ingeniørdebat.dk
Velkommen,
Gæst
. Venligst
log ind
eller
registér
dig. Modtog du ikke en
aktiverings-e-mail?
1 Time
1 dag
1 uge
1 måned
Altid
Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Nyheder:
efter 5 år får Ingeniørdebat.dk
nu en ansigtsløftning
Hjem
FORUM
Hjælp
TinyPortal
Søg
Kalender
Log ind
Registrér
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Aktuelt
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
DVB-T i kabelnet
Statistik
Medlemmer
Total antal medlemmer: 662
Sidste:
KSSLorie4
Statistik
Total antal indlæg: 16007
Total antal emner: 1394
Flest online idag: 79
Flest på samme tid: 479
(21, September 2024 - 03:32)
Brugere online
Besøgende: 0
Gæster: 59
I alt: 59
« forrige
næste »
Udskriv
Sider: [
1
]
Forfatter
Emne: DVB-T i kabelnet (Læst 13456 gange)
JMA
Senior
Indlæg: 340
DVB-T i kabelnet
«
Dato:
13, Oktober 2009 - 11:50 »
Så lukker det gamle analoge sendenet. De fleste nye TV apparater, og mange DVD optagere, er for længst kommet af med den analoge tuner, til fordel for DVB-T. Og i Bilka, var det næsten umuligt, at opdrive et TV med andet end DVB-T. Den analoge tuner er borte.
Et sted, skiftes dog ikke. Det er på kabelnettet. Her sendes det analoge signal stadigt, og det nye digitale DVB-T fjernsyn kan ikke tilsluttes, med mindre det har indbygget den ældre DVB-C standard, eller tilsluttes en ekstra boks.
Hvorfor ikke lægge DVB-T på kabelnettet, tænker jeg. Det er jo samme frekvens, omtrent samme datastrøm så samme encoders kan bruges, og det eneste nye som kræves er en DVB-T modulator til hver frekvens. På en enkelt DVB-T kanal, er plads til 4-5 kanaler i MPEG2 kvalitet, og 9 kanaler i MPEG4 kvalitet. Det vil sige, at TDC's 20-25 kanaler kan sendes på DVB-T også, udover DVB-C og analogt, ved at bruge 4-5 ekstra DVB-T kanaler. Det vil koste 4-5 modulatorer, da selve signalstrømmen er den samme. Kun SI-informationerne, er blevet udvidet lidt med free-air information, men den er der måske allerede, hvis den ikke er blevet stribbet bort, da den kommer i de digitale signaler som modtages f.eks. DR's DVB-T signal. De fleste systemer til SI-encoding, kan nemt enten indsætte free-air informationen i DVB-C strømme, eller kreere en særskildt SI-strøm med free-air informationerne. Disse moduleres så sammen, og sendes ud på nettet med en DVB-T sender. Et sådant setup, vil koste omkring 200.000 kroner for TDC da der kan bruges samme udstyr til encoding, som for det eksistrende udstyr. Hvis free air dataene lægges ind i SI-strømmen, kan den direkte fødes til både DVB-C modulatorer, og DVB-T modulatorerne samtidigt, da modtagerne ignorerer de DVB-C informationer, som ikke skal bruges, og samme med DVB-T modtagerne ignorerer de overflødige DVB-C signaler.
Umiddelbart burde det være simpelt at tilbyde DVB-T over kabelnettet. Og man er så vidt jeg kan finde på nettet gået igang i andre lande. Faktisk er DVB-T en "opgradering" af DVB-C, ved at det er gjort ekstra robust, og derfor også egnet til at blive sendt som free-air. Det er absolut ingen ulempe på kabelnettet.
På nuværende tidspunkt, fås de fleste DVD-optagere og fjernsyn med DVB-T. Meddens det er næsten umuligt, at opdrive f.eks. DVD-optagere med DVB-C. Her findes kun TDC's PVR box, der ikke har indbygget DVD optager. Dette skyldes igen måske at DVB-C er ældre end DVB-T, og derfor ikke tillader DVD optagelse.
En DVB-T modulator, der er i 19 tommer rack, og for broadcast brug, har jeg fundet ud af koster ca. 5.000 dollars (modulator for éen DVB-T frekvens eller 4-9 kanaler afhængigt af encodingen og signalets kvalitet (HD)). Det er muligt at få nogen, hvor det i en enkelt boks, kan sendes to DVB-T frekvenser på éen gang. De koster måske ikke helt så meget per frekvens. Skal sendes 25 kanaler, og bruges den gamle MPEG-2 standard, vil det derfor koste rundt regnet 25.000 dollars i investering, til modulatorer for DVB-T. Resten af udstyr er identiske med DVB-C udstyr (samme digitale datastrøm fødes til modulatorerne, hvis SI encodingssoftwaren også kan sende til free-air).
