ingeniørdebat.dk
Velkommen,
Gæst
. Venligst
log ind
eller
registér
dig. Modtog du ikke en
aktiverings-e-mail?
1 Time
1 dag
1 uge
1 måned
Altid
Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Nyheder:
efter 5 år får Ingeniørdebat.dk
nu en ansigtsløftning
Hjem
FORUM
Hjælp
TinyPortal
Søg
Kalender
Log ind
Registrér
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Aktuelt
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
Kernevåben ved Thule?
Statistik
Medlemmer
Total antal medlemmer: 662
Sidste:
KSSLorie4
Statistik
Total antal indlæg: 16007
Total antal emner: 1394
Flest online idag: 105
Flest på samme tid: 479
(21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 81
I alt: 81
« forrige
næste »
Udskriv
Sider: [
1
]
Forfatter
Emne: Kernevåben ved Thule? (Læst 16122 gange)
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Kernevåben ved Thule?
«
Dato:
08, August 2009 - 00:10 »
I P1-programmet Orientering 7/8 omtales en ny rapport, skrevet for Dansk Institut for Internationale Studier af Svend Aage Christensen om den påståede ”4. brintbombe”, der skulle ligge i havet ved Thule efter flystyrtet i 1968.
Jeg bemærkede i indslaget, som pure afviste historien, nogle næsten umærkelige forbehold, som gjorde mig mistroisk. Rapporten fastslår, at der ikke ligger en ”intakt brintbombe” under isen, og at tritiumbeholderne fra samtlige 4 bomber blev fundet i sin tid. Men der var til gengæld uklarhed om, hvorvidt en såkaldt ”marskalstav”, som indeholder uran og hører til bombens ”2. trin”, blev fundet.
Jeg har ikke detaljeret viden om opbygningen af en brintbombe, men mener overordnet, at den består af
1) en traditionel sprængladning, der skal sætte gang i
2) en ”klassisk” A-bombe (fissionsbombe), fx som Hiroshimabomben
3) en tritiumladning, der udløses af tryk/varmebølgen fra trin 2 og frigiver en meget stor portion fusionsenergi.
Jeg har tillige forstået, at trin 2 kunne være to klumper uran-235, hver på 8-10 kg, anbragt med ret stor afstand. Hvis disse bringes sammen ved detonation (trin 1) bliver de til én klump af overkritisk størrelse og udløser bomben.
Hvis denne forklaring er nogenlunde rigtig (den er ikke fuldstændig), så kunne ”marskalstaven” dække over en A-bombe! Som altså ikke er en brintbombe, og en brintbombe ville forøvrigt under ingen omstændigheder kunne være intakt nu pga tritiums ret korte halveringstid.
Så benægtelsen af en ”intakt brintbombe” tror jeg 100% på – men dækker formuleringen mon over, at der i virkeligheden stadig ligger et kernevåben under isen ved Thule?
Jeg bør vel tilføje, at det blev oplyst, at sprængladningerne til bombernes trin 1 detonerede ved havariet, men under transporten var anbragt i sikker position, så trin 2 ikke blev udløst. Jeg er derfor heller ikke bekymret for, at der pludselig skal stå en stor paddehattesky op fra Thule. Men tilstedeværelsen af et næsten komplet kernevåben kunne måske forklare en stor del af de tidligere thulearbejderes problemer?
Er der nogen i dette forum, der ligger inde med yderligere viden?
Link til indslaget
Link til rapporten
«
Senest Redigeret: 08, August 2009 - 11:22 af Morten Jødal
»
Logget
Mvh. Morten Jødal
Kusco
Senior
Indlæg: 533
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #1 Dato:
08, August 2009 - 09:53 »
Efter min mening giver P1' Orientering alene giver grund til mistro.
Logget
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #2 Dato:
08, August 2009 - 23:44 »
Netop!
