Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: 1 ... 166 [167] 168 ... 175
2491
Artiklen i Politiken er da interessant - men det fremgår ikke umiddelbart, at nogle af alternativerne til kremering er mere grønne - idet en traditionel kistebegravelse kan give jord- og grundvandsforurening, og den omtalte kryoteknik bidrager givetvis med masser af CO2! Hvorfor er der ikke en beregning på forbruget af flydende kvælstof og den mængde CO2, der skal bruges til at producere dette?

For en del år siden var der i København planer om at aflede varmen fra et nyt krematorium til fjernvarmesystemet. Det gav anledning til en pressehetz, som jeg allerede dengang ikke fattede - og endnu mindre fatter idag! Hvorfor skulle det være uetisk at nyttiggøre den varme, der produceres under alle omstændigheder?
Ja, ganske vist er gråspurvene måske en smule nærmere himlen end byens menneskelige beboere ...

Hvilket bringer mig til svaret på Mikael Boldts spørgsmål:

Hvis jeg nu testamenterer, at et beløb skal bruges på at købe en CO2 kvote, kommer jeg så i himlen?

Du er HELT sikker på at komme i himlen - som CO2 - hvis du lader dig kremere!  ;D ;)

2492
Alt det andet, diverse / Sv: Hvad øjet ser...
« Dato: 24, November 2007 - 10:47 »
Beklager, hvis jeg røbede for meget med min ministatistik - men jeg opfattede det sådan, at "hemmeligheden" allerede var ude med dit indlæg.

PS. det lader til at administrator og moderatorer kan se resultatet af afstemingen før den offentliggøres.

Jeg tror forklaringen er, at enhver kan se afstemningen, når man selv har stemt - sådan var det i det gamle forum, og sådan oplevede jeg det også her.

Kan vi få et svar fra en, der har stemt, men ikke er moderator/administrator?

2493
Alt det andet, diverse / Sv: Hvad øjet ser...
« Dato: 23, November 2007 - 18:47 »
Om du ser pigen dreje med uret eller mod uret afhænger af om du bruger din analytiske hjernehalvdel (højre side, hun drejer med uret) eller din intuitive/kreative hjernehalvdel (venstre side, hun drejer mod uret).

De foreløbige resultater viser, at 15,8% af de højrehåndede er analytiske, mod 16,7% af de venstrehåndede - men hvad med signifikansen i dette resultat???

Forøvrigt tager du fejl af de to hjernehalvdele: det er venstre hjernehalvdel, der er analytisk.
Jeg kan huske, at da opdagelsen kom frem, gav det en del debat, at en mere kreativ tilværelsestydning hørte sammen med politisk venstreorientering - og disse mennesker er altså højreorienterede, rent hjernemæssigt. Det fandt jeg morsomt!  ;)

2494
Computer / Sv: USB Flash
« Dato: 23, November 2007 - 18:36 »
Mortens kamera kan  kun aktivere overførslen fordi han har indlæst et program i computeren til det formål.
Det har du ret i - men pointen var, at en aktion på den ydre enhed (kameraet) udløser en respons i form af et pop-upvindue på computeren.
Bent Andersen har jo på udmærket vis forklaret det tekniske.
Den anden del af Bents forklaring (til mit sidespring) fortæller, at jeg kunne starte U3 og dermed tillade, at et program på selve pinden blev aktiveret og gjorde det ønskede på computeren.
Jeg mener med andre ord stadig, at Flemmings projekt er ladsiggørligt - men unyttigt.

2495
Computer / Sv: USB Flash
« Dato: 23, November 2007 - 12:25 »
Når jeg sætter min hukommelsespind (godt dansk ord!  ;D) i usb-stikket, popper der to vinduer op på skærmen:
1. Et vindue, der spørger, hvad computeren skal foretage sig: åbne et vindue, vise billeder eller et par muligheder mere;
2. Et lille vindue i hjørnet "Start U3 launchpad".

Som et sidespring vil jeg gerne benytte lejligheden til at spørge det alvidende panel, hvad det sidste mon kan være? Det er undgået min opmærksomhed, hvis der var en forklaring med, da jeg modtog pinden som fødselsdagsgave - men jeg er klar over, at det er et lille program, der fra fabrikantens side er indlagt på denne. Derimod har jeg ikke opdaget noget at bruge det til.

