Ingeniørdebat > Konstruktioner

Drøvling af centrifugalpumpe

(1/1)

Christian Vinther:
Hej.

Jeg håber på at der er en der kan forklare/bevise hvorfor effektforbruget til en elektrisk motor som driver en centrifugalpumpe falder hvis anlægget drøvles. Ifølge diverse pumpekarakteristikker ændres anlægskarakteristikken ved en drøvling. Dette medfører at flowet falder, mens løftehøjden stiger.
Ifølge kurverne vil effektoptaget så også falde.

Hvorfor falder effektoptaget?

Christian.

Bent Andersen:
Fordi pumpen arbejder mindre, da den flytter mindre væske.
Du kan opleve det samme fænomen på f.eks. en Nilfisk støvsuger: hvis du blokerer mundstykket med en hånd stiger motorens omdrejningstal.

MvH,

Bent.

harbst:
Effektforbruget af en elmotor er groft taget det samme som den afleverede mekaniske effekt. I virkeligheden er det noget større ,fordi der går noget til tab i motoren.  Næsten hele tabet bliver til varme i motoren som igen afgives til luften omkring den via kølefinner og evt. ventilator.
Når man opgiver en pumpes løftehøjde, skal det forstås som den maksimale tryk ved det aktuelle flow. Den mekaniske effekt er så trykket gange volumenstrømningen pr. tidsenhed. . For centrifugalpumper har "suction  head" ( tilgangstrykket) en  overordentlig stor indflydelse.  Hvis man drøvler på sugesiden, kan ydelse og tab i pumpen ændres drastisk.

Hvis der alene drøvles på tryksiden, vil flovet bare falde relativt mere end trykhøjden øges. produktet falder derfor. Den mekaniske effekt falder tilsvarende, og de mest gængse motortyper (asynkronmaskiner)vil stige lidt i omdrejningstal, samtidig med at motoreffekten falder. 

AndersBomholt:
Hej Jørgen Harbst

Du skriver at

"Hvis man drøvler på sugesiden, kan ydelse og tab i pumpen ændres drastisk."

Jeg er ved at skrive et projekt og jeg ved du har ret men ved du hvor man kan finde noget fakta på det?

Hilsen Anders

Navigering

[0] Emneindeks

Skift til fuld version