Jeg fik det klare indtryk, at både interviewer og ”ekspert” omhyggeligt valgte deres ord, så kun en del af sandheden kom frem. Og jeg blev slet ikke beroliget af bemærkningen om, at marskalstaven forlængst er tæret op – det betyder jo, at området er forurenet med 15-20 kg uran, som først vil forsvinde gradvis i løbet af et par millioner år (og som spredes hurtigt i omgivelserne - uran er kemisk meget aktivt).
Man skal vare sig for konspirationsteorier – men jeg fik det klare indryk, at både BBC, DR og DIIS har været udsat for politisk pres for at servere den ”kønne” variant af historien.
Jeg sidder lige nu med et 56K-modem og har derfor ikke hentet rapporten – men når jeg om et par dage er hjemme igen, vil jeg se at få den læst og evt. supplere.
Logget
Mvh. Morten Jødal
B Mønnike
Global Moderator
Senior
Indlæg: 3.465
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #3 Dato:
09, August 2009 - 08:40 »
Jeg har på fornemmelsen, at du misforstår Kuskos indlæg Morten!
Jeg ved at Grønlands klipper ikke ligefrem er uranfattige og at isen fører en masse knust klippe ud i havet....jeg kan ikke rigtigt se dit problem Morten med Uranen, men jeg er da helt enig med dig at vi bestemt ikke ved hvormeget der forsvandt ved styrtet.....vi får det nok heller ikke at vide.
Logget
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike
Mikael Boldt
Administrator
Senior
Indlæg: 1.150
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #4 Dato:
10, August 2009 - 05:25 »
Berlingske.dk skriver:
En mytes død forbigås i larmende tavshed af medierne.
om pressens Loch Ness-uhyre under isen ved Thule
Logget
Ha en god dag
Mikael Boldt
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #5 Dato:
10, August 2009 - 15:17 »
Jeg har endnu ikke læst rapporten, men skal lige præcisere:
1. "Marskalstaven" er, hvis min opfattelse af en brintbombes konstruktion er korrekt, i sig selv en atombombe af principielt samme type (og muligvis samme styrke?) som den, der blev kastet over Hiroshima i 1945.
Den blev tilsyneladende ikke fundet.
2. Der er masser af uran indkapslet i Grønlands fjelde, men dels er malmens lødighed lav (typisk under 1%), dels er det i form af uopløselige salte, dels er det, som al anden naturligt forekommende uran, især U-238 med kun 0,72% U-235.
I et atomvåben benyttes ren metallisk uran, som tilmed er højt beriget U-235 - vistnok omkring 70% og altså langt højere end uranbrændslet i A-kraftværker, som desuden altid findes i form af et oxid og dermed er kemisk stabilt. Metallisk uran er derimod kemisk meget aktivt og kan let reagere til opløselige salte, som spredes i miljøet. U-235 er ca. 8 gange mere radioaktivt end naturligt uran og særdeles farligt at omgås, også i mængder under den kritiske masse.
3. Jeg er (som allerede skrevet) ikke nervøs for, at A-bomben pludselig skal gå af, da den var behørigt sikret og detonatoren blev destrueret ved styrtet. Men miljørisikoen - dengang og nu - er enorm.
Jeg er bange for, at den energiske benægtelse af noget som helst problem i virkeligheden har til formål at fastholde den danske stats hårdnakkede og uforståelige modstand mod at yde erstatning til de tilbageværende thulearbejdere.
Dertil kunne det være, at man fortsat ikke vil indrømme de katastrofale konsekvenser af den uhellige alliance mellem daværende præsident Eisenhower og statsminister H.C. Hansen om at tillade A-våben på Thule - ved at undlade at stille det spørgsmål, der ville have tvunget Danmark til at sige nej i overensstemmelse med landets officielle politik. Både Eisenhower og Hansen var eks i 1968 (Hansen var død), men spørgsmålet var og er meget følsomt.
4. Hvad der især gjorde mig mistroisk var rapportskriverens flere gange gentagne benægtelse af, at der findes "en intakt brintbombe" ved Thule - med præcis samme formulering hver gang. Den besked tror jeg på - men jeg får altså mistanke om, at der faktisk ligger et lidt mindre avanceret A-våben i stedet.
