ingeniørdebat.dk
Velkommen,
Gæst
. Venligst
log ind
eller
registér
dig. Modtog du ikke en
aktiverings-e-mail?
1 Time
1 dag
1 uge
1 måned
Altid
Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Nyheder:
efter 5 år får Ingeniørdebat.dk
nu en ansigtsløftning
Hjem
FORUM
Hjælp
TinyPortal
Søg
Kalender
Log ind
Registrér
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Computer
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
OCR-scanning af gotiske bogstaver
Statistik
Medlemmer
Total antal medlemmer: 662
Sidste:
KSSLorie4
Statistik
Total antal indlæg: 16007
Total antal emner: 1394
Flest online idag: 95
Flest på samme tid: 479
(21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 84
I alt: 84
« forrige
næste »
Udskriv
Sider: [
1
]
Forfatter
Emne: OCR-scanning af gotiske bogstaver (Læst 22254 gange)
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Dato:
27, Juli 2012 - 02:30 »
Jeg har en ret stor ældre tekst (udsnit af en bog), som jeg gerne ville have OCR-scannet.
Desværre er bogen så gammel, at den er trykt med fraktur (gotiske bogstaver).
Jeg har gjort et umiddelbart forsøg med min HP F2100 multiprinter, og det blev selvfølgelig langtfra brugbart. Lidt over halvdelen af bogstaverne blev genkendt korrekt, nogle blev konsekvent misforstået (v blev til b, s blev til f), og resten kunne slet ikke læses.
Dette - ikke uventede - resultat afføder flere spørgsmål:
1. Hvordan bærer OCR-programmet sig ad med at finde den rette font? Ligger det i selve programmet, eller har det på en eller anden måde adgang til de installerede fonte i min computer?
2. Hvis det sidste er tilfældet, kan man da finde en brugbar frakturfont på nettet? Jeg har to: Old English MT og Old Christmas - men ingen af dem er "rigtig" fraktur, bl. a. bruger de begge det "normale" s, ikke det "f uden tværstreg", som den originale fraktur anvender undtagen ved dobbelt-s, hvor så nr. 2 bliver "normalt".
Det skal lige siges, at jeg anvender den software, der blev leveret med printeren/scanneren. Men jeg har også mulighed for at komme til en dedikeret scanner, der nok vil kunne fungere med et fremmed OCR-program - hvis dette så er mere fleksibelt.
Dette leder mig til spørgsmål
3: Findes der OCR-programmer, der enten kan anvende en fremmed skrifttype, eller som man kan lære tegngenkendelse?
Det OCR-program, jeg bruger til den dedikerede scanner, kan også læse og fortolke visse typer billedfiler, bl.a. TIFF - et tredjepartsprogram, der kan dette, kan naturligvis også bruges, hvis de øvrige krav er opfyldt.
Jeg skal tilføje, at mit behov er meget sporadisk - så det kan let ende med, at jeg simpelthen tyr til en afskrift i stedet, selv om det er mange sider. Og jeg vil på ingen måde betale mange penge for et professionelt program.
Jeg tænker i freeware/shareware.
Logget
Mvh. Morten Jødal
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #1 Dato:
01, August 2012 - 17:48 »
Det lader ikke til at nogen i dette forum har dybdekendskab til OCR-teknologi.
Jeg har nu selv prøvet med min anden scanner og dens medleverede OCR-program ABBYY Fine Reader. Resultatet var bedre, men på ingen måde godt. Specielt de store bogstaver genkendes dårligt, og da jo navneord blev skrevet med stort dengang, var der mange af dem!
Alt i alt er det ikke godt nok til at være nogen reel hjælp. "Det høje s" bliver naturligvis også til f.
Så jeg prøver et nyt spørgsmål:
Har nogen af jer kendskab til et mere nørdet softwareforum, hvor der er mulighed for at få svar på spørgsmål, der går bag programmet?
Logget
Mvh. Morten Jødal
efry
Senior
Indlæg: 278
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #2 Dato:
01, August 2012 - 22:33 »
Jeg har for mange år siden arbejdet lidt med OCR. Her opdelte vi hvert tegn i relativt få felter, hvor vi i hvert felt angav såkaldte kontrastgrænser, dvs om man gik fra sort til hvid eller hvid til sort i feltet og ligeledes retningen af grænsen, defineret som lodret, vandret eller skrå (højre og venstre). F. eks blev et 1-tal og et 7-tal adskildt fra hinanden ved at 7-tallet havde vandrette kontrastgrænser for oven og flere skrå end lodrette kontrastgrænser til højre, hvorimod 1-tallet havde lodrette kontrastgrænser til højre og ingen eller højst en enkelt vandret kontrastgrænse for oven. Det kom aldrig til at fungere perfekt, især fordi farvebåndet i skrivemaskiner, der anvendtes den gang, ofte var meget slidt og typearmene kunne være ret beskidte. Dette gav anledning til en del støj, men trods dette kom vi da op på ganske acceptable genkendelsesrater for især tal.
