ingeniørdebat.dk
Velkommen,
Gæst
. Venligst
log ind
eller
registér
dig. Modtog du ikke en
aktiverings-e-mail?
1 Time
1 dag
1 uge
1 måned
Altid
Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Nyheder:
efter 5 år får Ingeniørdebat.dk
nu en ansigtsløftning
Hjem
FORUM
Hjælp
TinyPortal
Søg
Kalender
Log ind
Registrér
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Computer
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
OCR-scanning af gotiske bogstaver
Statistik
Medlemmer
Total antal medlemmer: 680
Sidste:
JillPoate9
Statistik
Total antal indlæg: 15982
Total antal emner: 1403
Flest online idag: 119
Flest på samme tid: 479
(21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 54
I alt: 54
« forrige
næste »
Udskriv
Sider: [
1
]
Forfatter
Emne: OCR-scanning af gotiske bogstaver (Læst 21655 gange)
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Dato:
27, Juli 2012 - 02:30 »
Jeg har en ret stor ældre tekst (udsnit af en bog), som jeg gerne ville have OCR-scannet.
Desværre er bogen så gammel, at den er trykt med fraktur (gotiske bogstaver).
Jeg har gjort et umiddelbart forsøg med min HP F2100 multiprinter, og det blev selvfølgelig langtfra brugbart. Lidt over halvdelen af bogstaverne blev genkendt korrekt, nogle blev konsekvent misforstået (v blev til b, s blev til f), og resten kunne slet ikke læses.
Dette - ikke uventede - resultat afføder flere spørgsmål:
1. Hvordan bærer OCR-programmet sig ad med at finde den rette font? Ligger det i selve programmet, eller har det på en eller anden måde adgang til de installerede fonte i min computer?
2. Hvis det sidste er tilfældet, kan man da finde en brugbar frakturfont på nettet? Jeg har to: Old English MT og Old Christmas - men ingen af dem er "rigtig" fraktur, bl. a. bruger de begge det "normale" s, ikke det "f uden tværstreg", som den originale fraktur anvender undtagen ved dobbelt-s, hvor så nr. 2 bliver "normalt".
Det skal lige siges, at jeg anvender den software, der blev leveret med printeren/scanneren. Men jeg har også mulighed for at komme til en dedikeret scanner, der nok vil kunne fungere med et fremmed OCR-program - hvis dette så er mere fleksibelt.
Dette leder mig til spørgsmål
3: Findes der OCR-programmer, der enten kan anvende en fremmed skrifttype, eller som man kan lære tegngenkendelse?
Det OCR-program, jeg bruger til den dedikerede scanner, kan også læse og fortolke visse typer billedfiler, bl.a. TIFF - et tredjepartsprogram, der kan dette, kan naturligvis også bruges, hvis de øvrige krav er opfyldt.
Jeg skal tilføje, at mit behov er meget sporadisk - så det kan let ende med, at jeg simpelthen tyr til en afskrift i stedet, selv om det er mange sider. Og jeg vil på ingen måde betale mange penge for et professionelt program.
Jeg tænker i freeware/shareware.
Logget
Mvh. Morten Jødal
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #1 Dato:
01, August 2012 - 17:48 »
Det lader ikke til at nogen i dette forum har dybdekendskab til OCR-teknologi.
Jeg har nu selv prøvet med min anden scanner og dens medleverede OCR-program ABBYY Fine Reader. Resultatet var bedre, men på ingen måde godt. Specielt de store bogstaver genkendes dårligt, og da jo navneord blev skrevet med stort dengang, var der mange af dem!
Alt i alt er det ikke godt nok til at være nogen reel hjælp. "Det høje s" bliver naturligvis også til f.
Så jeg prøver et nyt spørgsmål:
Har nogen af jer kendskab til et mere nørdet softwareforum, hvor der er mulighed for at få svar på spørgsmål, der går bag programmet?
Logget
Mvh. Morten Jødal
efry
Senior
Indlæg: 278
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #2 Dato:
01, August 2012 - 22:33 »
Jeg har for mange år siden arbejdet lidt med OCR. Her opdelte vi hvert tegn i relativt få felter, hvor vi i hvert felt angav såkaldte kontrastgrænser, dvs om man gik fra sort til hvid eller hvid til sort i feltet og ligeledes retningen af grænsen, defineret som lodret, vandret eller skrå (højre og venstre). F. eks blev et 1-tal og et 7-tal adskildt fra hinanden ved at 7-tallet havde vandrette kontrastgrænser for oven og flere skrå end lodrette kontrastgrænser til højre, hvorimod 1-tallet havde lodrette kontrastgrænser til højre og ingen eller højst en enkelt vandret kontrastgrænse for oven. Det kom aldrig til at fungere perfekt, især fordi farvebåndet i skrivemaskiner, der anvendtes den gang, ofte var meget slidt og typearmene kunne være ret beskidte. Dette gav anledning til en del støj, men trods dette kom vi da op på ganske acceptable genkendelsesrater for især tal.
