Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - gerda vilholm

Sider: 1 ... 21 [22] 23
316
Jeg tog fejl når jeg skrev at Kommunen ikke har planer om udskiftning af rørene. Vandforsyningen er ikke kommunal, den ligger hos den  selvstændige institution Nukissiorfiit, der også står for elforsyningen.

Nukissiorfiit er ikke interesseret i at hjælpe. Vandet der forlader vandværket er jo rent. Det er iøvrigt overfladevand med meget lille kalkindhold.

Jeg regner med at slammet stammer fra rustne vandrør - temmelig forbavsende, da det kun er 16 år siden hele kvarteret blev bygget.

Jeg tror at et filter som det HCK beskriver vil kunne klare problemet, men hvor får man sådan et filter?

317
Nogle venner har store vandproblemer.
Deres vand er meget brunt, formentlig på grund af et stort okkerindhold.
Kommunen har åbenbart ingen planer om snarlig udskiftning af ledningsnettet.
Mine venner filtrerer alt drikkevand i filterkander, men filteret skal udskiftes alt for ofte.
For nogen tid siden fik de rørlæggeren til at montere et filter på vandledningen ind i huset. Det hjalp kun kort: filteret stoppede lynhurtigt til, og de blev nødt til også at få monteret en shunt udenom filteret, så de ikke var helt uden vand, hver gang filteret stoppede til.

Hvad kan man gøre? Er der nogen her på forummet der har ideer til f.eks et større filter, hvor slammet bundfældes og ikke stopper til?

318
Ingeniøruddannelserne / Sv: Go-ing.dk
« Dato: 21, November 2007 - 05:46 »
Aha, der lærte jeg noget nyt.
Jeg har længe brugt Irfanview til billedbehandling men først nu forstår jeg at den også kan bruges til screen-capture.
Tak Morten.

PS: på linkssiden af go-ing.dk er der også en roterende rundsavklinge, men den roterer den rigtige vej!!!
Hvis man opløser animationen i enkeltbilleder kan det være at det viser sig at problemet er det samme som når hestevognshjul roterer baglæns på film...


Iøvrigt vil jeg tilslutte mig kritikken. Blandt andet er det ikke muligt at åbne linksne i nye faneblade.

Forfatteren har nok ikke studeret Jakob Nielsens regler om usability.

319
Alt det andet, diverse / Langtidsopbevaring af frugt og grønt
« Dato: 18, November 2007 - 02:04 »
Sidste vinter kørte jeg på den gamle ingeniørdebat en tråd om langtidsopbevaring af frugt og grønt. Den forsvandt desværre, men da jeg nu er klar til forsøg i større skala, vil jeg rekapitulere:

Her i Tasiilaq har vi en lang vinterperiode. Årets sidste forsyningsskib kommer i oktober, og derefter er der 8-9 måneder til næste skib kommer i juni-juli næste sommer. Det betyder at byen hver vinter udgår for frugt og grønt, og kun lejlighedsvis kan man få frugt, der er fløjet ind fra Island til særdeles høje priser.

Det fik mig til at tænke på at jeg for mange år siden lærte om opbevaring af æbler på det man dengang kaldte kulsyrelager, hvor æblerne blev lukket inde i et lufttæt rum, hvor de efterhånden ville absorbere ilten og producere kuldioxid, hvorved de gik i dvale.
Jeg studerede emnet på internettet og fandt at metoden er i brug over hele verden og er blevet udviklet i mellemtiden. Nu kalder man det modified atmosphere eller controlled atmosphere og man styrer processen ved at tilføre kuldioxid og nitrogen.

Sidste vinter lavede jeg nogle små forsøg: Jeg lagde nogle æbler og nogle kinakål i plastsække (altså ikke i den samme sæk!), blæste kuldioxid ind fra en kulsyresneslukker og snørede sækken godt til.
Det lykkedes at opbevare æblerne i 4 måneder, men kinakålen kunne knapt klare så lang tid. Forsøgene var ret tilfredsstillende, men jeg manglede en mulighed for at sænke iltprocenten, som skal under 12% for at det virker, og helst skal ned på 2%.