Men tilbage til hovedemnet: det må da kræve et interrupt i styresystemet?

Når jeg sætter mit digitalkamera til usb-stikket, sker der umiddelbart intet. Men når jeg PÅ KAMERAET vælger "PC" og trykker på tasten "Enter", får jeg et pop-up vindue (jeg kan ikke finde et dækkende dansk ord for "pop-up"  :(), hvor der står "Ønsker du at starte Olympus master ?" (det billedprogram, der fulgte med kameraet). Den sidste funktion må da - teknisk set - ligge nær på det, Flemming efterlyser?
Noget andet er, at jeg ikke ser det store besvær i, på proceslinien at vælge "Sikker fjernelse af hardware". Det er vel denne funktion, Flemming ønsker erstattet af en knap på selve pinden?
Jeg tror det er muligt, men skulle knappen være der, måtte den enten anbringes et aldeles upraktisk sted for ikke at blive ramt ved en fejltagelse (findes et sådant på en simpel pind?), eller man måtte indlægge et krav om bekræftelse (Ønsker du at fortsætte med denne handling? JA/NEJ), og så skulle man alligevel have fat i enten mus eller tastatur. Jeg gætter på, at samtlige fabrikanter af hukommelsespinde er enige om, at der ikke er fordele ved en sådan knap, der står mål med ekstraomkostnignen ved at sætte den ekstra knap på enheden.

2496
Alt det andet, diverse / Sv: Sjov Lup - ved nogen noget om den?
« Dato: 19, November 2007 - 22:49 »
Du mangler at beskrive, hvad du ser i luppen!
Umiddelbart kunne det være en lup med tre forskellige forstørrelsesgrader, hvis de to enkeltlinser har forskellig brændvidde - idet største forstørrelse så opnås ved at se igennem begge linser; den sammensatte linse får den mindste brændvidde.
En lup ophører med at virke, når afstanden til objektet overstiger brændvidden, men giver til gengæld maksimal forstørrelse ved en afstand en anelse mindre. Så meningen med, at luppens placering kan forskydes, kunne være at når den svageste linse er inde, skal afstanden til objektet være større.
Luppen er jo tydeligt beregnet til at kunne stå på et bord, så man har begge hænder fri til at arbejde med frimærker og pincet - for det er da vist en frimærkelup, uanset hvad din mor bruger den til?

2497
Ingeniøruddannelserne / Sv: Go-ing.dk
« Dato: 19, November 2007 - 16:27 »
Jeg er nærmest allergisk over for flimmer og blink, så jeg ventede mig et chok, da jeg prøvede Mikael Boldts link. Men jeg må indrømme, at jeg bagefter slet ikke forstår kritikken! Bortset fra Mareks opfattelse af, at rundsavsklingen drejer den forkerte vej ...

Men for det første findes der næppe en skoleelev, der har blokeret for scripts - og da jeg har børnebørn, der jævnligt vil spille på min PC, havde jeg naturligvis heller ikke problemer med at se siderne.

Dernæst var det egentlig kun forsiden, jeg fandt urolig - alle informationssiderne står fint og letlæseligt.

Og endelig er der en samling links, overskueligt samlet under fanen "Links" - hvad er problemet?

Jeg må indrømme, at jeg ikke har været ude i alle hjørner af siden, og blandt andet undlod jeg konsekvent at klikke på kortfilm - det ville de unge ikke have gjort!

Endelig prøvede jeg for sjov at lave et skærmdump af den roterende klinge, og det gik helt uden problemer - med Irfanview.
Personligt bruger jeg ALDRIG "Print Screen". Det er langt nemmere at starte Irfanview og taste C. Så får jeg valget mellem, om jeg vil have hele skærmen, kun forgrundsvinduet, eller kun vinduets flade i forgrundsvinduet - hvorefter programmet lægger sig i baggrunden, mens jeg arbejder med det ønskede vindue.
Når jeg så har brug for et skærmdump, taster jeg Ctrl+F11 - og VIPS!
Skulle jeg være uheldig med et animeret vindue, kan jeg blot taste C igen, vende tilbage til mit program og prøve igen.
For god ordens skyld: Lige så snart jeg har tastet C, kommer der guide til resten, så jeg skal ikke huske fra gang til gang, at det lige er F11, jeg skal bruge!

