Ingeniørdebat > Konstruktioner

Bagfald, tagnedløb, nyopført hus - kritisk eller ej?

(1/4) > >>

Pepsi:
Hej i forummet,

Først og fremmest,  jeg beklager, hvis emnet ikke er placeret korrekt eller uden for dette forums formål. I givet fald, må det naturligvis flyttes eller slettes.

Sagen er den, at vi har engageret en arkitekt til at opføre vores nye hus. Arkitekten hyrer håndværkerne, og har egen tilsynsførende på pladsen. Kort efter overtagelsen af huset bliver vi opmærksomme på, at der ved 4 tagnedløb står 3-5 cm. vand. Tagnedløb er leveret og monteret med fast vinkel uden samling og er placeret cirka 50 cm fra udvendig murværk, se billeder.

Der hersker ikke tvivl om, at tagnedløb burde have været monteret med fald. Spørgsmålet er, om det er kritisk eller ej (og om vi skal acceptere en sådan fejl, når huset er helt nyopført).

Tømrermesteren har set på sagen. Hans vurdering er følgende: ” På grund af det korte vandrette løb på ca 50 cm, mener vi ikke det har nogen betydning for nedløbets afvanding og levetid. Som vi talte om på stedet vil det være omstændigt at lave det om. Murværk og nedløb skal ændres og måske er det nødvendig at tage loft ned for at ændre fald på tagbrønds afløbet. Mit forslag vil være ikke at ændre det på nuværende og afvente om der har været problemer til 5 års gennemgang.”

Hvad siger de kloge hoveder i forummet?

Ville I fastholde, at konstruktionen skal være korrekt og derfor laves om… nu?

Ville I indvilge i, at se tiden an og tage et evt. slagsmål ved 5. års gennemgang? Men hvem siger, at skaden sker inden for de første 5 år?

Ville I komme til den konklusion, at det ikke udgør nogen fare nu eller senere, og derfor er ukritisk?

Grundlæggende mener jeg, at vi har betalt for at sagerne skal være i orden. Men jeg erkender samtidig, at det kræver en del arbejde, at rette op på. Det bliver synligt (mursten skal hugges ud), og jeg er i tvivl om risikoen for følgeskader.

Omvendt er jeg særlig bekymret for to forhold mht. bagfald:

1) Skade i konstruktionen. Vandet løber ikke fra, hvorfor risiko for tæring af røret må vurderes større end normalt. Hertil vil det stillestående vand fryse om vinteren og måske lukke for afløbet. Om det giver risiko for frostsprængning af røret er jeg i tvivl om. Men det er et faktum, at det allerede nu er tydeligt, at mængden af skidt og blade er markant større i afløb med bagfald – de spules jo ikke så nemt igennem ved regnskyl.

2) Påtaler i tilstandsrapporten ved et evt. fremtidigt hussalg på bagfald, tagnedløb

Jeg krydser fingre for en god og konstruktiv dialog.

Med venlig hilsen
Ole

B Mønnike:
Den må vi lige have en gang til.
Se billeder...billeder mangler
Hvorfor skal der udhugges mursten ?
Skal det forstås således at der er et fladt tag med nedløb inde på taget 50 cm fra murkanten?

Pepsi:
Hej Bjarke,

Billeder er vedhæftet i ovenstående, jeg kan se dem, når jeg er logget ind.
Men jeg prøver med et eksternt site også, billeder nu placeret nederst i dette indlæg...

På billede 01 ser du, hvorfor der skal udhugges. For at sikre fald, skal "udløbet" fra tagnedløb til nedløbsrøret sænkes - det går ikke, at hæve nedløbet, for så skal hele tagfladen hæves. Husk på, at røret fra nedløb til nedløbsrør er et rør med fast vinkel uden samling.

Billede 02 og 03 viser nedløbet fra tagside. Det giver også svar på dit andet spørgsmål, ja, fladt tag med hældning mod murkrone, hvor nedløb er placeret. Nedløb er placeret cirka 50 cm inde på tagfladen.

Spørg endelig igen, hvis det er volapyk.

Mvh Ole


01:


02:


03:

Morten Jødal:
Hej Ole.

