Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: [1] 2 ... 165
1
Bil og båd, MC og alt andet transport / Sv: Supercapacitor
« Dato: 16, Oktober 2017 - 18:22 »
Jeg har ikke selv regnet rigtig på noget.
Det kan sommetider være en fordel. Der tilbydes en del skrammel både i fysiske butikker og ikke mindst på nettet, som ikke lever op til salgsløfterne!
De der Farad er jeg også lidt i tvivl om hvorledes man regner på. Normalt er 1F + 1F i serie 0,5F. Men hvis jeg oplader dem separat og derefter kobler dem sammen, kan energien vel ikke bare forsvinde? Eller hvad ?
Nej,  energien forsvinder ikke ”bare”, men med to kapacitorer i serie har du kun adgang til de yderste ”plader”, så hvis du oplader dem separat til 12V og derpå seriekobler dem, får du 24V spænding mellem yderpolerne, men begrænsning i den mulige strrøm.
Kobler du dem derimod parallelt og oplader til 12V , har du adgang til den fulde energi og dobbelt strømstyrke.
 
Den video jeg så af en bensinmotor virkede meget overbevisende selvom det nok var en ca.1Kw starter. Og hvor meget sjov kan man købe for ca. 130,- kr, ja en 1/2 bog.
Benzin eller diesel gør skam en stor forskel!
Jeg har selv en gang, da jeg havde glemt lygterne op min dieselbil for længe, fået starthjælp af en professionel med en mobil starthjælper.  Han havde ikke held med de første forsøg, men opdagede så, at han havde overset, at det var en diesel. Da han udskiftede apparatet med sin kraftigere dieseludgave, sprang motoren i gang i første hug. Begge apparater var naturligvis beregnet til 12V-anlæg.
 
Gad og vide hvorledes man propper de 400A gennem de ledninger.  ;D
Ja, det er en af de grunde der gør, at jeg ikke vil smide over 1200 kr. efter dette apparat uden at få det overbevisende demonstreret først!

For øvrigt har du allerede fået svar af to personer, der begge har mere erfaring med elteknik end jeg, så jeg forsøger ikke at sige nogen af dem imod.

2
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 14, Oktober 2017 - 11:37 »
Nu er det vist på tide med lidt faglige indspark om plast som isolering og underlag!

Altså, ekspanderet plast kan være både polystyren og polyurethan:

https://plast.dk/det-store-plastleksikon/eps/

https://plast.dk/det-store-plastleksikon/polyurethan-pur-plast/

Ekspanderet polystyren (benævnt EPS) er langt mest udbredt (formentlig er det et prisspørgsmål?), og "Flamingo" som jo er et varemærke, er EPS.
Det er Sundolitts gulvunderlag også:

http://www.sundolitt.dk/sundolitt/produkter/sundolitt-standard---eps

Bemærk, at nede i teksten omtales både pladerne S og MX som "standard", altså af samme materiale (EPS), blot med forskellig teknisk udførelse og forskellig trykstyrke (samt naturligvis pris!).

Det næste er så, om EPS er vandsugende?
Som kemiker tør jeg godt sige 100% sikkert, at det er det ikke - i den tekniske betydning hygroskopisk, hvor det aktivt tiltrækker vand fra omgivelserne (modsat de meget omtalte MgO-plader, der fungerede fint i bygninger i andre klimaer end det danske - men ikke i omgivelser med mere eller mindre konstant fugt i luften).
Derimod er EPS IKKE vandtæt!.
Det fremgår alene af produktionsmetoden, som forudsætter, at vanddamp kan passere igennem materialet under opskumningen:

https://plast.dk/det-store-plastleksikon/opskumning-formstoebning-eps/

Nu er sagen så den, at det skal et kapillarbrydende lag heller ikke være - det skal tværtimod være åbent, men ikke tiltrække vand, og det krav opfylder både Leca og EPS - Leca er mest åbent af de to. EPS kan jo bruges til at producere kaffekrus, hvad der i sig selv siger, at vandgennemtrængningen er svag og langsom.