2498
Jeg har været kollega med en uddannet geolog, som jævnligt underholdt mig om afstrømningsflader, som kan være endog meget store og afhængige af placeringen af diverse lerlag.
På den baggrund (ikke personlig erfaring) vil jeg stramme brøndborerens vurdering til: "Det er sandsynligt!"

Næste led i sagen er så, at hvis naboen har etableret søen med alle tilladelser i orden, deler jeg kuscos vurdering af, at det ikke er værd at sætte det gode naboforhold over styr på sagen - så meget mere som du kan risikere, at naboen har gravet hul på det jordlag, der holdt vandet inde hos dig, og at hvis han fylder søen op, får han bare en sump, og du ikke mere vand.

Hvis ejendommen ligger sådan, at tilslutning til vandværk ikke er den oplagte løsning, må du vel kunne få boret brønden dybere? Hvis kommunen gør vrøvl, må du nok få en geotekniker til (mod betaling) at sige, at behovet for at bore nyt er opstået på grund af naboens sø, som de vel også har været indblandet i tilladelsen til?

2499
Miljøteknik / Sv: uønskede vindmøller
« Dato: 18, November 2007 - 20:23 »
jj, du kunne med fordel sætte dig ind i Poul la Cours grundlæggende arbejder om vindmøller. De er over 100 år gamle, men stadig basis for moderne mølleteknik.
Poul la Cour havde desværre problemer med at få datiden til at forstå, at når han kom frem til, at få møllevinger faktisk var bedre end mange, så var det GRUNDLÆGGENDE VIDEN - og ikke bare en gentagelse af, "hvad møllebyggere havde vidst i århundreder" - at 4 vinger er det bedste (datidens teknologi tillod ikke et ulige antal møllevinger). Desværre fik han på baggrund af den manglende erkendelse blandt politikerne beskåret sin forskningsbevilling - og sat snævre mål for, hvad den måtte bruges til.  ???
Den nye tråd viser, at disse problemer ikke helt er overvundet på de 100 år ...
Flypropeller er noget andet end møllevinger, og problemer med tiphastigheder finder du ikke på en vindmølle!

Jeg henviser til Poul la Cour Museet, som gør en ihærdig frivillig indsats for at få dette stykke grundforskning anerkendt og husket.

2500
P.S. Jeg har genlæst tråden og ser at flere forudsætter GSM som basis for "intelligensen". Det tror jeg ikke er nødvendigt, da den nødvendige simple datatransmission vel let kan føres gennem elledningerne til centralt placerede fordelerskabe (fx ved transformatorerne)? I så fald skal man blot transmittere kundenummer og aflæsning til centralenheden - og aktuel eltakst den modsatte vej, når den skifter. Det forudsætter bestemt ikke et separat mobilabonnement til hver kunde!
Jeg ved ikke, hvilken teknik HEF benytter i de målere, de netop er begyndt at sætte op.

2501
Himmerlands Elforsyning er begyndt at opsætte intelligente elmålere, og som Bent Andersen korrekt bemærker, så er den første funktion mulighed for fjernaflæsning.
Man kan også bruge "intelligensen" til at have forskellige eltakster på forskellige tider i døgnet - men så vidt jeg har forstået, benyttes denne mulighed endnu ikke for privatkunder.
Målerne kan i princippet også kobles til elektronisk styring af elforbrug, såsom indkobling af tørretumbleren, når el er billig - men denne mulighed er endnu ikke implementeret og vil til sin tid forudsætte, at forbrugeren selv får en styring installeret (men det bliver et mindre problem - om 5 år sælger Aldi den sikkert for en hund til selvmontage).
I sig selv sparer intelligente elmålere ikke energi. Men de er alligevel en god ide, når mulighederne er fuldt udbyggede. For de sparer på behovet for grundlastværker og giver dermed også øgede muligheder for at udnytte den mere ustabile vindenergi - og hvem ved: måske om få år solceller koblede til det offentlgie elnet?

