Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Johansen

Sider: [1]
1
Det er selvfølgelig rigtigt at en 3mm akrylplade ikke er et rør, men da du selv efterspurgte en tynd plastikplade, tænkte jeg at akryl kunne være en mulighed da det forholdsvist nemt kan formes når det varmes op - f.eks. med en varmepistol. Kan så limes til et rør med akryllim.

3
Computer / Sv: Program til at fjerne vokal fra mp3
« Dato: 28, August 2009 - 10:18 »
'Smuk som et stjerneskud' el. 'Fly on the wings of love' var netop én af de sange jeg ikke havde den store succes med i Audacity.

Det er dog en af de sange der findes i mange versioner - nok flest i den engelske version - og på TDC Play kan jeg se at den findes i forskellige instrumentale versioner (f.eks. med Tischmusik). Hvis du er TDC Kunde kan der downloades gratis - ellers koster det 8,- per nummer.

4
Computer / Sv: Program til at fjerne vokal fra mp3
« Dato: 27, August 2009 - 15:15 »
Når det bare skal bruges som baggrundsmusik til en familiefest behøver det næppe at være helt perfekt, og et program som Audacity (http://audacity.sourceforge.net/download/) kan ofte bruges til at fjerne vokaler. Hvis sangen indeholder flere stemmer i stereo kan det være svært at fjerne vokalerne, men i de fleste tilfælde er vokalen centreret (ens i begge kanaler), og så fungerer det fint. I det fleste tilfælde kan vokalen efterfølgende kun anes svagt i baggrunden - og bestemt ikke noget man bemærker når først festen er i gang.

Programmet er gratis og forholdsvist nemt at bruge - i hvert fald til dette:
 - Installér programmet
 - Åbn mp3 filen
 - Vælg Effekt, Utility, Vocal Remover
   (hvis nødvendigt kan man justere frekvensbåndet der skal fjernes)
 - Gem filen igen (Fil, Export)
   (der er mange muligheder for export, evt. som .wav fil så den kan brændes på en CD og afspilles i en alm. CD afspiller)

Når det skal bruges som selskabssang hvor folk ikke kender teksten, kan det måske være en idé også at sætte tempoet en anelse ned. Dette kan gøres under Effekt, Pitch and Tempo, Tempo. Ændringen angives procentvis, dvs. for at reducere tempoet med f.eks. 5% skal der indtastes -5%.

Jeg kan se at der i dag findes 2 versioner af programmet: 1.2 for alle brugere og 1.3.8 i beta version for avancerede brugere. Jeg bruger selv version 1.3.6 og ved desværre ikke om Vocal Remover er med i version 1.2. Jeg vil derfor anbefale at du henter version 1.3.8 selvom det er en beta version.

God fornøjelse.

Edit: Nu prøvede jeg lige med lidt forskellige sange, og må desværre melde at der er meget stor forskel på hvor godt vokalen bliver fjernet. Nogle sange virker det helt fint med, og andre er det stort set umuligt at få noget fornuftigt ud af. Desværre er det mest de ældre og måske mere potentielle festsange jeg har mest problemer med, hvorimod nyere pop og rock ser ud til at fungere bedst. Jeg vil dog stadig anbefale at gøre et forsøg med Audacity - ved at lege lidt med justeringsmulighederne kan det være at du kan få noget fornuftigt ud af det.

5
Mulighederne for at søge om dispensation for tilslutningspligt til naturgas og fjernvarme er beskrevet på Energistyrelsens hjemmeside http://www.ens.dk/sw58779.asp

Når det er en eksisterende bolig hvor der allerede er tilsluttet naturgas kan det dog være vanskeligt at få fjernet tilslutningspligten, da det formodentlig vil kræve at huset klassificeres som et lavenergihus.

6
Byggefirmaets argument har indtil videre også været at vandet 'plaskede' ud over tagrenden, og de har derfor forsøgt at hæve tagrenden så den kom tættere på tagstenene - dog uden anden effekt end der nu stort set ikke er noget fald  ::)

Der er også fodblik hele vejen som går ned midt i tagrenden, og skotrenden er ført ud over fodblikket og ned i tagrenden, så der burde ikke være problemer med at vandet ikke rammer tagrenden.

Jeg har desværre kun observeret de oversvømmede tagrender mens jeg har stået i tørvejr indenfor.  Det ser dog tydeligt ud som om de er fyldte og løber over, men næste gang det regner kraftigt må jeg finde paraplyen og se om det er muligt at komme nærmere en forklaring på problemet.

7
Vi kan hurtigt blive enige om at der burde have været 2 nedløbsrør, og det er da også muligt at det ender med det, men indtil videre vil jeg prøve at kæmpe lidt videre med byggefirmaet og få dem til at indrømme at de har underdimensioneret. Én af naboerne har også stort set samme størrelse vinkel med et enkelt nedløbsrør, men en større tagrende og her er der ikke nogen problemer, så jeg vil mene at man kan løse problemet med en større tagrende - jeg mangler blot lidt flere argumenter.

