* * *
Medlemmer
Statistik
  • Total antal indlæg: 15985
  • Total antal emner: 1403
  • Flest online idag: 82
  • Flest på samme tid: 479
  • (21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 24
I alt: 24

Forfatter Emne: Hvad er kogekaffe ?  (Læst 50841 gange)

harbst

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 2.403
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #15 Dato: 11, August 2011 - 18:01 »
Det er sikkert en fin måde Chrismark. Jeg får det jævnligt ved en dame , som er vokset op i Rusland og har sin familie der.
Folk fra andre lande med stærke thetraditioner, som kina, tyrkiet og og England vil ikke kendes ved Bjarkes eller Mortens metode.  
« Senest Redigeret: 11, August 2011 - 18:05 af harbst »
Jørgen Harbst

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #16 Dato: 11, August 2011 - 22:53 »
Folk fra andre lande med stærke thetraditioner, som kina, tyrkiet og og England ...

Du kunne tilføje Irland!
Jeg har på et tidspunkt haft indgiftet irsk familie, og første gang jeg serverede min fine (og dyre!) Darjeeling for dem, rynkede de på næsen, for den havde jo ganske vist en fin aroma, men smagte ikke af så meget som de var vant til!
De er vant til at drikke meget stærk the - fortrinsvis den særdeles robuste Assam - med masser af koffein, men også en del garvesyre. "Den grimme smag" tager de så med mælk og sukker.
Præcis ligesom der også - jfr. trådens start - er vidt forskellige kaffekulturer i forskellige kaffedrikkende lande.

Jeg har ikke prøvet Chrismarks metode, men den lyder ellers interessant, og forudsat punkt 1 omfatter brygning på KOGENDE vand, er den slet ikke uforenelig med mine ideer. Så jeg vil gerne prøve ved lejlighed.
Lige præcis brygning på spilkogende vand ved jeg til gengæld, at rigtige thedrikkende englændere vægter meget højt. Men også i England er thekulturen i forfald: Da jeg besøgte Science Museum i London i år 1985, serverede cafeteriet rigtig the, og jeg kunne vælge mellem "white or black" (med eller uden mælk). Ved mit næste besøg i 1991 var standarden den samme elendige som i et dansk cafeteria  :(
Mvh. Morten Jødal

harbst

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 2.403
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #17 Dato: 12, August 2011 - 10:24 »
Spilkogende eller bare vand ved kogepunktet, burde da være ligegyldigt, hvis man bruger rent vand. Kun hvis vandet er kloret, eller har andre ubehagelige gasser, kan det hjælpe at lade det spille et stykke tid.

Til god kaffe af den slags vi danske bedst kan lide, må vandet ikke være helt så varmt, og man må absolut ikke holde den i længere tid på en varmeplade. Jeg ved ikke hvad der sker kemisk, men den får en grim kogesmag.
Så vil jeg hellere have kold kaffe.
« Senest Redigeret: 12, August 2011 - 10:28 af harbst »
Jørgen Harbst

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #18 Dato: 12, August 2011 - 13:24 »
Spilkogende eller bare vand ved kogepunktet, burde da være ligegyldigt, hvis man bruger rent vand.
Ikke helt.
Der sker noget med vandet i det øjeblik det kommer helt i kog, og til god the skal den effekt også være til stede når det hældes over bladene. Det er den kun hvis vandet er svagt overhedet, hvilket er tilfældet med spilkogende vand.
Almindeligvis forklares effekten med, at cellevæggene i plantecellerne skal sprænges af overtrykket i det kogende vand, men jeg ved ikke om forklaringen er rigtig. Jeg har aldrig lavet egentlige forsøg, kun af og til smagt de underlødige produkter, der fremkommer når reglen ikke overholdes  :(
Typisk siger kaffedrikkere, der har hørt om, at the skal laves på kogende vand: "Det har lige kogt!", når de kommer ind med en termokande varmt vand til at hælde over tebrevene. Resultatet bliver derefter ... (dog bedre end på de cafeterier, hvor man kan fylde sin kop med varmt vand i kaffeautomaten først i forsyningslisten, men tebrevene ligger helt henne ved kassen, så man først kan få lov til at dyppe brevet i det lunkne vand, når man er nået helt frem til betalingen  :o)
 
Forøvrigt er der blandt rigtige thedrikkere to skoler, også i Danmark. Rådgivningen hos den berømte Perchs Thehandel i København går på langvarig udkogning, inden vandet hældes over bladene, jeg selv tilhører den anden skole: Vandet skal storboble, men kun i få sekunder, og derpå skal påhældningen begynde lynhurtigt.
Måske ligger årsagen i forskellige vandkvaliteter, som harbst også antyder?

