Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: 1 ... 167 [168] 169 ... 175
2506
Computer / Nye muligheder i Google Earth
« Dato: 11, November 2007 - 20:39 »
Jeg besøgte vort lokale bibliotek for at låne bøger - men blev draget hen mod en computer, hvor Google Earth var på skærmen sammen med en brochure om nye muligheder i programmet.

Jeg iler med at viderebringe:

"Google Sky" nås ved at starte Google Earth, gå til "View" i menulinien og vælge underpunktet "Switch to sky".
Ganske simpelt - og så kan man studere stjernebilleder m.v.
Brochuren anbefaler, at man med Ctrl+L indsætter et koordinatsystem, der gør det lettere at finde rundt.
Endvidere bør man sikre sig, at Sidebar er slået til (vælges også under menupunktet View). Så kan man bl.a. søge på kendte stjernebilleder m.v. (engelske navne)

Den anden nyhed er en FLYSIMULATOR, som i øjeblikket kun er ud ei en betaversion - men den virker fint nok (efter min begrænsede erfaring).
Flysimulatoren startes fra Google Earth ved at taste Alt+Ctrl+a.
Det er dog en god ide først at fjerne sidebar'en og at maksimere skærmen.
En anden detalje er, at man skal vælge, hvorfra man vil starte sit fly. Den letteste måde at gøre dette på er at zoome ind på stedet i Google Earth og så vælge "Current view" som startposition.
Man får valget mellem to flytyper - et lille privatfly og en F16 (jeg prøvede den sidste og flyveturen sluttede hurtigt og meget brat!).

Når man har truffet sine valg, venstreklikker man med musen, gasser motoren op med Page Up, trækker styrepinden bagud (musen nedad) og styrer ellers med musen.
Spørg ikke om flere detaljer - jeg omkom ved styrtet!  ;)

2507
Aktuelt / Sv: Nanoteknologi Undersøgelse
« Dato: 11, November 2007 - 20:13 »
Omkring anvendelse f.esk. inden for forebyggelse af krig og terror kan jeg da hurtigt komme med et eks. Manipuleret Gåsemad der skifter farve nær miner

Den pågældende opfindelse er en GENmanipuleret plante.
Hvis "nano" går ned til atomstørrelse, kan man jo selvfølgelig godt kalde al genteknologi - eller forsåvidt enhver biologisk eller kemisk reaktion, da disse altid foregår på atomart plan - for nanoteknologi også; men så synes jeg, at begrebet mister sit særlige indhold.
Så bliver for eksempel enhver katalysator også et nanoprodukt, og hele nanoteknologien får dermed mere end 100 år på bagen ...

Nej, lad os nu holde os til, at nanoteknologi er en række nye processer, der foregår i langt mindre skala end det hidtil kendte, jfr. diverse links i tråden.

Forøvrigt synes jeg også, at spørgeskemaet afslørede, at de studerende ikke havde baggrund i samfundsvidenskaben, for en af de få ting, man i det fag lærer bedre end ingeniører, er at lave gode spørgsmål til skematiske undersøgelser!

2508
Aktuelt / Sv: Nanoteknologi Undersøgelse
« Dato: 09, November 2007 - 14:40 »
Hvad er forskellen på moderne teknologi og nanoteknologi?
Hvad er nanoteknologi?


Det er nok en almindelig fejl, at når man studerer et område, går man ud fra, at alle andre - og ihvertfald alle akademikere, herunder ingeniører - overordnet ved hvad det er.
Det er selvfølgelig ikke tilfældet, og jeg har også bemærket pressens forkærlighed for forstavelsen "nano-" som noget nær synonym med "moderne".

Men nanoteknologi er nu så gammel, at en googling på selve ordet giver mange gode hits, herunder en del med overordnede forklaringer. Jeg vedlægger en lille håndfuld.

http://www.inano.dk/sw156.asp

http://www.sciencesite.dtu.dk/nano/Historier/Nanoteknologi_-_introduktion/nanoteknologi_-_introduktion.htm

http://www.nanotek.nu/nanoteknologi

http://da.wikipedia.org/wiki/Nanoteknologi

2509
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: Valg den 13 November 2007
« Dato: 06, November 2007 - 01:09 »
Kære Bent Andersen.

