Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: [1] 2 ... 166
1
Computer / Sv: Pop-up reklamer
« Dato: 07, December 2017 - 15:56 »
Tak for de detaljerede vejledninger.
Jeg er dog i tvivl om, hvad det er Facebook kan slå fra?
Hvis det er de små pop-ups, som giver besked om, at nu har den-og-den ven lagt noget på - eller har du husket en vens fødselsdag idag? - så generer de mig ikke, tværtimod!
Hvad jeg derimod oplever, og klagede over, da jeg startede tråden, var reklamer for fuldstændig uvedkommende ting, der dukker op på samme plads. Det er især Samsung og Apple, der gerne vil sælge deres produkter ad den vej - eller også er det de navne, jeg genkender så hurigt, at jeg når at registrere afsenderen inden jeg sekundet efter lukker vinduet. Jeg vil ikke nogensinde købe et produkt efter en sådan annonce!
Disse reklamer kommer kun, når jeg bruger Chrome, hvad jeg stadig gør til enkelte sider. Ellers er Opera nu blevet min standardbrowser, og jeg har af og til glæde af Explorer, som er den bedste når jeg skal tjekke om en hjemmesideopdatering blev lagt rigtigt ind - især Chrome er slem til i timer efter ændringer at hente en cachekopi i stedet for den netop opdaterede side.
Men altså: disse reklamepop-ups har jeg ikke nogensinde set med Opera eller Explorer - så jeg tvivler på FB er synderen. Og så er Opera altså rigtig dejlig at arbejde med!

2
Alt det andet, diverse / Sv: Roskildesyge
« Dato: 06, December 2017 - 15:08 »
Roskildesyge er en smitsom sygdom - eller faktisk en samlebetegnelse for flere sygdomme, som giver mavekramper og diarré i flere dage.
Harbst har ret i, at den mest almindelige årsag er virus, nærmere betegnet norovirus, som ikke tåler kogning, men overlever frysning - og altså en tur gennem mavesækken.
Smiottevejene er dog flere, og der er erfaring for, at medarbejdere i storkøkkener kan smitte hinanden, hl.a. hvis de gå for tidligt på arbejde efter selv at have været angrebet.
Så til de gode råd må jeg føje godt toilethygiejne på arbejdspladsen - og mød ikke for tidligt på arbejde efter et angreb!

3
Computer / Sv: Gruppekalender
« Dato: 29, November 2017 - 20:59 »
Igen: Tak for den konstruktive hjælp, jj!

Hvis du googler Churchdesk, vil du se, at det primært er et dansk firma, som skriver meget positivt om sig selv - og som forøvrigt netop nu er ved at rejse kapital.

Det står ikke klart for mig, om  den app, dit link viser til, er standalone -men jeg tror snarere den kobler en androidtelefon op på den købte Churchdesk-løsning, der ligger på den pågældende kirkes domæne.
Forøvrigt holdt jeg op med at studere linket, da jeg havde set detaljerne i anmeldelserne!
Gennemsnitlig vurdering ud af relativt mange: 2,4 på en skala fra 1 til 5 - og ca. halvdelen af samtlige var på 1 ...
De to næste links har jeg ikke nærstuderet endnu, men de ser mere lovende ud umiddelbart.

Hvis der ikke findes et brugbart program?
-Kunne du ikke blot konstruere nogle passende regneark til at løse opgaven?

Mvh jj

Jo, det er med stor sandsynlighed hvad det ender med.
Jeg er ret god til Excel og kan sagtens lave det ønskede.
Derimod er jeg ikke ret god til at programmere apps og kan nok ikke lave en, der kan integrere et Excelark på hjemmesiden med en smartphone eller en tablet - og derved kommer jeg til at skuffe de to dygtigste brugere, hvis det ender med en hjemmegjort løsning.

