Ingeniørdebat > Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation

Kalk på varmelegeme.

(1/4) > >>

Mikker:
Hej. Jeg har idag måtte udtage varmelegeme i vores solvarmebeholder for at afkalke det, det slog termosikring fra. Det har længe irriteret mig at hvis jeg satte temp på 50 grader som jeg gerne vil have når solen ikke gider, så skal den ned på 45 før den tænder og slukker så ca en ½ time senere når 50 er nået. Nu har jeg i serie sat en termostat med kun 1 grads "diff" så 51 grader= on 50, off 51, køretid på varmelegeme er nu ca 8 minutter istædet for ca 30. Endelig kommer jeg til mit spørgsmål: Vil varmelegemet kalke til ligeså hurtigt som før når "køre" tiden er kortere?

Bent Andersen:
Hvorfor skulle der dog være forskel? Godt, temperaturen på varmelegemet er lidt højere, men jeg kan kun se at forskellen er minimal til ikke-målbar.

Mikker:
"Hvorfor skulle der dog være forskel?"

Ja det er jo ligesom det jeg spørger om??? Lad være at udstille mig som en uvidende tumpe.  :'(

Morten Jødal:
Nu kender jeg ikke dit anlæg, men der kan godt være lidt kemi på spil her.

Kalk i hårdt vand (calciumcarbonat) udfældes mest ved høj temperatur, fordi CO2 fordamper, hvis der er en fri overflade - og hurtigere ved højere temperatur. Det er den korte version - der er ingen grund til at fabulere over permanent og blivende hårdhed.
Det vil være en fordel ikke at tømme anlægget for vand, men bevare mest muligt af det gamle vand, fordi der kun er en given mængde kalk i fra starten. Alternativt efterfyldning med så blødt vand som muligt.

harbst:
Nu skriver du ikke klart hvad din solvarmebeholder er for noget.
Jeg gætter på at det er en beholder til brugsvand, som kan opvarmes enten med en kreds med solopvarmet vand, eller med et elvarmelegeme.
Hvis der er rigtigt tilføres beholderen hel tuden frisk koldt  brugsvand i takt med at du aftapper.
Som Morten skriver vil kalk udfældes på de varme flader, fordi CO2 er mindre opløseligt i vand ved stigende temperatur. Kalk kan holdes opløst i vand så længe der også erCO2.   Kalkudfældningen sker på de varme flader og der hvor vandet forlader tryksystemet.
Ved sædvanligt vandværkstryk sætter kalkudfældningen først rigtig fart på ved over 60° C .
På den anden side skal vandet helst holdes over 50° C for at legionella bakterierne ikke skal udvikle sig. . Hold din elpatron på lav effekt, så overflade temperaturen ikke bliver høj ( det giver kalk) ,men stil ikke termostaten lavere end 55°C.

Der er flere måder at sænke effekten på varmelegemet. en reaktor i serie, eller en lysdæmper er nogle af mulighederne. 

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version