Nu er jeg klar til nye forsøg i større skala:
Jeg har en 20 fods isoleret container som jeg har indrettet til frugtlager. Der er en radiator som er forbundet til varmeanlægget i det tilstødende hus, så jeg kan holde lageret frostfrit, og der er et kølesystem bestående af et standard aircondition anlæg. Dette har jeg endnu ikke fået til at makke ret, men det skal heller ikke i brug førend hen på foråret.
Sidst men ikke mindst er det lykkedes mig at få en brugt nitrogengenerator. En ny generator koster 70-80.000 kroner, men jeg fik forbindelse med en mand der kunne sælge mig en brugt generator for en brøkdel af prisen. Denne generator producerer nitrogen med et iltindhold på 6%, det optimale er 2% men 6% er acceptabelt.

Allerede sidste vinter fik jeg fra Vernier måleprober til at måle iltkoncentration og kuldioxidkoncentration.

Dengang jeg første gang lærte om dette, kaldte man det kulsyrelager. Nu mener jeg at det ville være mere korrekt at kalde det nitrogenlager, for atmosfæren skal ideelt indeholde 96% nitrogen, 2% ilt og 2% kuldioxid. Normalt forkorter man det til CA for Controlled Atmosphere.

Vi har netop haft årets sidste skib, og jeg har modtaget en stor sending vinteræbler, kinakål og rødkål, og nu er jeg igang med at klargøre dem:

Jeg anbringer en gennemsigtig plastsæk i en frugtkasse (jeg har en hel del af de såkaldte IFCO-kasser som er praktiske til frugt).
Jeg fylder sækken med f.eks æbler og lukker den omkring to 30 cm lange stykker ½tomme vandslanger og snører solidt omkring med stærk elastiksnor, hvorefter jeg suger luften ud med en støvsuger.
Så forbinder jeg nitrogengeneratoren til den ene slange og et arrangement for mine måleprober til den anden slange. Generatoren vil så ventilere sækken med nitrogen samtidig med at jeg kan måle hvad der kommer ud af den anden slange. Når iltprocenten er nede på 6% afbryder jeg og sætter propper i de to slanger.
jeg tilsætter ikke kuldioxid, måske er det ikke nødvendigt - senere vil jeg checke kuldioxidprocenten i sækkene.
jeg skal behandle ialt 30 kasser frugt på denne måde, så jeg har travlt i disse dage.
Det er iøvrigt en betingelse for et vellykket resultat at temperaturen i rummet er lav uden frost, 1-2 grader plus, derfor har jeg både radiator og køleanlæg, og fugtighedsprocenten skal være høj, det er nu ikke noget problem, den er 90%, og inden i sækkene er den nok lidt højere - jeg har forresten nogle små hygrometre, dem kan jeg prøve at lægge inden i et par sække.

Det første vandslange jeg fik lugtede fælt selvom det var bedste kvalitet fra Hozelock. Jeg var bange for at frugterne kunne tage lugt af det når de skulle ligge sammen i mange måneder, så jeg måtte bestille noget bedre lugtfrit vandslange pr. luftpost.
De mange propper, to pr. frugtsæk, har jeg fremskaffet ved at drikke en masse rødvin, som jeg holder meget af. Propperne har jeg gemt og spidset dem med en kniv, så de blev koniske og kunne gå ind i enden af en vandslange...

Det var sidste nyt fra Verdensuniversitets Hortokulturelle Fakultet

320
Miljøteknik / Sv: Solpaneler og Nano-teknologi
« Dato: 18, November 2007 - 00:18 »
Tak til Bjarke.
Jeg havde søgt på green tech men havde ikke forsøgt nanosolar.

Nu er årets sidste skib netop sejlet fra Tasiilaq og vi får ikke skib igen førend til juli næste sommer, så jeg vil nok vente med at forsøge at bestille noget af denne solpanelfolie.

Der er iøvrigt andre spændende ting på det link, Mikael Boldt gav:

f.eks om manden der har konstrueret en maskine der ved hjælp af mikrobølger kan omdanne bildæk, plast og andre kulstofforbindelser til gas og olie, og med energiforbrug der kun er en ottendedel af den producerede energi.

se linket:  http://www.popsci.com/popsci/flat/bown/2007/innovator_2.html

Måske skulle man prøve at putte et par gamle bildæk i mikroovnen derhjemme....

