men hvad er så formålet med denne del af hans indlæg?


2463
Miljøteknik / Sv: Hvorfor hedder Grønland, Grønland???
« Dato: 01, Januar 2008 - 17:55 »
Det var et langt indlæg Morten.

Tak i lige måde!  ;D

det jeg kalder en lille istid, er et sammenfald af disse perioder der sket i perioden om kring 1920.

Jeg betvivler ikke dine grønlandske observationer; men jeg har indvendinger mod din brug af begrebet "den lille istid", som afviger fra den brug, der er konsensus om i geografkredse - der ligger "den lille istid" i den periode, jeg peger på (sådan cirka). Men da Grønlands klima altid har opført sig anderledes end Europas, vil jeg ikke benægte, at det kan have været koldere der omkring 1920 end i 16/1700-tallet.

Den Svenske hær gik en anden vej mod København. Via mindre frosne farvande.  Det ville man også have kunnet gøre i nyere tid.

Tak for korrektionen! Jeg kan tilføje endnu en: det var under den første af svenskekrigene, Karl X Gustav kunne krydse de danske bælter, og altså i vinteren 1658, ikke 1659.
Hans hær stod i Jylland og gik over Lillebælt om formiddagen 30. januar, derpå gik han over fyn til Nyborg. Men Storebælts is kunne ganske rigtigt ikke bære, så han gik i stedet over Svendborgsund til Tåsinge og Langeland, derpå over Langelands Bælt til Lolland og til Sjælland via Storstrømmen.
Især den 15 km lange march over Langelands Bælt med en rytterhær tvivler jeg på kunne have været gennemført på ret mange andre tider!
Derimod er det meget svært at gå over Øresund og nå Fyn - så det gjorde Karl Gustav ikke, Kusco!  ;)
Men hvorfor så stor opstandelse over den præcise rute, når pointen var at placere "den lille istid" med et århundredes nøjagtighed?

2464
Miljøteknik / Sv: Hvorfor hedder Grønland, Grønland???
« Dato: 01, Januar 2008 - 12:17 »
Hej Bjarke.

Den debat, du starter her, har dels en historisk og dels en klimapolitisk del.

For at tage det historiske først:
Erik den Røde var en ubehagelig karl, født i Norge, hvor han gjorde sig umulig og flyttede til Island. Også her var han i strid med sine naboer, og efter at have slået nogle af dem ihjel blev han dømt fredløs og drog ud med sit skib for at finde et land, hvor han ikke allerede var kendt.
Ca. 985 fandt Erik Grønland og byggede sig en gård. Så sendte han bud tilbage og opfordrede sine venner (sådan nogle havde han altså også!) til at komme til det dejlige nyopdagede land. Som god reklamemand gav han landet et attraktivt navn - og det blev Grønland.
På den tid var der brede strandenge langs vestkysten af Grønland, og det fristede de islandske bønder, der havde meget mager jord, så der blev udrustet 25 skibe med nybyggere. 14 nåede frem - det var barske tider at sejle i! Ved Eriks død i 1007 var der ca. 1000 nordboer i Grønland, og de levede primært af kvægbrug.
Netop i slutningen af Vikingetiden var klimaet usædvanlig varmt, og det kulminerede omkring 1090, hvor Danmark til gengæld var ramt af hungersnød, fordi kornet rådnede på markerne i det alt for varme og regnfulde vejr, og fiskeriet var elendigt. Men de grønlandske kvægavlere trivedes!
Det blev de ikke ved med, og den nye C-13-teknik, der ud fra en knogle kan bestemme, hvilken type føde dens indehaver har levet af, fortæller, at hen mod slutningen af nordbotiden i Grønland (ca. 1400) levede nordboerne udelukkende af fisk. Klimaforskerne mener heller ikke, at kvægbrug på den tid var muligt i Grønland.
Dermed slut på det historiske indlæg, som altså 100% bekræfter, at der har været varmere på Grønland, også i førindustriel tid.

Jeg vil dog tilføje, at i min optik lå "den lille istid" ikke omkring 1920, men langt tidligere. Den var begyndt i 1659, hvilket var katastrofalt for Danmark, da isen på Storebælt tillod svenskekongen at gå over bæltet med din hær! Og den sluttede gradvis omkring år 1800. Men om det skyldes tilfældige udsving eller den begyndende industrialisering, har jeg ingen anelse om.