Min bemærkning om danskere med permanent bolig på Solkysten var præcis kædet sammen med, at et væsentligt valgtema (igen) er dansk skat.
Og var altså ment som et eksempel.
Det er muligt du har ret i, at det er den bemærkning, der har stødt flere - men jeg kan ikke se det af de øvrige udlandsdanskeres indlæg.
Egentlig finder jeg det også lidt formålsløst at undskylde over for "aktive mennesker der har jobs i forskellige lande i Europa og rundt omkring i Verden", at jeg evt. er kommet til at træde en helt anden gruppe over tæerne.
Mit politiske standpunkt er tilstrækkeligt klarlagt gennem debatten og ligger med hensyn til udøvelse af stemmeret ikke langt fra dit - så jeg finder faktisk ingen grund til at bidrage mere til tråden.

2510
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: Valg den 13 November 2007
« Dato: 05, November 2007 - 22:31 »
Kære meddebattører.

Jeg beklager, at jeg åbenbart har stødt flere ved at skrive om "at vende Danmark ryggen". Det var ikke meningen, men jeg fastholder min principielle opfattelse af, at valgets temaer er nogle, som man skal bo i Danmark for at have en kvalificeret mening om.
Den igangværende valgkamp har kraftigt bestyrket mig i den opfattelse!
Selv den forestående (truende?) EU-traktat, som ikke længere må hedde en forfatning, har dårligt fået to ord i valgkampen, og det eneste, som næsten alle politikere kan blive enige om, er, at en folkeafstemning kan risikere at ende med det "forkerte" resultat, og derfor skal vi for enhver pris undgå den! (demokrati?)
Altså: Et dansk valg drejer sig om indenrigspolitik - og kun dette!!!

Vi ville gladeligt have fortsat med at bo i DK, men må konkludere at det at have et udenlandsk navn er et alvorligt handicap.

Præcis på dette punkt antyder du, at der bag mit indlæg ligger holdninger, som er mig vildtfremmede :o
Tværtimod har flere andre af de faste debattører jævnligt beskyldt mig for at være "naiv" eller "at stemme på det forkerte parti", fordi jeg altid har ønsket at tage godt imod de fremmede - og medvirke til, at de ikke bliver ved med at være fremmede.
Så læs nu, hvad jeg skrev bagefter også, og lad så fordommene fare, som du selv ønsker, at man gør i forhold til de fremmede.
Faktisk føler jeg, at du her har bidt dig lige så fast i en enkelt sætning, som danskere ifølge dig kan gøre i et fremmed efternavn ...

Jeg beklager at have generet endnu en udlandsdansker, men det er svært at undgå generaliseringer, når man skal fatte sig i korthed.

2511
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: En lys idé ?
« Dato: 05, November 2007 - 09:51 »
-Elsparefondens liste over sparepærer viser ikke noget om max antal tænd/sluk kun antal brænd-timer :(

Korrekt - og jeg har før konstateret, at denne angivelse ikke passer, hvis pærerne tændes og slukkes ofte. Hvilket førte til, at lamper, der har haft sparepærer, fik glødepærer igen.

Der er ingen særlig fordel ved 12V sparepærer/lysstofrør - så lad dem fortsat være reserveret til specielle formål.

Bjarke, vi er jo ikke uenige om, at glødepærer fortsat bør kunne fås - hvilket fremgår tydeligt af mine tidligere indlæg. Men jeg synes alligevel, at du svækker min pointe unødigt ved at manipulere med mit indlæg (selv om du gør det helt åbenlyst og derfor OK).
"Kampen" bør føres med fair argumenter fra begge sider - så man skal heller ikke lægge sparepærerne for had pga af deres lille ulempe.

Endelig: Harbst, jeg har faktisk studeret frekvensfordelingen for mange forskellige typer lysstofrør, og nogle af dem er helt fine - næsten lige så gode som halogenlampers! Men jeg har endnu ikke mødt en sparepære, som når sin maksimale lysstyrke på brøkdele af et sekund, som glødepærer med eller uden halogen gør det.

2512
Alt det andet, diverse / Sv: Terror og straf
« Dato: 04, November 2007 - 00:35 »
Er der nogen der kan komme med en god forklaring, evt også på hvordan man når frem til 40.000 år og ikke "kun" 35.000 år  ;)

Som jeg har forstået det, er ideen, at der ikke er "rabat" på at begå flere forbrydelser, så det er vel noget med at tage straffen for mord og gange med antallet af ofre?
En enkelt af de kilder, jeg har hørt (det var P1, men jeg kan ikke huske præcis hvilken udsendelse), angav et præcist åremål, som ikke var et rundt tal, men en smule mindre end 40.000 år.

Om der er mest logik i at give rabat straks ved strafudmålingen som i det danske system eller først ved afsoningen, kan jo diskuteres - men jeg føler mig ikke tilstrækkeligt juridisk kyndig til at sammenligne forskellige retssystemer på den måde.