Jeg ved ikke hvordan de nuværende OCR-programmer virker, men jeg tvivler på, at de foretager genkendelsen udelukkende ved at sammenligne bitmønsteret af det læste bogstav med det idelle bitmønster for de kendte bogstaver. Der må være andre teknikker, der anvendes. Genkendelsen kan jo ikke foretages på basis af de fonte, der tilfældigt er installeret på computeren, da det skannede dokument næppe er udskrevet med computeren, for var det tilfældet, ville det ikke være nødvendigt med OCR.
Min ganske vist sparsomme erfaring med OCR og skanner siger mig, at skannerens opløsning på standard 300 dpi giver mange fejllæste bogstaver, hvorimod 600 dpi eller 1200 dpi giver et væsentligt bedre resultat. Min erfaring gælder kun ved normale latinske bogstaver.
Mit OCR-program viser i redigeringsmode den skannede tekst ved siden af den genkendte tekst, og genkendelsen fejler næsten udelukkende der, hvor der er fejl i skanningen forårsaget af dårligt farvebånd eller urenheder på papiret. Det ser imidlertid ikke ud til at det afhænger af den anvendte font.
Du skal nok have fat i et OCR-program, som er designet til at genkende gotisk skrift, men så kommer vi nok over i noget professionelt software, som sikkert er ganske dyrt.
Logget
Bent Andersen
Gæst
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #3 Dato:
02, August 2012 - 09:05 »
En søgning på "ocr fraktur" giver en henvisning til programmet "Tesseract". Måske det kan bruges?
http://de.wikipedia.org/wiki/Tesseract_%28Software%29
MvH,
Bent.
Logget
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #4 Dato:
02, August 2012 - 13:19 »
Tak til både efry og Bent for brugbare svar.
Jeg kan kun undre mig over, at jeg ikke selv havde fundet på at google OCR fraktur
Jeg har nu gjort det, og kan se at Tesseract 3 specifikt angives at kunne læse dansk fraktur.
Mange tak!
Også firmaet ABBYY, som har lavet mit ene OCR-program, har et specialudviklet produkt til fraktur, men jeg vil prøve Tesseract først, da det er freeware - det andet program kan man tilsyneladende få på prøve, men ellers koster det penge (jeg har ikke set på priser).
Efry, ved du hvordan OCR-programmer behandler tekst, hvor linierne ikke er scannet helt lige?
Begge mine programmer genkendte mange af tegnene (omend ikke mange nok), selv når bogen lå lidt skævt på scanneren.
Min dedikerede scanner går forøvrigt op til 3200 dpi i opløsning, og det kan godt vælges i OCR-programmet. Men det har jeg ikke eksperimenteret med.
Logget
Mvh. Morten Jødal
efry
Senior
Indlæg: 278
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #5 Dato:
02, August 2012 - 21:42 »
Nej, det ved jeg ikke meget om, men rent logisk må programmet starte med at finde de områder, hvor der findes tekst, og derefter identificere de enkelte tegn, dvs. at finde de enkelte linier og dernæst mellemrummet mellem de enkelte tegn. At identificer de enkelte linier må være ret simpelt selv om de ikke er vandrette. Lidt sværere må det være at identificere de enkelte tegn, da de ikke med moderne skrifttyper er adskilte med lodrette hvide linier. Med skrivemaskinskrift og sandsynligvis også med dine skrifter, der sikkert er sat med enkelte typer af bly, vil det være ret simpelt at identificere mellemrummene mellem de enkelte bogstaver også selv om disse mellemrum vil være en anelse skrå (jeg går ud fra, at der ikke er tale om noget, der nærmer sig 45 grader).
Nu har man så en repræsentation af hver enkelt tegn og skal herefter blot bestemme, hvilket tegn, det drejer sig om, og her vil en vinkeldrejning på nogle få grader ikke have nogen betydning. Tænk på, at også kursivskrift skal kunne genkendes.
Jeg har dog ingen som helst viden om de algoritmer, der anvendes ved konverteringen fra glyf til tegn, og jeg vil derfor ikke kloge mig på det område.
Logget
John Larsson
Senior
Indlæg: 979
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #6 Dato:
23, August 2012 - 08:10 »
Jeg havde en gang et ret dyrt DOS-program, som kunne fortolke stort set hvad som helst bare selve trykket ikke varierede, altså at et "W" altid så ens ud! Man fortalte blot programmet hvad det enkelte bogstavsbillede forestillede og så fortolkede den videre indtil der kom et ukendt bogstavsbillede. Den klarede fint forskellige skriftstørrelser inden for visse grænser, men fx kursiv, fed og understreget måtte den have som regel have som særskilte fonts.
