* * *
Medlemmer
Statistik
  • Total antal indlæg: 15982
  • Total antal emner: 1403
  • Flest online idag: 70
  • Flest på samme tid: 479
  • (21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 1
Gæster: 53
I alt: 54

Forfatter Emne: Udendørs træbeskyttelse  (Læst 32278 gange)

HP

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 260
    • Vis profil
Udendørs træbeskyttelse
« Dato: 24, Marts 2011 - 11:46 »
Udendørs træværk på mit hus er gennem tiden blevet beskyttet med flere forskellige typer træbeskyttelse.
De oprindelige koblede vinduer (godt 40 år gamle) i en nordfacade og en øst/sydvendt bræddebeklædning blev beskyttet med oliebaseret tyndtflydende træbeskyttelse. Beskyttelsen er stadig intakt med kun en enkelt genopfriskning undervejs med samme middel.
Andre vinduer, døre og ru træflader er i hovedsagen i tidens løb og ved behov blevet behandlet med vandbaserede og dækkende midler i både lyse og mørkere farver.
De dækkende midler trænger meget oftere til genbehandling og er tilbøjelige til at begynde at skalle af efter et par år og efterlade træværket dårligere beskyttet. >:(
Kan jeg deraf slutte, at de oliebaserede tyndtflydende midler er bedre til opgaven - nemlig at beskytte træet og beholde et rimelig pænt udseende - end de nyere vandbaserede tyktflydende midler er? Eller er der andre forhold at tage i betragtning? ???
Er industriens udvikling af nye beskyttelsesmidler gået i den forkerte retning med  ringere holdbarhed og ringere beskyttelse i forhold til de "gamle" oliebaserede (terpentin) tyndtflydende midler? :o

HP

Rolig nu!
p

harbst

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 2.403
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #1 Dato: 24, Marts 2011 - 16:40 »
Nu kan man jo ikke lave træbeskyttelse af vand.
Ved vandbaseret går jeg ud fra at du mener  emulgerede midler , som i nogen grad kan "fortyndes" med vand, og som før hærdningen kan vaskes af med vand.

Hvis du køber den rette kvalitet holder den lige så fint. Den er også med olie, men er midlertidig bare emulgeret i vand, i stedet for at være gjort tyndflydende med terpentin og lignende opløsningsmidler.

De gode heldækkende "vandbaserede" holder 10 til 15 år når man giver det 2 gange på ru brædder. Sikkert noget mindre i tyndt lag på høvlet træ.
Jørgen Harbst

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #2 Dato: 25, Marts 2011 - 12:36 »
Jeg er ikke enig med harbst!

Skiftet fra oliebaseret til vandbaseret er næsten udelukkende sket af hensyn til de professionelle maleres helbred. "Næsten" dækker over, at disse midler også kan laves mere hurtigttørrende, hvilket amatører sætter pris på.

Der er flere ting en "træbeskyttelse" (udendørs maling) skal kunne.
- beskytte træet mod lys
- dræbe diverse mikroorganismer
- hæfte på træoverfladen
- trænge ind i overfladen og hæmme indtrængen af svampehyfer, fugt m.v.

Malingen består derfor af mindst 4 grundbestanddele: pigment, bindemiddel, fungicider og opløsningsmiddel.

Harbst gør helt korrekt opmærksom på, at vand ikke er egnet som opløsningsmiddel for organiske forbindelser, så de vandbaserede malinger i stedet er baseret på en emulsion; det er de oliebaserede kun delvis, idet der dog oftest er finkornede faste pigmenter, som er emulgeret i væsken (derfor skal man altid røre rundt før brug).

Den helt store forskel er opløsningsmidlerne, som i de oliebaserede midler trænger nogle mm ind i træet og trækker bl.a. tjærestoffer (fy-føj!) med ind. Tjærestofferne er svampedræbende. Under tørringen fordamper de tynde organiske opløsningsmidler og forsvinder helt fra den færdige maling.
De vandbaserede malinger er udelukkende baseret på hærdende organiske stoffer - typisk forbindelser, der mere eller mindre polymeriserer under medvirken af luftens ilt.
Hærdning indgår også i de oliebaserede typers optørring, hvilket har været kendt "altid". Linolie (som udvindes af hørfrø) er en lufthærdende olie, som har været brugt siden bronzealderen. Den er meget holdbar, men ekstremt langsomttørrende. Men udover hærdningen indgår altså også en diffusion af oliekomponenterne sammen med opløsningsmidlet (som regel terpentin) - tildels ind under overfladen.

Man kan let få den tanke, at de oliebaserede træbeskyttelser derfor også hæfter bedre. Det vil enhver professionel maler benægte, og han har sikkert ret - når han selv udfører behandlingen.
Men det er altså sådan, at oliebaserede midler dels kan trænge lidt ind i en porøs overflade, dels kan opløse et allerede påført malingslag delvist, inden den nye maling når at tørre. Af disse to grunde kræver en vandbaseret træbeskyttelse en god og korrekt forbehandling for at hæfte ordentligt, mens en oliebaseret ofte virker selv om en "luset amatør" har udført den.

Min egen konklusion er, at når jeg kun har et enkelt sommerhus at vedligeholde, så tillader jeg min hjerne at blive udsat for terpentindamp de få gange det er aktuelt. Jeg bruger udelukkende oliebaserede midler udendørs.
Indendørs anvendelser er noget helt andet ...

