Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Mikael Boldt

Sider: [1] 2 ... 58
1
Computer / Sv: Win7-driver til ældre HP inkjet printer.
« Dato: 10, Februar 2018 - 13:09 »
Når jeg googler efter drivere, så søger jeg altid længere nede på listen.

hvad med dette link:
https://www.solvusoft.com/en/update/drivers/printer/hp-hewlett-packard/deskjet/900/995c/

2
Miljøteknik / Sv: Genbrug af plastik
« Dato: 22, Januar 2018 - 10:20 »
Som afslutning på denne lille debat om plastik vil jeg blot henvise til 2 ting som jeg har læst i denne uge.

på ing.dk Plastindustrien roser EU’s nye strategi for genbrug af plast
EU vil gøre genbrugsplast attraktivt for industrien gennem et standardiserings program
Citér
Strategien lægger sig op ad 2030 som året, hvor tiltagene forhåbentligt er på plads. Her skal plast – mikro såvel som makro – være langt mindre til stede i verdenshavene og miljøet, blandt andet ved at stille strengere krav til, hvilke stoffer emballage må indeholde, og i hvilken grad den skal kunne genbruges.

Samtidig indeholder strategien også overvejelser om nye krav, som skal begrænse den mikroplast, som siver ud i naturen, blandt andet ved at udarbejde krav til, hvordan man i fremtiden konstruere bildæk, så de vil udlede en mindre mængde mikroplast.

Endelig er det målet, at mere end halvdelen af det plastaffald, som genereres i Europa i 2030, skal genanvendes
.

Og mit affaldsselskabs seneste redegørelse til kommunens teknik- og miljø-udvalg (PDF), Hvor de direkte skriver at, der ikke findes genanvendelsesmuligheder for husholdnings-plast.
Citér
Plast
Nuværende ordning: der kan afleveres blødt plast på containerpladserne, i form af emballageplast.
Plast udgør 0,1 procentpoint af Bofas genanvendelsesprocent på 34.

Potentiel fremtidig ordning: Husstandsindsamling af blandet plast.
Fordele: Indsamling af plast kan øge genanvendelsesprocenten med 3 procentpoint
Ulemper: Borgerne skal omstille sig til ny sortering og have ny affaldsbeholder ude. Der er for nærværende ikke dokumentérbare genanvendelsesmuligheder for den blandede plastfraktion der fremkommer ved indsamling af plast fra husholdninger. Det er dyrt etablere en indsamlingsordning.
Øvrige kommentarer: Plast er vindfølsomt og har lav massefylde. Det betyder at det er omkostningstungt at mellemoplagre frem til videredisponering. Hvis der er tale om fødevareforurenet plast kan der være problemer med rotter.

3
Miljøteknik / Sv: Genbrug af plastik
« Dato: 14, Januar 2018 - 22:05 »
Der er kommet megen røg ud af skorstenen siden 1991. Bl.a. er kravet til HCl blevet skærpet et par gange, så man kan ikke afbrænde pvc i større eller mindre mængder uden at det registreres af røg-vaskeren.

Ja, der er ikke pant på snapseflasken, ligesom der heller ikke er pant på vinflasken. Men det får os jo ikke til at smide flaskerne i skraldespanden - Vi bærer troligt flaskerne med næste gang vi handler i brugsen og opdager så, at vi ingen pant får og derefter at smider vi dem i glas-containeren.

4
Er det Wanpan paneler du tænker på?

5
Miljøteknik / Sv: Genbrug af plastik
« Dato: 14, Januar 2018 - 11:22 »
Tak jj for links.
Følgende er kommentarer til jj tekst og links.

Videoen: "Affaldets vej" fokuserer kun på PET.
At videoen er gammel ses af, at det påstås at flasker genfyldes, hvilket ikke er rigtigt længere. Et besøg hos den lokale brugs vil afsløre store pallekasser med knuste PET-flasker.

Det er rigtigt at PET kan blive til Flecetrøjer og designer-møbler, men det er jo ikke det vi har brug for. Vi har brug for flasker til vores vand.

