Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: 1 ... 171 [172] 173 ... 175
2566
Aktuelt / Sv: Internethandel med garanti
« Dato: 01, Oktober 2007 - 23:02 »
Jeg har kun en enkelt dårlig erfaring med internethandel: Jeg købte en færgebillet, og der skete noget med forbindelsen EFTER at jeg havde afgivet betalingsoplysninger, men INDEN jeg fik mit referencenummer.
Mols-Liniens kontor havde aldrig hørt om noget lignende, så jeg fik en sludder for en sladder og næste trin var at spørge banken om tilbageførsel.
SVARET VAR BEKRÆFTENDE.
Jeg kunne naturligvis få pengene tilbageført, men der var bare en masse papirbøvl ...
Da de ikke anså Mols-Linien for et fupfirma, opfordrede mig til at prøve at klage direkte en gang til, og denne gang var jeg lidt mere ihærdig, kom igennem til bogholderiet, fik løst mit problem og fik en undskyldning.  :)

Derimod har jeg fornylig købt hårde hvidevarer til mit nye hus og snusede hos diverse forhandlere, som alle var langt dyrere end nettet.
Jeg endte hos den butik, som jeg havde mest fidus til, med en forslagsliste (et par specifikke valg) og i hvert tilfælde billigste internetpris anført ved siden af. Det lykkedes næsten forhandleren at matche disse priser, og han fik ordren.
Sådan kan man altså også prutte!  ;D

2567
Man kan få det ud af alkoholundersøgelser, man vil!
Der er statistisk belæg i store folkeundersøgelser for, at 1-3 glas rødvin (og det SKAL være rødvin!) om dagen giver et længere liv.
Andre undersøgelser viser klart, at stærk spiritus - næsten uanset kvantum - har den modsatte virkning.
Jeg vil på ingen måde benægte, at en bestemt kræfttype skulle forekomme hyppigere hos vindrikkere - men det pressereferat, jeg har set, er nu lidt slemt til ikke at skelne mellem "rødvin" og "samlet alkoholindtagelse". Mere end 1 folkeundersøgelse viser, at den samlede virkning af moderat rødvinsdrikning er positiv (statistisk set - det kan den enkelte uheldige, der får kræft, ikke bruge til noget!).

Netop fordi journalister så ukritisk og selektivt citerer undersøgelser, de alligevel ikke forstår, er jeg forlængst gået over til princippet:
De rigtige kostråd er dem, der smager godt
Rødvin smager godt!  ;)

2568
Men det der blev spurgt om var hvad en sinuskurve var defineret som.

Og det er, som jeg beskriver det, overfor den spørgende person.

Og der er vi så lodret uenige! For der ligger i spørgsmålet intet om, at kurven skal begrænses til en enkelt periode.

2569
Alt det andet, diverse / Sv: Netbaseret kemikaliehandel?
« Dato: 25, September 2007 - 18:06 »
Foreløbig tak for de gode råd.

Mht. kemikalieopbevaring tror jeg nok jeg er opmærksom på alle faldgruberne (om de vil vise sig at være for dybe, står endnu hen i det uvisse).
Momsregistrering bekymrer mig ikke - jeg har været momsregistreret før, og jeg giver jer ret i, at det er ganske nemt.
Derimod er jeg lige begyndt at modtage efterløn, og selv om det er efter den "fleksible" ordning, er der endnu et sæt faldgruber der ...

Efterkrav er en besværlig og dybt utilfredsstillende måde at håndtere ordrer på, hvorimod en ordning, hvor kunden autoriserer mig til at foretage 1 træk på vedkommendes dankort, omfattende alle omkostninger incl. forsendelse, virker nemt for begge parter.
Så jeg håber ikke harbst har ret i sit bud på størrelsen af omkostningerne ved at komme i gang ...

Lager - A-kassen - Betalingsordning. Se, det var jo hele tre ting!
Men lykkkes det at overvinde problemerne, vil jeg også glæde mig til at åbne mit "kinder-æg"!  :)

P.S. Jeg tror ikke de nuværende kemikaliefirmaer lukker private ude på grund af problemer med håndtering af små kemikaliemængder og forsendelse. Det meste af, hvad en skole modtager, kommer i postpakker, hvor man roder i emballagen efter "1 g luminol" og "25 g lycopodium" m.v. Men firmaerne gider ikke oprette en kundebase, hvor alt for mange køber 100 g af enkelt kemikalium og så aldrig vender tilbage. Det gider jeg godt (men vil tage mig betalt for det).