Endelig: Et "sine-cue-job" kender jeg heller ikke, men der må være tale om et sinecure-job. Sinecure kommer fra latin sine=uden og cura=omsorg (bl.a. i betydningen "varetagelse af et praktisk arbejde") og er altså et job uden arbejde, men med ære eller aflønning, fx "minister uden portefølje" eller "æresdoktor". Jeg kan ikke helt se, at begrebet har relevans i denne debat.
To engelske links med hver sin forklaring af begrebet er vedføjet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sinecure
http://www.merriam-webster.com/dictionary/sinecure

2502
Peterprincippet stammer fra "Parkinsons lov". 

Det mener jeg faktisk ikke du har ret i.
Peter-princippet skyldes Dr. Lawrence J. Peter, medens Parkinsons lov kan føres tilbage til Cyril Northcote Parkinson, oprindeligt som humoristisk essay i The Economist, senere udvidet til en bog.
http://da.wikipedia.org/wiki/Peter-princippet
http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson's_law
Begge bøger kan købes på engelsk hos Amazion.com. "The Peter Principle" koster $21,86, medens "Parkinson's Law" kan fås for blot $17,13.
Jeg har ikke læst nogen af dem - men kender principperne fra de populære kortfattede referater. Og de er altså forskellige.

2503
1. Der findes løgn. Der findes forbandet løgn og der findes statestik.

2. Man kan ikke stole på en statestik, man ikke selv har manipuleret.


Den første af de citerede bemærkninger om statistik er med 100% sikkerhed ældre end Churchills "citatperiode". Jeg har selv i den gamle Ingeniørdebat citeret den svenske humorist Albert Engström for den - og blev da belært om, at den kunne føres tilbage til Mark Twain.
Nr. 2 er derimod vistnok en "ægte Churchill".

Du refererer forøvrigt også i dit indlæg til "Peter-princippet": Man bliver forfremmet til man når et job, man IKKE magter. Derefter bliver man naturligvis ikke forfrememt mere - man har nået sit "inkompetenceniveau".

2504
Der er naturligvis en veludviklet matematik bag meningsmålinger.
Jeg har lært en del af den, men skal det give mening at gøre rede for matematikken udover de problemer, Mikael Boldt allerede har antydet, bliver det alt for omfattende til et site som dette.
Men der er meget stor forskel på, om man spørger 500 eller 1000 vælgere (flere er meget sjældent pga prisen).
Dertil kommer, at meningsmålingsinstitutterne bagefter korrigerer for metodefejl, idet de selv er klar over, at der er systematiske fejl ved flere af de anvendte metoder.
Metoderne kan fx være:
- et fast panel (kan give en systematisk fejl, der er konstant over en periode)
- interviewere, der opsøger folk personligt (meget sikkert, men uegnet til at opfange pludselige omsving, da interviewerne typisk har en uge til at indsamle resultater)
- telefoninterviews, hvor man bliver ved til puljen er stor nok (her er det klart, at der kan være forskel på, hvilke partiers vælgere, der hyppigst lægger røret på uden at svare).

Mikael Boldts to meningsmålinger viser tydeligt, at der er endog meget store usikkerheder på målingerne. Og korrektionen for systematiske fejl er lidt "black box".
Også jeg har bemærket, at der tilsyneladende er systematiske forskelle på, hvad forskellige avisers prognoser siger - men jeg kan ikke afgøre, om det er helt tilfældigt, om aviserne bevidst vælger det institut, der giver det resultat, læserne bedst kan lide, eller - oh, rædsel! - meningsmålingsinstitutterne selv korrigerer for metodefejl efter ikke helt neutrale principper.

2505
Jeg tror jj spørger om noget andet:

Han sidder med en ENERGImåler, men den er tilsyneladende kalibreret i EFFEKT?
Hvis der faktisk menes energi, er det da lidt interessant at vide, om opgørelsen er i Ws = J eller (mere sandsynligt) Wh, som elforbrug normalt opgøres i.
k eller ikke k er selvfølgelig et spørgsmål om forbrugets størrelse.

Måske er sagen simpelthen den, at måleren viser øjeblikkelig effekt, men kan indstilles til at integrere og vise energiforbrug over et tidsrum?

Sider: 1 ... 166 [167] 168 ... 175