ingeniørdebat.dk
Velkommen,
Gæst
. Venligst
log ind
eller
registér
dig. Modtog du ikke en
aktiverings-e-mail?
1 Time
1 dag
1 uge
1 måned
Altid
Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Nyheder:
efter 5 år får Ingeniørdebat.dk
nu en ansigtsløftning
Hjem
FORUM
Hjælp
TinyPortal
Søg
Kalender
Log ind
Registrér
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Bil og båd, MC og alt andet transport
(Moderator:
B Mønnike
) »
Motorbrændstoffer
Statistik
Medlemmer
Total antal medlemmer: 662
Sidste:
olbmogcyvz@rambler.ru
Statistik
Total antal indlæg: 16002
Total antal emner: 1392
Flest online idag: 92
Flest på samme tid: 479
(21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 54
I alt: 54
« forrige
næste »
Udskriv
Sider: [
1
]
Forfatter
Emne: Motorbrændstoffer (Læst 14653 gange)
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Motorbrændstoffer
«
Dato:
02, September 2013 - 12:13 »
Til de to motortyper, der er udbredte i almindelige landkøretøjer (4-takts dieselmotorer og ditto tændrørsforsynede ottomotorer) findes der en række brugbare brændstoffer med hver deres fordele og ulemper.
Historisk set var bilens gennembrud baseret på den benzindrevne ottomotor og løste samtidig et vældigt problem for olieindustrien, som indtil da havde haft svært ved at anvende den letteste oliefraktion. Petroleum (nu også kendt som dieselolie, selv om der kan være nuanceforskelle i sammensætningen) var værdifuldt, smøreolie og asfalt m.v. ligeledes - men den lette benzin var tilovers.
Ret hurtigt kom der dog så mange biler på vejene, at problemet snarere blev det modsatte, men olieindustriens kvaler i den retning må vi lade ligge her.
Benzin er særdeles letantændeligt, og når det komprimeres, kan stoffet finde på at selvantænde. Derfor bliver benzinens sammensætning vigtig. For motoren er indrettet til, at blandingen skal antændes på én gang lige når stemplet er ved at nå toppen, så forbrændingen falder i den første del af den nedadgående bevægelse. Det sørger tændrøret for - hvis der altså ikke er sket selvantændelse inden. Det vil i givet fald give et modsatrettet slag, der kaldes tændingsbankning, men nærmere høres som en knitren pga motorens høje omdrejningstal.
Man opfandt ret tidligt en målemetode, baseret på en 1-cylindret standardmotor, hvori man kunne afbrænde dels en blanding af heptan (en ren kulbrinte med 7 carbonatomer) og isooktan, som har 8 C, dels den benzin, der skulle testes. Og oktantallet blev så den procentdel oktan i standardblandingen, der gav samme forbrændingsegenskaber som testbenzinen.
Problemet med tændingsbankning bliver større, hvis motoren har høj kompression, som til gengæld er ønskelig af andre grunde, især til hurtige biler, så der blev ledt efter tilsætningsstoffer, og det viste sig, at tetraethylbly kunne løse opgaven (se
dette link
).
Tetra betyder 4, ethyl- er den kemiske betegnelse for gruppen C
2
H
5
- og bly er et atom, der gerne vil knytte sig til 4 andre atomer - så navnet er helt logisk!
Det lille indhold af bly (max 0,15%) blev ikke anset for noget problem, men blev det efterhånden som antallet af biler steg, så det er blevet forbudt i de fleste lande og erstattet af især MTBE (methyl-
tert
-butylether).
Dette link
forklarer lidt mere (og viser i tilgift, at flere kemikere end jeg er irriteret på sprognævnets kemistavninger).
Der er efter kravet om katalysatorer ikke de store problemer i
nærmiljøet
med benzinforbrænding. MTBE giver bekymring omkring tankanlæg - det går meget let i grundvandet. Og motorens virkningsgrad er ikke for god.
Allerede sidst i 1920'erne introducerede Brasilien et alternativ i form af ethanol (C2H
5
OH - nøjagtigt samme stof, som folk gerne beruser sig i), som idag vel må kaldes "bioethanol", da det er fremstillet ved gæring af rørsukker.
