* * *
Medlemmer
Statistik
  • Total antal indlæg: 15982
  • Total antal emner: 1403
  • Flest online idag: 70
  • Flest på samme tid: 479
  • (21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 49
I alt: 49

Forfatter Emne: Afblegning med klorin  (Læst 36866 gange)

SuperClaus

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 536
    • Vis profil
Afblegning med klorin
« Dato: 04, August 2012 - 22:39 »
Havde et par hvide kitler der er blevet brugt til et par fester eller 5 og deraf jordslåede + at de var fyldt med rødt skrift fra spritpenne mm.

Kalenderen siger at der snart kommer en ny fest, så jeg vaskede kitlerne med det næsten forventede resultat at de blev lyserøde. Googlede så afblegning og fandt at klorin var god til af afblege hvidt bomuld, hvilket jeg så har gjort.

- og hvilket resultat. Troede at det skulle ligge i blød i nogle timer, men resultatet var der med det samme at klorinen kom i kontakt med det lyserøde bomuld. De ellers ret anløbne kilter er nu hvide som aldrig før!

Det fik mit til at tænkte på hvordan det kan gå så hurtigt? - og ikke mindst hvad der sker med den røde/lyserøde farve? - for vandet (dvs. den fortyndende klorin) blev ikke affarvet af det. Er der mon en (velkendt) kemiker herinde der kan belyse sagen?

 
vh.
Claus

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Afblegning med klorin
« Svar #1 Dato: 05, August 2012 - 00:17 »
Tjah, da jeg nu bliver udfordret som kemiker, så får du den også på kemisk ...  :D

Chlor er et af de almindeligste grundstoffer, men forekommer oftest i form af ionen Cl-. I denne form findes det fx i ufatteligt store mængder i havvand. Den overskydende elektron, der giver den negative ladning, modsvares naturligvis af, at andre ioner har elektronunderskud. Den almindeligste er Na+, som er ionen af det ligeledes ganske almindelige grundstof natrium - og man kan få ca. 9 ud af 10 danskere (herunder ikke så få folkeskolelærere, der underviser i fysik-kemi) til at sige, at disse to ioner hænger sammen i et NaCl-"molekyle", hvilket ganske enkelt er forkert. Ikke blot en "forenkling", men simpelthen lodret løgn! Nå, men det var et sidespring. :)

Klorin er handelsnavnet for et kemilkalium, hvor diverse produktionsprocesser har dannet ionen ClO- i stedet. D.v.s., at et atom O (oxygen, ilt) er blevet "puttet ind". Oxygen er stærkt oxiderende (iltende), og den dannede ion (som kemikere kalder hypochlorit) er mere end villig til at afgive det ekstra O og vende tilbage til den stabile ion Cl-. Der har du forklaringen på den meget hurtige virkning.

Den anden halvdel af forklaringen rummer både fysik og kemi:

Solen udsender lys i alle farver i det synlige område (bølgelængde ca. 400-700 nm), og når vi ser andre farver end hvid - som er blandingsfarven af "alle farver", skyldes det, at en eller flere bølgelængder i området absorberes i et stof, som lyset rammer. Det tilbagekastede lys får så en farve, som er komplementær til det absorberede lys. Typisk vil flere bølgelængder absorberes, og ikke altid 100% - så vi kan se millioner af farver, hvoraf de færreste findes i et rent spektrum.
Langt de fleste organiske stoffer absorberer kun ganske lidt synligt lys og fremtræder derfor hvide. Men et mindretal har en kraftig absorption i det synlige område. Det skyldes, at en lille del af molekylet kan svinge i forhold til resten, og hvis resonansfrekvensen svarer til synligt lys, absorberes den tilsvarende farve. Det er sådanne molekyler, der bruges til at producere organiske farvestoffer (som fx spritpenneblæk), og nogle kan også dannes ved biologiske processer, som fx jordslåethed skyldes.

Pointen er nu, at når et molekyle tilføres et O, så ændres resonansfrekvensen - og uanset om det er den lette eller den tunge del af molekylet, der tilføres O, så er sandsynligheden særdeles stor for, absorptionen nu ligger uden for det synlige område. Derfor er Klorin et overordentligt effektivt affarvningsmiddel.

Bivirkningen er dobbelt: det tilføjede O kan meget vel også slå molekylet i stykker, hvilket er godt, for stumperne bliver sandsynligvis mere opløselige i vand. Til gengæld angriber hypochlorit også cellulose, som er hovedbestanddelen i bomuld - så blegning med Klorin forkorter også stoffets levetid. Kunstfibre er mere bestandige - men det er altid en god ide at skylle GRUNDIGT efter, når man har bleget med hypochlorit! Og bestemt ikke lade tøjet ligge længere i badet end nødvendigt.

Jeg kan tilføje, at hvis formålet med en blegning er at gøre et stykke stof ensfarvet hvidt før en ny indfarvning, findes der blidere midler. De forretninger, der sælger materialer til hjemmefarvning, har som regel natriumdithionit (måske under et handelsnavn) stående sammen med farvestofferne. Det er svagere virkende, men skader til gengæld ikke bomuld.
Mvh. Morten Jødal

 

Seneste Debatindlæg

Google ads:



Nyt fra ing.dk