Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Mogens Larsen1

Sider: [1] 2
1
Alt det andet, diverse / Sv: Destillation
« Dato: 20, Oktober 2010 - 10:38 »
Jeg forstår ikke din pointe og jeg kan heller ikke se problemet i LD50. Spørg en toxikolog.

LD50 siger kun noget om den dødelige virkning i dyreforsøg. Så derfor kan man direkte sammenligne tallene, dog ville jeg nok hellere have valgt en enhed som mmol/kg, fordi den direkte relatere sig til hvor mange molekyler der skal til for at forårsage forgiftning. Men læger, biologer etc forstår ikke molbegrebet. To molekyler med meget forskellig molvægt kan (teoretisk) have samme LD50, men det stof med højest molvægt vil være mest giftig.

Blandt toxikologer deler man det ofte i akut dosis og langvarig dosis, og om det er stoffet selv som forårsager forgiftning (f.eks. CO) eller om det er metabolitter heraf (f.eks. paracetamol oxideres til et meget reaktivt intermediat).   

2
Alt det andet, diverse / Sv: Destillation
« Dato: 20, Oktober 2010 - 08:24 »
Nu er hashrøg er underlig størrelse, for koncentrationen af det aktive stof THC varierer alt efter hvor meget hash man har blandet i den alm. tobak, samt styrken er den hash man bruger. Men ikke desto mindre har man lavet studier over det. På dette link findes en hel tabel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrocannabinol

For håndkøbsmedicin a la panodil (paracetamol), ja så er LD50: Oral, mus: LD50 = 338 mg/kg; Oral, rotte: LD50 = 1944 mg/kg. Bemærk at rotten er meget mere sejlivet end musen. Tallet skal læses 338 mg stof pr. kg mus.

Af gode grunde har man ikke værdier for mennesker, men for paracetamols vedkommende har man efterhånden fået et godt kendskab pga de mange selvmord og selvmordsforsøg. Der regner man med at LD50 ligger i området 100-150 mg/kg. Svarende til en voksen mand på ca. 80 kg skal indtage ca. 20-24 tabletter på en gang.

3
Alt det andet, diverse / Sv: Destillation
« Dato: 19, Oktober 2010 - 17:50 »
Man bestemmer LD50 for et givent stof. Som betyder den koncentration hvor 50% af en population dør (f.eks. rotter el. mus). Man kan godt sige at et stof er fire gange giftigere. Hvorfor er det så underligt ?

4
Alt det andet, diverse / Sv: Destillation
« Dato: 19, Oktober 2010 - 13:14 »
Grunden til at man kan risikere at blive blind ved indtagelse af en ikke-dødelig mængde methanol skyldes at et af dets nedbrydningsprodukter er myresyre som er ca. 10 gange stærkere syre end eddikesyre (som er et nedbrydningsprodukt af ethanol). Myresyren er tilstrækkelig stærk nok til at de fine små blodkar i nethinden ødelægges irreversibelt. Sker det så mister nethinden den vigtige blodforsyning og vævet dør.  

5
Computer / Sv: GPS via mobiltlf.
« Dato: 19, Juli 2010 - 10:20 »
Jeg har selv en HTC desire og har haft stor glæde af den indbyggede GPS, som nu også er med navigation (og stemmestyring). Den er nok ikke så avanceret som en "rigtig" GPS til bilen med trafikkontrol etc. Men den kunne vise vej i byer og på landet og fungerede upåklageligt. 

Jeg dog i tvivl om hvad det koster at bruge den i udlandet.

6
Jeg ringede for nogen tid siden og spurgte mit eget kraftvarmeværk om det samme. De svarede at de brugte returvandet til køling af motorene, og hvis returvandet var for varmt, så kunne motorene ikke afkøles tilstrækkeligt.

8
Miljøteknik / Sv: Zink-luft batterier
« Dato: 03, April 2008 - 07:20 »
Jeg vil give Morten fuldstændig ret i at man ikke kan komme uden om kemien når man taler om batterier/elektrokemiske celler/ brændselsceller osv.

Det kan jo også være fordi jeg selv er kemiker, men det ændrer jo ikke noget ved det faktum at hvis man ikke kender de kemiske processer der ligger til grund, så er det svært at forklare hvorfor tingene virker som de nu en gang gør. Eller at man ikke kan videreudvikle tingene hvis man ikke fatter hvad der sker.

Harbst, det kan godt være at det lille nedsænket to-tal virker ligegyldigt på dig, men det er nu engang meget vigtigt. For sjusker man her, så kan man overhovedet ikke hitte rede i hvad der bliver talt om. Så hvis man taler om kemi og gerne vil tages alvorligt så er man nødt til at tale kemikerens sprog for ellers bliver man ikke taget alvorligt.

F.eks. CO og CO2  , det er to meget forskellige stoffer (gasser), men den ene er ekstremt giftig (CO) mens den anden er vores kendte drivhusgas CO2. Jeg er da glad for at det er CO2 som bilerne udleder og ikke CO (med mindre det er en gammel bil).

Harbst, du harcelerer jo også ganske voldsomt når folk fedter rundt i begreber som spænding og strøm, kW og kWh osv. Men for en menigmand på gaden kan jo bruge fuldstændig samme argument, nemlig at det er ligegyldigt.

9
Miljøteknik / Sv: Zink-luft batterier
« Dato: 02, April 2008 - 13:19 »

Det smarte ved netop denne celletype er, at man kan sende strøm igennem "den gale vej" og derved opnå, at den ene plade belægges med Pb(SO4)2, som indeholder blyioner med 4 plusladninger, Pb4+. Den anden overflade reduceres til frit blymetal, Pb.