Klimapolitik har vi jo diskuteret mange gange tidligere, og jeg vil her kun tilføje, at det er en yndet teknik blandt "CO2-benægtere" (de findes endnu, omend i svindende antal) at henvise til tidligere klimasvingninger og påstå, at disse "modbeviser" CO2's indflydelse.
Det er naturligvis rent vrøvl, de beviser kun, at der findes andre klimafaktorer end atmosfærens indhold af CO2.
Ligeledes er det noget sludder at hævde, at klimaforskerne påstår, at CO2 er eneansvarlig for de klimaændringer, som ingen længere benægter er ved at ske; den påstand har jeg set på tryk i sidste uge, men den er og bliver forkert.
FNs klimapanel hævder, ud fra deres mange modelberegninger, at det stigende CO2-indhold udgør en væsentlig del af årsagen til klimaændringerne, og at menneskelige aktiviteter er hovedårsag til CO2-stigningen (det sidste skal man være meget hårdnakket talblind for at benægte, det første er behæftet med en vis usikkerhed, omend også denne er for nedadgående).
Hertil kommer så, at de menneskelige aktiviteter er den del af klimaårsagerne, som vi kan påvirke - hvorimod Solens svingende aktivitet er noget, vi er nødt til at leve med.
HVAD vi så skal gøre, er det op til andre forskere, teknikere og politikere at beslutte - og især den sidste gruppe er svær at råbe op, når det gælder langsigtede beslutninger.

2465
Computer / Sv: Gemme passwords til websteder
« Dato: 31, December 2007 - 10:49 »
Jeg er især glad for IE7's mulighed for at have flere faner åbne samtidig i samme browservindue.
Det er en funktion jeg er kommet til at bruge rigtig meget og nødigt vil undvære igen
Så jeg vil en af de nærmeste dage afprøve Kuscos gode råd med indstillingerne og ellers ikke gøre mere.

Og ja ... vanens magt. Jeg er helt klar over, at Firefox har været langt forud for IE mht. disse gode muligheder - men jeg har hidtil været for doven til at sætte mig ind i den.

2466
Computer / Gemme passwords til websteder
« Dato: 30, December 2007 - 18:59 »
Et dumt spørgsmål, men alligevel:
På min stationære computer har jeg tidligere kunnet gemme mit password til et websted, jeg besøger regelmæssigt, så jeg ikke skal skrive det igen.
Det kan jeg ikke mere.
Det sjove er, at jeg stadig har gemte passwords fra før "fejlen" opstod, men jeg kan ikke gemme nye, og hvis jeg af en eller anden grund har slettet det pågældende sites cookie, kan jeg heller ikke længere bruge det gemte password.
Det er utvivlsomt en sikkerhedsindstilling i computeren, jeg er kommet til at pille ved - men hvor er den? Jeg har ledt forgæves.
Den pågældende PC kører Windows XP Home SP2 og Internet Explorer 7. Jeg har en fornemmelse af, at problemet begyndte, da jeg opdaterede fra version 6 (jeg opdagede det naturligvis ikke med det samme - det er jo ikke hver dag jeg har behov for at gemme et password), men på min nye bærbare med Vista og IE7 har jeg ikke rørt ved fabriksindstilingerne af sikkerheden, og der kan jeg godt gemme passwords.

2467
Disse sider hedder ikke "Rød stue" men ingeniørdebat.

Netop derfor undrer det mig, at stort set alle svar overser forskellen på "effektiv længde" (et fysisk/teknisk begreb) og "længde" (et veldefineret matematisk begreb).
Jeg er 99,9% sikker på, at BCC efterspørger en formel, hvori det fysiske begreb indgår, men stort set alle svar går på den rene matematiske behandling af en svingende streng.
Hvis jeg tager fejl, vil jeg helst belæres om dette af BCC selv.

BCC efterpørger en meget generel formel, så det giver ikke rigtigt mening at spørge om til hvilken anvendelse. Den er lige så generelt anvendelig som universalredskabet "en hammer" (men heller ikke mere - en hammer er kun god til søm, den ønskede formel duer kun til bølger, men til gengæld til alle bølger i faste legemer).

Endelig: jeg efterlyste ikke noget firmanavn i mit indlæg. jeg er opdraget til at betragte firmaet Leybolds produkter som de ypperste - og specielt de bedst dokumenterede - men også de dyreste, så de er nu om dage næsten usælgelige til de forarmede danske gymnasieskoler.
Det ser ud til at være rigtigt, at firmaet nu markedsfører sig som LD didactic. Men de fornemme trykte dokumentationer, der fulgte med hvert solgt apparat, har ikke fundet vej til hjemmesiden, og det apparat, jeg husker fra 70'erne, fører de øjensynligt heller ikke mere. Så her er ingen hjælp at hente.  :'(

2468
Hej BCC

Hvis det link jj kom med, "Standing Waves on a String"  [...matematikken i linket vil næppe være det store problem for de fleste af os.