Desuden gjorde han meget ud af, at "marskalstaven" i givet fald måtte være tæret op. Men uden overhovedet at komme ind på, hvor den indeholdte uran så bliver af, hvilket er et nok så alvorligt miljøproblem!
Logget
Mvh. Morten Jødal
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #6 Dato:
11, August 2009 - 18:03 »
Nu har jeg læst DIIS-rapporten, og det var på én gang skræmmende og beroligende.
Det skræmmende består i, at rapporten så tydeligt er et politisk bestilt aktstykke.
Allerede konklusionen på forsiden:
DER ER IKKE NOGEN BOMBE,
DER VAR IKKE NOGEN BOMBE,
OG DE LEDTE IKKE EFTER NOGEN BOMBE
- alt sat med lutter versaler – leder tanken hen på en stærk (over?)fortolkning af de tilgængelige data, og det bekræftes fuldt ud ved den videre læsning.
Svend Aage Christensen er historiker uden ret megen forstand på kernefysik – det skriver han direkte. Men som historiker viser han til gengæld en særdeles god evne til at sammenholde delvist klassificerede dokumenter og finde de oplysninger i det ene papir, som er overstreget i det andet. Her kommer det beroligende så ind, når man læser, hvad han faktisk har fundet.
Min tidligere beskrivelse af en brintbombe var i det store og hele korrekt ifølge Nationalencyklopædiens fine artikel om kernevåben (i den trykte udgave, faktaboksen med illustration mangler i DVD-udgaven). Det fremgår dog, at de amerikanske bomber i Thule-flyet var mere kompliceret opbygget end den simple plutoniumbaserede kugleskalsbombe, der er illustreret i encyklopædien.
De mange dokumenter viser, at samtlige tritiumbeholdere fra de fire bomber blev fundet. Men en central komponent af den ene bombe blev IKKE fundet. Det er den komponent, som SAaC kalder ”marskalstaven”. Det udtryk er hans eget, og det lyder jo også mere beroligende end ”A-bombe” eller ”tændsats til brintbombe”.
Herom står der i rapporten side 203:
Hvis man især interesserer sig for tændrørets ydre dimensioner og dermed chancerne for at få øje på det, kan man sige, at røret ville være lidt tykkere og mere synligt end en massiv stav. Hvis vi bruger de samme værdier som ovenfor, men regner med en ydre diameter på 5,4 cm og en indre diameter på 4,3 centimeter, ville rørets længde være 50 cm med en vægtykkelse på 1,1 cm. Dette er som nævnt konjektur.
[…] En lille genstand, ja, men større end tændrøret i en bil, derfor har vi valgt at kalde den marskalstaven den beskrivelse passer bedre til størrelsen.
Det fremgår af andre dele af rapporten, at ”staven” sandsynligvis indeholdt knap 2 kg plutonium-239 og 8 kg uran-235 (sandsynligvis i form af en legering ved navn ”oralloy”), og den mængde burde være nok til at fremkalde fission, hvis det hele blev samlet i ét stykke. Sådan var netop konstruktionen af Hiroshima-bomben ”Little boy”, der dog bestod af ren U-235. Den beskedne mængde plutonium, man dengang havde til rådighed, blev brugt til to andre bomber: forsøgsbomben ved ”Trinity” og Nagasaki-bomben ”Fatman”. Der skal 15-20 kg ren U-235 til at fremkalde fission, men Pu-239 er langt mere ustabilt og fissionibelt i meget mindre mængde (”Fatman” indeholdt kun 6 kg plutonium, men havde 50% større sprængkraft end ”Little boy”).
Med denne tolkning af de samme data, som SAaC har til rådighed, kommer jeg frem til, at
DE LEDTE EFTER EN BOMBE
– ikke ”en intakt brintbombe”, men en A-bombe, som SAaC betegner ”marskalstaven”.