(I øvrigt en imponerende rejse den tomme pantflaske er ude på for at havne i sportsforetningen som flecetrøje: Holland - Irland - Sverige)

Jeg er enig i at PET kan genbruges -også til at blæse nye flasker, problemet er alle de andre plasttyper vi også vil genbruge.

jj spurgte:
Citér
Hvad kan man gøre mere? Kan større pant på plastikColaFlasker hjælpe?
Pant er kun til for at sikre, at emballagen returneres til genbrug. Panten financierer ikke genbrugs-proceduren. Finansieringen af genbrugs-processen betaler du via dit køb af indholdet. Dansk Retursystem har regnet sig frem til at du i gennemsnit betaler 17 øre per flaske i håndteringsomkostninger i følge denne artikel:
Pant på drikkevarer sætter nye rekorder - aldrig før er så mange flasker og dåser kommet retur til genbrug. Artiklen fortæller også om at 93% af alle pantflasker kommer retur. Er det godt nok?

For få år tilbage blev pant på øl og sodavandsflasker sat ned, hvilket gav et fald i antallet af flasker der blev indleveret til genbrug og det resulterede også i at flaskesamlere, som tidligere ryddede veje og pladser fredag/lørdag nat, nu i stedet sidder hjemme og ser fjernsyn. Arbejdet er overladt til romaer og flygtninge, som vi så giver bøder fordi de virker truende over for os.  ::)

Jeg synes at pant på flasker skal være højere, Fordi det er med til at sikre, at vi alle genbruger og ikke kun overlader initiativet til dem som ikke har råd til at lade være.

Jeg synes pant på flasker skal udvides, så det gælder flere typer af flasker: Juice, mælk, kakaomælk, saft, rengøringsmidler, skyllemidler, og kemi (herunder de grønne flasker).

Pant på disse flasker vil have 3 formål:
1) Producenterne vil blive tvunget til at finde materialer som kan genbruges. (Det nytter ikke noget at f.eks. en Mathilde-kakaomælk-flaske ikke kan genbruges fordi den er en sammensmeltning af 3 forskellige plast-typer (se Langt fra Borgen).
2) Mere materiale vil blive udsorteret fra affaldet til genbrug.
3) Ved at gøre genbrug til et producent ansvar vil vi følge vores naboers holdning til genbrug og ikke gøre det til en del af vores husholdningsaffalds-behandling - og dermed vores husholdnings-affalds-afgift.

Nedenstående figur er fra plast.dk artiklen "Vi skal genanvende langt mere plast" som der henvises til

Og, det er jo rigtigt nok. Vi kan nok genbruge mere. Vi er bare tilbage til mit åbnings spørgsmål: til hvad? Deponering i Kina er ikke genbrug - og heller ikke længere en mulighed.

Den anden artikel fra Plast.dk "Plast, genanvendelse og cirkulær økonomi " Skriver:
Citér
Som alternativ til deponi er forbrænding en god løsning, men det kan blive endnu bedre. Store dele af vores affald, heriblandt plast, har potentiale til at blive genanvendt. Dette kan give besparelser af både CO2 og af råstofressourcerne, hvilket gør det til en høj prioritet.
At afbrænde plastik efter endt anvendelse giver ingen CO2besparelse. Som min underviser i plast materialer på DtH sagde, så er plastik en praktisk anvendelig lagring af olie, inden vi brænder det af.

6
Miljøteknik / Sv: Genbrug af plastik
« Dato: 13, Januar 2018 - 14:41 »
PET-flasken du afleverer i pant-systemet genbruges, men som hvad, ved jeg ikke.

Man vasker og genfylder ikke længere , som man gjorde i starten da plastik-sodavand-flasken blev introduceret på det danske marked. Og her rører vi igen ved mit genbrugs problem: Jeg har det svært ved, at genbrugs-plastik kommer i berøring med de fødevarer jeg putter i munden. Der er jo ingen der forhindrer mig i at bruge en sodavandsflaske til beholder for plæneklipper-benzin til sommerhuset, og når sommeren er ovre, så aflevere den og få min pant.

Det kan da godt være at plast kan genbruges til non-food dunke, flece-trøjer, tagvands-faskine,r og vej-mærkningspæle men, dem skal vi jo nu også indsamle og genbruge. Det hober sig op, især når der produceres, på verdensplan, mere end 35000 ton/timen - 8760 timer om året.

Jeg har set masser af eksempler på indsamling og sortering af plast-affald, men jeg har kun set en fabrik i Danmark som brugte genbrugs-plast til at producere sorte affaldssække - og de gik konkurs for længe siden.

For 25 år siden lavede jeg en undersøgelse om det var muligt at genbruge plast-fiske kasser. Konklusion var at det var ikke muligt at genbruge plasten fordi den var nedbrudt af solens UV-stråler.