2570
Brug af dette forum / Sv: Mærk alle beskeder som læst
« Dato: 25, September 2007 - 11:28 »
Hej Bovbjerg.

Nu kan jeg selvfølgelig ikke forstå, at du overhovedet drømmer om at overspringe noget ...  ;)

Men når du står på oversigten (du kan gå ud på den fra et emne ved at klikke på "Ingeniørdebat" foroven), så har du den ønskede funktion nederst.
Alt efter skærmopløsning kan det godt være, du skal scrolle lidt ned for at finde den. Men altså i bunden af oversigten over underfora.

2571
NU føler jeg trang til at være pedantisk!  >:(

Hm! Du mener defineret mellem + og -1 ikke sandt, Morten.

Nej, jeg mener - som harbst også påpeger, at definitionsområdet er knyttet til den uafhængigt variable (ofte betegnet x i matematikken).  Og definitionsområdet er ubegrænset for sinus.
Afbildningsområdet (også kaldet værdimængden) er derimod begrænset til mellem -1 og +1.

Sinuskurven er den grafiske fremstilling af en trigonometrisk funktion, der hører sammen med et punkts bevægelse 3600på en cirkelperiferi.

Sådan må du da godt fremstille det - jeg foretrækker at kalde sinus en funktion, der er defineret i forhold til en vinkel. Og jeg har erhvervet mig tilstrækkelig matematisk abstraktionsevne til hverken at studse over negative vinkler eller vinkler, der er over 2PI (eller 360°).

Når du trutter i dit signalhorn så havner vi i begrebet harmoniske svingninger og det er for mig noget andet end  sinuskurver(pedantisk konstateret)

Enhver, der har læst fysik på mindst gymnasiets B-niveau (indtil den seneste reform minimumsniveauet for matematikere) er stødt på sinuskurven som den grafiske fremstilling af en harmonisk svingning - eller i musikersprog "en ren tone".
Elfolk bruger samme begreb, hvor "ren sinus" er det tilstræbte ideal.

2572
Alt det andet, diverse / Netbaseret kemikaliehandel?
« Dato: 24, September 2007 - 20:51 »
Vi har flere gange diskuteret, hvor svært det er blevet for private at købe helt lovlige kemikalier, fordi ingen vil handle med dem.

Det har fået mig til at pusle med en ide om at oprette en netbaseret kemikaliehandel til at dække dette marked.

Hovedtankerne er følgende:

*    Jeg vil momsregistrere et handelsfirma med de
      nødvendige tilladelser til kemikaliehandel.
**   Firmaet vil indkøbe kemikalier i små portioner hos
       de allerede etablerede firmaer, der handler med
       laboratorier, skoler m.fl., men ikke gider private
*** Videresalg foregår udelukkende til registrerede
      kunder (men enhver kan registrere sig omkostningsfrit),
      levering kun i Danmark og betaling udelukkende
      med dankort lydende på kundens navn.
      Denne begrænsning er for på simpel vis at imødekomme
      de registreringskrav, myndighederne måtte møde med.

Det siger sig selv, at detailprisen i dette koncept vil blive ret høj, men til gengæld vil jeg tage imod bestilling på ”alt” og kunne levere i løbet af 1-3 uger, afhængigt af sjældenhed.

Der er to grunde til, at jeg indvier jer i disse løse planer:

*   Jeg vil gerne høre jeres uforbeholdne mening om,
     hvorvidt der er basis for selve ideen
** Jeg kan godt selv finde ud af at tale med myndighederne
     om de særlige forhold ved kemikaliesalg – men jeg er 100%
     på bar bund mht. at etablere en netbutik og er meget
     modtagelig for gode tips

Jeg skal tilføje, at der er adskillige hurdler – fx kan det være, at en sådan forretning ikke kan drives fra privatadressen på grund af indretningskrav til selv et lille kemikalielager, og jeg får næppe råd til at leje lokaler ”ude i byen”.
Vi taler ikke om et livsgrundlag, men om en uopfyldt iværksættertrang og måske et udækket behov hos kunderne ...

