ingeniørdebat.dk
Ingeniørdebat => Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation => Emne startet af: E. Tranberg efter 17, December 2009 - 17:54
-
If you can't beat them, join them...
Jeg vil også nyde hyggen fra CO2 neutral opvarmning med brænde, men rummet hvor den skal stå har ikke brug for ret meget varme, derfor har jeg tænkt på en brændeovn med vandkappe, så jeg kan varme brugs- og radiatorvand.
Hvad siger panelet?
-
Jeg har ikke i nyere tid set en ovn af den type, du ønsker.
Der er mange modeller af kønne ovne med glaslåger, der pynter i en stue og giver fint indkik til flammerne. Ikke så få af dem er endda blevet svanemærket. Det er dem, der IKKE generer naboerne med stinkende sodfyldt røg! Men disse typer er ikke designet til også at varme radiatorvand.
Det findes der derimod store og lukkede typer, der kan.
Mit råd vil være at vælge en passende lille ovn af den type, hvor du kan se flammerne. Tager du så en type, der har fedtstensforing, kan du fyre med lidt brænde og nyde flammerne aftenen igennem - og derpå varmeafgivelsen fra fedtstenen, der luner rummet natten igennem og sparer på radiatorvarmen.
-
Der er nok at vælge imellem, i den dyrere ende Hwam Monet med vandtank:
http://www.hwam.com/Produkter/Specialovne/Vandtanksovne/HWAM+Monet+med+vand (http://www.hwam.com/Produkter/Specialovne/Vandtanksovne/HWAM+Monet+med+vand)
HWAM Monet med vandtank
Ca 40% af brændeovnens varmeffekt afgives på vandsiden, mens resten omsættes til behagelig og effektiv rumopvarmning via brændeovnens konvektionssystem.
En brændeovn med vandtank kan tilsluttes hvor som helst på et eksisterende centralvarmeanlæg.
Det er så en sandhed med mange modofikationer, feks. er lukket ekspansionsbeholder forbudt når man fyrer med fast brændsel.
(http://www.hwam.com/files/site_upload/produkter/braendeovne_mellem/monet/miljo/ref_img.jpg)
-
Billedets store gule flammer med røde spidser ligner da en stinkende oser.
Nu har Tranberg jo ikke brug for meget varme, der hvor han vil stille ovnen.
Så det tranberg skal se efter er en lille god brændefyret fyret kedel.
Hvis han leder efter en brændeovn får han , som Morten skriver , kun en dekorativ ting , som ikke giver så meget til centralvarmeanlægget.
-
Har du overvejet at få brændeovnen som pillefyr ?
En bekendt har sådan en, med "gris" til opvarmning af sit hus. Den er meget pæn og med glas i fronten, så man kan nyde den lille flamme der brænder optimalt i længere tid, end en gammeldags brændeovn.
Den står i et lille bryggers, der så også er godt til tørring af tøj ;o) - men ellers opvarmer den hele huset gennem centralvarmesystemet (ca. 140m2).
Ulempen er, pga. størrelsen som ligner en alm. brændeovn al´a den på billedet, at han "kun" kan hælde 20Kg piller på ad gangen. Det svarer ca. til en døgns forbrænding - jo, så koster den også ca. 25 kilo så vidt jeg husker, men der findes flere forskellige modeller.
Nu ved jeg ikke om du har nem adgang til brænde eller hvordan, for udgiften til træpiller skal også tages med, tilgengæld kan du slippe for at hugge brænde ?
-
@Harbst: Jeg tror at det er et manipuleret billede.
En pilleovn indgår (endnu) ikke i overvejelserne.
De er lidt for prosaiske, og giver ikke fleksibiliteten ved at kunne fyre med alt fra birketræ til petrokoks. Vi har den højeste skorsten i flere hundrede meters radius, så naboerne burde ikke generes.
Historien er kort at vi har bygget til huset og derved får et 45m² køkken-alrum-stue som bliver husets primære opholdsrum.
En brændeovn skal der være for hyggens skyld, men da denne del af bygningen er isoleret efter dagens krav, er varmebehovet begrænset, hvorfor tanken om en vandopvarmende ovn blev vakt da jeg så den i en brændeovnsbrochure.
Resten af huset skal jo stadig opvarmes, omend til lavere temperatur end før, og der bliver også brugt en del varmt vand til bad.
-
Hej Tranberg.
Jeg vil ikke påtage mig at bedømme forbrændingen udfra et måske manipuleret billede - men der er tydeligvis fyret for kraftigt op i den afbildede ovn.