Hej Bjarke.

BCC har tidligere indrømmet ikke at være den store ørn til matematik - men derfor behøver du jo ikke at forfølge ham unødigt!

jjs link indeholder (meget grundigt) det samme som alle de andre gode sider, jeg skimmede igår - men IKKE det af BCC ønskede!

Problemet er ikke matematisk, men fysisk.
Et (nogenlunde) velkendt analogt eksempel er forholdene ved mundingen af en trompet. Ifølge den matematiske udledning burde der være bug præcis ved mundingen - men i praksis er det en smule længere ude, fordi luftmolekylerne bliver hindret i den frie bevægelse af modstand ved rørets kanter.
BCC efterspørger en tilsvarende formel for en stang/snor, der svinger med begge ender fastgjorte (tror jeg nok). På grund af afvigelser fra bla. ideel elasticitet kommer de forventede knuder ikke præcis ved trådens fysiske ender, men typisk lidt inde på strengen. D.v.s. alle de fine matematiske formler passer ikke!
Jeg erindrer selv - for over 30 år siden, da de unge lærte fysik i gymnasiet (!) at have set den ønskede formel i en lærervejledning til et "snorbølgeapparat" fra firmaet Leybold - som var berømt for at særdeles grundig dokumentation (på tysk!) af alt sit fysikudstyr, men til gengæld var så dyre, at de stort set er forsvundet fra skolemarkedet i Danmark; ingen har længere råd til at købe det "rigtige, men dyre" fysikudstyr.
Da jeg i 1988 forlod det gymnasium, der som nystartet havde haft penge til at købe de gode apparater, tabte jeg samtidig kontakten til dokumentationen og har ikke siden kunnet genfinde den.
Den ønskede fysiske formel adskiller sig fra de matematiske - der optræder overalt - ved at inkludere et elasticitetsmodul, der gør det muligt at finde den effektive længde som funktion af den fysiske længde, hvorpå matematikken kan bruges med indsætning af effektiv længde på den fysiske længdes plads.

Bjarke, jeg kan anbefale dig at google på "effective length". Selv om der ikke i de links, jeg har fundet, står noget kvantitativt, er der masser af dem, der anerkender fænomenet og den effektive længdes adskillelse fra den fysiske længde.

BCCs spørgsmål er altså yderst fornuftigt, men stort set alle links nøjes med at beskrive den ideale svingning i større eller mindre detalje.

2469
Eller matematikere ikke på politik ;D

Ja, og når det kommer til stykket kan en gammel kemiker heller ikke huske sin matematiske børnelærdom!  :'(
For efter at have sovet på det, er jeg kommet frem til, at "mindste fællesnævner" blev brugt, ikke ved multiplikation, men ved addition af brøker.

Eksempel: 2/7 + 1/3 kan man ikke umiddelbart addere. Men ved at forlænge begge brøker til nævneren 3*7=21 går det fint: 6/21 + 7/21 = 13/21.
Men det er ikke altid nødvendigt at forlænge så kraftigt: 1/6 + 3/4 kunne forlænges til 24.-dele. Men laveste fællesnævner er 12. Så man kan sige 2/12 + 9/12 = 11/12. Det er bedre end at sige 22/24.

Men uanset afvigelsen: laveste (mindste) fællesnævner er et positivt hjælpemiddel i matematikken og har ikke den mindste grad af negativ klang, som når udtrykket bruges i politik.

2470
Hej BCC.
Du har nu provokeret mig til at google endnu en gang på diverse relevante søgeord, men resultatet er magert. Kun på engelsk giver en søgning på bl.a. "effective length" meningsfulde resultater, men desværre ikke den ønskede samlede formel.
Jeg henviser til mit svar af 17/9, hvor jeg anviste dig to konkrete publikationer, du kunne søge i (hvis de kan skaffes).
Hvis du er 100% matematikforskrækket, tror jeg desværre ikke, der er noget at gøre.

Mht. forskellen mellem masse og vægt, er det en debat, som har kørt i længere tid, bl.a. i det gamle forum. Jeg betvivler ikke, at du i ældre litteratur kan have fundet en skødesløs og (for) omfattende brug af ordet "vægt", men der er nu konsensus om, at ordet kun bruges, når der er et tyngdefelt indblandet - og det er der ikke i en svingende strengs opførsel. Derimod er strengens masse pr. længdeenhed en afgørende parameter.
Denne opfattelse har jeg fået bekræftet ved de mange Google-hits, jeg netop forgæves har skimmet for at se, om de indeholdt den ønskede formel.