Endelig må jeg tilføje, at det principielt er alt for tidligt at offentliggøre en forretningside, når den er så fjernt fra virkeliggørelse. Men hertil vil jeg kun sige, at hvis nogen hugger ideen, er han/hun særdeles velkommen til det. Kun håber jeg at modtage en informationsmail, inden jeg selv har skudt for mange penge ind i foretagendet!

2573
Ja, Mønnike - men den matematiske funktion har ingen definitionsgrænser - den er gyldig fra -uendelig til +uendelig, og grafen er da "en sinusformet bølge".
Du vil måske også kun tillade en enkelt bølge, når du trutter i en trompet, for resten er bare "en cyklisk gentagelse"?
Det bliver en kort koncert! ;D ;D ;D

2574
Konstruktioner / Sv: Brunering af messing
« Dato: 24, September 2007 - 20:37 »
Jeg har ikke prøvet selv, men har følgende forståelse ud fra beskrivelser andre steder fra:
Svovllever virker, men overfladen skal først "lukkes op" ved en kortvarig ætsning med fortyndet svovlsyre. Derpå et dyp i demineraliseret vand, og så behandling med svollever.

2575
Jeg kunne ikke finde artikelhenvisningen i indlægget?
Men jeg fandt artiklen på ing.dk, og nøgleordet er "lattergas".

Min umiddelbare reaktion er, at det er meget fint, at nogen tager problematikken op - for siden jeg for snart 20 år siden arbejdede sammen med en af verdens førende lattergaseksperter, har jeg kendt til dette upåagtede problem, som ER reelt.
Overgødskning med nitrogenforbindelser, høj varme og høj luftfugtighed gør denitrifikationsbakterierne "dovne", så de ikke omdanner nitratoverskuddet til den ufarlige gas N2, men til N2O, som er en særdeles potent drivhusgas med et IR-absorptionsbånd, som ikke udfyldes af andre gasser.
Det vil landbruget ikke rigtigt erkende, men det er altså en rigtig dårlig ide at dyrke kornafgrøder af enhver slags på vandlidende arealer ...
Mit personlige bud på en løsning er dyrkning af energipil på sådanne arealer i stedet - den skal ikke have gødning. Men det er nok først aktuelt, når 2. generations bioethanol er på markedet.

Endelig vil jeg tilføje, at "overdrivelse fremmer forståelsen", og jeg tror opråbet skal ses i det lys (men dette er kun et hurtigt skud fra hoften).

P.S. Den "førende lattergasekspert" måtte hurtigt erkende, at Danmark er for lille et land til at huse en sådan. Der var dengang på verdensplan under en snes - fordelt på universitetsforskere og Ph.D.-studerende, og den sidste gruppe blev jo færdige efterhånden. Han valgte at søge et godt ingeniørjob, der intet havde med lattergas at gøre - og et fremragende Ph.D.-arbejde gik stort set til spilde!  :(

2576
Konstruktioner / Sv: Brunering af messing
« Dato: 24, September 2007 - 16:15 »
Hej Dransfeldt.

Det lyder som en spændende opskrift - og ikke helt umulig kemikaliemæssigt.
Kobbervitriol (kobbersulfat, blåsten) mener jeg fås endnu hos Matas, da det har diverse anvendelser i haven.
"Manganoversurt kali" siger noget om bogens alder, for det har det godt nok ikke heddet længe!  :o
Men kaliumpermanganat hører også til de kemikalier, det skulle være muligt at skaffe for private (og det er det samme).
Kobbernitrat kan nok ikke købes, men man kan lave det selv ved at opløse nogle kobbersøm i fortyndet salpetersyre (opvarmning i en glasbeholder, som evt. kan stilles i en gryde med et vandbad; sørg for god ventilation, for der kommer giftige dampe under processen; find gerne en løs kogeplade og foretag operationen på terrassen).
Ideelt set bør man naturligvis dampe vandet af bagefter, så man kan veje produktet, men det er nok enklere at tage en passende mængde opløsning og tilsætte de andre dele bagefter. 1 g kobber giver 3,8 g kobbernitrat (trihydrat, den sædvanlige krystalform). Og hvis du bruger 10% salpetersyre, skal du bruge mindst 30 mL syre pr. g kobber til opløsningen.

2577
Konstruktioner / Sv: Brunering af messing
« Dato: 24, September 2007 - 14:26 »
1 g svovllever til 100 ml vand.
Opvarmes til 60...80 grader.

Lyder det rigtigt?