Jeg ved ikke hvordan de nuværende OCR-programmer virker, men jeg tvivler på, at de foretager genkendelsen udelukkende ved at sammenligne bitmønsteret af det læste bogstav med det idelle bitmønster for de kendte bogstaver. Der må være andre teknikker, der anvendes. Genkendelsen kan jo ikke foretages på basis af de fonte, der tilfældigt er installeret på computeren, da det skannede dokument næppe er udskrevet med computeren, for var det tilfældet, ville det ikke være nødvendigt med OCR.
Min ganske vist sparsomme erfaring med OCR og skanner siger mig, at skannerens opløsning på standard 300 dpi giver mange fejllæste bogstaver, hvorimod 600 dpi eller 1200 dpi giver et væsentligt bedre resultat. Min erfaring gælder kun ved normale latinske bogstaver.
Mit OCR-program viser i redigeringsmode den skannede tekst ved siden af den genkendte tekst, og genkendelsen fejler næsten udelukkende der, hvor der er fejl i skanningen forårsaget af dårligt farvebånd eller urenheder på papiret. Det ser imidlertid ikke ud til at det afhænger af den anvendte font.
Du skal nok have fat i et OCR-program, som er designet til at genkende gotisk skrift, men så kommer vi nok over i noget professionelt software, som sikkert er ganske dyrt.
Logget
Bent Andersen
Gæst
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #3 Dato:
02, August 2012 - 09:05 »
En søgning på "ocr fraktur" giver en henvisning til programmet "Tesseract". Måske det kan bruges?
http://de.wikipedia.org/wiki/Tesseract_%28Software%29
MvH,
Bent.
Logget
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #4 Dato:
02, August 2012 - 13:19 »
Tak til både efry og Bent for brugbare svar.
Jeg kan kun undre mig over, at jeg ikke selv havde fundet på at google OCR fraktur
Jeg har nu gjort det, og kan se at Tesseract 3 specifikt angives at kunne læse dansk fraktur.
Mange tak!
Også firmaet ABBYY, som har lavet mit ene OCR-program, har et specialudviklet produkt til fraktur, men jeg vil prøve Tesseract først, da det er freeware - det andet program kan man tilsyneladende få på prøve, men ellers koster det penge (jeg har ikke set på priser).
Efry, ved du hvordan OCR-programmer behandler tekst, hvor linierne ikke er scannet helt lige?
Begge mine programmer genkendte mange af tegnene (omend ikke mange nok), selv når bogen lå lidt skævt på scanneren.
Min dedikerede scanner går forøvrigt op til 3200 dpi i opløsning, og det kan godt vælges i OCR-programmet. Men det har jeg ikke eksperimenteret med.
Logget
Mvh. Morten Jødal
efry
Senior
Indlæg: 278
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #5 Dato:
02, August 2012 - 21:42 »
Nej, det ved jeg ikke meget om, men rent logisk må programmet starte med at finde de områder, hvor der findes tekst, og derefter identificere de enkelte tegn, dvs. at finde de enkelte linier og dernæst mellemrummet mellem de enkelte tegn. At identificer de enkelte linier må være ret simpelt selv om de ikke er vandrette. Lidt sværere må det være at identificere de enkelte tegn, da de ikke med moderne skrifttyper er adskilte med lodrette hvide linier. Med skrivemaskinskrift og sandsynligvis også med dine skrifter, der sikkert er sat med enkelte typer af bly, vil det være ret simpelt at identificere mellemrummene mellem de enkelte bogstaver også selv om disse mellemrum vil være en anelse skrå (jeg går ud fra, at der ikke er tale om noget, der nærmer sig 45 grader).
Nu har man så en repræsentation af hver enkelt tegn og skal herefter blot bestemme, hvilket tegn, det drejer sig om, og her vil en vinkeldrejning på nogle få grader ikke have nogen betydning. Tænk på, at også kursivskrift skal kunne genkendes.
Jeg har dog ingen som helst viden om de algoritmer, der anvendes ved konverteringen fra glyf til tegn, og jeg vil derfor ikke kloge mig på det område.
Logget
John Larsson
Senior
Indlæg: 979
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #6 Dato:
23, August 2012 - 08:10 »
Jeg havde en gang et ret dyrt DOS-program, som kunne fortolke stort set hvad som helst bare selve trykket ikke varierede, altså at et "W" altid så ens ud! Man fortalte blot programmet hvad det enkelte bogstavsbillede forestillede og så fortolkede den videre indtil der kom et ukendt bogstavsbillede. Den klarede fint forskellige skriftstørrelser inden for visse grænser, men fx kursiv, fed og understreget måtte den have som regel have som særskilte fonts.