Til god kaffe af den slags vi danske bedst kan lide, må vandet ikke være helt så varmt, og man må absolut ikke holde den i længere tid på en varmeplade. Jeg ved ikke hvad der sker kemisk
Også dette har jeg hørt fra mange sider, men ikke selv afprøvet. Måske er det den anden side af "kogendevandseffekten"?

At en sjat kaffe, der står i lang tid på en varmeplade - typisk i en kande med stor overflade nær bunden - ændrer sig kemisk, også selv om den ikke har kogt, finder jeg til gengæld ikke mærkeligt. Næsten alle organiske stoffer ændrer sig ved kontakt med luftens ilt ved høj temperatur.
Mvh. Morten Jødal

gerda vilholm

  • Moderator
  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 456
    • Vis profil
    • http://www.neriusaaqbooks.com
Hvad er kogekaffe ?
« Svar #19 Dato: 13, August 2011 - 15:37 »
Når man bruger en elkedel med automatisk afbryder, vil vandet spilkoge i et eller to sekunder før kontakten slukker.
Er dette nok til at kalde vandet spilkogende, når jeg umiddelbart herefter hælder vandet over tebladene?

Jeg er selv omhyggelig med først at lægge teen i koppen (jeg bruger et teæg til at lægge i koppen) og derefter hælde det kogende vand over.

Imidlertid har jeg i et cafeteria, jeg frekventerer, ofte observeret at kunder frivilligt først hælder det varme vand i koppen og derefter lægger teposen i.
hvis jeg anbefaler dem at gøre det omvendt ser de desorienterede på mig.

I min forretning havde vi tidligere det varme vand i en termokande, men det er vi gået bort fra. Nu har vi en lille elkedel som vi tænder hver gang der skal laves en kop te.

Venlig hilsen   Gerda
Venlig hilsen

Gerda

Morten Jødal

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 4.596
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #20 Dato: 13, August 2011 - 15:45 »
Hej Gerda.
Der er forskel på elkedler og deres forsinkelse, men almindeligvis er det fint at snuppe vandet i samme øjeblik kedlen slår fra.
Jeg har også observeret, at der øjensynlig er en gruppe mennesker, der foretrækker lunkent blomstervand (eller urtevand) for the. Det må de jo selv om, men det er overhovedet ikke samme produkt, og jeg bliver aldrig forfalden.
Mvh. Morten Jødal

Mikael Boldt

  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 1.150
    • Vis profil
    • Boldts Bornholmske Blog
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #21 Dato: 13, August 2011 - 16:06 »
Jeg bruger el-kedel, når kedlen er ½ fuld så har jeg ikke problemer med at lave spilkogende vand fordi vanddampen som skal finde vej gennem det lille hul helt oppe ved håndtagets og frem til bimetal fjederen som afbryder strømmen er lang og vand koger i flere sekunder, men når kedlen er fuld, afbryder bimetal-fjederen for hurtigt.

Jeg lader derfor låget på elkedlen stå åben så kan vandet koge længere.

PS. Kaffe på Bodumkande er ikke kogekaffe, men lader man kaffen stå forlænge inden filteret presses ned bliver den bitter alligevel.

PPS. Denne diskussion om hvordan man staver til te har gået lang nok!!!
Dansk Sprognævn har fastslået at korrekt dansk stavemåde er t-e. Den danske stavemåde har været gældende siden 1872, hvilket er længere tid end te-brevet og urte-teen har været på det danske marked.  
http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the
Kun offentlig ansatte personer er forpligtet til at bruge dansk retskrivning, vi andre kan vælge og skrive te med eller uden h, uden at vi behøver at skyde hinanden i skoen at vi er forkerte på den eller ej, frankofile eller ej.


« Senest Redigeret: 13, August 2011 - 16:14 af Mikael Boldt »
Ha en god dag

Mikael Boldt

Kusco

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 533
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #22 Dato: 14, August 2011 - 10:12 »
Citér
PPS. Denne diskussion om hvordan man staver til te har gået lang nok!!!
Dansk Sprognævn har fastslået at korrekt dansk stavemåde er t-e. Den danske stavemåde har været gældende siden 1872, hvilket er længere tid end te-brevet og urte-teen har været på det danske marked. 
http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the
Kun offentlig ansatte personer er forpligtet til at bruge dansk retskrivning, vi andre kan vælge og skrive te med eller uden h, uden at vi behøver at skyde hinanden i skoen at vi er forkerte på den eller ej, frankofile eller ej.