YouSee har ingen intensioner om, at sende DVB-T på kabelnettet.
Ved nogen, hvordan det er med de andre kabeludbydere? Vil de andre kabeludbydere investere i DVB-T modulatorer, så et DVB-T fjernsyn eller optager også kan direkte sættes på?
Idag findes ingen DVD optagere, der kan tilsluttes kabelnettets DVB-C. Det betyder, at man ikke kan indkode optagelsen på forhånd, og få det på indspillet på DVD. Eneste mulighed, er en PVR box, til DVB-C, og at indspille på indbygget harddisk, uden mulighed for at kunne gemme på DVD.
Ønsker man at gemme DR's udsendelser digitalt på DVD, så er det kun muligt, med en DVB-T modtager, og DVB-T antenne. Det kan ikke gøres fra yousee's kabelnet. De leverer ikke data i digital kvalitet, som kan "optages" på f.eks. DVD'er, uden det gøres via en PC da der ikke findes DVD optagere til DVB-C, på grund af copyright.
«
Senest Redigeret: 13, Oktober 2009 - 12:14 af JMA
»
Logget
John Wellendorph
Senior
Indlæg: 153
Sv: DVB-T i kabelnet
«
Svar #1 Dato:
13, Oktober 2009 - 14:43 »
Det lyder ikke som du helt ved hvad DVB-T og -C betyder ! T'et står for terrestial altså modtagelse pr. jordbaceret sendenet og C'et står for cabel altså signal transmiteret pr. cabel. DVB-T og DVB-C har intet med alder at gøre.
Logget
Med venlig hilsen
John
JMA
Senior
Indlæg: 340
Sv: DVB-T i kabelnet
«
Svar #2 Dato:
16, Oktober 2009 - 15:20 »
Jo, DVB-T er en væsentligt nyere standard end DVB-C. De to standarder anvender samme frekvensområde, og den største forskel er modulationen. DVB-C's modulation, er så "skrøbeligt", at den kun fungerer i kabelnet, meddens DVB-T fungerer i frit luft. Tidsmæssigt, er stor forskel på de to standarder, og DVB-T er nyere end DVB-C. Det er muligt at sende DVB-T i kabelnet - på helt samme måde som DVB-C. Jeg kan komme med flere links til dette, og IEEE rapporter.
Det er korrekt, at DVB-T står for terrestial og DVB-C står for Cable. Men mange udbydere laver eksperimenter med at anvende DVB-T i kabel, og har forsøg kørende, fordi at mange nye TV-apparater, og DVD optagere har DVB-T indbygget, meddens DVB-C ikke er indbygget.
Datamæssigt, er ikke større forskelle imellem DVB-T og DVB-C. Sætter du signalet igennem en analyzer, vil du se omtrent samme data. Den største forskel, er at der er kommet nogle nye SI-tabeller, der kun gælder DVB-T. Og der er andre SI-Tabeller, der kun gælder cable og er på DVB-C. Den store del af signalet, inklussiv den elektroniske programguide, er altså identisk.
Om T står for terrestial, og C for Cable er som sådan underordnet. Det væsentlige er, at det er samme frekvensområde, og at der bruges samme udstyr til at lave de pågældende signaler, bortset fra modulatoren, som laver RF signalet, og anvender COFDM.
Sammenlignes DVB-C og DVB-T, så er det kun COFDM modulationen, og nogle SI-tabeller til forskel. De pågældende SI-tabeller, kan endog sendes for både DVB-C og DVB-T samtidigt, så det kun er COFDM modulationen til forskel. COFDM er en speciel form for frekvenskodning, der gør signalet mere ufølsom overfor støj, og det er mest relevant ved transmission i luften, men ikke en ulempe i kabelnet.
Der er netop kommet (april 2009) en ny kabeltv standard DVB-C2, der også anvender COFDM, og dermed er svært at se forskel på DVB-T og DVB-C2 standarden. Her er DVB-C2 standarden nyest, og indeholder features der ikke er med i DVB-T. Måske vil de to standarder med tiden gå over i hinanden, og blive identiske, eller fremtidens TV vil modtage både DVB-T og DVB-C2 da de bliver næsten ens eller identiske.
Det er stor sandsynlighed for, at DVB-T og DVB-C2 udstyr vil være identisk, men vil skulle opsættes forskelligt. De to standarder ligner meget hinanden, men man er gået bort fra Reed Solomon kodning til LDPC + BCH. Og der er måske flere forskelle, som sandsynligvis er til DVB-C2's fordel. Det er sandsynligt, at udstyr vil understøtte begge kodninger, så det kun er forskel på opsætningen.