Det er svært at få en standardmotor til at forbrænde ren ethanol, men en vis iblanding øger faktisk virkningsgraden og giver en renere forbrænding. I Brasilien gik man op til 50% iblanding under 2. Verdenskrig, senere ned til 20-25%, men en del motorer kan køre på nær 100% (jfr. John Larssons indlæg i en anden tråd). Andre alkoholer kan også bruges som motorbrændstof, men ethanol er det letteste at producere.
De miljømæssige ulemper ligger alene på landbrugssiden: sukkerrørsplantagerne til brændstofproduktion ligger på arealer, som ellers kunne producere fødevarer eller være uberørt natur. Så vi må sætte vores håb til "2. generations bioethanol", der produceres på afgrødernes affaldsstoffer - cellulose og hemicellulose i kornstrå fx. Det kan godt lade sig gøre, men er til dato ikke rentabelt. "Bio-" er i denne sammenhæng en ret meningsløs forstavelse, der kun skal give miljøreklame. Man
kan
producere ethanol ad teknisk-kemisk vej, men det kan ikke betale sig. Al ethanol er i praksis "bio-". Den der sælges i supermarkeder til "biopejse" er bare tilsat stoffer,der gør den ubehagelig at drikke og derfor afholder SKAT fra at interessere sig for den.
Ovre i kuriositeterne kunne man i en del år køre på gas - en blanding tæt beslægtet med flaskegas, som i DK i en årrække var favoriseret skattemæssigt. Den største ulempe er, at gassen fylder alt for meget, så en bil med gasanlæg havde næsten intet bagagerum. Miljømæssigt er det et udmærket brændsel - men tændingen skal stilles om.
Endelig kørte jo under krigen en del biler på "gengas" - en blanding af CO, methanol og diverse, produceret ved ufuldstændig forbrænding af træ. Ulemperne er til at tage at føle på, så alternativet forsvandt brat, da benzinen kom tilbage efter krigen.
Af disse brændstoffer har benzin klart den højeste energitæthed og dermed en praktisk fordel. Samlet må ethanol nok regnes for det mest miljøvenlige.
Som rosinen i pølseenden kommer dieseldrift.
En dieselmotor kan i teorien bygges eller ombygges til mange forskellige brændsler. Udover dieselolie er det eneste, der er i brug visse steder, soyaolie. En standarddieselmotor kan relativt let omstilles til soyadrift, men der er ingen økonomi i det, hvis ikke man selv avler og presser soyaen, så olien aldrig forlader ens ejendom før den er i tanken - og derved undgår beskatning.
Dieselmotoren er en meget robust konstruktion, og der er masser af godt at sige om dieselolie som brændstof - men den bliver jo for tiden lagt for had fordi dens hovedproblem er, at varigheden af forbrændingstakten typisk er lidt for lav, og da carbonprocenten er højere end i benzin, kommer den (lille) uforbrændte del ud i form af ultrafine kulpartikler, der er et problem i nærmiljøet.
«
Senest Redigeret: 02, September 2013 - 14:29 af Morten Jødal
»
Logget
Mvh. Morten Jødal
Bent Andersen
Gæst
Sv: Motorbrændstoffer
«
Svar #1 Dato:
02, September 2013 - 15:41 »
"Af disse brændstoffer har benzin klart den højeste energitæthed"
Er det pr. vægtenhed? Eller har jeg misforstået noget?
Bortset fra det, nu mangler bare CNG og LPG (almindeligt i f.eks. Tyskland).
MvH,
Bent.
Logget
Morten Jødal
Senior
Indlæg: 4.596
Sv: Motorbrændstoffer
«
Svar #2 Dato:
02, September 2013 - 16:06 »
Jeg mente faktisk pr. volumenenhed, det burde jeg have skrevet!
Og jeg burde også have tilføjet, at dieselolie selvfølgelig kan konkurrere med benzin, men den stod jo efter dette udsagn.
LPG havde jeg faktisk med, blot under den upræcise betegnelse "gas".
Brændstoffet fik ikke mange ord med, da dets æra i DK stort set sluttede midt i 90'erne. Årsagerne var dels en afgiftsomlægning, som gjorde gassen mindre attraktiv, og dels en bevægelse mod flere og flere ubetjente tankanlæg, i kombination med en lov, om at LPG IKKE må sælges ved selvbetjening!
Og så har den altså den ulempe, at bilens gasanlæg fylder meget. Det betyder nok mere her, hvor vi næsten alle kører i små biler.
