ingeniørdebat.dk
Velkommen,
Gæst
. Venligst
log ind
eller
registér
dig. Modtog du ikke en
aktiverings-e-mail?
1 Time
1 dag
1 uge
1 måned
Altid
Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Nyheder:
efter 5 år får Ingeniørdebat.dk
nu en ansigtsløftning
Hjem
FORUM
Hjælp
TinyPortal
Søg
Kalender
Log ind
Registrér
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Aktuelt
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
DVB-T i kabelnet
Statistik
Medlemmer
Total antal medlemmer: 680
Sidste:
JillPoate9
Statistik
Total antal indlæg: 15985
Total antal emner: 1404
Flest online idag: 50
Flest på samme tid: 479
(21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 95
I alt: 95
« forrige
næste »
Udskriv
Sider: [
1
]
Forfatter
Emne: DVB-T i kabelnet (Læst 12294 gange)
JMA
Senior
Indlæg: 340
DVB-T i kabelnet
«
Dato:
13, Oktober 2009 - 11:50 »
Så lukker det gamle analoge sendenet. De fleste nye TV apparater, og mange DVD optagere, er for længst kommet af med den analoge tuner, til fordel for DVB-T. Og i Bilka, var det næsten umuligt, at opdrive et TV med andet end DVB-T. Den analoge tuner er borte.
Et sted, skiftes dog ikke. Det er på kabelnettet. Her sendes det analoge signal stadigt, og det nye digitale DVB-T fjernsyn kan ikke tilsluttes, med mindre det har indbygget den ældre DVB-C standard, eller tilsluttes en ekstra boks.
Hvorfor ikke lægge DVB-T på kabelnettet, tænker jeg. Det er jo samme frekvens, omtrent samme datastrøm så samme encoders kan bruges, og det eneste nye som kræves er en DVB-T modulator til hver frekvens. På en enkelt DVB-T kanal, er plads til 4-5 kanaler i MPEG2 kvalitet, og 9 kanaler i MPEG4 kvalitet. Det vil sige, at TDC's 20-25 kanaler kan sendes på DVB-T også, udover DVB-C og analogt, ved at bruge 4-5 ekstra DVB-T kanaler. Det vil koste 4-5 modulatorer, da selve signalstrømmen er den samme. Kun SI-informationerne, er blevet udvidet lidt med free-air information, men den er der måske allerede, hvis den ikke er blevet stribbet bort, da den kommer i de digitale signaler som modtages f.eks. DR's DVB-T signal. De fleste systemer til SI-encoding, kan nemt enten indsætte free-air informationen i DVB-C strømme, eller kreere en særskildt SI-strøm med free-air informationerne. Disse moduleres så sammen, og sendes ud på nettet med en DVB-T sender. Et sådant setup, vil koste omkring 200.000 kroner for TDC da der kan bruges samme udstyr til encoding, som for det eksistrende udstyr. Hvis free air dataene lægges ind i SI-strømmen, kan den direkte fødes til både DVB-C modulatorer, og DVB-T modulatorerne samtidigt, da modtagerne ignorerer de DVB-C informationer, som ikke skal bruges, og samme med DVB-T modtagerne ignorerer de overflødige DVB-C signaler.
Umiddelbart burde det være simpelt at tilbyde DVB-T over kabelnettet. Og man er så vidt jeg kan finde på nettet gået igang i andre lande. Faktisk er DVB-T en "opgradering" af DVB-C, ved at det er gjort ekstra robust, og derfor også egnet til at blive sendt som free-air. Det er absolut ingen ulempe på kabelnettet.
På nuværende tidspunkt, fås de fleste DVD-optagere og fjernsyn med DVB-T. Meddens det er næsten umuligt, at opdrive f.eks. DVD-optagere med DVB-C. Her findes kun TDC's PVR box, der ikke har indbygget DVD optager. Dette skyldes igen måske at DVB-C er ældre end DVB-T, og derfor ikke tillader DVD optagelse.
En DVB-T modulator, der er i 19 tommer rack, og for broadcast brug, har jeg fundet ud af koster ca. 5.000 dollars (modulator for éen DVB-T frekvens eller 4-9 kanaler afhængigt af encodingen og signalets kvalitet (HD)). Det er muligt at få nogen, hvor det i en enkelt boks, kan sendes to DVB-T frekvenser på éen gang. De koster måske ikke helt så meget per frekvens. Skal sendes 25 kanaler, og bruges den gamle MPEG-2 standard, vil det derfor koste rundt regnet 25.000 dollars i investering, til modulatorer for DVB-T. Resten af udstyr er identiske med DVB-C udstyr (samme digitale datastrøm fødes til modulatorerne, hvis SI encodingssoftwaren også kan sende til free-air).
