* * *
Medlemmer
  • Total antal medlemmer: 587
  • Sidste: RobertB
Statistik
  • Total antal indlæg: 14557
  • Total antal emner: 1458
  • Flest online idag: 26
  • Flest på samme tid: 179
  • (26, Januar 2011 - 01:35)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 19
I alt: 19

Forfatter Emne: Blødt vand i Brøndby  (Læst 349 gange)

Mikael Boldt

  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 1.053
    • Vis profil
    • Boldts Bornholmske Blog
Blødt vand i Brøndby
« Dato: 20, September 2017 - 14:58 »
Et lille spin-off på min gamle diskussion om rengøring a vandflasker.

HOFOR har nu åbnet hanerne for blødere vand i Brøndby.

Husholdningerne vil spare ca 500 kr/året i mindre brug af sæbe, afkalkning og mindre slid af vandrør og taphaner. Desuden kan den overskydende kalk sælges til landbruget.

men, hvad med smagen? Bor der nogen i området som kan smage efter?

Læs mere på http://www.hofor.dk/vand/mindre-kalk-i-vandet/
Ha en god dag

Mikael Boldt

Morten Jødal

  • Global Moderator
  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.465
    • Vis profil
Sv: Blødt vand i Brøndby
« Svar #1 Dato: 20, September 2017 - 17:30 »
Det er klart at med min baggrund bliver jeg nysgerrig: HVORDAN?

HOFOR er mildest talt ikke meddelsomme, når det gælder teknikken, men jeg har konsulteret Miljøministeriets redegørelse om central blødgøring af drikkevand:
http://naturstyrelsen.dk/media/nst/attachments/centralbldgringafdrikkevandnstmaj20116.pdf
Gennemlæser man kapitel 4, der gennemgår metoderne teknisk, og sammenligner ed de få oplysninger, HOFOR faktisk giver - at metoden anvendes i Sverige, Tyskland og Holland, og at der udvindes kalk, som kan sælges, står det dog klart, at der er tale om udfældning efter pellet-metoden.
Dette indebærer, at der i anlægget tilsættes base (NaOH eller Na2CO3) og efter udfældningen syre (med stor sandsynlighed HCl) for at sænke pH.
Resultatet er så, at kalk byttes ud med salt (NaCl).

Vands hårdhed måles i °dH, hvor 1 °dH svarer til 10 mg CaO pr. liter. CaO har næsten samme molarmasse som NaCl. men da Ca2+ er divalent og Na+ monovalent, kommer der ca. dobbelt så meget salt i produktet, som der fjernes kalk - der skal 2 Na+ til at erstatte 1 Ca2+.
Fjernes der 10 °dH (100 mg/L) fra vandet, kommer der altså i stedet ca. 0,2 g salt i vandet pr. liter.
Grænsen for, hvornår vand skal betegnes brakvand i stedet for ferskvand, er 0,5 g/L.
Jeg vil tro det kan smages (men bor meget langt fra området).

Til gengæld kan jeg oplyse, at forskellen i husholdningen på mit vand hjemme med 6 °dH og mit sommerhusvand med 17 °dH er til at mærke: i sommerhuset kalker min elkedel hele tiden til, den hjemme skal stort set aldrig afkalkes.
I Brøndby oplyses hårdheden at være over 20° dH, så de tekniske begrundelser for processen er faktisk OK. Følelsesmæssigt er jeg ret skeptisk!
Måske stiger salget af flaskevand i Brøndby?
Mvh. Morten Jødal

 

Seneste Debatindlæg

Google ads:


Nyt fra ing.dk