Og sagens kerne er, at hvis du fyrer kraftigt op, vil du stadig få en ret stor del af varmen ud i det rum, hvor ovnen står.
Som du ved - da du har fulgt mine hidtidige skriverier - byggede jeg selv for 2 år siden og anskaffede en brændeovn til det nye hus. Jeg valgte en Lotus Liva 1, som er en af de svanemærkede modeller. Det var den forøvrigt ikke endnu, da jeg købte den, og jeg satte både forhandler og fabrikant grå hår i hovedet ved at spørge til emissionstal og numre på DS- hhv. NS-godkendelser: "Kunderne plejer bare at se på, om det er en pæn ovn"!
Min ovn har et driftsområde på 3-8 kW, og ved blid fyring giver den effekt nok til at ændre temperaturen i min stue, som er lidt større end dit alrum, fra "køligt" til "dejlig lunt". Da mit gasfyr var i stykker i sidste måned (det viste sig, at servicemontøren havde glemt at lukke op for kredsløbet efter et eftersyn), fyrede jeg kraftigere og kunne varme hele huset op, når jeg lod de indvendige døre stå åbne, Udetemperaturen var da lige over frysepunktet.
Vælger du en større ovn, binder du dig også til en højere minimumsydelse, og jeg vil skønne, at du i en kombineret ovn får 2/3 af varmen direkte ud i rummet. Fabrikanten har sikkert nogle tal - husk at de altid opgives optimistisk, d.v.s. med rigeligt stor andel til radiatorvarme.
Som du kan se, er jeg grundlæggende skeptisk mht den kombinerede ovn - jeg kan ikke afvise din ide, men ville nok selv i dit sted vælge en lille ren brændeovn, der passer i størrelse til rummet.
-
...at kunne fyre med alt fra birketræ til petrokoks. Vi har den højeste skorsten i flere hundrede meters radius ...
Et lille sidespring:
jeg har selv lagt et par stykker birkebrænde i min ovn her til morgen, og det er rent spild! En moderne ovn er tæt, så den dejlige lugt af birkebrænde går jeg helt glip af (indsugningen går den gale vej, og udsugningen går til skorstenen). Modsat min sommerhuspejs fra 1950, hvor jeg fyrer 3 gange så stærkt, får 1/3 så meget varme, men tydeligt kan lugte forskel på de forskellige træsorter.
Mht. petrokoks vil du ikke kun genere naboerne (det vil du også, på trods af din høje skorsten!), men du vil ikke kunne holde røggastemperaturen over svovlsyredugpunktet, så skorstenen vil kun holde få år, hvis du vælger dette brændsel ...
Men alle former for løvtræ og nåletræ er fine brændsler.
-
Vil også stærkt fraråde petrokoks. Det lugter fælt af svovl, men det kan man jo vende sig til. Det støver meget, hvilket ikke er smart at vende sig til.
Mine forældre skiftede deres fastbrændselskeddel ud med jordvarme af overnævnte årsager. Desuden var koksen steget så meget i pris, at det ikke engang var økonomisk fordelagtigt at fyre med mere.
Jeg kunne aldrig selv drømme om at fyre med koks i samme rum, som jeg skulle opholde mig i - men hver sine lyster ;o)
-
Jeg kunne da også regne ud at billedet er manipuleret.
Men det er dumt af en leverandør at lave billeder af umiskendelig dårlig drift. Så tror folk at det skal være sådan.
Det var det min anke gik på
-
Petrokoksene var nu mest for ikke at trække min gamle traver med våde trykimprægnerede paller frem igen.
Pilleovnen har vakt min interesse.
-
Petrokoksene var nu mest for ikke at trække min gamle traver med våde trykimprægnerede paller frem igen.
Ja, så må jeg vel også frem og forklare, at jeg havde forstået spøgen, men glemte at sætte en smiley i mit svarindlæg.
Petrokoks er formentlig endda svære at skaffe i Danmark - da vi vist ikke længere har olieraffinaderier i drift? :D
Petrokoks er jo noget ganske andet (og langt mere forurenende) end gammeldags gaskoks - hvad du selvfølgelig ved, Tranberg, men et enkelt tidligere indlæg tyder på, at det ikke gælder alle.
Skorstenen vil holde længere med våde trykimprægnerede brædder! ;D
Men hvis du har adgang til billigt brænde er en brændeovn skam en glimrende ting - du skal blot sørge for, at den ikke bliver for stor, og det er jeg bange for modellerne med "gris" ikke kan overholde (uden at jeg har studeret dette marked).
