Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Mikael Boldt

Sider: [1] 2 ... 62
1
Alt det andet, diverse / Sv: Miljøbelastning fra en kaffeske
« Dato: 07, Januar 2020 - 13:26 »
Så i praksis regner jeg teskeens miljøaftryk ved daglig brug til NUL.
Selvfølgelig bruges der energi til opvarmning under opvasken, men en ekstra teske holdt op mod vaskevandet...
Selvfølgelig har opvask af teskeer en miljø-belastning - Vi kan ikke bare kigge på grænseomkostningen og sige at den er nul.

Der indgår i beregningen af om hvorvidt det er profitabelt for kaffebarer andet end blot miljøet (timeløn til opvasker, utilsigtet tab af teskeer i skraldespanden, osv.)

I Danmark bortskaffer vi plastaffald andet affald ved forbrænding!

Energiindholdet i 2 g birkepind = 1 g plastik-pind = 10 Wh
at opvarme 1 liter opvaskevand koster ca. 60 Wh
Der skal altså afbrændes mindst 36 plastikpinde  (+ 8 pinde i produktionstab ved fjernvarme) for at lave en liter opvaskevand.

Selvfølgelig skal der også ses på produktionsomkostningerne, levetid, osv.

Med undtagelse af arvesølvet, så tvivler jeg på at man kan regne med en levetid for metalskeer på 50år - det har jeg simpelthen set for meget krøllet bestik på forbrændingsanlæggenes elektromagneter til.

2
Alt det andet, diverse / Miljøbelastning fra en kaffeske
« Dato: 01, December 2019 - 14:30 »
I mit seneste projekt arbejder jeg med affald og cirkulær økonomi.
og på konteret forleden snakkede vi om kaffeskeer og deres miljøbelastning.

Vi kan hurtigt blive enige om at kaffe nok er en de store klimasyndere især sammenlignet med frugt-te baseret på æbleblade og bær fra egen baghave, så det er ikke det vi skal diskutere.

Vi skal heller ikke diskutere hvidt eller brunt sukker og dets indpakning, men redskabet vi rører med. (se billedet)

Først er der en plastik pind, vægt:  6 stk=1 g
Så er der en træpind i birk, vægt: 0,4 g / stk
og til sidst en klassisk teske i rustfrit stål, vægt 15 g.

Vi diskuterer danske forhold, Så engangs-skeerne ryger i et forbrændingsanlæg efter brug, den klassiske teske ryger i opvaskemaskinen.

Hvilket redskab er mest miljøvenligt at bruge, hvilken vil du bruge?

3
Lidt uddybning omkring vand i kølerummet.

Hver gang jeg åbner døren til mit køleskab så skiftes luften i køleskabet og det overskydende vand kondensere på kølefladen og løber derefter ud gennem et lille hul i bagvæggen og ned på den varme kompressor og fordamper.

Når jeg kigger på et Mollier diagram, så er vanddamp indholdet ved 5C og 100% RF ca 7,5g/m³ - kølerummet.
Til sammenligning så giver 7,5 g/m³ ved 20C en RF på 30% - udenfor kølerummet.

Kølerummet vil derfor altid have en RF på 100% medmindre udetemperaturen er lavere end kølerummet - Og så ikke alligevel, fordi kølefladerne er koldere end rummet.
 
Ved at have RF på 100% kan der ikke ske en fordampning fra u-emballeret frugt og grønt.

Nu er det ikke langtidsopbevaring af frugt der skal ske i købmandsforretningen. Forhåbentlig kommer forretningen op på et salg der denne del af kølerumsdiskussionen overflødig.

Spørgsmålet er hvordan bygger man et kølerum billigst og hvordan sikrer man sig at der ikke sker kondens dannelse i konstruktionen (udefra), så der risikeres at dannes skimmel og råd i konstruktionen.
 

4
Jeg har ikke umiddelbart en god løsning, men kan da lægge ud med lidt tanker.

Oplevelse af fugt og skimmelsvamp opstår fordi "varme" og "kolde" sider af væggen skifter karakter når der bygges kølerum op ad eksisterende vægge.

Vi snakker kun kølerum - ikke fryserum?
og vi snakker om et rum inden i det eksisterende hus?

Kølerum 5C, Omgivende rum 20C.

Krav til isolering? fandt denne rapport: https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Energibesparelser/isolering_af_koele-_og_frostrum.pdf som beskriver: max U værdi 0,25 W/m2K for kølerum svarende til 80 mm isolering. Men varmetabet er jo med til at dimensionere køle-anlægget, og bygningsmassen er med til at stabilisere temperaturen(spørgsmålet om tung/let bygning).

Vægge og gulve skal kunne vaskes af, så fliser ovenpå en vådrumsmembran.  Epoxy gulv.  Så et kølerum er måske at betragte som et vådrum?

Det er nok billigere at smøre det hele ind i Epoxy, fremfor fliser.