2513
Alt det andet, diverse / Sv: e-Boks og ePosthus
« Dato: 04, November 2007 - 00:26 »
P.S. Når jeg skriver "problemfrit", skal det forstås som teknisk problemfrit!
Betalingsservice mener at have brug for en 8-cifret pinkode, hvorpå man skal bruge endnu et brugernavn og password for at komme helt ind og foretage transaktioner - og så har de den sikkerhedstruende ide, at password skal skiftes hver 6. måned og man må ikke genbruge et tidligere anvendt password (de to seneste huskes af systemet).
Et sådant overkill er sikkerhedstruende, fordi det frister til at man skriver det hele op på en Post-It og sætter den på skrivebordslampen! Men så mange krumspring er jo på ingen måde nødvendige for at få en digital signatur til at fungere med et chipkort. En enkelt 8-karakters kode burde være nok!

2514
Alt det andet, diverse / Sv: e-Boks og ePosthus
« Dato: 04, November 2007 - 00:20 »
I forbindelse med foreningsarbejde har jeg i en del år ladet Betalingsservice udsende opkrævninger, og det giver jo en del datatrafik, der skal være 100% sikker.
I begyndelsen foregik det besværligt via modem og opkald til et bestemt telefonnummer (surt, når den samme PC også er forbundet til internet med bredbånd!), men for 3 år siden gik Betalingsservice over til en internetløsning, hvor sikkerheden opretholdes med et chipkort, og man forærede ved den lejlighed samtlige kunder en chipkortlæser.
Systemet fungerer så problemfrit, at jeg let kunne se dette som fremtidens løsning på digital signatur - hvis sygesikringsbeviset udstyres med chip, hvad der er flere andre gode grunde til at gøre.
I mellemtiden vil jeg overveje, om jeg skal hoppe på den nuværende digitale signaturløsning ...

2515
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: En lys idé ?
« Dato: 04, November 2007 - 00:12 »
Når det gælder lyskvalitet, slår halogenlamper alt andet - hvis det vel at mærke er arbejdslys, vi taler om. Som hyggelys elsker vi jo det røde skær og foretrækker dæmpede glødelamper, kultrådspærer eller stearinlys ...
Der er flere problemer med sparepærerne, og p.t. har jeg dem heller ikke i alle de lamper, hvor de i princippet kunne bruges. Den væsentligste grund er, at nogle af disse lamper skal kunne tændes hurtigt og typisk brænder i kort tid ad gangen.
Jeg vil dog fremhæve, at affaldsproblemet med sparepærer er overdrevet. Der er en smule kviksølv i, og belægningen indeholder også små mængder af andre miljøskadelige stoffer. Men det modsvares af et lavt strømforbrug - i det mindste, hvis de sammenlignes med el produceret med fossilt brændsel. Der kommer nemlig større mængder kviksølv og andre giftige metaller ud af kraftværkets skorsten, når det skal producere den ekstra mængde el, som en glødepære bruger i sin levetid.
Jeg tror faktisk på sigt det er lettere at opdrage os til at behandle sparepærer som en særlig affaldstype end at rense røgen fra kraftværkerne for disse sporforureninger. Det meste kviksølv vil være på gasform i skorstenen og kan ikke fjernes med selv nok så gode filtre af gængse typer.

Så lad os fortsat arbejde for et forbedre sparepærerne - men ikke lægge dem for uberettiget had.

2516
Alt det andet, diverse / Sv: e-Boks og ePosthus
« Dato: 02, November 2007 - 13:29 »
Tak for svaret, som antyder, at hele øvelsen går ud på at tvinge os alle til at få en digital signatur - som jeg ellers af principielle grunde, der er decideret off-topic, har fravalgt indtil videre.

Jeg er fortsat særdeles glad for e-boks (og i vildrede omkring ePosthuset).

2517
Alt det andet, diverse / e-Boks og ePosthus
« Dato: 02, November 2007 - 10:11 »
Jeg har gennem flere år brugt den glimrende e-Boks, som jeg tilgår gennem min netbank, og jeg modtager fx telefonregninger, bankopgørelser elregninger m.v. ad den vej.
Et glimrende initiativ og let at bruge!