YouSee har ingen intensioner om, at sende DVB-T på kabelnettet.
Ved nogen, hvordan det er med de andre kabeludbydere? Vil de andre kabeludbydere investere i DVB-T modulatorer, så et DVB-T fjernsyn eller optager også kan direkte sættes på?
Idag findes ingen DVD optagere, der kan tilsluttes kabelnettets DVB-C. Det betyder, at man ikke kan indkode optagelsen på forhånd, og få det på indspillet på DVD. Eneste mulighed, er en PVR box, til DVB-C, og at indspille på indbygget harddisk, uden mulighed for at kunne gemme på DVD.
Ønsker man at gemme DR's udsendelser digitalt på DVD, så er det kun muligt, med en DVB-T modtager, og DVB-T antenne. Det kan ikke gøres fra yousee's kabelnet. De leverer ikke data i digital kvalitet, som kan "optages" på f.eks. DVD'er, uden det gøres via en PC da der ikke findes DVD optagere til DVB-C, på grund af copyright.
«
Senest Redigeret: 13, Oktober 2009 - 12:14 af JMA
»
Logget
John Wellendorph
Senior
Indlæg: 153
Sv: DVB-T i kabelnet
«
Svar #1 Dato:
13, Oktober 2009 - 14:43 »
Det lyder ikke som du helt ved hvad DVB-T og -C betyder ! T'et står for terrestial altså modtagelse pr. jordbaceret sendenet og C'et står for cabel altså signal transmiteret pr. cabel. DVB-T og DVB-C har intet med alder at gøre.
Logget
Med venlig hilsen
John
JMA
Senior
Indlæg: 340
Sv: DVB-T i kabelnet
«
Svar #2 Dato:
16, Oktober 2009 - 15:20 »
Jo, DVB-T er en væsentligt nyere standard end DVB-C. De to standarder anvender samme frekvensområde, og den største forskel er modulationen. DVB-C's modulation, er så "skrøbeligt", at den kun fungerer i kabelnet, meddens DVB-T fungerer i frit luft. Tidsmæssigt, er stor forskel på de to standarder, og DVB-T er nyere end DVB-C. Det er muligt at sende DVB-T i kabelnet - på helt samme måde som DVB-C. Jeg kan komme med flere links til dette, og IEEE rapporter.
Det er korrekt, at DVB-T står for terrestial og DVB-C står for Cable. Men mange udbydere laver eksperimenter med at anvende DVB-T i kabel, og har forsøg kørende, fordi at mange nye TV-apparater, og DVD optagere har DVB-T indbygget, meddens DVB-C ikke er indbygget.
Datamæssigt, er ikke større forskelle imellem DVB-T og DVB-C. Sætter du signalet igennem en analyzer, vil du se omtrent samme data. Den største forskel, er at der er kommet nogle nye SI-tabeller, der kun gælder DVB-T. Og der er andre SI-Tabeller, der kun gælder cable og er på DVB-C. Den store del af signalet, inklussiv den elektroniske programguide, er altså identisk.
Om T står for terrestial, og C for Cable er som sådan underordnet. Det væsentlige er, at det er samme frekvensområde, og at der bruges samme udstyr til at lave de pågældende signaler, bortset fra modulatoren, som laver RF signalet, og anvender COFDM.
Sammenlignes DVB-C og DVB-T, så er det kun COFDM modulationen, og nogle SI-tabeller til forskel. De pågældende SI-tabeller, kan endog sendes for både DVB-C og DVB-T samtidigt, så det kun er COFDM modulationen til forskel. COFDM er en speciel form for frekvenskodning, der gør signalet mere ufølsom overfor støj, og det er mest relevant ved transmission i luften, men ikke en ulempe i kabelnet.
Der er netop kommet (april 2009) en ny kabeltv standard DVB-C2, der også anvender COFDM, og dermed er svært at se forskel på DVB-T og DVB-C2 standarden. Her er DVB-C2 standarden nyest, og indeholder features der ikke er med i DVB-T. Måske vil de to standarder med tiden gå over i hinanden, og blive identiske, eller fremtidens TV vil modtage både DVB-T og DVB-C2 da de bliver næsten ens eller identiske.