1 ton PET er det samme som ca 50000 flasker.  Hvad koster 1 ton frisk PET sammenlignet med 1 ton indsamlet, sorteret, knust og renset PET og kan forskellen i pris betale for bøvlet?
(Egentlig er ovenstående beregning ikke realistisk fordi, indsamling, sortering og forbehandling betales af os som affaldsproducenter og ikke af os som forbrugere - men sådan er det ikke alle steder.)

7
Miljøteknik / Sv: Genbrug af plastik
« Dato: 13, Januar 2018 - 11:05 »
Plastik,  herunder PVC, udgør et miljøproblem. PVC har vi så fået styr på i Danmark gennem uddannelse og information til bla. byggeindustrien, samt ved at erstatte PVC med  PE i f.eks. afløbsrør.

I Asien, havner store dele af f.eks. PET flaskerne på lossepladsen fordi der er ingen som vil købe genbrugs-PET. Mit argument til myndighederne derude er at man stadigvæk bliver nød til at sortere flaskerne fra affaldet fordi de optager for meget, dyr plads på lossepladsen.

Forsøg på en losseplads i Laos viste, at PET-flasker masses sammen til ca 80 kg/m3(ca. 4000 flasker /m3). Med en gennemsnitlig massefylde på på en losseplads på ca 700 kg/m3 til en behandlingspris på ca 20USD/ton bliver behandlingsprisen for PET-flasker ca 165 USD/ton.

At etablere en særskilt indsamling /sortering vil flaskerne kunne knuses i småstumper og bruges som brændsel i f.eks. et modificeret pillefyr til produktion af vanddamp (til vask og sterilisering) på et lokalt hospital.

Regnestykket ser så således ud:
særskilt indsamling, sortering og knusning: 100 USD/ton
Modificering af kedelanlæg/ekstra arbejde: 10 USD/ton
Fortrængning af konventionel energi:  -400 USD/ton
I alt 290 USD/ton PET tjent.

8
Miljøteknik / Sv: Genbrug af plastik
« Dato: 12, Januar 2018 - 23:14 »
Citér
56 Brilliant Ways To Reuse Plastic Bottles.You Got To Try These Before You Trash One More.mp4
Jeg arbejder pt i Asien. Her er det ikke unormalt at, hver person i løbet af en dag tømmer 2-3 flasker vand - hver dag året rundt.

så når ideerne er opbrugt efter en måned er der stadigvæk 11 måneders flasker tilbage for resten af året.


9
Miljøteknik / Genbrug af plastik
« Dato: 12, Januar 2018 - 16:53 »
Jeg har i mere end 25 år beskæftiget mig med affald og genbrug, men jeg har altid haft et problem med plastik. Plastik-folie, plastik-beholdere, plastik-flasker, plastik-poser...

Plastik er et kæmpe miljøproblem: mikroplastik som kommer ind i vores fødekæde, osv.
I følge DR - Langt fra Borgen, så producerer verden mere end 35.000 ton plastik /timen, hver time døgnet rundt.

I samme udsendelse omtales også Alternativets ønske om Pant på Bæreposer men, at der kommer pant på plastikposen, betyder ikke at du får alle 3-4-5 kr du betalte for posen tilbage. Så hvad nytter det?

Min holdning har altid været, at genbrugsplastik har en højere brændværdi end nytte/penge værdi og derfor skal vi ikke for enhver pris genbruge alle typer plastik.

Jeg har det svært ved at genbrugs-plastik kommer i berøring med de fødevarer jeg putter i munden.

Det er begrænset, hvor mange polyester-bukser og flecetrøjer jeg gider at have i mit garderobeskab; hvor mange engangsklude og hvor meget nervøs velour jeg kan bruge i min husholdning.

Findes der noget fornuftigt at genbruge plastik til?

information skrev 27. Sep 2017: Om kort tid siger Kina stop for import af plastaffald. Så mangler Vesten et skraldedepot


10
Lidt ud af en tangent...

Jeg har i år forsøgt mig med at lave æblevin. Jeg kender endnu ikke resultatet, men det bobler livligt nu på 5 uge.

Jeg har læst en del litteratur, opskrifter osv. for at få den bedste vin.

I en af min fars gamle bøger stod der om canadierne som stillede vintønden med et rør i midten, ud i sneen og lod frosten gøre arbejdet.  Efter et stykke tid vil der dannes is på indvendig side af tønden og alkoholen vil koncentrere sig i midten og det vil så kunne hældes ud (derfor røret i midten).

Ægte Canadisk Calvados skal være destilleret på denne måde

Det er jo også en form for destillering, så det er nok også forbudt. Men,
hvor høj en % kan man nå?