Jeg har været en tur på biblioteket og lånt Ståbi for Vand og Afløb, og retningslinierne heri er magen til Lindabs diagrammer, men Ståbien forbigår stort set også problematikken omkring vinklede tagrender. Den påpeger dog at "tagrendens kapacitet nedsættes hvis enkeltmodstande placeres nærmere end 2 m fra nedløbsrøret som følger:
 - 10% ved vandrette tagrender med runde bøjninger
 - 20% ved vandrette tagrender med skarpe bøjninger
 - 25% ved tagrender med bøjninger og fald"

For mig giver det ikke nogen mening at kapaciteten kun nedsættes hvis nedløbsrøret sidder tæt på bøjningen, dvs. i min situation skulle det blive værre hvis nedløbsrøret sad tættere på vinklen end det gør nu. Er der nogen der kan forklare dette?

Vejledningen fra NedZink (linket fra Mikael) skriver at for tagflader over 100 m² skal der opsættes mere end ét nedløbsrør, men de skriver ikke så meget om hvordan man skal tage højde for vinkler.
For min tagflade kommer der 22 l/min til tagrenden på 6,1 m, der kommer 23 l/min fra skotrenden og 42 l/min til tagrenden på 8,5 m, dvs. 87 l/min på den ene side af nedløbsrøret. Fra den anden side kommer der 32 l/min til tagrenden på 6,5 m. (Disse tal er baseret på en regnvandsintensitet på 0.013 l/s m² som tilsyneladende er den regnvandsintensitet som Lindab og Ståbien anbefaler for dimensionering – NedZink anbefaler 0.03 l/s m² for Holland).
Efter anvisningerne i tabel 4 fra NedZinks vejledning, bør tagrenden så have et minimum tværsnitsareal på 79 cm², men de nuværende tagrender har kun et tværsnitsareal på 55 cm². NedZinks vejledning er dog noget mere konservativ end Lindab og Ståbien, så det er svært at vide hvad man skal stole på.

Mvh
Morten Johansen

8
Ja - skotrenden bidrager væsentligt til vandmængden, og dette må selvfølgelig også have en stor betydning for hvordan man dimensionerer en vinklet tagrende.

Spørgsmålet er så bare hvordan man beregner den nødvendige størrelse af tagrenden i denne situation?

mvh
Morten Johansen

9
Tak for svar.

Jeg har tidligere prøvet Plastmos beregningsprogram som fortæller at tagrenden er for lille når der kun er ét nedløbsrør, men det ville være rart med et argument der var lidt bedre end blot at henvise til et beregningsprogram fra konkurrenten. Eller sagt på en anden måde: jeg vil gerne forstå hvorfor Plastmo fortæller at tagrenden er for lille.

Det er rigtigt at Lindabs diagrammer forudsætter et fald på 1 mm pr. meter, og det er tvivlsomt om dette opnås - især efter det seneste forsøg på udbedring hvor tagrenden er forsøgt hævet så den sidder så tæt på tagstenene som muligt.

Min egen intuition siger dog at selvom tagrenden er monteret med det rigtige fald, så må det have en betydning for kapaciteten af tagrenden at vandet skal lave en 90° drejning.

For at illustrere tagrenden lidt bedre:

       8,5m            6,5m
  --------------o--------
  |
  |
  |6,1m
  |

Det er på stykket med de 6,1m at vandet har størst tendens til at løbe over, og efter min mening er det fordi vandet bremses i vinklen og i kraftig regn stiger vandniveauet derfor indtil det løber over. Dette forstærkes selvfølgelig også af at vandet fra skotrenden løber ned midt i vinklen.
Jeg mangler blot lidt klarere argumenter for hvordan en 90° vinkel påvirker kapaciteten af tagrenden.

mvh
Morten Johansen

10
Jeg har brug for lidt ekspertise indenfor fluid dynamik til at forklare følgende:

Jeg fik for et par år siden opført et nyt vinkelhus, og har haft problemer med tagrenderne i vinklen som oversvømmes når det regner kraftigt. Jeg har talt med byggefirmaet om problemet, men vi er ikke enige i hvad der er skyld i problemet. Byggefirmaet mener at tagrenderne er dimensioneret korrekt, hvorimod vi mener at der ikke er taget hensyn til at der er en vinkel på tagrenden som bremser vandet (der er kun ét nedløbsrør).

Jeg har kigget på Lindabs hjemmeside for dimensionering af tagrender (http://www.lindab.dk/dokumenter/TR_Tekniskinfo_Rainline.pdf  side 4), og umiddelbart er størrelsen af tagrenderne indenfor de anbefalede retningslinier, men efter min mening gælder disse retningslinier kun for en lige tagrende – når der er en vinkel på tagrenden ændres forudsætningerne. Problemet er blot at byggefirmaet ikke er enig i at en vinkel betyder noget for dimensioneringen og jeg har derfor brug for lidt argumentation til at overbevise dem om det modsatte.

Lidt fakta:
Tagrenden der sidder i vinklen på huset er i alt 21,1 m lang, nedløbsrøret sidder 6,5 m fra den ene gavl, og længden af tagrenden på vinklen er 6,1 m. Dvs. på den ene side af nedløbsrøret er der 6,5 m tagrende, og på den anden side er der 6,1 m + 8,5 m i en 90° vinkel. Tagarealet er 150 m².
Tagrenden er fra Lindab og har en diameter på 123 mm. Nedløbsrøret har en diameter på 75 mm.

Jeg håber at der er en ekspert indenfor fluid dynamik der kan hjælpe med lidt guldkorn i argumentationen for hvordan der skal tages højde for en vinkel når man dimensionerer vinklede tagrender med kun ét nedløbsrør.

mvh
Morten Johansen

Sider: [1]