Rapporten indeholder dog også et ganske stort afsnit om selve ulykkens forløb, og heraf fremgår den sandsynligste forklaring på, at den manglende bombe aldrig blev fundet: Den blev simpelthen ”pulveriseret” ved selve ulykken.
Det fremgår af et af dokumenterne, at en af bomberne var placeret umiddelbart under en vingetank, og at denne bombe eksploderede som den første under styrtet. Alle fire bomber var sikret, så udløsning af den konventionelle sprængladning i utide (og styrtet var jo absolut ”i utide”) ikke kunne igangsætte fission. Men kombinationen af en kraftig konventionel sprængladning og eksplosion af jetbrændstoffet i vingetanken har sandsynligvis flået hele bomben – og herunder især den stavformede A-bombe – i stumper og stykker. Dertil udløste chokbølgen de konventionelle sprængladninger på samtlige tre andre bomber, men disse blev, med en anderledes placering i flyet, mindre skadede.
Så min konklusion er, at.
der er ingen bombe og der var ikke nogen bombe
(bemærk skriftstørrelsen!) – men en voldsom forurening med plutonium og uran, og sandsynligvis blev det først sent i oprydningsarbejdet erkendt, at en betydelig del af dette blev spredt over de områder, hvor de danske arbejdere blev sat til at rydde op med utilstrækkeligt beskyttelsesudstyr.
Dette forhold behandler rapporten IKKE, og det er en klar mangel! Derimod gør den rede for, at kun 38% af bombernes plutonium blev fundet efter ulykken, og dette tal bliver brugt som udgangspunkt for et skøn over, hvor meget plutonium, der var i ”marskalstaven”; men altså uden at argumentationen føres til ende i retning af helbredsrisikoen. Det er helt klart ”nul-bombe” aspektet, der er rapportens eneste ærinde.
Efter denne gennemlæsning finder jeg det fortsat beskæmmende på den frie danske presses vegne, at DR er hoppet på et interview med SAaC, der er helt uden kritiske spørgsmål, og at Berlingske som den eneste avis undrer sig over, at de andre ikke tager sagen op. Der er helt bestemt bløde punkter i denne rapport – men jeg er altså blevet overbevist om, at der ikke er nogen bombe.
«
Senest Redigeret: 11, August 2009 - 23:20 af Morten Jødal
»
Logget
Mvh. Morten Jødal
B Mønnike
Global Moderator
Senior
Indlæg: 3.465
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #7 Dato:
11, August 2009 - 18:07 »
De var da godt
Logget
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike
B Mønnike
Global Moderator
Senior
Indlæg: 3.465
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #8 Dato:
11, August 2009 - 18:18 »
Når den smule der slap ud i Thule ud hvordan har du det så med atomubåds gravpladserne ved murmansk Morten , hvor de med den sædvanlige russiske tekniske omhu ligger og ruster op uden at være demonterede på grund af pengemangel?
Thule vil blive homøpatisk fortyndet men der er for meget ved og omkring Murmansk at det også vil være tilfældet der!
Man kan rent faktisk se hvormange og det er rigtigt mange på Google Earth
Logget
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #9 Dato:
11, August 2009 - 18:56 »
Jeg er uenig med dig i vurderingen af, at Thule-udslippet var "en smule", men min største bekymring var og er stadig arbejderne, der blev strålingsskadede, og som den danske stat (med regeringer af mange farver gennem tiden) fortsat ignorerer.
Jeg er enig med dig i, at ex-Sovjetunionen har masser af miljøproblemer, herunder med radioaktivt materiale. Men som nævnt i et af de tidligere indlæg er ren uran (og plutonium) et langt større miljøproblem end brugt reaktorbrændsel, da sidstnævnte altid er stabile kemiske forbindelser, hvorfor problemet bliver mere lokalt (og der er jo netop ingen arbejdere, der er blevet sat til at rydde op i det!).
Logget
Mvh. Morten Jødal
B Mønnike
Global Moderator
Senior
Indlæg: 3.465
Sv: Kernevåben ved Thule?