Logget
Alex
Debattør
Indlæg: 51
Sv: OCR-scanning af gotiske bogstaver
«
Svar #7 Dato:
01, September 2012 - 11:53 »
1) Programmet benytter de fonte du har på din PC. Men det er lidt afhængig af hvilken software du benytter.
2) Du kan helt sikkert finde en font på nettet, men du skal oftest betale for den. Der findes hjemmesider der hjælper dig med at finde den rigtige font, enten ved at du skal vedhæfte et billede med lidt tekst skrevet af fonten (f.eks en scanning af din bog), eller du skal afkrydse forskellige måder dine bogstaver er formet på.
3) De dyrere OCR programmer er meget gode til at genkende fonte og specifikke bogstaver. Første gang programmet støder på et ukendt tegn, angiver du så hvad tegn det er og (i den perfekte verden) genkender programmet så alle lignende symboler. Det kræver dog at dine scanninger er perfekte og f.eks ikke bøjede i bogens margen ind mod samlingen af siderne. En rimelig besværlig opgave! Især hvis du skal passe på bogen og ikke vil mase den for meget.
De dyre scannerprogrammer er desværre meget dyre!
Alternativt, kan du benytte Adobe Acrobats indbyggede OCR genkendelse, men den beholder de scannede sider som billeder og gemmer blot informationer om hvad der står i bogen, så teksten er søgbar.
Jeg vil dog tro du derefter kan eksportere teksten til Word, men jeg er ikke sikker på at formateringen af dokumentet følger med!
Omnipage Pro har rigtig mange år på bagen som OCR software.
http://shop.nuance.com/DRHM/store?Action=DisplayCategoryProductListPage&SiteID=nuanceeu&Locale=en_GB&categoryID=14130500
http://ocr-software-review.toptenreviews.com/
Logget
Udskriv
Sider: [
1
]
« forrige
næste »
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Computer
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
OCR-scanning af gotiske bogstaver
Seneste Debatindlæg
P&U Tykke & Tynde
af
jj-
[16, Maj 2025 - 20:22]
Skat på Guldrankevej.
af
jj-
[06, Maj 2025 - 19:42]
Nye regler for dyrkning a...
af
jj-
[30, April 2025 - 20:28]
Dansk Braklægning
af
jj-
[26, April 2025 - 10:10]
STORE og små tal.
af
jj-
[21, April 2025 - 20:03]
8000 grise dør hvert år..
af
jj-
[17, April 2025 - 07:31]
Norsk igeniørkunst og hår...
af
jj-
[04, April 2025 - 19:41]
P&U-Musk om døden på Mars
af
jj-
[16, Marts 2025 - 20:03]
Skattevæsnets robot.
af
jj-
[08, Marts 2025 - 20:16]
Arbejdsulykker på Fyn.
af
jj-
[27, Januar 2025 - 20:10]
Novo Nordisk
af
B Mønnike
[26, Januar 2025 - 14:10]
Defekt betonForskalling
af
jj-
[20, Januar 2025 - 20:11]
Ruslands Putin
af
jj-
[07, December 2024 - 20:27]
Personlige CO2-kvoter
af
jj-
[01, December 2024 - 19:51]
Årsagen Til Global Opvarm...
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 15:30]
Google ads:
DR-Nyheder
Trump: Israel har accepteret forslag til 60-dages våbenhvile i Gaza
Juryen i sagen mod P. Diddy er enige om de fleste af anklagepunkterne
Trumps lovpakke kan være godt nyt for danske virksomheder
SAS-aftale får flyproducents aktie til at nå rekordhøjt niveau
Macron har talt med Putin og opfordret ham til våbenhvile
Noma åbner pop up-restaurant i Los Angeles
K-pop-gruppen BTS bekræfter comeback
Erdogan kalder påstået muhammedtegning en 'afskyelig provokation'
Tre anholdt for hvidvask i skønhedsklinikker
1000-kronesedler for en kvart milliard blev indleveret i juni
Tyskland indkalder iransk ambassadør i sag om mulig dansk spion
Flere læger skal sikre bedre adgang til behandling i Region Sjælland
Forældrepar skal i fængsel, efter de bortførte deres to børn
Irans ambassade i Tyskland afviser 'påstået planlagt angreb på jødiske institutioner'
Valgren og Asgreen udtaget til Tour de France
18 hjertepatienter genindkaldes efter fejl
Polen indfører midlertidig grænsekontrol
Lykke i Kattegatcentret: Pingvinunge klækket i sommervarmen
Ukrainsk droneangreb dræber tre i Rusland
Fire mænd får halveret straf i sag om knivoverfald i København
Nyt fra ing.dk
Iran bryder sidste bånd til FN’s atomvagthund: »Han har begået forræderi«
Den største investering siden 1996: SAS køber 55 nye fly
Meta ville først bruge dit offentlige indhold til AI-træning: Nu vil de også bruge billeder fra privat kamerarulle
Nye love træder i kraft i dag: Nu skal virksomheder og myndigheder passe bedre på kritisk infrastruktur
AI kigger med, men mennesker styrer stadig sikkerheden på Roskilde Festival
Statsligt it-system koster nu 5 mia. kr - men er ikke færdigt: »Vi står tilbage med noget juks«
Elbiler hitter videre i Danmark - og Tesla gør salgscomeback
Trump og techgiganterne vrider armen om på Canada - nu er det Europas tur
Grønt stål i Europa rykker længere væk: Afgørende energikilde mangler
Blogindlæg: Den regionale trafik er vigtig i fremtidens kollektive trafik.