CNG (Compressed natural Gas), naturgas, som tankes under 200 Bars tryk, er et lovende alternativ - forureningsfrit og med høj energitæthed. Men den lider endnu af det problem, at der kun er to tankstationer i Danmark, der leverer denne gas - i hhv. Skive og Odense.
http://cngeurope.com/?page_id=73
Logget
Mvh. Morten Jødal
B Mønnike
Global Moderator
Senior
Indlæg: 3.465
Sv: Motorbrændstoffer
«
Svar #3 Dato:
02, September 2013 - 16:31 »
Der er en detalje, Ford T, var ikke konstrueret til benzindrift. Den var beregnet til at køre på hjemmebrændt sprit. Først da forbudstiden indtrådte i USA, måtte der findes et andet drivstof til de mange Ford T der var rundt omkring på farmene. Her så Rockefellers Standard Oil (ESSO nu Exxon) en mulighed for at afhænde benzinen i større mængder. Benzinbiler var der allerede ved Ford T-ens opstart i 1908, men deres antal var ikke stort nok til at aftage benzin produktionne. Første verdenskrig forøgede antallet af biler, men først da Citroen indførte de amerikanske samlebåndsmetoder ( til Granatfremstilling) kom der fart i benzinslugerne her i Europa.
Logget
Med venlig hilsen
Bjarke Mønnike
Udskriv
Sider: [
1
]
« forrige
næste »
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Bil og båd, MC og alt andet transport
(Moderator:
B Mønnike
) »
Motorbrændstoffer
Seneste Debatindlæg
STORE og små tal.
af
jj-
[04, April 2025 - 20:09]
Norsk igeniørkunst og hår...
af
jj-
[04, April 2025 - 19:41]
P&U Tykke & Tynde
af
jj-
[19, Marts 2025 - 20:09]
P&U-Musk om døden på Mars
af
jj-
[16, Marts 2025 - 20:03]
Skattevæsnets robot.
af
jj-
[08, Marts 2025 - 20:16]
Arbejdsulykker på Fyn.
af
jj-
[27, Januar 2025 - 20:10]
Novo Nordisk
af
B Mønnike
[26, Januar 2025 - 14:10]
Defekt betonForskalling
af
jj-
[20, Januar 2025 - 20:11]
8000 grise dør hvert år..
af
jj-
[09, Januar 2025 - 20:18]
Ruslands Putin
af
jj-
[07, December 2024 - 20:27]
Personlige CO2-kvoter
af
jj-
[01, December 2024 - 19:51]
Årsagen Til Global Opvarm...
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 15:30]
Hvor er Morten Jødal ?
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 14:05]
COP29 🌦
af
jj-
[10, November 2024 - 19:35]
Skat på Guldrankevej.
af
jj-
[13, Oktober 2024 - 20:04]
Google ads:
DR-Nyheder
Amerikanske indeks lukker med plusser
Mindre eksplosion i Athen
Bakken har åbnet for sæson nummer 443
Midlertidig grænsekontrol mod Tyskland forlænges
Flystyrt i Florida koster tre personer livet
Politiet advarer mod livsfarlige piller i Esbjerg
Udenrigsministeren udnævner ny arktisk ambassadør
Vild uge slutter med lille stigning på C25-aktieindekset
Spansk tv-station opfordrer til debat om Israels deltagelse i Eurovision
Folketingsudvalg må udskyde rejse på grund af mistillidsafstemning mod Lars Aagaard
Trump skal i dag til årligt lægetjek
Putin: Moderniseringen af flådens atomstyrke er på 100 procent
63 FN-lande er enige om ny global klimaaftale for skibsfarten
Kommune byder sig til: Vil huse nationale beredskabsfunktioner
Er Musks chatbot fodret med opslag fra brugere i EU? Det skal ny undersøgelse se nærmere på
De amerikanske børser åbner med lille fald
Nu skal plæneklippere forklædt som ambulancer slå græs på Bispebjerg Hospital
Ny aftale giver unge på ungdomsuddannelser lov til større indtjening ved siden af SU'en
35,5 millioner kroner er samlet ind til Kræftens Bekæmpelse
Prinsesse Isabellas fødselsdag er officiel flagdag
Nyt fra ing.dk
Trods ny ministermelding om exitplaner: DFDS holder fast i amerikansk tech
På Københavns højeste punkt præsenterede minister de værste trusler mod danskerne. Men det vigtigste svar manglede
Nasa fjerner tegneserie, der inspirerer piger til at blive astronauter