Fuldstændig enig.
Det er grotesk at overvære næsten samtlige tråde ødelægges af et totalt latterligt og barnligt skænderi om hvordan noget staves.
Så af voksne mennesker der endda for de flestes vedkommende har en rimelig pæn alder og uddannelse bag sig.

B Mønnike

  • Global Moderator
  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 3.461
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #23 Dato: 14, August 2011 - 10:30 »
Du er inde på noget Kusko

Det er bedøvende ligegyldig at mærke elektriske maskiner med hvilken strømart de er beregnet for man komme bare ledningerne i et 240V stik. Er der tre så forbindes den ene til jordbenet og så stikker man det i stikkontakten og ser hvad der sker. Går lyset ud, bytter man rundt på ledningene indtil sikringerne ikke springer mere.

Hvis maskinen ikke kører og der kommer en sort røg......

Det er muligt at du ikke kan se gennem pedanteriet, som også er et dril fordi vi der har være på meget længe også ved hvor vore diskussions partneres kanter er. Dette dril anvendes når man synes at tingene tager en lidt for akademisk vinkel.

Morten er THE fanatiker, jeg er stave fanatiker og foretrækker også at skrive THE for markere at det er noget specielt og bliver drillet med at jeg ofte staver væske VÆDSKE.
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike

John Larsson

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 979
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #24 Dato: 14, August 2011 - 11:01 »


PS. Kaffe på Bodumkande er ikke kogekaffe, men lader man kaffen stå forlænge inden filteret presses ned bliver den bitter alligevel.



For nogen tid siden erhvervede jeg mig et elektrisk kolbekandeapparat som Bodum har lavet. Det virker jo vældig smart at have som supplement, når man har mange gæster; den kan rumme 1,5 l. Den har bare den fejl at den har en tidsstyret slukning. Man kan lave 0,5 l kaffe med fin smag, men hvis man har en større vandvolumen, slår den varmelegemet fra før den har "boblet igennem"! Det sker jo det med kolbekander at det første vand der presses op i den øverste kolbe, ikke er mere end feslunkent. Derfor er det nødvendigt at lade den koge igennem, sådan at kaffen i den øverste kolbe kommer op i i hvert fald 85 C.

Stempelkaffe er udmærket når den er frisklavet, men det der med hætter skulle forbydes; halvlunken kaffe er intet værd!

John Larsson

  • Senior
  • *****
  • Indlæg: 979
    • Vis profil
Sv: Hvad er kogekaffe ?
« Svar #25 Dato: 14, August 2011 - 11:22 »

PPS. Denne diskussion om hvordan man staver til te har gået lang nok!!!
Dansk Sprognævn har fastslået at korrekt dansk stavemåde er t-e. Den danske stavemåde har været gældende siden 1872, hvilket er længere tid end te-brevet og urte-teen har været på det danske marked.  
http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/te-eller-the
Kun offentlig ansatte personer er forpligtet til at bruge dansk retskrivning, vi andre kan vælge og skrive te med eller uden h, uden at vi behøver at skyde hinanden i skoen at vi er forkerte på den eller ej, frankofile eller ej.



Jeg kan heller ikke tænke mig at bruge mere "h" end nødvendigt!  ;-)

"Te" er også den korrekte stavemåde på svensk, men også hwer har der altid været "sprogspassere" som ikke rigtig kan finde ud af det!  ;-)

Sådan var det også for den fabrikant som leverede en meget fin og dyr kaffemaskine til en ret stor arbejdsplads jeg fik mit udkom af i 1960'erne. Der var mulighed for at vælge mellem 10-12 varme drikke, men udfor knappen længst ned stod der blot "THE". Svenskerne havde nok en idé om at fabrikanten af maskinen var dårlig til retstavning, men der var et ret stort antal amerikanere, computerfolk, og en af dem stod en dag foran mig i køen og undrede sig over hvad der egentlig skulle have stået efter den bestemte artikel "THE". Jeg, som dengang var meget ung og kvik, forklarede da for ham hvad det var fabrikanten havde glemt, idet jeg med min sorte spritpen efter "THE" tilføjede "END". Dét ansås dengang vældig morsomt, i hvert fald mellem amerikanere!  ;-)

 

Seneste Debatindlæg

Google ads:



Nyt fra ing.dk