Som jeg ser det, har DVB-T en fordel på nuværende tidspunkt, da det er masser af udstyr på markedet der understøtter standarden. DVB-C2, er der endnu ikke udstyr på markedet til. Med tiden, som udstyret supporterer både DVB-T2 (eller T3) og DVB-C2, vil man så kunne skifte til DVB-C2. Det er sandsynligt, at det igen kun er få SI-tabeller der er forskel, og måske opsætning af kodning på udstyret.
Men jeg synes egentligt, at det vil være bedst, indtil videre, at bare sende DVB-T over kabelnettet. Fordelene ved DVB-C2 i forhold til DVB-T er begrænset, da vi i danmark kun sender få kanaler over kabelnettet. DVB-C2 giver mulighed, for at proppe kablet med kanaler til det yderste, men det får vi næppe brug for endnu.
Umiddelbart ser forskellene på DVB-C2 og DVB-T2 meget små ud.
Fordelen ved at skifte til DVB-T i kabelnet, er at man får HD signaler øjeblikkeligt. At der eksisterer udstyr på markedet. At DVB-T umiddelbart lader sig integrere i systemet, og der i andre steder i verden er gjort erfarringer med der sendes DVB-C og DVB-T på samme kabelnet, så både kabelbokse fungerer og TV kan sættes direkte på kabelTV. At der findes masser af udstyr til DVB-T, som ikke findes til DVB-C. Og at udstyret, f.eks. modulatoren, sandsynligvis også kan bruges til DVB-C2, hvis der vælges senere at skifte til det. Men det kan jeg egentligt ikke se god grund til.
«
Senest Redigeret: 16, Oktober 2009 - 16:09 af JMA
»
Logget
Udskriv
Sider: [
1
]
« forrige
næste »
ingeniørdebat.dk
»
Ingeniørdebat
»
Aktuelt
(Moderator:
Mikael Boldt
) »
DVB-T i kabelnet
Seneste Debatindlæg
P&U Tykke & Tynde
af
jj-
[16, Maj 2025 - 20:22]
Skat på Guldrankevej.
af
jj-
[06, Maj 2025 - 19:42]
Nye regler for dyrkning a...
af
jj-
[30, April 2025 - 20:28]
Dansk Braklægning
af
jj-
[26, April 2025 - 10:10]
STORE og små tal.
af
jj-
[21, April 2025 - 20:03]
8000 grise dør hvert år..
af
jj-
[17, April 2025 - 07:31]
Norsk igeniørkunst og hår...
af
jj-
[04, April 2025 - 19:41]
P&U-Musk om døden på Mars
af
jj-
[16, Marts 2025 - 20:03]
Skattevæsnets robot.
af
jj-
[08, Marts 2025 - 20:16]
Arbejdsulykker på Fyn.
af
jj-
[27, Januar 2025 - 20:10]
Novo Nordisk
af
B Mønnike
[26, Januar 2025 - 14:10]
Defekt betonForskalling
af
jj-
[20, Januar 2025 - 20:11]
Ruslands Putin
af
jj-
[07, December 2024 - 20:27]
Personlige CO2-kvoter
af
jj-
[01, December 2024 - 19:51]
Årsagen Til Global Opvarm...