Synspunkt: Civilingeniør: Dansk industri har ikke rykket sig siden 2013
Advokat med 30 års erfaring i miljøret slår fast: Odense Kommune skal gribe ind over for letbanestøj
Mere fjernkøling sendes i kredsløb: »Bæredygtighed og energieffektivitet er øverst på dagsordenen«
Seks personer dræbt i helikopterstyrt i New York
Leder: Vi er teknologisk dybt afhængige af USA: Trusler og alternativer skal på bordet nu
»Intet realistisk alternativ«: Dansk topchef advarer mod haste-exit fra Microsoft og co
Partier klar til at overveje tysk open-source alternativ til Microsoft 365
Fra Sputnik til SpaceX - tag med på rumfartshistorie
Snagelæge efterlader kritisk log på 300.000 linjer: »Det er bestemt ikke godt nok«
Læs papirudgaven af Ingeniøren
Synspunkt: Danske Regioner: Den kollektive trafik skal ikke siloopdeles
Flere sager om mærkelig dyreadfærd: Især heste vil ikke drikke vand
Udviklingschef for Banedanmark: Det skal du forberede dig på, hvis du er togpendler
Erfaren konsulent rådgiver om omdannelse til natur: En særlig type vådområde har den største effekt på kvælstof
Sundhedsvæsenet vil have dansk kæmpe-cloud: »Vi har et åbenlyst behov«
Nu gør København klar til at åbne skjulte åer: Én er lige til at gå i gang med
Danskerne flygter fra big tech: Så mange er på vej til tysk Microsoft-alternativ
Brandsikkerhed halter på Njals Tårns søsterhuse: »Alvorlige og potentielt personfarlige«
EU klar med AI-plan: Gigafabrikker og dataadgang skal sikre lederskab på kunstig intelligens
Droner i kloakker skal langtidssikre et af landets ældste ledningsnet
Kommentar: »Lad os affyre handelsbazookaen mod tech-giganterne. Hvis vi først bøjer os, så holder det aldrig op«
Dansk overlæge er positiv: Vaccine-studie giver håb om et bedre liv for tusindvis af ældre
Opposition udtrykker mistillid til klimaminister: Men flertallet taler for noget andet
Trump vil have industrien tilbage til USA. Spørgsmålet er hvilke fabriksjobs der stadig findes
Kunstigt stevrev ovenpå Femern-tunnelen skal forbedre den blå biodiversitet
USA vil øge kuludvinding: Der skal bruges strøm til AI´s datacentre
Læge politianmeldt: Har snaget i tusindvis af borgeres private journaler
Uenighed i Forsvaret: Skal vi kappe båndet til USAs tech-monopol?
Rygterne svirrer om en enorm konstruktion under kæmpe-pyramide: Vi har set nærmere på sagen
»Slæbende bremse« på godstog fra DB Cargo sætter gang i flere brande
Undskyld, undskyld og undskyld: Men måske er det for sent for klimaminister
IEA spår geotermi til elproduktion en lys fremtid: Kan gamle oliefelter i Nordsøen omdannes til geotermiske anlæg?
Landmænds brug af PFAS-pesticid går amok: Frygter forurening af drikkevand i hundreder af år
Tysk forsvar indgår aftale om open-source platform, der skal erstatte hele Microsoft 365
Hele verden griner af Trumps told-beregning: Forstå den her
Først 'drill, baby, drill'. Nu toldkrig: Eksperter frygter grøn recession
Olavur laver dronehaler til Ukraine i sin fritid: »Jeg synes ikke, IDA skal være aktivistisk«
Kovending i Miljøstyrelsen: Overvejer forbud mod meget brugt ukrudtsmiddel
Databrud hos Coop: Brugernavne og adgangskoder for en million kunder lækket
AI-projekter falder ofte på compliance: Sådan har én kommune knækket koden
Solceller fortsætter rekordvækst blandt verdens elproducenter
Midt i told-kaos har IT Branchen spottet guld: »Det her kan være en ny åbning for vækst«
Mystik om vandet på danske landbrug: Køerne nægter at drikke
Ørsted skabte det første aluminium for 200 år siden - og gav metallet et helt andet navn
Svensk succes med V2G: Volvo-biler leverede strøm til elnettet
Volkswagen stopper eksport til USA
Ulven er set i danske villakvarterer: Nu drøfter fagfolk, hvordan de kan holdes væk