P.S. Men hvis du vil lave et skift fra vandbaseret til oliebaseret, er du som regel nødt til at skrabe den gamle maling helt af, før du kan få udbytte af skiftet!
« Senest Redigeret: 25, Marts 2011 - 15:28 af Morten Jødal »
Mvh. Morten Jødal

Bent Andersen

  • Gæst
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #3 Dato: 25, Marts 2011 - 14:50 »
Den klassiske træbeskyttelse er linolie tilsat sikkativ. Men om sikkativ kan købes længere ved jeg ikke, da bly, mangan og kobolt ofte var bestanddele.

MvH,

Bent.

Kobbernagel

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 191
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #4 Dato: 25, Marts 2011 - 15:07 »
Man kan sagtens få Sikkativ i dag, f.eks:

http://www.morsmaling.dk/product.asp?product=140

Jakob

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #5 Dato: 25, Marts 2011 - 15:37 »
Nu valgte jeg i sin tid at specialisere mig i uorganisk kemi og siden forbrændingskemi, så jeg er ikke nogen autoritet mht. det organiske.
Men jeg ved da, at siden linoliens tid har malingsfabrikanterne i høj grad taget petrokemiske produkter til sig.
"Alkydmaling" (ikke at forveksle med acryl- som nogle staver med k, så forvekslingen er endnu lettere! (men acrylfarver er vandbaserede)) mener jeg kom frem kort efter 2. Verdenskrig, og mineralsk terpentin vistnok endnu tidligere.
Mao. er "klassisk" efterhånden et diffust begreb, og skal man tilbage til ren linoliemaling, er man enten to malingsgenerationer tilbage eller økofreak.
Jeg kan dog bekræfte, at nogle af de katalysatorer, der kaldes "sikkativ" (= tørringsmiddel) stadig kan fås. Måske indgår de endda i moderne oliebaserede træbeskyttelser - men der kan jeg ikke bidrage med ekspertviden.
Mvh. Morten Jødal

harbst

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 2.403
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #6 Dato: 25, Marts 2011 - 15:55 »
Fra Dyrups hjemmeside:

Citér
GORI Professional Advance Superdækkende er en olieemulsion med op til 10 års holdbarhed
2938 GORI Professional Advance Superdækkende er en ny vandbaseret dækkende olieemulsion træbeskyttelse med rigtig gode arbejdsegenskaber og en cremet og fyldig konsistens.

Olieindholdet giver god indtrængning og vedhæftning på tidligere behandlede og nedbrudte overflader. GORI Professional Advance giver bedre beskyttelse mod skimmel og gulner minimalt.




Jeg tror på dem : Oliemalingen kan således godt være "vandbaseret"

Al vandbaseret malin/træbeskyttelse er ikke acryltypen, men kan godt være med tørrende olie.

Bortset fra endetræ og gammel frønnet træ tror jeg ikke på at nogen træbeskyttelse trænger ind og beskytter træet indefra. Det er ren overfladeveskyttelse.
Jørgen Harbst

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #7 Dato: 25, Marts 2011 - 16:11 »
Bortset fra endetræ og gammel frønnet træ tror jeg ikke på at nogen træbeskyttelse trænger ind og beskytter træet indefra. Det er ren overfladeveskyttelse.

Jeg tror ikke på dem - men de vil gerne sælge deres produkt!

Diverse undersøgelser har vist 3-5 mm indtrængning af terpentinbaserede produkter. Det kaldte firmaerne i gamle dage "dybt ind i træet"!

Javist er der olie i overfladelaget - men alligevel forskel på, hvor intimt det forbinder sig med træet.
Der er ikke kommet væsentligt nyt frem, så: "Hvad jeg skrev, det skrev jeg"!
Mvh. Morten Jødal

B Mønnike

  • Global Moderator
  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 3.459
    • Vis profil
Sv: Udendørs træbeskyttelse
« Svar #8 Dato: 25, Marts 2011 - 17:34 »
Collstrupimpægneret træ er imprægneret næsten ligeså godt som den gamle Creosot/telegrafstolpe/svelle metode og de stolper jeg har derfra er nu snart 40 år gamle uden tegn på råd, selv om de er nedgravede som hegnsstolper.

Collstrup har fåeet en større miljøsag på halsen med forurenet jord og peronskader

http://www.collstrop.dk/Traeimpraegnering-17197.htm

Mens jeg arbejdede for Velux arbejdede VKR gruppen (V Kann Rasmussen gruppen der ejer Velux) med en metode der anvender CO2´s triplepunkt ved det superkritiske tryk til at trænge helt ind i  alle træets porer uden anvendelse af de traditionelle metoder med tungmetaller men istedet med en kemi der minder om syltemidlet Atamon.
Grunden herfor er jo ganske klar at man ville øge holdbarheden i vinduerne trædele fra Velux, Velfac og Rationel uden at anvende de dyre fossile personskadende midler der også forhindrede en ordentlig holdbar overflade. Ideen vistesig så god at det nu også er udført på brugstræ under navnet Superwood.

http://www.superwood.dk/superwood-trae/test-ekstreme-forhold/afliver-myte-om-traeimpraegnering/

Det er selvfølgeligt dyrere end træ uden beskyttelse, men her skal man vudere det ud fra om man tror at Gori og andre lignende giver  giver andet end en overflade beskyttelse.

Her er jeg helt enig med Morten

Da prisen på Gori er over 150 kr literen og ikke giver den samme beskyttelse som en trykimprægnering, så har traditionel trykimprægnering hidtil været nødvendigt i vort fugtige klima med jordnære konstruktioner....især hegsnstolper.
Men her er Superwood overlegent for det må brændes på normal vis til forskel fra trykimprægneret der skal på containerpladsen.
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike

 

Seneste Debatindlæg

Google ads:



Nyt fra ing.dk