4
Marek, dit link oplyser kun det banale, at asken fra et vulkanudbrud kan afkøle atmosfæren og give klimaforandringer, der historisk set gerne har været negative.
Denne gang er det så vulkanen Agung på Bali, som er aktiv.
Men mekanismen er velkendt, og der har tidligere været langt større klimakatastrofer på grund af vulkanudbrud, end hvad der nu er udsigt til.
Se for eksempel dette link om det største vulkanudbrud i historisk tid - vulkanen Tambora i Indonesien, som gik i et stort udbrud i 1815.
Vulkanudbruddet kostede flere hundrede tusind menneskeliv i årene efter - de fleste sultede ihjel på grund af fejlslagen høst verden over.
En enkelt varig positiv virkning af vulkanudbruddet var litterær: Mary Shelley skrev sin klassiker "Frankenstein" under en ferie ved Genevesøen i "året uden sommer", 1816, hvor fire venner, der havde lejet en hytte, fandt vejret alt for koldt til de vandreture i bjergene, de oprindelig havde planlagt (en følge af vulkanudbruddet året før), og i stedet udfordrede de hinanden til at skrive uhyggelige historier. Marys bidrag blev den fantastiske klassiker - som hun dog arbejdede videre på i løbet af det næste år. Den blev udgivet 1. januar 1818.
Romanen er fortsat særdeles læseværdig  og af betydelig højere kvalitet end samtlige de senere filmatiseringer, jeg har set.

Der er enkelte fantaster blandt videnskabsfolk, som har overvejet det guickfix at udløse et større vulkanudbrud kunstigt for at sænke atmosfærens temperatur. De bør studere de historiske erfaringer særdeles grundigt, før de gør forsøget!
Jeg mener fortsat det har været ret vanvittigt at frigøre så stor en del af den carbon, der er blevet lagret i jordskorpen gennem nogle millioner år, i løbet af mindre end et halvt årtusind og slippe den ud i atmosfæren i form af CO2.
Så den fonuftige tilgang er fortsat at forsøge at vende den udvikling.

5
Computer / Sv: Gruppekalender
« Dato: 28, November 2017 - 23:21 »
Jeg kender udmærket godt Churchdesk, som trods det engelske navn er et af de to danske firmaer, der dominerer markedet for integrerede kirkeplatforme - og jeg kender også deres priser, som jeg finder afskrækkende, når vi kun ønsker at bruge en lille brøkdel af pakken.

Men mange tak for linket!
Jeg må have det i baghovedet, hvis jeg ikke finder/laver en enklere løsning inden.

6
Computer / Sv: Gruppekalender
« Dato: 28, November 2017 - 14:38 »
Min personlige favorit er en Modulex-tavle på væggen med passende (beskriftede) klodser i forskellige farver.
Men det er nok for analogt i dag.  :(

Ja, det tror jeg også, skønt jeg glimrende forstår indstillingen.
Men den løsning jeg søger skal gerne kunne tilgås fra 6-7 fysiske adresser med nogle kilometers afstand
Jeg tænker næsten, hvis jeg ikke snart får en brugbar feeedback, at jeg selv prøver med en Excelløsning med et antal faner i mappen.

7
Computer / Gruppekalender
« Dato: 27, November 2017 - 15:12 »
Kære alvidende forum.

Jeg står og har brug for en kalender, der kan give overblik over 6 forskellige personers samarbejdsmuligheder på bestemte tider - samt reservation af lokaler. Nærmere betegnet drejer set sig om et kirkepersonale med præst, kirke- og kulturmedarbejder, kirkesanger, organist og to gravere - samt sognehuset
Sådan noget findes kommercielt, det ved jeg.

Problemet er, at de 6 personer befinder sig på vidt forskellige niveauer i IT-kundskab - fra sognepræsten, der uden videre integrerer sin private kalender og en officiel kalender fra en anden kilde på sin smartphone, kirke- og kulturmedarbejderen, som gerne kører alt på sin tablet - til den ene af graverne, der ser det som et problem at skulle afgive en loginkode.

