efter 5 år får Ingeniørdebat.dk nu en ansigtsløftning
"Olie som ikke har passeret et raffinaderi": JA.Jfr. svaret på forrige spørgsmål - råolie har en kompliceret sammensætning, men raffineret olie har langt højere koncentrationer af bestemte stoffer, hvilket hæmmer væksten af de fleste bakterier.
Siden debatten kørte, har jeg hørt Horisont på P1.Interesserede kan finde udsendelsen HER.De interviewede en offshore-ingeniør, der fortalte om sikkerhedsforanstaltninger ved olieboring til søs, men nok så interessant havbiologen Morten Hjort.De to var enige om, at et olieudslip groft sagt vil dele sig i tre lige store portioner, hvoraf den ene del fordamper, den anden lægger sig på overfladen, hvor den kan opsamles, og den tredje går til bunds. Nedbrydning sker kun langsomt, så den sidste portion vil i betydeligt omfang ophobes i fødekæden, fordi olie er fedtopløselig. Vi får altså en ophobning af samme art som den, der for en generation tilbage var ved at udrydde de store rovfugle, der fik for meget DDT i sig. Hvormed naturligvis ikke er sagt, at oliekomponenterne er lige så giftige som DDT, kun at mekanismen er den samme.Forbløffende nok synes spørgsmålet at være dårligt undersøgt, men Morten Hjort fremhæver, at virkningen af Exxon Valdez-forliset i 1989 er: "I Alaska har man stadig set langtidseffekter på oliesvindet i og med, at mange organismer har lavere vækst og dårlig reproduktion".Altså en konklusion, der er stik modsat vurderingen i det oprindelige læserbrev om virkningen af olieudslippet ved Brest.
Har den relativt høje luft- og vandtemperatur mon indflydelse på den påståede proces, som de tilstedeværende mikroorganismer foranlediger?Er der mon andre mulige forklaringer på den hurtige opløsning / nedbrydning af olieudslippet?HPRolig nu!
Hvorfor skal det være så svært at lave forskellige Lukke-Sikkerheds-mekanisme på sådant et rør.Sådan hvis et svigter så er der en anden mulighed.Man kan da også utroligt let selv bestemme hvor man ønsker et rør skal knække hvis det endelig er det der skal ske. Det er da for langt ude, det der er sket.
Citat fra: HansChristian efter 21, August 2010 - 20:47Hvorfor skal det være så svært at lave forskellige Lukke-Sikkerheds-mekanisme på sådant et rør.Sådan hvis et svigter så er der en anden mulighed.Man kan da også utroligt let selv bestemme hvor man ønsker et rør skal knække hvis det endelig er det der skal ske. Det er da for langt ude, det der er sket.Du skal tænke på at "røret" primært er et hult bor. Usikkerheden består i at man ikke præcist kan forudsige hvornår boret bryder igennem det sidste lag der holder olien/gassen tilbage, og gastrykket i kilden. Beskaffenheden af de lag der ligger umiddelbart over kilden kan også have betydning for mulighederne for at standse en "blowout".
En af de ting BP er blevet ikritiseret for, er ikke at bruge en blow-outventil, der er "state of the art", men en ældre og billigere type.
Der sker altså hele tiden en teknisk udvikling, men ingenting er enkelt, når arbejdet skal foregå på 1500 meters dybde!Heller ikke at skrue en endeprop på et rørgevind, selv om en sådan løsning havde været forberedt.... det er forresten også præcis derfor det ikke var forsvarligt af BP at nøjes med en standardventil af ældre type!.
Jo, men alligevel, der ligges jo også gasrør på over 3000 meters dybde med utrolig præcision.