Det er stor sandsynlighed for, at DVB-T og DVB-C2 udstyr vil være identisk, men vil skulle opsættes forskelligt. De to standarder ligner meget hinanden, men man er gået bort fra Reed Solomon kodning til LDPC + BCH. Og der er måske flere forskelle, som sandsynligvis er til DVB-C2's fordel. Det er sandsynligt, at udstyr vil understøtte begge kodninger, så det kun er forskel på opsætningen.
Som jeg ser det, har DVB-T en fordel på nuværende tidspunkt, da det er masser af udstyr på markedet der understøtter standarden. DVB-C2, er der endnu ikke udstyr på markedet til. Med tiden, som udstyret supporterer både DVB-T2 (eller T3) og DVB-C2, vil man så kunne skifte til DVB-C2. Det er sandsynligt, at det igen kun er få SI-tabeller der er forskel, og måske opsætning af kodning på udstyret.
Men jeg synes egentligt, at det vil være bedst, indtil videre, at bare sende DVB-T over kabelnettet. Fordelene ved DVB-C2 i forhold til DVB-T er begrænset, da vi i danmark kun sender få kanaler over kabelnettet. DVB-C2 giver mulighed, for at proppe kablet med kanaler til det yderste, men det får vi næppe brug for endnu.
Umiddelbart ser forskellene på DVB-C2 og DVB-T2 meget små ud.
Fordelen ved at skifte til DVB-T i kabelnet, er at man får HD signaler øjeblikkeligt. At der eksisterer udstyr på markedet. At DVB-T umiddelbart lader sig integrere i systemet, og der i andre steder i verden er gjort erfarringer med der sendes DVB-C og DVB-T på samme kabelnet, så både kabelbokse fungerer og TV kan sættes direkte på kabelTV. At der findes masser af udstyr til DVB-T, som ikke findes til DVB-C. Og at udstyret, f.eks. modulatoren, sandsynligvis også kan bruges til DVB-C2, hvis der vælges senere at skifte til det. Men det kan jeg egentligt ikke se god grund til.
«
Senest Redigeret: 16, Oktober 2009 - 16:09 af JMA
»
Logget
Udskriv
Sider: [
1
]
« forrige
næste »
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Aktuelt
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
DVB-T i kabelnet
Seneste Debatindlæg
Personlige CO2-kvoter
af
jj-
[01, December 2024 - 19:51]
Novo Nordisk
af
jj-
[23, November 2024 - 20:01]
Årsagen Til Global Opvarm...
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 15:30]
Hvor er Morten Jødal ?
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 14:05]
COP29 🌦
af
jj-
[10, November 2024 - 19:35]
Skat på Guldrankevej.
af
jj-
[13, Oktober 2024 - 20:04]
8000 grise dør hvert år..
af
jj-
[17, September 2024 - 20:05]
STORE og små tal.
af
jj-
[11, September 2024 - 19:31]
Moderate eller Immoderate...
af
jj-
[04, September 2024 - 20:06]
Cities - The main cause o...
af
jj-
[29, August 2024 - 20:16]
Climate Scientist_ Global...
af
jj-
[14, August 2024 - 20:36]
IPCC Generalsekretær adva...
af
jj-
[04, August 2024 - 11:19]
Talforståelse
af
Uffe Kaagaard
[22, Juni 2024 - 20:45]
Frygtens karrusel
af
jj-
[18, Juni 2024 - 20:18]
Carbon Capture fejlslutni...