Det betyder, at den løsning, der tilbydes af Folkekirkens IT, hvor de fleste i gruppen skal logge ind med NemID, er udelukket. Det samme gælder løsninger integreret i et CMS (det vil være enormt smart for halvdelen af gruppen, men ubærligt for andre), og naturligvis platformafhængige løsninger som fx alt hvad der er bygget op under forudsætning af, at brugerne har Outlook.
Egentlig skal det helst være en standalone-kalender, der kan lægges på kirkens webdomæne, alternativt et googledrev. Det vil naturligvis være fint, hvis de mest IT-kyndige kan integrere også denne kalender med deres egne, men det er ikke hovedkravet.
Og det er slet ikke noget krav, at vi kun vil se på gratisprogrammer. Naturligvis er der en prisgrænse, men den er ikke nul.

Jeg har spurgt forskellige, og de fleste siger straks "en googlekalender".
Privat elsker jeg papirkalendere, så den har jeg ikke egentlig erfaring med, men min korte snusen til den synes at vise, at den grundlæggende er med 1 personligt blad, som man så kan synkronisere med andre?
Dertil synes jeg den "vender forkert", da man primært skal skrive aftaler ind i den, men mit hovedsigte er at få blokeret - helt eller delvis - de tidspunkter, da en medarbejder har fri eller er optaget andetsteds (to af dem er på deltid og har andre faste opgaver).
Findes der et lettilgængeligt værktøj, der kan honorere disse krav?

8
Alt det andet, diverse / Sv: Isdannelser i kummefrysere
« Dato: 22, November 2017 - 00:26 »
Jeg har altid brugt varmepistol plus flad spartel - og når man har et af redskaberne i hver hånd, er det let at stoppe på et tidspunkt, hvor isen ikke smelter helt, men falder af i store flager og kan skovles op med et fejeblad.

9
Alt det andet, diverse / Sv: Isdannelser i kummefrysere
« Dato: 20, November 2017 - 08:17 »
To små tilføjelser til de 100% rigtige råd, der allerede er givet:

1. Du skal selvfølgelig huske at trække stikket til fryseren ud inden du går i gang!

2. En bred metalspartel er bedre end bilens isskraber til at løsne is fra underlaget - og hvis inderforingen i fryseren er af metal, kan du roligt benytte den til formålet.

Og så skal jeg lige supplere med en uddybning af Bent Andersens forklaring på, at is i fryseren ikke hjælper på økonomien:

Fryserens tværsnit er:
- yderkappe mod omgivelserne - ca. +20° varm
- isoleringslag (flamingo el. lign.)
- i visse partier indlagte rør med frostvæske
- inderkappe, højst -18° varm og fryserens koldeste område
- isbelægninger
- madvarer

Varmetabet til omgivelserne foregår ikke mindst gennem fryserens låg (og allermest naturligvis når du åbner det).
Isen kommer især fra den luft du slipper ind, når du afleverer hhv. henter varer i fryseren. Det er kondenseret vanddamp fra luften. Og den sætter sig naturligvis først på de koldeste flader. I begyndelsen, når laget er ganske tyndt, kan du formentlig direkte se forløbet af kølerørene aftegnes som isstriber på inderkappen.

10
Computer / Sv: Pop-up reklamer
« Dato: 15, November 2017 - 13:44 »
Jeg vil gerne takke Bent Andersen for henvisningen til Opera-browseren!
Jeg troede egentlig den var gået helt bagud af dansen og havde slet ikke blik for den.
Men den lever i bedste velgående og er lynhurtig!
Tilmed kunne den uden problemer finde alle de websider, jeg bruger mest, da jeg installerede browseren for en lille måned siden - så jeg var straks i gang,
Jeg kan ikke helt undvære Chrome, som er min nemme genvej til min Googlekonto, ,men Opera er nu efter en prøveperiode blevet min standardbrowser - og dermed har jeg løst 95% af mit reklameproblem.

