efter 5 år får Ingeniørdebat.dk nu en ansigtsløftning
(i en anden tråd)Men hvis du kan holde temperaturen på 78 grader + 0,2 grader på din færdiggærede vædske, så vil du ikke få de højere alkoholer med den såkaldte fusel. Det er her Amasing still har sin force, fordi den er et lavtemperatur brænderi
For det aktuelle problem - adskillelse af diverse alkoholer - er en afgørende parameter varmetilførselen, da enhver destillation afviger fra idealitet: der vil altid komme komponenter med, der burde blive tilbage i destillationskolben, og til gengæld vil en mindre del af den komponent, der burde følge med over, altid blive tilbage.Jo større varmetilførsel, jo dårligere adskillelse.Den eneste effektive måde at få en bedre adskillelse på, er at gentage destillationen - men til det formål er der en genvej, som kaldes en kolonne. Kolonnen er et velisoleret rør med mange faste overflader, som dampen (med dråber!) fra den første destillation fortætter på og siden fordamper fra igen. En kolonne beregnes med et antal "teoretiske bunde", som angiver det antal ekstra destillationer, dens effektivitet svarer til.
Jeg husker også en italiensk vinskandale engang i firserne. Der blev da sendt vin på markedet, hvor op til 25% af alkoholstyrken var methanol og ikke ethanol.
Den husker jeg ikke, men i 1985 var der en østrigsk skandale, hvor man havde tilsat betydelige mængder etylenglykol før gæringen af nogle hvidviner. Det er ikke den du tænker på, vel?