Det lyder helt rigtigt! :)

2578
Miljøteknik / Sv: Er RoHs diriktivet fornuftigt?
« Dato: 24, September 2007 - 13:32 »
Der er altså bly i andre dele af elektronikken end bare loddetinnet. Det er der bl.a. i billedrør for at afskærme røntgenstrålingen.

Som bekendt er bly et grundstof, og mængden, der findes i verden, er nogenlunde konstant (svagt stigende, da bly liger i enden af diverse radioaktive henfaldsserier).
Men det meste af dette bly befinder sig stabilt aflejret på steder, hvor det ikke giver problemer.

Et böhmisk krystalglas SKAL indeholde mindst 24% PbO (hvilket vil sige lidt oer 22% Pb - PbO er blot en teknisk måleenhed, afledt af en historisk analysemetode).
Men når dette glas bruges, afgiver det ikke bly af betydning. Og når det om 50 år går i stykker og kastes på lossepladsen, afgiver det heller ikke bly, for blyet er bundet i stabile silikater. Ryger det til forbrænding, vil måske 1-2% af blyet ende i røggassen, resten i askedeponiet.
Alt i alt altså et forsvindende lille problem.

Derimod vil metallisk bly i høj grad fordampe under forbrænding og spredes med røggassen over de nærmere og fjernere boligmiljøer og økosystemer. Hvorved selv små mængder kan give store problemer.

Hermed siger jeg ikke, at det ikke er en god ide at tænke på miljøet, når CRT-fjernsyn skrottes - faksisk er billedrørsbelægningen fuld af artige sager, som der er al mulig grund til at tage vare på.
Men jeg siger, at man ikke blot kan tænke i "tons bly". Man er nødt til også at spørge: Hvor går det hen?

2579
Konstruktioner / Sv: Brunering af messing
« Dato: 24, September 2007 - 09:54 »
De fleste picklings og metalbrunerings kemikalier til metal overflade behandlinger er ret giftige og mange af dem er ovenikøbet meget giftige. En del afgiver også ubehagelige dampe. Det er de midler der er baseret på cyanidsalte cromsvovlsyre med fl.

Mit bedste råd er; Overlad det til en forkromningsanstalt.

Hej Bjarke.

hvad forchromning angår er vi helt enige: det er ikke for amatører!
Men brunering af messingdele til pyntegenstande eller "oxidering" (egentlig sulfidering) af sølv er ret fredelige processer, som man sagtens kan klare selv - og mange har gjort det.
Kaliumsulfid, som er det barskeste af kemikalierne til processerne, er ætsende, men ikke mere end natriumhydroxid (kaustisk soda, ætsnatron), som jo stadig kan købes, og den lille mængde svovlbrinte, der frigives under den kemiske proces, slår heller ikke folk ihjel (bl.a. fordi den lugter så fælt, at man af sig selv finder på at lufte ud).
Og restprodukterne fra processen er ikke mere miljøfarlige end hvad vi ellers har i en almindelig husholdning.

Der er såmænd ikke den store uenighed - men jeg vil alligevel gerne modificere dine advarsler lidt.

2580
evp, jeg kan godt forstå dine tre principper, og ideelt set har du også ret.
Men kun nr. 1 og 3 har jeg set i praksis.
Nr. 1 naturligvis fordi det er enkelt og giver en hurtig tørring, da der hele tiden føres frisk rumluft forbi tøjet.
Til gengæld kræver systemet, at der etableres et aftræk, og for mig at se er det den eneste grund til, at tumblerfabrikanterne overhovedet er begyndt at tænke i recirkulation.
Min datter boede for nogle år siden i en lejlighed, hvor aftræk ikke var muligt og købte en kondenserende tumbler. Den påvirkede decideret indeklimaet i vaskerummet negativt, og den var ikke særligt effektiv, fordi der blev høj luftfugtighed i rummet under tørringen. Så spørgsmålet er, hvor stor energigevinsten er, når den skal køre i længere tid og opvarmningen dermed skiftes fra fjernvarme til elvarme?
Min egen gamle tumbler har aftræk, og jeg renser jævnligt røret - efter filteret - for de små partikler, harbst nævner.
Jeg startede tråden for at høre om der var nye udviklinger siden de erfaringer jeg kender til - og blev altså ikke overbevist.
Formentlig er ingen i tvivl om, at tørring på udendørs snor er det mest økonomiske ...

Sider: 1 ... 171 [172] 173 ... 175