11
Jordbenet i det franske system , er ikke noget man kan løbe ind i.

Fordelen ved det franske system er at man ikke kan sætte en almindelig rund stikprop uden jord i en stikontakt,som er med jordforbindelse. Det går jo fint idet fjollede danske system.
Harbst, jeg kan konstatere, at vi er principielt meget uenige om det danske systems fortræffeligheder. Det franske har jeg kun mødt sporadisk (et par hotelværelser), og du har utvivlsomt ret mht. det praktiske. Derimod er det ubetinget GRIMT!!!
At man kan sætte runde stik uden jord i danske stikkontakter, betragter jeg derimod som en klar fordel. Som bekendt har man i mange år kun opsat stikkontakter med jord i danske installationer, men vi har mange apparater, som leveres med runde stikpropper uden at kræve jord (fx strygejern, strømforsyninger til bærbare computere). Alligevel kan vi altså nøjes med 1 kontakttype i private hjem - smart!  ;)
(og hermed har jeg vist klart udtrykt min mening om udseende og funktionalitet; gentagelse er næppe nødvendig, men jeg følte det relevant at reagere på det usaglige argument "fjollet")

Jeg konkluderer to ting:

1)  Den operation er åbenbart tilladt nu, selvom den skal ligge og rode rundt på gulvet.
2)  Hvorfor findes de så ikke i handlen??

Svar hertil:
1: JA!
2: Det bliver et gæt - men sandsynligvis fordi der ingen efterspørgsel er i Danmark. Du kan sikkert få det i en tysk netbutik.

12
... på grund af mange års tradition for den fjollede LK stikkontakt beregnet for de specielle danske trebenede stik
Man må også have stikkontakter beregnet for det fransk/ belgiske system med et jordben på selve stikkontakten og et tilsvarende hul i stiproppen. 
.
Jeg forstår ikke, hvorfor den danske model skal kaldes "fjollet"
Den er udviklet i DK, men stort er ikke altid bedst ... vi slipper ikke af med Schuko, fordi de profiterer af et stort hjemmemarked - men det danske stik er både mindre og fiksere - og LKs stikkontakt er så pillesikker, at vi roligt kan lade vores småbørn udforske deres naturlige nysgerrighed i kravlehøjde, selv om der er stikkontakter i nærheden!
En dansk stikprop med jordben forhandles i ethvert byggemarked, og har de sidste mange år gerne måttet monteres af privatmennesker (de folk, der havde lidt håndelag og en polsøger, der kunne finde faseledningen, har gjort det i mere end et halvt århundrede, uanset hvad der var lovligt!).

Det fransk/belgiske system finder jeg direkte tåbeligt - og usikkert i forhold til klodsede og/eller berusede voksne, som kan løbe ind i de strittende jordben! Men det slipper vi naturligvis heller ikke af med, for Frankrig er også et stort land ...

Og det skal lige tilføjes, at der midt i halvfemserne var meget nær enighed om en fælles europæisk standard - som lå nær den schweiziske. Hvem blokerede for denne enighed? Ikke Danmark, men naturligvis UK, hvis standard er endnu mere tåbelig!

Jeg har forøvrigt for nogle år siden boet på et engelsk hotel, der selvfølgelig havde britiske stik i væggen - men hver eneste lampe var forsynet med et af de små svejsede universalstik, som vi kender overalt - undtagen ellers i UK.
Men en polsøger stukket ind i det tredje hul gør det ganske let at montere stikket i de to øverste - og det virker fint!
Det havde hotelpersonalet forlængst opdaget ...

13
Måske skal jeg hoppe i den anden grøft: Køb 10 stk. af det argeste, billige &%#¤"¤, og smid dem ud når teflon'en ikke virker mere, og tage den næste i bunken.

Måske har du ret - men i så fald synes jeg du skal overveje i stedet at vælge keramiske pander! De er nu i samme prisleje som de teflonbeklædte - og min kone brokkede sig jævnligt over, hvad der mon blev af den teflon, der forsvandt, når jeg behandlede min gamle pande lidt for hårdt?
Jeg har ageret uvidende ... men jeg ved til gengæld præcis, hvad der vil ske med eventuelle keramiksplinter, der løsner sig fra panden - de ender efter et par dage uskadte i toiletkummen!  ;D
Det er dog foreløbig ikke sket med min hidtil eneste keramiske pande.