Googlede hurtigt efter sandwich paneler og fandt dette: https://www.panelsell.dk/specielle-tilbud/isolerede-vaegpaneler-200mm-rockwoll-ral-9010-ren-hvid = 180 kr /m2. (+ transport og moms?)

Kan man selv lave en sandwich-konstruktion billigere?
Jem&fix har:
95 mm stål-lægter - 60 kr/ stk = 2,6 meter
vådrums gips 89 kr/ plade = 2,3 m2
isolering Glasuld 95 mm 20 kr /m2
+ membran, klæb og fliser
 
godt projekt

Mikael Boldt


5
Problem solved.

Hvor de danske kanaler blev omrokeret natten mellem mandag og tirsdag (9-10 september), så valgte Sverige at gøre den samme øvelse i Skåne tirsdag den 10 september mellem kl 10:00 og 18:00. Derfor var der intet svensk signal i det tidsrum, hvor min far valgte at foretage en automatisk kanalsøgning.

En ny automatisk kanalsøgning og alt gik i orden.

Ændringer i kanalerne vil over den kommende periode ske for alle der modtager signaler via antenne. https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/undgaa-sort-skaerm-dette-skal-du-vaere-opmaerksom-paa-hvis-du-ser-tv-antenne

(modtager du også svenske kanaler via antenne så bliver svenske kanalomlægninger annonceret her: https://www.teracom.se/om-teracom/Pressrum/#/ )

6
Her på Bornholm har har man rørt rundt i gryden med fjernsyns-kanaler for at skaffe plads til fremtidens datatransmissioner. Det har betydet at vi alle har skulle foretage en automatisk kanalsøgning på vores tv, hvis vi modtager fjernsyn via antenne.

For nogen er dette lettere end andre. Mit tv gjorde det automatisk så programmer var på plads i onsdags, da min kone tændte for apparatet.

I sommerhuset har min far aktivt lavet en kanalsøgning med det resultat at de svenske kanaler er forsvundet. Så selv om han kan se til Sverige (og antennen i Skåne) kan han ikke se de svenske kanaler.

Jeg er desværre ikke hjemme så jeg kan cykle op og pille ved fjernsynet. Så, er der nogen der kan give en forklaring på hvad der er sket?
Skal der foretages dobbelt kanalsøgning?
Har svenskerne også pillet ved deres tv-signaler?

7
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 04, August 2019 - 08:05 »
Jeg har som moderator flyttet Chrismark's indlæg til en selvstændig tråd.
(Undskyld Bent, din bemærkning "@chrismark: ny tråd, please, ingen hijacking. Tak." blev slettet i skyndingen - Det er sjældent at jeg bruger denne debatfunktion)

8
Computer / Sv: macrobilleder med webcam
« Dato: 04, August 2019 - 08:02 »
Jeg har som moderator delt emnet.

9
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 10, Juli 2019 - 22:32 »
Jeg prøvede såvel 64- som 32 bit Lubuntu til en gammel HP Elitebook 2530P med Core2 due processor L9400 1,86GHz
...
Linux er og bliver Linux. Jeg prøver måske igen om endnu 5 år.
Du skal ikke vente yderligere 5 med den laptop, for så kommer det aldrig til at virke.

Jeg googlede "hp elitebook 2530p linux" og fandt problemløsninger på installering af linux dateret 2010.

Problemet er at hp ikke kan nøjes med en standard installation men skal have hp-linux drivere til modem og grafikkort. De findes på hp's hjemmeside. Jeg tror derfor ikke du får en smal lubuntu til at virke.

Du skal nok op i en størrelse ubuntu 18.04 - som er den sidste 32 bit

10
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 03, Juli 2019 - 16:34 »
Hvad vi ikke kan svare på i dette forum, kan de ovre på https://ubuntudanmark.dk/forum/

11
Ingeniøruddannelserne / Højt at flyve
« Dato: 27, Juni 2019 - 22:31 »
Har i dag fløjet tværs gennem Europa - fra Køln via München til Beograd - første hop i en Airbus 210.
Jeg fik sidste plads på række nr 32 og med 6 sæder på hver række giver det 180 passagerer!

Som den kvikke læser du er, har du allerede regnet ud at 2 tal i talrækken 1-32 er sprunget over.
Det ene tal er 13.
13 er åbenbart et uheldigt tal så den række sæder eksisterer ikke i fly.

Men, dette fly manglede også række 17.
Hvad særligt er der ved tallet 17?

Jeg havde jo ikke købt business-class og jeg er ikke goldmember/eurobunus-kunde, så jeg må jo kæmpe mig igennem flyet udenom folk der løber fem og tilbage med deres - alt for store - kabine-kufferter for at finde plads. Det var lidt af et kaos, så vi missede en slot-tid og blev dermed 20 minutter forsinket.

Da vi så skulle af flyet igen, var kaos endnu større fordi folk bare vælter ud i midtergangen, maser sig frem og tilbage for at finde deres - alt for store - kabine-kuffert, Spærrer for trafikken fordi konen, kæresten, kollegaen eller børnene også skal med ud af flyet i samlet flok.