321
Miljøteknik / Sv: Solpaneler og Nano-teknologi
« Dato: 17, November 2007 - 15:59 »
Det ser spændende ud.
Ifølge billederne har de allerede store maskiner der spytter solpanelerne ud i rullevis.
Mon man kan købe et par meter eller en rulle for at prøve det?
Hvordan finder man deres adresse?

322
Jeg fandt dette på amino.dk:

citat:
Hej. Jeg søger én eller flere ingeniører der kan teste min ide grundigt igennem. Hvor er fejlene? Holder mine egne beregninger vand?

Det drejer sig om bedre udnyttelse af vedvarende energi. Det omfatter blandt andet en alternativ måde at udnytte solenergi på.

Jeg vil selvsagt ikke beskrive det nærmere her, men er ideen holdbar opretter vi et A/S med DIG som aktieejer. Potentialet er temmeligt stort.

Skriv hvis du har en lommeregner, og ved hvordan den skal bruges.

 Hilsen Rudi Kristensen

citat slut

 http://www.amino.dk/forums/p/24401/168499.aspx#168499


Er der nogen interesserede?

323
For nogle måneder siden hørte jeg i Kaffeklubben på DR P1 Margrethe Vestager sige at en god hjemmeside er meget kostbar.

Heri er jeg helt uenig. De bedste hjemmesider er meget billige, De dyre hjemmesider er dem der er fyldt med smarte gimmicks, der er bedst egnede til at skræmme læserne bort.

Hvis man vil have sit budskab ud mener jeg at en blog og et diskussionsforum er det bedste. De er billige - ja, de kan fås gratis - og læserne bidrager til at gøre indholdet interessant.
Der er også indbygget rss-feed og ping, der gør at indholdet promoverer sig selv.

Men når læserne har adgang til at skrive på politikerens hjemmeside, risikerer man jo også at få ubehagelige spørgsmål - måske er det det der holder politikerne tilbage? :D

324
Det vil nu nok være uoverkommeligt at bytte indendørs- og udendørsenhederne. De er temmelig uhåndterlige, og hele rørføringen skal jo så laves om.

Der kom en elektriker forbi - ikke ham der havde installeret anlægget, men en anden. Han fortalte mig at den lille dims, jeg troede var temperaturføleren, i virkeligheden er en føler der registrerer om der er isdannelser på fordamperen, så der er behov for afriming.

Elektrikeren fortalte at temperaturføleren der styrer anlægget sidder i fjernbetjeningen - Han viste det ved at lægge fjernbetjeningen på en varm radiator, hvorefter anlægget kølede på livet løs.

Nu er jeg ved at konstruere en lille opvarmet boks til fjernbetjeningen, så den altid kan holde en temperatur et godt stykke over de nominelle 16 grader. Så kan en simpel rumtermostat tænde og slukke for anlægget.
Og radiatoren skal i hvert fald ikke være varm når der køles!

325
Mine forsøg med langtidsopbevaring af frugt og grønt, som jeg beskrev på den gamle ingeniørdebat, er nu klar til at gå ind i en ny fase, idet jeg har indrettet en isoleret container til formålet, og jeg har bestilt en masse æbler der kommer med årets sidste skib om en uges tid.

For at kunne holde temperaturen på 0-3 grader skulle jeg have et kølesystem, og jeg tænkte at et standard airconditionsystem ville være det billigste.

jeg købte derfor et General Electric aircondition system hos Peter Justesen, og det er nu monteret.
Jeg var blevet advaret om at dette system kun er beregnet til at køle ned til en temperatur på minimum 16 grader, men jeg regnede med at jeg nok kunne snyde termostaten og få kølingen længere ned.

Det viser sig at anlægget er meget elektronisk. Der er kun en on-off knap på panelet, og hele reguleringen foregår fra en fjernbetjening, og den trykte vejledning fortæller ikke meget.

Det skal bemærkes at anlægget også er beregnet til opvarmning.