Derimod har jeg aldrig ladet mig lokke af tilbudet "ePosthuset", som for mig lignede noget med, at posten skulle have lov at scanne alle breve til mig og sende dem elektronisk i stedet for at køre ud med dem ...  ???
Men nu fandt jeg en gammel brochure for ePosthuset under oprydning og kom for første gang til at læse noget af teksten.
Heraf synes det at fremgå, at ePosthuset bare er det samme som e-Boks i PostDanmarks indpakning.
Kan en af meddebattørerne evt. bekræfte denne udlægning? Eller er der muligheder, jeg går glip af ved ikke at være tilmeldt?
Og som tillægsspørgsmål: Der er vel intet i vejen for at være tilmeldt e-Boks via flere udbydere? Man kommer vel blot ind i den samme boks med flere forskellige adgangskoder?

Til sidst en anelse (men kun en anelse!) off-topic:
Jeg har netop fået besked om at SKAT (af alle!  :o) har afbrudt samarbejdet med e-Boks og går tilbage til papir. Kender nogen mon en god forklaring på denne beslutning, som umiddelbart virker rent ud tåbelig?

2518
Folketingsvalg 13. Nov 2007 / Sv: En lys idé ?
« Dato: 02, November 2007 - 09:20 »
Ved du, om EU er nået så langt med sit initiativ, at offentligheden kan se noget om det?
Og har du i så fald et link?
Et konkret EU-engagement i sagen var undgået min opmærksomhed.

Under alle omstændigheder vil der være behov for en lang overgangsperiode, hvis glødepærerne skal forsvinde helt.
Som nævnt i den gamle Ingeniørdebat vil jeg hamstre pærer til min PH-standerlampe og til en loftlampe, der er inspireret af PHs lysfordelingsprincip, hvis der bliver udsigt til, at de ikke længere kan købes.
I mit nye hus er et par rum udstyret med indbyggede halogenspots. Hvis de også skal udfases, bliver hamstringsbehovet større ...
(som tidligere nævnt er halogenlamper ca. dobbelt så gode som standardpærer - men altså kun halvt så energieffektive som de hidtil kendte sparepærer; til gengæld kommer den fulde lysstyrke "øjeblikkeligt")

Jeg er i denne sag meget på linie med Eyvind Wesselboe, hvis han ikke bliver overtrumfet af EU, inden vi kan nå at gøre noget i DK.

2519
Bil og båd, MC og alt andet transport / Sv: Xenon forlygtepærer
« Dato: 02, November 2007 - 09:10 »
Hej Harbst og Mikker.

Tak for svarene - jeg blev klogere af begge indlæg; men der er da sikkert xenon i de billige og dårlige pærer fra THansen? ;)

2520
Bil og båd, MC og alt andet transport / Sv: Xenon forlygtepærer
« Dato: 01, November 2007 - 16:56 »
De pærer der sælges som xenon til almindelige lygter virker ikke.

Er det nu ikke en lidt grov erklæring?
Jeg benægter på ingen måde, at dine "ægte" xenonlygter er langt bedre end almindelige lygter med specialpærer - men hvis disse er xenonfyldte, er det vel ikke falsk varebetegnelse? Og der er grund til at tro, at de faktisk har bedre lysegenskaber end normale pærer (jeg har ikke målt på dem).

En glødepære skal være fyldt med en inert gas, som dels skal bremse fordampning af glødetrådens metal (i en pære med rent vakuum ville kolben hurtigt blive belagt med en tynd wolframhinde og dermed blive ugennemsigtig), dels skal gassen helst have ringe varmeledningsevne, så glødetråden kan holdes varm med et ikke for stort strømforbrug.
Dette sidste gør de lette ædelgasser uegnede.

Den absolut billigste ædelgas er argon, som der er næsten 1% af i atmosfæren (9300 ppm), og alle billige standardpærer er argonfyldte.
Der fås dyrere pærer, der er kryptonfyldte - fx Osram Superlux - og de lyser ca. 20% bedre. Men krypton er sjældnere - der er kun 1,14 ppm i atmosfæren.
Al fysisk logik siger mig, at xenon, som er den næste ædelgas, må være endnu bedre. Men xenon er der ekstremt lidt af i atmosfæren, nemlig 0,086 ppm. Så denne gas er selvfølgelig dyr.

Glødepærer til husholdningsbrug har jeg aldrig set med xenonfyldning, men autopærer stiller jo særlige krav, så jeg ser intet mærkeligt i, at man forsøger sig med xenonfyldte pærer, og jeg tror også de er reelt bedre.
Dog givetvis ikke lige så gode som de specielle lygter, Mikker beskriver, og som åbenbart skal være originalmonterede i bilen for at være lovlige.

Men jeg er bestemt ikke ekspert i autolamper, så jeg lader mig gerne vejlede, hvis jeg har skrevet noget vrøvl!  ;)

Sider: 1 ... 167 [168] 169 ... 175