«
Svar #10 Dato:
11, August 2009 - 21:41 »
Ok! Så er vi ikke enige om udslippet, men enige om at der er noget staten ikke kan være bekendt og det er at ignorere de skader oprydderne har pådraget sig uforskyldt.
Logget
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike
Udskriv
Sider: [
1
]
« forrige
næste »
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Aktuelt
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
Kernevåben ved Thule?
Seneste Debatindlæg
P&U Tykke & Tynde
af
jj-
[16, Maj 2025 - 20:22]
Skat på Guldrankevej.
af
jj-
[06, Maj 2025 - 19:42]
Nye regler for dyrkning a...
af
jj-
[30, April 2025 - 20:28]
Dansk Braklægning
af
jj-
[26, April 2025 - 10:10]
STORE og små tal.
af
jj-
[21, April 2025 - 20:03]
8000 grise dør hvert år..
af
jj-
[17, April 2025 - 07:31]
Norsk igeniørkunst og hår...
af
jj-
[04, April 2025 - 19:41]
P&U-Musk om døden på Mars
af
jj-
[16, Marts 2025 - 20:03]
Skattevæsnets robot.
af
jj-
[08, Marts 2025 - 20:16]
Arbejdsulykker på Fyn.
af
jj-
[27, Januar 2025 - 20:10]
Novo Nordisk
af
B Mønnike
[26, Januar 2025 - 14:10]
Defekt betonForskalling
af
jj-
[20, Januar 2025 - 20:11]
Ruslands Putin
af
jj-
[07, December 2024 - 20:27]
Personlige CO2-kvoter
af
jj-
[01, December 2024 - 19:51]
Årsagen Til Global Opvarm...
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 15:30]
Google ads:
DR-Nyheder
Borgere har i årevis fejlagtigt betalt moms for skraldeafhentning: Får kun 180 kroner igen
Vil kåre Danmarks bedste plantebaserede takeaway
USA sætter nogle våbenleverancer til Ukraine på pause
Trump: Israel har accepteret forslag til 60-dages våbenhvile i Gaza
Juryen i sagen mod P. Diddy er enige om de fleste af anklagepunkterne
Trumps lovpakke kan være godt nyt for danske virksomheder
SAS-aftale får flyproducents aktie til at nå rekordhøjt niveau
Macron har talt med Putin og opfordret ham til våbenhvile
Noma åbner pop up-restaurant i Los Angeles
K-pop-gruppen BTS bekræfter comeback
Erdogan kalder påstået muhammedtegning en 'afskyelig provokation'
Tre anholdt for hvidvask i skønhedsklinikker
1000-kronesedler for en kvart milliard blev indleveret i juni
Tyskland indkalder iransk ambassadør i sag om mulig dansk spion
Flere læger skal sikre bedre adgang til behandling i Region Sjælland
Forældrepar skal i fængsel, efter de bortførte deres to børn
Irans ambassade i Tyskland afviser 'påstået planlagt angreb på jødiske institutioner'
Valgren og Asgreen udtaget til Tour de France
18 hjertepatienter genindkaldes efter fejl
Polen indfører midlertidig grænsekontrol
Nyt fra ing.dk
Hedebølge nedlægger flere af Europas største kraftværker: Sender danske elpriser på himmelflugt
Iran bryder sidste bånd til FN’s atomvagthund: »Han har begået forræderi«
Den største investering siden 1996: SAS køber 55 nye fly
Meta ville først bruge dit offentlige indhold til AI-træning: Nu vil de også bruge billeder fra privat kamerarulle
Nye love træder i kraft i dag: Nu skal virksomheder og myndigheder passe bedre på kritisk infrastruktur
AI kigger med, men mennesker styrer stadig sikkerheden på Roskilde Festival
Statsligt it-system koster nu 5 mia. kr - men er ikke færdigt: »Vi står tilbage med noget juks«
Elbiler hitter videre i Danmark - og Tesla gør salgscomeback
Trump og techgiganterne vrider armen om på Canada - nu er det Europas tur
Grønt stål i Europa rykker længere væk: Afgørende energikilde mangler
Blogindlæg: Den regionale trafik er vigtig i fremtidens kollektive trafik.