Logget
Alex
Debattør
Indlæg: 51
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #7 Dato:
01, September 2012 - 11:53 »
1) Programmet benytter de fonte du har på din PC. Men det er lidt afhængig af hvilken software du benytter.
2) Du kan helt sikkert finde en font på nettet, men du skal oftest betale for den. Der findes hjemmesider der hjælper dig med at finde den rigtige font, enten ved at du skal vedhæfte et billede med lidt tekst skrevet af fonten (f.eks en scanning af din bog), eller du skal afkrydse forskellige måder dine bogstaver er formet på.
3) De dyrere OCR programmer er meget gode til at genkende fonte og specifikke bogstaver. Første gang programmet støder på et ukendt tegn, angiver du så hvad tegn det er og (i den perfekte verden) genkender programmet så alle lignende symboler. Det kræver dog at dine scanninger er perfekte og f.eks ikke bøjede i bogens margen ind mod samlingen af siderne. En rimelig besværlig opgave! Især hvis du skal passe på bogen og ikke vil mase den for meget.
De dyre scannerprogrammer er desværre meget dyre!
Alternativt, kan du benytte Adobe Acrobats indbyggede OCR genkendelse, men den beholder de scannede sider som billeder og gemmer blot informationer om hvad der står i bogen, så teksten er søgbar.
Jeg vil dog tro du derefter kan eksportere teksten til Word, men jeg er ikke sikker på at formateringen af dokumentet følger med!
Omnipage Pro har rigtig mange år på bagen som OCR software.
http://shop.nuance.com/DRHM/store?Action=DisplayCategoryProductListPage&SiteID=nuanceeu&Locale=en_GB&categoryID=14130500
http://ocr-software-review.toptenreviews.com/
Logget
Udskriv
Sider: [
1
]
« forrige
næste »
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Computer
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
OCR-scanning af gotiske bogstaver
Seneste Debatindlæg
Novo Nordisk
af
harbst
[22, November 2024 - 13:45]
COP29 🌦
af
jj-
[10, November 2024 - 19:35]
Skat på Guldrankevej.
af
jj-
[13, Oktober 2024 - 20:04]
Hvor er Morten Jødal ?
af
E. Tranberg
[03, Oktober 2024 - 22:23]
8000 grise dør hvert år..
af
jj-
[17, September 2024 - 20:05]
STORE og små tal.
af
jj-
[11, September 2024 - 19:31]
Moderate eller Immoderate...
af
jj-
[04, September 2024 - 20:06]
Cities - The main cause o...
af
jj-
[29, August 2024 - 20:16]
Climate Scientist_ Global...
af
jj-
[14, August 2024 - 20:36]
IPCC Generalsekretær adva...
af
jj-
[04, August 2024 - 11:19]
Årsagen Til Global Opvarm...
af
HVH
[03, August 2024 - 07:22]
Talforståelse
af
Uffe Kaagaard
[22, Juni 2024 - 20:45]
Frygtens karrusel
af
jj-
[18, Juni 2024 - 20:18]
Carbon Capture fejlslutni...
af
jj-
[21, Maj 2024 - 17:45]
Bønder & Byfolk
af
jj-
[21, April 2024 - 19:51]
Google ads:
DR-Nyheder
Lufthavnsforsker om ny investor til Aarhus Lufthavn: Kan være sidste skud i bøssen for rutefly
EU-parlamentarikere vil undersøge, om Elon Musk har udbredt egne indlæg på X
Over 300 ngo'er i fælles opråb: Smut fra COP-forhandlinger, hvis ikke der kommer flere penge på bordet
Slut med bratwurst og glühwein: Flere julemarkeder i København skal være mere lokale
Briterne må købe frugter andre steder fra efter spanske oversvømmelser
Angela Merkel er bekymret for Trumps tætte forbindelser til Elon Musk
Nato-generalsekretær har mødtes med Donald Trump
Hver tredje elev bliver forstyrret af telefoner og computere i undervisningen
Staten New York ophæver en over 100 år gammel lov mod utroskab
Israelsk angreb rammer boligblok i Beirut
Empire State Building i New York lyste op i rødt og hvidt til ære for danske Victoria
Vejdirektoratet melder om rolig nat og kun pletvis glatte veje
Regeringen i Laos påbegynder efterforskning efter dødsfald blandt turister
2024 er det mest dødelige år for nødhjælpsarbejdere nogensinde målt
"Diddy" skal fortsat blive bag tremmer, imens dommer overvejer kaution
Hospitalsdirektør og seks ansatte dræbt i angreb i Libanon
Esbjerg Energy sejrer i det sydjyske derby for tredje gang i træk
Nordsjællandsk motorvej spærret af lastbiler
Putin: Rusland vil masseproducere nyt hypersonisk missil
Hundredvis af bilister er trukket fri i dag
Nyt fra ing.dk
Ugens debat: Hvorfor kørte han gennem muren?