Hyggeeffekten af en ovn med glaslåge er jo formidabel - men varmeafgivelsen er også så stor, at den reelt tæller.
Pillefyring er nemt og giver særdeles god driftsøkonomi - omend min erfaring på det område stammer fra et fyr til en hel skole, og med piller leveret i portioner på 12 m3 ad gangen. Men tænker du i de baner, er det jo mest den gamle del af huset du skal regne på.
-
Nårh ja - Kartoffel Kartoffel, som man siger.
Lagde ikke noget i ordet Petro foran kokset og kendte ikke til forskellen. Nu om dage køber alle noget som kaldes Energikoks, hvilket handles lige over grænsen. Det støver stadigvæk med en noget fint sort støv der ikke er let at gøre rent og det stinker stadigvæk af svovl ved afbrænding.
-
SWIMBO http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Swimbo (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Swimbo)
afviser blankt et pillefyr, så valget er blevet lettere.
Det er blot irriterende at skorstensfejerne, der åbenbart er myndighed på omådet, kræver åben ekspansinsbeholder, hvilket komplicerer installationen væsentligt.
Der findes på det europæiske marked sikkerhedsventiler til formålet, og det ville være lettere for mig at montere 2 sikkerhedsventiler end at finde en føringsvej til 1.salen samt at få bakset en passende tank ind i skunken.
-
I en gammel tråd på Ing.dk http://ing.dk/debat/15163 skriver Jørgen Harbst om grunden til at man ikke må forlade sig på en sikkerhedsventil i fastbrændselfyrede anlæg.
Hvis sikkerhedsventilen gror fast kan vandtanken eksplodere.
Man bør trods den åbne ekspansionsbeholder alligevel have en sikkerhedsventil, for ekspansionsledningen/beholderen kan være frosset, sikkert ikke et ualmindeligt scenarium: Kedlen er gået ud i hård frost, ekspansionsledningen er frosset, der fyres hårdt for at få huset varmet op og ka-boom, kedlen eksploderer.
Både Mikael Boldt og Jørgen Harbst har skrevet i denne tråd: http://ing.dk/debat/5729
-
E.Tranberg:
Er lidt nysgerrig på, hvorfor du har fravalgt pillefyret?? Det link du har postet giver ikke mening.
-
Nu vi er ved at følge op på fravalg:
Nu om dage køber alle noget som kaldes Energikoks, hvilket handles lige over grænsen.
Ordet energikoks kendte jeg til gengæld ikke, så det har jeg surfet lidt efter, og det viser sig at være en form for petrokoks, altså det faste restprodukt efter destillation af råolie. Der må dog være gået en afsvovling forud, for den analyse, jeg fandt, sagde kun 1,0% svovl, og jeg har tidligere mødt dem med 3-4% svovl.
1,0% svovl er dog langt over det tilladte i private fyr i Danmark, så det er vel grunden til, at de kun kan købes syd for grænsen.
Til gengæld står det også fast, at en brændeovn normalt er uegnet til dette brændsel på grund af en høj glødetemperatur.
De gamle gaskoks var grå (koksgrå!) praktisk taget støv- og lugtfri, men havde også høj glødetemperatur. Svovlindholdet varierede efter kullenes oprindelse, men var typisk en del lavere end i petrokoks.
-
Mit svar til Claus gik vidst tabt. SWIMBO acronym for one's wife or girlfriend, stands for: She Who Must Be Obeyed
"I won't be going to the pub later, swimbo says I'm to paint the baby's nursery today." Altså konen har nedlagt veto mod en pilleovn grundet den manglende hyggefaktor.
Hvad angår overkogningssikring har jeg fundet dette i Tjekkiet:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=da&ie=UTF-8&sl=cs&tl=da&u=http://kamna.astranet.cz/store/goodsdetail.asp%3FstrGoodsID%3Dcp001&prev=_t&rurl=translate.google.dk&usg=ALkJrhjFlmazEmFX3IM5PuTxKrXf2RoBVQ
(http://kamna.astranet.cz/shops/3790/images-goods/cp002SCHE.gif)
En termostatisk sikkerhedsventil som lukker koldt brugsvand ind og for varmt vand ud. Fabrikanten skriver udtrykkeligt at den ikke erstatter sikkerhedsventilen.
http://www.regulus.eu/pdf/AJ/Dvoucestny-ventil-DBV1-A4-AJ.pdf (engelsk manual)
Samme sted har de UPS'er til cirkulationspumpen:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=da&ie=UTF-8&sl=cs&tl=da&u=http://kamna.astranet.cz/store/goodsdetail.asp%3FstrGoodsID%3Dcr001&prev=_t&rurl=translate.google.dk&usg=ALkJrhgUvQA0mu6XQ5qUJyDmtvM65DNX1w
Men i Danmark ved vi jo bedst, så der er ingen vej udenom den åbne ekspansion.