Jeg fandt en dims der stak ud og lignede en temperaturføler. Den forsynede jeg med en svag elpære der sørgede for at føleren var 25 grader varm.
Temperaturen i rummet var ca. 8 grader.
Jeg tændte anlægget og en blæser gik i gang. Et par minutter efter startede kompressoren, hvorefter anlægget udspyede en masse varme. Åbenbart forsøger den at bringe temperaturen op på de indstillede 16 grader.

Jeg tænkte så aha, hvad hvis jeg beder den om at opvarme? samme resultat.

Jeg kunne godt tænke mig at fjerne al elektronikken så anlægget kun kan køle og styres af en simpel rumtermostat.

Mon man kan få en teknisk manual til dette anlæg? Jeg vil spørge hos Peter Justesen.

Anlægget var ret billigt, ca. 2500 kroner, og da jeg fandt det i Peter Justesens katalog troede jeg at det var et simpelt anlæg, jeg selv kunne sætte op.
Sådan var det ikke. Det kræver faktisk en kølemontør: Når indendørs- og udendørsenhederne er forbundet med rør (som iøvrigt ikke var inkluderet, men kunne købes som ekstraudstyr), skal systemet evakueres med en kraftig vakuumpumpe før man kan åbne for freonsystemet.

Nuvel, jeg kan ikke dadle Peter Justesen. De havde advaret mig om at jeg ikke skulle regne med at dette anlæg kunne køle ned under 16 grader.

326
Skibet ved Grønland hed Martin S, og det sank i midten af 1960-erne i en fjord i Sydgrønland.
Det blev hævet med krøyerkugler, men man fortæller at det var forbandet svært at fjerne kuglerne bagefter.

Skibet Hans Hedtoft sank ved Kap Farvel i 1959 på sin jomfrurejse. Det havde været i Grønland og var på vej tilbage til Danmark. Skibet gik ned med mand og mus, og det eneste der nogensinde er fundet er en redningskrans der drev i land på Island.

327
Med hensyn til stand-by forbruget på el-udstyr skal man også tænke på at den forbrugte energi i den sidste ende bliver til varme, så det vil spare lidt på olieregningen.

Her i Tasiilaq har vi iøvrigt en ejendommelig situation: Da byen forsynes udelukkende med el fra vandkraft, ville det være samfundsmæssigt mest økonomisk at bruge el til opvarmning, og lade de elforbrugende apparater køre løs. Men da elprisen er langt højere end olieprisen, er det personligt en dårlig ide.
Jeg ville ønske at elselskabet ville tilbyde el til opvarmning til en lavere takst, ligesom man gør andre steder.

Et 12 volts net i boligen lyder som en god ide, og da spændingen er så lav, må man jo gerne lave det selv.
Men det åbner nogle spørgsmål:

Hvilke lamper er velegnede til 12-volts drift? jeg tænker ikke blot på energiøkonomien, men også på om de giver et behageligt lys. Der findes vist lysstofrør til lavspænding, men de giver et uhyggeligt lys, og fornylig købte jeg en diode-spot, der heller ikke er altfor behagelig.

Hvilke omformere findes der til apparater der ikke lige kører på 12 volt, f.eks laptop-en der kører på 18,6 volt?

Hvilken kabeldimension skal man bruge for at ikke al energien går tabt i kablet?


328
Brug af dette forum / Sv: Søgefunktionen på ingeniørdebat
« Dato: 08, Oktober 2007 - 04:53 »
Jeg kan stadig ikke få søgefunktionen til at virke.

Hvilke erfaringer har andre med den?

329
Brug af dette forum / Søgefunktionen på ingeniørdebat
« Dato: 06, Oktober 2007 - 08:15 »
Jeg har flere gange forsøgt at bruge søgefunktionen øverst på ingeniørdebatten, men uanset hvad jeg søger på, før jeg svaret at det findes ikke.

Hvad er der galt?

330
På astromedia.de findes en model af en stirlingmotor lavet i pap. Jeg har forsøgt at bestille en, men de reagerer ikke på min bestilling.

På deres hjemmeside vises stirlingmotoren, kørende på varmen i en kop kaffe  :D

her er linket:
http://www.astromedia.de/shop/csc_fullview.php?Artikelnummer=228.STM&VID=sJsyVdBBhPnnfj9w


Sider: 1 ... 21 [22] 23