efter 5 år får Ingeniørdebat.dk nu en ansigtsløftning
Det citat fra Wiki er ualmindelig dårligt formuleret.Men der står intet om elektrisk ledningsevne. Det afgørende punkt er dielektricitetskonstanten af det medium hvor bølgen udbreder sig.Eksempel: de 66% nævnt i forbindelse med koaksialkabel refererer til skumisoleringen mellem midterleder og skærm som har en høj dielektricitetskonstant.MvH,Bent.
"Mener du at det er forkert at hastigheden påvirkes af ledningsevnen?"Ja.Hvis du har to ledninger af samme dimensioner (længde, diameter) af henholdsvis kobber eller konstantan er der ikke forskel på hastigheden mellem de to.Hastigheden påvirkes af deres omgivelser (vacuum, luft, anden isolator med højere dielektricitetskonstant).MvH,Bent.
His en spændingsbølge skal løbe frem gennem en leder vil der jo være tilknyttet en tilsvarende ændring af det elektriske felt omkring lederen.Der vil på grund af lederens kapacitans også være en tilhørende strømbølge, som skaber et magnetisk felt. Derved kan det jo ikke undre at signalhastigheden i lederen også vil afhænge af geometri og materialeparametre omkring lederen. Det er den elektriske permitivitet og den magnetiske permeabilitet, som har betydning. At tale om hastigheden i en enkeltleder er noget vrøvl. En sådan vil altid have kapacitet til omgivelser og egen induktans. Uden angivelse af diameter og afstand til returleder eller jord kan man ikke påstå at tranmisionshatigheden er noget bestemt. Et coaksialt arrangement er et lederpar med veldefineret kapacitet og induktans pr længdeenhed. Ved vacuum er disse givet alene ved diametrene, og signalhastigheden kan beregnes på enkel måde.
Vi er jo vænnet til i for strømmen og j for den imaginære enhed. Ikke elektikkere kunne jo stødes over denne brug af j, eller måske slet ikke forstå udtrykkene. Hvor kommer i øvrigt traditionen med u og i fra?