Jeg er ikke tilstrækkeligt bygningskyndig til at sige, om fejlen er kritisk eller ej.
Men jeg har været inde i tilstrækkeligt mange juridiske konflikter om byggerier (de fleste og største heldigvis ikke sager, hvor mine egne penge stod på spil) til at give dig det klare råd at få en uafhængig professionel vurdering af problemet NU.

Tømrermesterens vurdering er jo en selvfølgelig forsvarsreaktion: Det bliver dyrt, så lad os vente og håbe på det forsvinder af sig selv (og måske kan jeg nå at sælge firmaet eller gå konkurs inden 5 års synet).

Udhugning af mursten skal du ikke være bange for - når muren er ny, kan en dygtig murer lave det, så det er usynligt efter tre måneder. Vandskader kan blive meget værre!

Så mit meget konkrete råd er: Find en bygningskyndig, der med garanti ikke er gode venner med hverken tømrermester eller arkitekt, og betal så ham/hende et par tusind for at bruge lidt tid på at se sagen. Dels de faktiske forhold, dels tegninger og bygningsbeskrivelse.
Den sagkyndige kan derpå fortælle dig, om du skal slå koldt vand i blodet eller påklage sagen til tømrer og/eller arkitekt.
Afhængig af vurderingen kan du sove roligt eller forberede dig på et stort og langvarigt juridisk slagsmål med syn og skøn, retssag m.v.

Der er helt sikkert andre i dette forum, der har meget mere bygningsforstand end jeg. Men jeg ville ikke turde stole på deres råd, når de ikke har set mere end et par billeder. Dertil er sagen potentielt for stor!

Jeg kan forøvrigt fortælle dig, at folk, som går med livrem og seler (det gjorde jeg, da jeg selv byggede for nogle år siden) hyrer en uafhængig tilsynsførende allerede fra starten og altså smider nogle tusinde kroner bort allerede fra starten. Min fagmand fandt en enkelt klar fejl, som måske/måske ikke kunne have været ordnet i mindelighed uden hans hjælp. Men jeg var tryg.

B Mønnike:
Helt enig Morten. 

Det viste er noget sjusk som man ikke skal finde sig i. Så Pepsi find en sagkyndig og en god sagfører!

Specielt fordi den vandsamlende del af "nedløbet" ( der må siges at være et opløb) går hen over murisoleringen i muren. En tæring her vil måske holde 5 år, men hvis der sker tæringer derefter  så er murisoleringen ødelagt.

Mit første hus. Et kryds og papfinerrækkehus, havde buildt up tag på samme måde som her. Hele huset skulle skilles ad for at fjerne ødelagt isolering. Netop på grund af nedsivende fugt fra et nedløb.
Ejby vænge nr 6 i Rødovre

Jeg har ikke siden haft helt flade tage, men kender problemet med flade tagpap tage. Mit næste rækkehus havde lidt fald på taget og et nedløb uden for muren. Men her skifter man ofte tagpap.
Askevangen 18 i Allerød.

Mit nuværende hus har almindeligt skråt eternittag men med en skjult tagrende som har vist sig at være noget håbløst arkitekt fis, da den fyldes med blade.

Men også her har arkitekten og håndværkeren ikke opfyldt sin pligt og samtidigt  er der flere andre problemer med faldet på tagrenden.

På en blind vej ligger der 14 oprindeligt ens huse. 7 på hver side af vejen.

Alle med fald på tagrenden den samme vej! Halvdelen mod vejen og halvdelen væk fra vejen. Men alle har nedløbet placeret tættest på vejen. Hvilket har medført, at jeg som den tredje ejer af dette hus deler skæbne med 7 andre , med et fald væk fra vejen,  alle  har været nødt til at lave ekstra nedløb i faldets laveste ende. Det koster !
Det andet problem er at tagrenden er lavet af valsede zinkplader der er bukket på langs af valseretningen for at få så få lodninger som muligt. Men zink der behandles således revner i bukningerne og renden bliver utæt. Det koster også....ret meget.

Det har vist sig at tre huse ind til videre, har bidt i det sure æble og har fået lavet almindelige tagrender med fald mod vejen. Jeg overvejer

Så lige som Morten skriver det.....vent ikke!







Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version