Ny lov trækker tæppet væk under landvind i USA: »Det ligger reelt ikke langt fra de værst tænkelige scenarier«
Pas på åbent internet i ferien: »Free WiFi er ikke altid, hvad det giver sig ud for«
Anlægsprojekter halter efter tidsplanen: Fjernvarmerør og skybrudsprojekter for milliarder er forsinket
Microsoft skubber leverandører ud efter Crowdstrike-katastrofe
Tyskland vil have Deepseek smidt ud af de store app-stores
Kommuner trodser anbefalinger og fastholder sårbare systemer: »Det er horribelt«
Med de første billeder har nyt observatorium taget hul på høst af astronomiske datamængder
Spørg Læserne: Skomagerens dyre grej
Synsforstyrrelser sender hjernen på overarbejde og kan skabe hallucinationer: »Der kom levende slanger, aber, hunde«
Dansk DNA-forsker er hjernen bag amerikansk it-milliardærs forsøg på at skabe designerbabyer
1929: Billedtelegrafering og fjernsyn gør store fremskridt
Højt ukrudt på kirkegården: Her begraves de døde i vild natur
Selvkørende Tesla klarer både Rom og Paris – nu venter de på Europas blåstempel
Svømmehal skulle have en 'let' renovering: Men undersøgelse afslører milliondyre betonskader
Nødradioer dumper test: De støjer, flimrer og fejler
FN: Iranske centrifuger i et af tre anlæg er sat ud af funktion
Hofors møller på Middelgrunden må snurre 25 år mere: Men først skal en genberegning af projektets økonomi afklares
Køb, køb, køb, lød det - men hvor er dronerne i dansk forsvar?
Ny melding: DSB udvider ordre af milliarddyre IC5-tog
Frederik Muffs forsøg på det (næsten) umulige: Aerodynamisk perfektion skal slå Mads P. og Kasper Asgreen
Borgerløn var prisen for massiv automatisering – Men det bliver der ikke noget af, siger USA's AI-zar
Mere gift i havet: Miljøminister arbejder i kulissen for at lempe miljøkrav
James Webb-teleskop tager billede af planet i fremmed solsystem
Ekspertudvalg anbefaler: Afskaf et hav af rabatter og gør busruter mere fleksible
Undersøgelsen er færdig: En enkelt bolt kunne have reddet afrevet dørpanel
Sverige står overfor stor reform af spiontjenester. Danmark bør følge trop, mener forsker
Dankortet får redningsplanke – men prisen stiger
Ny byggelov i Sverige: Fjerner krav om dagslys i alle boligrum
Bredt politisk flertal vil forbyde ‘deepfakes’
CIA-chef modsiger lækkede oplysninger: Angreb har gjort alvorligt skade på Irans atomprogram
Cybersecurity company has a new case involving North Korean cyber spies every day: One specific question exposes them
Theodor’s “crazy project” was given the cold shoulder by the state fund: Today, it has been sold for over DKK 2 billion
Meta får medhold i stort AI-slagsmål: Men dommer afviser ikke ulovlig praksis
Sikkerhedsvirksomhed har ny sag med nordkoreanske it-spioner hver dag: Ét spørgsmål afslører dem
Forsvarschefen har brugt et års budget af forsvarsfond på fire måneder: Ekspert efterlyser samlet plan
Blogindlæg: Tomat, spinat, løg og kartoffel, nu med dækrester, velbekomme..
Norge vil lade forsvarsindustrien komme foran i køen til elforsyning
Premierevideoer fra Teslas autonome taxier giver bagslag: Skal undersøges af myndigheder
★★★★★☆ Overraskende flot udstilling på Planetarium - bortset fra én ting