14
Alt det andet, diverse / Sv: Roskildesyge
« Dato: 01, November 2017 - 20:44 »
Chrismark, du skal være forsigtig med at skrive "ferietabletter", for den almindelige betydning på dansk af dette ord er amfetamin, som jo dels er forbudt, dels ingen virkning har på roskildesyge.
Måske mener du tabletter at typen "Paraghurt" eller lignende, og jeg vil umiddelbart støtte den del af kuren.
Jeg mener dog også man i ugen efter en diarré bør sørge for at spise meget sødt, for ellers omstilles organismen til fedtforbrænding, og det er der i den situation dels ikke brug for, dels kommer hjernen - vores største glucoseforbruger -  til at mangle næring under en kulhydratfattig kur, og det bliver du træt og sløv af!
Jeg skal lige huske at nævne, at der IKKE er dokumentation for, at raske mennesker har nogen gavn af at indtage præpatater med mælkesyrebakterier eller andre gode tarmbakterier - formentlig fordi de bliver slået ihjel i maven inden de når tarmene.

15
Spændende vinkler på spørgsmålet, Mikael!

Lad os begynde med det lovtekniske:
Spiritusafgiftsloven omfatter alle alkoholblandinger til indtagelse med en alkoholprocent over 1,2:
https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=175460
Men loven indeholder nogle bestemmelser, der gør det lovlig at fremstille øl og vin (herunder frugtvin) ved gæring op til 22%
Det er forbudt at overskride denne grænse, medmindre man har autorisation.
Eller er en virksomhed/institution, der er afgiftsfritaget, fordi alkoholen ikke anvendes til konsum, men til tekniske eller videnskabelige formål.
Hvis man sælger et produkt til konsum, er grænsen altså 1,2%, men op til de 22% er det under visse omstændigheder lovligt at fremstille til eget og familiens ikke-kommercielle forbrug.

Hvad der er tilladt, er ikke umiddelbart til at gennemskue ud fra denne lov, da der henvises til nogle EU-definitioner.
Men dem kan interesserede læse her:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1975541

Det andet spørgsmål:
Hvor høj en procent kan man nå ved at stille sin æblecider ud i sneen? Det afhænger af temperaturen!
Metoden kaldes retningsfrysning og er beslægtet med den zonesmeltning, der bl.a. benyttes til at fremstille ultraren silicium til halvlederindustrien. Zonesmeltning er baseret på gentagen smeltning og størkning, idet smeltezonen (-zonerne) flytter sig i en bestemt retning (eller produktet føres langsomt forbi en varmekilde), og hver gang bliver det størknede hovedprodukt lidt fattigere på forureninger.
Ved retningsfrysning har man kun 1 skud i bøssen - til gengæld er adskillelsen bedre i begyndelsen af processen, så man kan nå ganske langt, hvis temperaturen er lav nok.
Den generelle frysepunktssænkning gør, at man skal et stykke under det rene stofs (her vands) frysepunkt, før der sker noget, men så er det til gengæld også et stort set rent stof, der krystalliserer, og "forureningen" - her ethanol - bliver koncentreret i den fortsat flydende fase.
Vand udgør et særligt problem i denne proces, fordi det modsat næsten alle andre stoffer udvider sig ved størkning. Derfor er det smart at have en lodret faseovergang (frysning ind fra siderne). Vintønden skal til gengæld helst ikke  have for meget kulde ind fra bunden - så man skal huske at grave sneen væk.
Af personlig erfaring ved jeg, at en Aalborg Export Akvavit på 38% vol. begynder at danne iskrystaller i flaskehalsen, hvis den står i indfrysningsrummet i en almindelig fryser
Denne blandings frysepunkt ligger omkring -20°C og kan altså opkoncentreres yderligere, hvis man kan få isproppen ud. Og det er faktisk fuldt lovligt, fordi jeg allerede har betalt afgift af hele ethanolmængden (men ikke ønskeligt efter min smag).
Dette eksempel viser dog også, at man ikke kan bruge tøndefrysningsmetoden i en almindelig dansk vinter!

Sider: [1] 2 ... 166