Det er nu ikke bly(IV)sulfat Pb(SO4)2 som dannes ved opladning, men PbO2.

PbO2 er brunt og hvis man selv laver en lille blyakkumulator ved at stikke to blystykker ned i fortyndet svovlsyre og lader den op, så bliver den ene elektrode betrukket med med en brun overflade - PbO2. Hvilket også er det som er beskrevet i lærerbøger om elektrokemi.

Årsagen til at det kan være svært at genoplade et fuldstændigt afladet batteri, skyldes at belægningen af bly(II)sulfat er for tykt og tæt, og nærmest virker isolerende. 

10
Ja måske var jeg lidt for hurtigt med at aflive den afdøde Bohr og hans atommodel :D

Men indenfor kemiens verden (som er den jeg befinder mig i), er den forlængst død, simpelthen fordi den er meget mangelfuld. Men du har uden tvivl ret i at den kan bruges til at forklare de simple elektroniske overgange i atomer på gymnasieniveau.

Begynder man at studere de elektroniske overgange lidt nøjere, vil man se at Bohrs model ikke kan forklare finstrukturerne (som bl.a "beviser" eksistensen af det magnetiske kvantetal) ej heller hvorfor nogle overgange er tilladte og andre er forbudte.

11
Bohrs atommodel (ellipsebaner) er forlængst afgået ved døden, og er nu erstattet af orbitalteori. Det går i sin enkelthed ud på at man har løst Schrödingerligningen for hydrogenatomet. Dette kan gøres eksakt og alle observable størrelse kan beskrives 100% ud fra et kvantemekanisk synspunkt. Ud af dette kommer så også de bølgefunktioner (orbitaler) som beskrives elektronernes "bane" omkring atomkernen.  Disse orbitaler (matematiske funktioner) har så forskellig udseende alt afhængig hvilke kvantetal man taler om.

Der er 4 kvantetal som man opererer med: hovedkvantetallet, bikvantetallet, magnetiske kvantetal og spinkvantetallet.

hovedkvantetallet: siger noget om energiniveauet.

bikvantetallet: Siger noget om hvilken orbital der er tale om, s, p, d, f.....

magnetiske kvantetal: Siger noget om hvilken "retning" eller "form" orbitalen har (meget populært fortalt).

Spinkvantetallet:  For elektroner (fermioner) er der kun to mulighed: spin +½ og spin -½

Nok den korteste version af orbitalterori der overhovedet kan gives.   :D


Dette fik mig også til at væmmes, eftersom
det er noget sjusk at elektronerne vel er nødt
til at "snige sig forbi" kernen - i de spin hvor
de altså fiser gennem centrum. Dette forudsætter
naturligvis at jeg har fået rigtigt fat i det .. :-/


Men her forstår jeg ikke helt hvad du mener.

12
Som tidligere nævnt, så kan Lanthanid kontraktionen og "inert pair effekten" kun forklares ved at tage relativitisk fysik med i den kvantemekaniske "behandling".

I mere anvanceret uorganisk kemi har det været kendt i årtier at f-elektronerne i de tunge atomer opfører anderledes, og man har derved først kunne forklare diverse fænomener ved at antage at f-elektronerne har en meget højere hastighed end de elektroner som er tættere på kernen, og her er det så at man er nødt til at regne relativistisk på det.

13
Man kan faktisk godt tale om elektronernes hastighed i et atom.

I kvantekemien forklares f.eks. lanthanid kontraktionen ved at de yderste elektroners (f-elektroner) hastighed nærmer sig lysets hastighed, og det forårsager en "skrumpning" af de yderste orbitaler, med det resultat at hele atomets diameter aftager til trods for at atomnummeret stiger.


Meget kort fortalt, for ikke at støde nogen med unødig kemisnak.

14
Definitionen på et metal (set med en kemikers øjne):

1) Et stof som kan lede elektricitet
2) god varmeleder
3) har metalglans
4) Er mindre elektronegativt end ikkemetallerne, dvs. metaller kun laver postive ioner (kationer)

Ser man med en fysikers øjne, kommer der sikkert andre ting med ind.


Der er sådan set ikke noget i vejen med den klassiske opdeling:

"Normalt vil metaloxider ved opløsning i vand give basisk reaktion, og ikkemetallernes oxider vil give sur reaktion. "

Men der findes så nogle metaller i overgangsperioderne som er specielle, da de kan antage mange forskellige oxidationstrin, dvs. de er strippet for en og op til otte elektroner. Når det samme metalatom får fjernet 3 eller 6 elektroner, så vil det ændre de kemiske egenskaber af den resulterende metalion ganske drastisk.

Men jeg synes nu ikke kemi er fyldt med flere undtagelser end så mange andre discipliner.

15

I min gamle kemiundervisning hed det sig, at et metalloid  var et stof hvis oxid er et syreanhydrid, medens et metaloxid var et baseanhydrid.

Det er mest ment som en tommelfingerregel.

Der findes flere grundstoffer (overgangsmetaller) hvis oxider kan enten være sure eller basiske alt efter metallets oxidationstrin.

F.eks. Chrom/Krom. i oxidationstrinnet +3, så er oxidet (Cr2O3) basisk, mens i oxidationstrinnet +6 (CrO3), der er oxidet surt. Det sidste kaldes for chromsyreanhydrid, og opløses det i svovlsyre fås chromsvovlsyre.

Sider: [1] 2