Ny lov trækker tæppet væk under landvind i USA: »Det ligger reelt ikke langt fra de værst tænkelige scenarier«
Pas på åbent internet i ferien: »Free WiFi er ikke altid, hvad det giver sig ud for«
Anlægsprojekter halter efter tidsplanen: Fjernvarmerør og skybrudsprojekter for milliarder er forsinket
Microsoft skubber leverandører ud efter Crowdstrike-katastrofe
Tyskland vil have Deepseek smidt ud af de store app-stores
Kommuner trodser anbefalinger og fastholder sårbare systemer: »Det er horribelt«
Med de første billeder har nyt observatorium taget hul på høst af astronomiske datamængder
Spørg Læserne: Skomagerens dyre grej
Synsforstyrrelser sender hjernen på overarbejde og kan skabe hallucinationer: »Der kom levende slanger, aber, hunde«
Dansk DNA-forsker er hjernen bag amerikansk it-milliardærs forsøg på at skabe designerbabyer
1929: Billedtelegrafering og fjernsyn gør store fremskridt
Højt ukrudt på kirkegården: Her begraves de døde i vild natur
Selvkørende Tesla klarer både Rom og Paris – nu venter de på Europas blåstempel
Svømmehal skulle have en 'let' renovering: Men undersøgelse afslører milliondyre betonskader
Nødradioer dumper test: De støjer, flimrer og fejler
FN: Iranske centrifuger i et af tre anlæg er sat ud af funktion
Hofors møller på Middelgrunden må snurre 25 år mere: Men først skal en genberegning af projektets økonomi afklares
Køb, køb, køb, lød det - men hvor er dronerne i dansk forsvar?
Ny melding: DSB udvider ordre af milliarddyre IC5-tog
Frederik Muffs forsøg på det (næsten) umulige: Aerodynamisk perfektion skal slå Mads P. og Kasper Asgreen
Borgerløn var prisen for massiv automatisering – Men det bliver der ikke noget af, siger USA's AI-zar
Mere gift i havet: Miljøminister arbejder i kulissen for at lempe miljøkrav
James Webb-teleskop tager billede af planet i fremmed solsystem
Ekspertudvalg anbefaler: Afskaf et hav af rabatter og gør busruter mere fleksible
Undersøgelsen er færdig: En enkelt bolt kunne have reddet afrevet dørpanel
Sverige står overfor stor reform af spiontjenester. Danmark bør følge trop, mener forsker
Dankortet får redningsplanke – men prisen stiger
Ny byggelov i Sverige: Fjerner krav om dagslys i alle boligrum
Bredt politisk flertal vil forbyde ‘deepfakes’
CIA-chef modsiger lækkede oplysninger: Angreb har gjort alvorligt skade på Irans atomprogram
Cybersecurity company has a new case involving North Korean cyber spies every day: One specific question exposes them
Theodor’s “crazy project” was given the cold shoulder by the state fund: Today, it has been sold for over DKK 2 billion
Meta får medhold i stort AI-slagsmål: Men dommer afviser ikke ulovlig praksis
Sikkerhedsvirksomhed har ny sag med nordkoreanske it-spioner hver dag: Ét spørgsmål afslører dem
Forsvarschefen har brugt et års budget af forsvarsfond på fire måneder: Ekspert efterlyser samlet plan
Blogindlæg: Tomat, spinat, løg og kartoffel, nu med dækrester, velbekomme..
Norge vil lade forsvarsindustrien komme foran i køen til elforsyning
Premierevideoer fra Teslas autonome taxier giver bagslag: Skal undersøges af myndigheder
★★★★★☆ Overraskende flot udstilling på Planetarium - bortset fra én ting
Blogindlæg: 3D-print for dummies: Mere end prototyper og plastikdimser