Unik teknologi bag danske højtemperatur-superledere: Sådan løser de udfordring med vekselstrøm
Spørg Fagfolket: Hvorfor ligger sneen så ujævnt på fliserne?
Nye anbefalinger for AI på ungdomsuddannelser
Superleder-svindelforsker får sparket
Podcast: Missiler over Ukraine, Musk raketter til Månen og Bluesky til alle
Ny finanslov gør det billigere at reparere hårde hvidevarer
Efter Ingeniøren-afsløring: Derfor skal danskerne drikke giftig PFAS
Saudi-Arabien nægter aftale om stop for olie og gas
The New York Times vs. OpenAI: ChatGPT-skaberen har slettet data i retssag, hævder avisen
Ingeniøren beklager uberettigede udsagn i leder om By & Havn
Komplicerede krumspring for vandmiljøet: Nu er vejen banet for Aarhus’ store renseanlæg
Synspunkt: Grøn aftale er historisk – dårlig – for Bornholm
Amazon gav op: Sådan virker Danmarks første Føtex uden ansatte
Læs papirudgaven af Ingeniøren
På Vestegnen brugte politiet allerede ansigtsgenkendelse i 2022. Stik imod alle anvisninger
Danske Vandværker beskylder fynsk kommune for lovbrud på drikkevandsområdet
Grøn Trepart: ’Perverst incitament’ på spildevandsområdet skal fjernes
Overblik: Det ved vi om kabelbruddene i Østersøen
Drama på Fanø: Vil ofre fredet eng - og lovgivning - for kontorbyggeri
Kameraer og AI afslører, hvornår ældre er ved at gå bort: »Ingen skal dø alene«
Eksperter: Vi betaler landmænd for jorde, der ikke giver bedre miljø og klima
Få svaret: Her er Danmarks mest attraktive IT-arbejdsplads
Aarhus letbane holder stille på grund af is – igen
Syvårig får job i it-firma: »For mig er han en slags Mozart«
Planteskoler om en milliard træer: Vi får brug for en plan, hvis vi ikke skal brænde træerne af igen
Vinterdæk vs. helårsdæk: FDM er ikke i tvivl om den bedste løsning
Leder: Trepartsaftalen er historisk, men om den går over i historiebøgerne som en sejr for miljøet er uvist
Massiv stigning: AI-overgrebsbilleder af børn eksploderer i Danmark
Regeringen vil plante 5000 træer i timen i 20 år: Kan det overhovedet lade sig gøre?
Scanning af sms’er får begrænset effekt: De kriminelle »finder nye veje«
ATV: Europa er bagud på kritisk teknologi – på tide at steppe op
Danske flådefartøjer i hælene på kinesisk skib efter kabelbrud
Genbrugshøjhus af gamle flasker og Netto-lamper skal bygges i København
Massiv kritik af ny kandidatreform: »Meningsløst« og »kæmpe velfærdstab«
Explainer: Kræftgift i drikkevand er »ligesom tobaksrøg i gamle dage«
Se video og billeder: Sjette test af Starship gik kun delvist efter planen
Brændende litium-batterier: Algoritme kan opdage brande før, de bryder ud
Tårnhøje softwarepriser rammer it-branchen hårdt: »Jeg må tage pengene fra andre it-projekter«
Kræftgift fundet i danske byers drikkevand: »Jeg bekymrer mig for det her«
Ekspert efter brud på kabler i Østersøen: »Svært at se, at der er tale om tilfældigheder«
Da broerne blev bygget i 1960’erne, blev vejene ikke saltet. Nu trænger saltet ind i armeringen
Netcompany henter topdiplomat til direktør-stilling
Litium-producent: Vesten kan ikke slippe for Kinas produktion
Tre manøvrer, som kan forbedre kontrollen med forurenet jord
Europas medicin-vagthund anklages for inhabilitet: Kan man både blåstemple lægemidler og arbejde for dem, der laver dem?
19.000 rejsekort-standere skrottes: Arvtager kan koste en kvart milliard
Millioner flygter fra Musks kaos: Sådan fungerer Bluesky
Internetkabler i Østersøen ødelagt
Se med LIVE: Starship vil gentage landing i tårn – og fartøj på havet