2471
"Laveste fællesnævner" er noget andet end "største fælles divisor".
Den opstår, når man multiplicerer to brøker, hvilket som bekendt (?) sker ved at multiplicere både tæller og nævner. Efter dette første trin i operationen forkortes brøken mest muligt, hvorved laveste (eller mindste, det betyder det samme!) fællesnævner opstår.

At dette udtryk er gået over i politik i en negativ betydning, viser kun, at politikere og journalister ikke har forstand på  matematik!  :'(

2472
Bil og båd, MC og alt andet transport / Sv: Slap sele.
« Dato: 28, December 2007 - 21:47 »
Jeg mener, at seleoprulning foregår efter samme princip som et rullegardin - altså med en fjeder. Men hvordan (eller om!) samme fjeder kan spændes hårdere, har jeg ingen anelse om.

2473
Computer / Sv: Mobiltelefon
« Dato: 28, December 2007 - 21:41 »
Jeg kan supplere med egne erfaringer:
Jeg købte i sin tid en mobiltelefon i TDC-butikken, og 2 år senere ville jeg skifte abonnement. Det viste sig da, at telefonen var sim-låst, selv om den var købt til fuld pris. Jeg blev SUR!
Min løsning gik i to trin:
1. En opringning til TDC, som gav mig en kode - der ikke virkede.
2. Et besøg i TDC-butikken - hvor jeg på daværende tidspnkt IKKE var kunde, hverken på fastnet eller mobil. 5 minutter og et venligt smil senere forlod jeg butikken med en telefon, der virkede hos min nye udbyder. Jeg havde medbragt den originale kvitteing, men fik ikke brug for den (da enhver jo kunne se, at den telefon var "gammel")  ;).
Men altså: et manglende kundeforhold betyder ikke nødvendigvis, at denne opgave ikke kan løses.

2474
Alt det andet, diverse / Sv: Rygning og tåbelige politikere
« Dato: 28, December 2007 - 15:30 »
Citat fra: Morten Jødal
Det samme gælder derimod åbenbart ikke politikere, der tror de kan løse problemer ved hjælp af tåbelige slagord ...
-Hvis statistikkerne viste at alle ryger opnår en alder på mindst 94år?
-Så ville der sikkert istedet stå skrevet, at rygning forlænger levealderen :)

For at forebygge enhver misforståelse:
Jeg er absolut i stand til at læse statistik, og jeg er helt klar over, at rygning kapper af levealderen og endnu mere af livskvaliteten - men især i de sidste leveår, så de unge begyndere tror ikke på det kan ramme dem.
Af samme grund tror jeg desværre heller ikke de tager den mindste notits af de store advarsler på pakkerne, som jeg derfor stadig kalder tåbelige. De har samme virkning som drengens råben "Ulven kommer" i det gamle eventyr.
Min far (som dog heller ikke er storryger) er altså foreløbig blevet 94, men det beviser ABSOLUT IKKE, at alle (eller de fleste) rygere bliver gamle. Statistikken viser meget klart det modsatte!

Jeg synes forøvrigt, at Tranbergs indfaldsvinkel til problemet er meget vigtig! Det er helt rigtigt, at både journalister og politikere behandler problemet rygning særdeles ensidigt.

... og når jeg overhovedet har lyst til at kommentere sagen endnu en gang, skyldes det mest af alt min glæde over, at jeg endelig har fået stabil internetforbindelse igen!  :)

2475
Alt det andet, diverse / Rygning og tåbelige politikere
« Dato: 19, December 2007 - 15:09 »
Forleden havde min far fødselsdag, og jeg besøgte ham naturligvis på dagen.
Han havde sin sædvanlige pibe tobak ved hånden, og jeg kom til at kikke på den kraftige advarsel, der ifølge loven skal være på hver eneste pakke tobak. På denne var det: ”Rygning nedsætter levealderen”.
Man kan nok spekulere over, hvor mange rygere, der overhovedet tager notits af disse officielle formaninger? Næppe mange!
I dette tilfælde virkede advarslen direkte latterlig – min far fyldte 94 og er i fin form (omend lidt usikker på benene, så han må bruge rollator) ...
Ingen skal være i tvivl om, at jeg grundlæggende tager kraftigt afstand fra rygning, og især fra de rygere, der med henvisning til ”den personlige frihed” pulser løs og indskrænker min personlige frihed til at indånde ren luft – men det er heldigvis også en uddøende race.
Det samme gælder derimod åbenbart ikke politikere, der tror de kan løse problemer ved hjælp af tåbelige slagord ...

Sider: 1 ... 164 [165] 166 ... 175