af
B Mønnike
[23, November 2024 - 15:30]
Google ads:
DR-Nyheder
Donald Trump har officielt accepteret fly-gave fra Qatar
Sveriges parlament vedtager lov om finansering af atomkraft
DBU-chef vil bryde tabu om spilleres menstruation: 'Skal være et helt naturligt emne'
Frankrig indkalder Israels ambassadør efter skud mod diplomater på Vestbredden
55-årig sigtet for brandstiftelse
Stands massive prisstigninger: Kommune bakker nu op om fjernvarmekunder
Israelsk højesteret afgør: Fyring af efterretningschef var ulovlig
Nordjyder får varsels-sms før skybrud
Dansk dressurstjernes hest er død
Vestlige lande advarer om 'ondsindet' russisk cyberkampagne
Planer om ombygning af stadion i Hillerød vækker bekymring hos lokal atletikklub
Chris Brown løsladt fra varetægtsfængsling
Fire mænd dømt for at have stjålet designerstole fra kirke
Kvinde stukket med kniv på Djursland
Amerikansk investor skyder penge i Aarhus Lufthavn
Italiensk udenrigsminister efter israelske varselskud: 'Trusler mod diplomater er uacceptable'
Magnus Carlsen spiller uafgjort mod 143.000 skakspillere
Polen: Skib har foretaget manøvrer over kabler i Østersøen
Kvinder og hverdagssprog vil fylde mere i ny oversættelse af Bibelen
Pave Leo opfordrer Israel til at tillade humanitærhjælp i Gaza
Nyt fra ing.dk
Trump vil bygge rumbaseret missilskjold: »Jeg tvivler på, det kan lade sig gøre«
To sygeplejersker finder hypereffektivt våben mod hudsvamp: Kan købes i supermarkedet
Voldtægt, våbenfragt og massefyringer: Intet kan tilsyneladende ændre ingeniørernes kærlighed til Mærsk
Skatteministeriet flytter målstolperne for nedbringelse af gigantisk gæld med mere end 10 milliarder kroner
Efter amerikansk opdagelse: Mystiske komponenter fundet i dansk energiinfrastruktur
Microsoft-blokering af international domstol afslører nyt tech-våben i kampen om Grønland
Norge sætter milliarder af til flydende vindmøller på 1,5 GW
It-arbejdsmarkedet har for alvor tabt pusten: Trumps toldkrig risikerer at ryste båden yderligere
Studie: Polarisen vil ikke overleve opvarmning på 1,5 grader
Amerikansk it-milliardær jagter AI-trænere i Danmark: Stor fagforening advarer
De skal efter planen overtage TDC Group: Nu beskyldes kapitalfond for omfattende vildledning gennem 14 år
Synspunkt: Klimaministeren: Den virkelige fadæse er Ingeniørens perlerække af fejlantagelser
Så mange penge sparer du ved at skifte til elbil og varmepumpe
Godt nyt: Kinas CO2-udledning falder
Staten køber Storebælt-havne tilbage: Færger skal sikre forsyningssikkerhed
Ørsted kan vågne fra milliard-mareridt: Trump fjerner blokade for norsk havvind-projekt
Minister vil rydde op i over tusind selvbetjeningsløsninger: »Det har taget overhånd«
To tog er kørt sammen ved lav hastighed i København: Undersøgelsesvagt tilkaldt
KU-forskere knækker koden til billigere kræftmedicin
Microsoft blokerer mails hos international domstol: »Så er alt det, vi er blevet lovet, ikke meget værd«
Blogindlæg: Dansk startup vil transportere CO2 i skibscontainere
Danske F-35-fly har delt data via satellit fra USA til Skrydstrup
Aarhus vil droppe Word og Outlook: »Vi har været for afhængige af de store«
Efter udbudsfiasko: Ny politisk aftale om statsstøtte til havvind
Godt nyt for den skrællede kartoffel, der ikke bliver brun
Hele verden køber flere elbiler: Kina spiller en afgørende rolle
Lugt af råddenskab og beton: Museet for Søfart kæmper mod indtrængende grundvand
Synspunkt: REPowerEU: Russisk gas skal forbydes, men hvordan?
»Klynk, klynk, klynk« – GDPRs hovedarkitekt langer ud efter kritikerne
Blackout tænder advarselslamper i EU: Nu kræver parlamentet elnet i topform
Prispres, told og aflyste projekter presser danske virksomheder: Vestas-leverandør udskyder havvind-sats
DTU-forsker dumper regeringens atomkraft-kompromis: »Der er ingen logik i at lave en analyse«
It-giganter mærker voksende Trump-frygt i Danmark: »De tog ikke fejl«
Australsk raket tabte ‘hovedet’ kort før sin første opsendelse
1938: Ny Knippelsbro bliver langt bredere
Spørg Læserne: Er der en kok på linjen?
Google øger spændingen: Nu stiger effekten
Dansk kød fra bioreaktorer kan lande i lasagnen inden for få år
Laboratoriekød er på vej i Danmark: »Det er ikke hokus pokus, men ren biologi«
Og dette skal være vor Meter til ære!
Her bliver ideer til forretning: »Jeg drager nytte af det hver evig eneste dag«
Gratis fly er »dybest set nødt til at blive skilt ad«: Eksperter på stribe dumper Trumps gave fra Qatar
Synspunkt: Bæredygtighedsingeniør: Mens verden brænder, er ESG kun blevet mere relevant
Lars Fruergaard stopper som topchef for Novo Nordisk
Gigantisk it-gæld spænder ben for Forsvarets AI-drømme under vandet
Nu bliver der sorteret: Her er de 10 prækvalificerede til statens CCS-pulje
Bødesyndere fra udlandet skal bremses ved Storebælt
Microsoft maner til ro om potentiel Trump-ordre: Men det løser ikke problemet, siger minister
Blogindlæg: Med lyntog til fremtiden?
Leder: Danmark skal ud af big techs jerngreb. Håb er ikke en strategi