af
jj-
[21, Maj 2024 - 17:45]
Google ads:
DR-Nyheder
Det danske udenrigsministerium: Hold dig på afstand af demonstrationer i Sydkorea
77-årig fodbolddommer blev overfaldet efter drengekamp - nu rejses der tiltale
Hjemløse skal kunne overnatte i Københavns parker
De Konservative i Vejen vil slanke byrådet
Holstebro får fuld læreruddannelse
Syv elge kørt ned på en time i Nordnorge
LIVE: Danmark kæmper om håndboldtronen i rigsfællesskabet
Norge vedtager ny abortlov og rykker grænsen til 18 uger
Rigshospitalets nye børnehospital bliver forsinket og dyrere
Skibsteknik og cybersikkerhed - 22 nye uddannelsestilbud er godkendt
Flere F-35-kampfly på vej til Danmark
Finsk myndighed bekræfter: Kabler ødelagt under anlægsarbejde
Banksy-udstilling kommer for første gang til København
Belgisk cykelstjerne har brækket flere knogler efter slemt styrt
Socialdemokraterne skal forsøge at danne regering i Island
Idømt forvaring for drab i Randers: 32-årig dropper at anke
Sorte oliven tilbagekaldes
Danske pensionsselskaber dropper investeringer i handelsplatformen Temu
Kreml: Ukrainsk Nato-medlemskab vil være uacceptabelt for os
Storebæltsbroen bliver grøn til ære for International Handicapdag
Nyt fra ing.dk
Tjernobyl-katastrofen har øget verdens CO2-udledninger betydeligt
Blogindlæg: Forskning og innovation er essentiel, mår sundhedsvæsnet skal reformeres
Små gummibåde og store vikarplaner: Sådan holdes kriseramt kystberedskab oven vande
Netcompany smidt på porten af styrelse, trods laveste pris: Se årsagen her
København Lufthavn lukket midlertidigt på grund af droner: Flere er anholdt
Sabotage-klokkerne bimlede - men brud på datakabler har en anden forklaring
Regeringens nye AI-strategi er mest gammel vin på nye flasker. Det er forfriskende undervældende
Center for Cybersikkerhed skal skære på budgettet
Vildt vejr fik Poul-Eriks husforsikring til at stige med 30 procent - og det er bare begyndelsen
Sælger af bandetelefoner var tæt på LTF: Sådan fandt vi ham
Interview med sælger af bandetelefon: »Vi er i 46 lande«
Slut med gulvgymnastik for sygeplejerskerne, når der skal måles strømpeben
Københavns største stenrev hjælper havnens biodiversitet
'Sneboldeffekt' bag TDC-nedbrud: Pilen peger på Ericsson
Her er 12 bud på luftforsvar, der kan beskytte os mod Putins missiler
Fagfolk slår alarm: Favoritmotorvej ved Viborg vil føre til trafikdrab på beskyttede flagermus
Se Ingeniørens forvandling: Fra en Sun-arbejdsstation til Drupal 10
Kronik: Ing.dk fylder 30 år: Internettet startede i et baderum – i hvert fald i Danmark
Olielande spændte ben for aftale om plastforurening: »en tabt mulighed«
Nyt kapitel i Cheminova-sagaen: Ulovlig nervegift produceres fortsat i Danmark
Vi gav bandetelefonen til en hacker. Her er hans dom
Ny rekord: Verdens lande shopper robotter
Kæmpelastbiler i svensk mine arbejder døgnet rundt uden fører
Tidligere ukrainsk officer: Nyt Oreshnik-missil afslører huller i luftforsvaret
Godt nyt: HIV-infektioner og dødsfald dykker globalt. Men indsats kræver fortsat mange penge
AI optimerer sommerens is
Frederiksberg afprøver ny teknologi til opsamling af mikroplast
Danske redningsbåde i alvorlig krise: Her er første kig på afløseren
Vejrudsigten er blevet langt bedre: Forudsiger fire gange længere end for 30 år siden
Blogindlæg: Absolute Spyware…
Kommentar: Vi skal beskytte børn mod Big Tech, men vi må ikke kvæle fora for "skæve" hjerner i processen
Danmark kan nå 80 procent reduktion i 2035 – men klimarådet vil have 10 mere
Kræftfremkaldende gift flyder i danskernes drikkevand: Vandværker venter på myndighederne
Ulykkesoffer fundet død. Silobyggeri gik i gang uden byggetilladelse
Eksperter efter TDC-nedbrud: En generalprøve, Danmark ikke bestod
Medie: Kinesisk skib trak sit anker over kabler i Østersøen
Podcast: Snart er prisen den samme for at reparere en elbil og en benzinbil
Hospital mørklagt i tre timer: Billige batterier kunne have forhindret strømsvigt
Blogindlæg: Don't drill baby, don't drill
Tog- og telenedbrud lammede Danmark: Sådan forløb dagen
Australsk lov sætter techfirmaer på ukendt opgave: Skal forhindre børn under 16 i at logge ind
MitID er oppe igen efter nedbrud
På trods af hundredevis af opkøb: Visma er en af Danmarks bedste it-arbejdspladser
Kystberedskabet sejler: Redningsbåde er i stykker 95 dage om året
Leder: Bedre at forebygge end helbrede - men hvem skal betale for at forebygge oversvømmelser?
Efter afsløring: Storm mod liberalisering af milliarddyre affaldsovne
Rambøll-rapport afslører: Politikere blokerer for grøn flytrafik
Signalproblemer stopper togdriften i store dele af Jylland
Skandale-byggeri jævnes med jorden: Alvorlige fejl er for dyre at reparere
Færre og mere upræcise signaler: Derfor er forsvarets våbenindkøb mindre nøjagtige