Alt i alt skabes der bare et kaos som med lidt smart tænkning kunne reduceres og gøre at flyet blev fyldt eller tømt hurtigere.

Tidligere videnskabelige udregninger har vist at, hvis vi alle starter bilen når der bliver grønt i stedet for når vi ser den forankørende begynder at bevæge sig, så vil der komme 20% flere biler med i den grønne bølge.

Og i sidste uge kom det frem at, hvis folk står stille på en rulletrappe så kan man flytte folk 20% hurtigere op fra undergrundsbanen i London.

Hvis nu flyet blev fyldt bagfra (hvis jeg var kommet først ombord). Hvor meget tid kunne flyselskabet så spare?
og ligeledes ved tømning at bagerste række gik først fra borde og så fremdeles, hvad kunne der så spares af tid?

Mikael

PS. Den missede slot-tid havde nær kostet Lufthansa 250€ til mig, samt ombookning af billet og en ekstra flyvetur München-Frankfurt. Nu holdt man i stedet flyet tilbage i 15 minutter så jeg kom med, men andre passagerer som skulle videre fra Beograds lufthavn til Sarajevo fik til gengæld lidt travlt da jeg nåede mit mål.

PPS. Det samme skete egentlig tidligere på ugen da jeg fløj til Køln. her var jeg så forsinket i ankomst til München, at Lufthansa automatisk ombookede min billet mens jeg hang i uften til en efterfølgende indenrigsafgang 2 timer senere. Da jeg således ikke var mere end 3 timer forsinket - har jeg ikke krav på erstatning.

12
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 27, Juni 2019 - 00:03 »
Hej Søren:
desværre er Mikaels svar næsten alle forkerte, hans links ligeså.
...
Bent! Har du prøvet linkene jeg giver? 
Det er samme hjemmeside som dit, blot et led tættere på download linket.
Størrelsen på filerne jeg angiver er målt efter jeg hentede dem.
 
På download-siden for Lubuntu er der to downloadlink et for 64 bit og et for 32 bit. (som udgangspunkt er 32 bit kun til pc'er der er mere end 10 år gamle. Så -måske- ikke interessant)

Det er rigtigt at installation af Ubuntu undervejs henter opdateringer - hvis den får lov - men det er opdateringer. Den hentede standard installation virker uden problemer. 

Iso-filen for Ubuntu, som bruges til at lave en  installations-DVD/ memorystick, fylder 2.0 GB.
Det er rigtigt at Ubuntu operationssystemet skal bruge 4 GB RAM-lager for at køre godt og 25GB på harddisken men det er jo ikke noget som skal hentes ned via internettet.

Det er jo udelukkende et spørgsmål om hvad den pc du har er udstyret med.

Jeg mener at, hvis der er plads Ubuntu installation på pc'en, så skal man køre fuld installation og ikke nøjes med mindre.

En af de vilde ting man kan med Ubuntu er at man kan installere det på en memorystick og derefter bruge den som ens eget uafhængige operationssystem, hvor man blot låner "motorkraft", tastatur og skærm, men kører i sin egen verden uden risiko for overførsel af virus, mv. Smart, hvis man vil vise billeder, afspille playlister, eller skrive på egne dokumenter på en låne-pc.

Og med de størrelser der er på USB-sticks er det slet ikke noget problem at have en fuld Ubuntu installation.
Sidst jeg købte en USB-stick i Kvickly fik jeg 64 GB for 80 kr.

13
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 26, Juni 2019 - 19:49 »
så er det lige før at et prøve-abonnement på 3 * Linux Magazine er en god ide.

6£ + shipping og der følger en dvd med linux i forskellige udgaver med i hvert blad. Blad 224 har nyeste Ubuntu og Fedora.

så får du også lidt læsestof med.


 

14
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 26, Juni 2019 - 18:12 »
Du spurgte ganske vist Bent, men jeg tillader at svare.

Lubuntu kan hentes på: https://lubuntu.net/lubuntu-19-04-disco-dingo-released/

Selve iso-filen fylder ca 1,5 GB (64-bit) og 1.0 GB (32-bit)

Du kan se her, hvad program-pakken indeholder: https://docs.lubuntu.net/lubuntu_applications

Hvis du henter den originale Ubuntu fylder Iso-filen ca 2.0 GB (kun til 64-bit). Til gengæld er der flere programmer med i pakken, for eksempel LibreOffice.

mvh

Mikael

15
Computer / Sv: Ældre Laptop - at vække den til live igen
« Dato: 23, Juni 2019 - 22:31 »
Det næste du skal gøre er at udskifte harddisken med et SSD (120 GB for ca 130 kr og 240GB for 250 kr), og installer ubuntu eller anden linux. Og så skal du se løjer:
  • batteritiden forlænges,
  • indlæsningshastigheden mellem SSD og CPU forøges - maskinen virker endnu hurtigere, og
  • maskinen bliver lydløs på grund af mindre varmeudvikling -  ingen ventilator- og ingen motorstøj fra harddisken.
og så kan man lege.

Sider: [1] 2 ... 62