-
Jeg hænger godt nok i bremsen med både koksstandarder og koneudtryk.
Troede det hed sig at den har lav "WAF" værdi! Da du postede linket, var jeg sikker på at der var et fagligt argument imod pilleovne.
Har hun set de pilleovne jeg beskrev ? - de har jo glasvindue og altid en flot flamme når det brænder ? Syntes selv det ser hyggeligt ud og jeg ville ikke betænke mig 2 gange for et pillefyr, hvis jeg selv skulle installere en brændeovn i mit hus.
Hun er måske stor fan af at se på gløder eller sende dig ud for at save træ ? :o)
Nå - hver sine lyster, det er jo et frit land.
Kan desværre ikke hjælpe dig med at omgås ekspantionsbeholderen.
Min far fik oprindelig installeret en sådan overkogningssikring også, men det var efter hans fastbrændselsfyr gik amok og først kogte alt vandet af systemet, hvorefter fyret blev så varmt (rødglødende) at det blev deformt og utæt.
-
Stemning er drejet i retning af en pilleovn til vandopvarming.
En hjemmevideo af en sådan i drift kan ses her: http://www.siggib.de/Pelletsofen.wmv
-
Hej
Jer er ny bruger af dette forum, men føler mig foranlediget til at "rette" et par af deltagerne i denne tråd. Det er rigtigt at man for år tilbage skulle have åben ekspansion for at en brændeovn med vandtank måtte tilsluttes. Mange skorstensfejere lider stadig af denne opfattelse. MEN med bygningsreglement 2008 kom der i kapitel 8 (installationer) denne ændring i paragraf 8.5.1.3 stk 3: vandbeholdere i pejse og brændeovne må ikke sluttes til lukkede centralvarmeanlæg.Dette gælder dog IKKE hvis hver kedel(varmeafgivende enhed) forsynes med sikkerhedsventil.
Efter lidt kamp med min skorstensfejer accepterede han dette og jeg har idag en sådan ovn installeret i mit hus med trykekspansion.
-
velkommen i debatten jrt.
Du har sikkert ret med hensyn til reglen. Noget andet er om den så er fornuftig. Det er jeg noget tvivlende overfor.
Men den sag kommer ikke skorstensfejeren ved. Han har ingen myndighed på området, og skal ikke blande sig.
Han kan heller ikke optræde ,som myndighedsperson, på kommunens vegne, da han ikke er ansat ved den.
Det eneste er at der i bestemmelserne for skorstensfejerne, står at han skal meddele det til kommunen, hvis han observerer noget ved ildstedet, som han mener er ulovligt. Han har ingen beføjelser til at påtale noget på egen hånd.
-
Enig Harbst
N
-
I udlandet bruger man dobbelt sikkerhedsventil.
Dels en almindelig sikkerhedsventil, dels en termostatisk der lukker koldt drikkevand ind og nær kogende vand ud i kloaken
-
Der er noget jeg ikke forstår Ebbe Tranberg.
Har du et alter ego. For så vidt som jeg har forstået dine indlæg her tidligere, så er du absolut mod brændefyr.
-
Der er noget jeg ikke forstår
Ja, Bjarke, du skrev vist noget i et nyligt indlæg om Alzheimer?
Ellers ville du have registreret (og husket) den allerførste sætning i tråden: "If you can't beat them, join them!" :D
Da der nu kom et nyt indlæg i en tråd, der ellers har været død i 6 uger, var jeg sikker på, at det var en videreudvikling - men den kan Tranberg måske selv levere på et tidspunkt?
-
Hej.
Vil lige sende dette link hvor der er en brændeovn med vandtank.
Den er virkelig effektiv. Den yder 6kw på vandsiden.
http://shnaturdesign.com/shop/brændeovne+med+vandtank/?g=145
-
Hej.
Vil lige dele dette link med jer:
http://www.sten-design.dk/shop/br (http://www.sten-design.dk/shop/br)ændeovne+med+vandtank/?g=145
En Super ovn med gris. til en rigtig god pris.
-
Prøv at kigge på http://www.braendeovne-vandtank.dk (http://www.braendeovne-vandtank.dk)
Her er der et godt udvalg og mange informationer.