I den gamle vinbog står der også at vin og cider (samt mjød og øl) godt kan brygges med almindeligt bagegær men, at denne gær er særlig slem til at udvikle fusel og de anbefaler derfor at man køber en ægte vingær, hvis man vil undgå hovedpine.

Min far var også hobby-ølbrygger og jeg har i min barndom derfor mange gange været på Carlsberg for at hente ølgær i portnerhuset ved elefant-porten. Gæren var gratis. Mon de stadigvæk udleverer ølgær? Det var jo en fundats-sikret rettighed for Københavns unge karle og piger.

God debat

11
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 16, Oktober 2017 - 07:51 »
Udfra svar vælger jeg 5 cm lecca med drænrør (hvis vand skulle komme til konstruktionen) og selvbærende EPS (MX), 20 cm, spånplade med fer og not og herefter gulvbelægning som laminatgulv 22 mm. :)
1) kapilarbrydende lag skal være mindst 150 mm  /15 cm

2) EPS, vil du lave gulvvarme? 20 cm?

3) hvis du lægger gulvspånplade er plade-tykkelsen 22 mm, så du behøve kun at lægge 6-7 mm laminat gulvbelægning.

12
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 11, Oktober 2017 - 13:03 »
Lige en bemærkning om kapilarbrydende lag og leca nødder:
Kapilarbrydendelag skal være mindst 150mm tykt.
Lecanødder er også et isoleringsmateriale, lambda-værdi: Leca nødder 0,085 W/mK

13
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 11, Oktober 2017 - 08:53 »
Hvad skal du bruge krybekælderen til?
Er der installationer som du vil have adgang til?

Hvis du ikke skal bruge den, så fyld den op med kapilarbrydende materiale. Kapilarbrydende lag forhindrer fugt i at stige op i gulv konstruktionen. Kapilarbrydende lag kan være muslingeskaller, lecanødder (anbefales), groft grus.

fylder du krybekælderen op, så må du ikke lægge dit materiale på en plastfolie.

Hvis der er søjler som bærer der oprindelige gulv kan du bar lad dem stå (og evt tage lidt af højden for at få plads til det nye gulv).

Jeg har selv et gammelt sommerhus. som jeg har lavet en tilbygning på. Tilbygningen har ikke krybekælder. Gulvkonsruktionen er (set nedefra): 40 cm Leca nødder, 10 cm betondæk, 10 cm sundolit/flamingo, 22 mm spånplade og 8 mm parket/laminat. (ingen dampspærre). Det oprindelige sommerhus har krybekælder som jeg ikke ønsker at lukke fordi el, vand og afløb ligger frit her. Kælderen har bar jord i bunden. Jeg har hæftet ekstra isolering op under gulvet.

Med hensyn til Dampspærre i sommerhus så skal man være forsigtig. Mit gamle sommerhus har ingen dampspærre, fordi det er et sommerhus der ikke benyttes fra 1. nov til 1. april og derfor kan være koldere indvendigt end udenfor. Selv hvis du har luft/luft varmepumpe eller lignende til at holde huset frostfrit om vinteren er der ingen fugtbelastning i form af personer, bad, eller madlavning.

14
Miljøteknik / Blødt vand i Brøndby
« Dato: 20, September 2017 - 14:58 »
Et lille spin-off på min gamle diskussion om rengøring a vandflasker.

HOFOR har nu åbnet hanerne for blødere vand i Brøndby.

Husholdningerne vil spare ca 500 kr/året i mindre brug af sæbe, afkalkning og mindre slid af vandrør og taphaner. Desuden kan den overskydende kalk sælges til landbruget.

men, hvad med smagen? Bor der nogen i området som kan smage efter?

Læs mere på http://www.hofor.dk/vand/mindre-kalk-i-vandet/

15
Konstruktioner / Sv: vand kommer op af kælder gulv
« Dato: 13, September 2017 - 13:17 »
Jeg er ikke bygnings-ingeniør.

Der er mange ting som skal koordineres.

Det er især vigtigt at få styr på hvorfra vandet kommer. Hvis grunden skråner ned mod huset er der måske noget overflade/omfangsdræn som skal etableres.

Du skriver at grunden skråner. Måske er der kun problemer som komme fra den side af huset hvor grunden er højest.

Mht. højden i kælderen, så er 190 cm for lidt for mig. Måske det ikke koster meget ekstra (hvis du selv gør arbejdet) at få 15-20 cm mere.

Men du skal nok have en person på besøg som kan rådgive lidt bedre.

Sider: [1] 2 ... 58