Her var jeg på nippet til at give Søren Basbøll 100% ret, men kom så til at tænke på mine egne bemærkninger om forskellige klimaforhold tidligere i indlægget. Og sagen er jo, at der er stor forskel på, om et gulvunderlag ligger på permafrost eller på dansk undergrund, som typisk er 8° varm året rundt. Det gælder også i tilfælde af et sprængt vandrør, som selvfølgelig vil vandmætte materialet, hvadenten det er Leca eller EPS. Men der er ingen tvivl om, at Leca i så fald er lettest at tørre igen.
Så konklusionen bliver i stedet, at jeg tror på Sundolitts gulvkonstruktion - men hvis der ligger skjulte rør i gulvet, er det vigtigt at have tegnet forsikring for dette! For en vandskade vil med stor sandsynlighed være uoprettelig for hele gulvkonstruktionen, ikke kun for et mindre stykke.

3
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 12, Oktober 2017 - 21:10 »
Jeg kan også regne mig frem til, at højden af krybekælderen er så lav, at opfyldning med kapillarbrydende materiale reelt vil omdanne det til et terrændæk.
I den situation vil jeg afgjort prioritere det kapillarbrydende højere end nogle cm isolering!
Og jeg synes det er yderst fornuftigt at lytte til Søren Basbølls erfaringer!

4
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 11, Oktober 2017 - 21:58 »
Hvis jeg har forstået Chrismark rigtigt (men jeg var også i tvivl!), fortæller han, at i frostperioder kan husets indre være koldere end jorden (undergrunden), hvis der ingen opvarmning er - og især hvis væggene ikke er isolerede.
Det er teknisk set korrekt, men har kun den konsekvens, at man så  - som Mikael Boldt er inde på - kun bør have kapillarbrydende lag, men ingen dampspærre.
Jeg har selv et gammelt sommerhus, som for få år siden fik en grundig isolering i væggene, og konstaterede på et inde/udetermometer med registrering af min. og max., at udetemperaturen sidste vinter nåede -10°, men indetemperaturen +1° som minimum. I mellemtiden har vi også fået isoleret gulvet, hvad der har betydet meget for komforten - men vi har endnu ikke oplevet en vinter med den nye isolering. Jeg tvivler dog på, at mere isolering vil give "samme temperatur inde og ude", da der immervæk er en del solindfald (selv om vores hus ligger godt i læ af store træer og dermed også i en del skygge).

5
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 11, Oktober 2017 - 13:00 »
mae, i dit/sundolitts oplæg mangler beskrivelse af det kapillarbrydende lag. Læs lige Mikael Boldts indlæg igen inden du går i gang. Det er jo rigtigt, at der er plads nok, hvis krybekælderen må fyldes op,men det kapillarbrudende lag er alfa og omega!
Min søn, som netop er ved at få lavet terrændæk på den besværlige måde efter store fugtproblemer i kælderen, opdagede ved opbrydning af det gamle gulv, at det lå oven på et tykt lag murbrokker! De er tværtimod fugttransporterende, så konstruktionen var født til at give problemer (som dog først kom, da byen fik fjernvarme - den forrige ejers oliefyr kunne holde kælderen varm og tør   ;))

6
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 11, Oktober 2017 - 08:43 »
Hvis du også vil sænke gulvet og have gulvvarme, tror jeg ikke længere på ventilationen i krybekælderen!
I så fald er der ingen tvivl om, at den rette løsning er den besværlige: at etablere terrændæk med tilhørende understøbning af soklen - desværre.

7
Konstruktioner / Sv: MINIMUM HØJDE PÅ KRYBEKÆLDER?
« Dato: 10, Oktober 2017 - 14:41 »
Du har principielt to muligheder:

1. Den de fleste vælger: At nedlægge krybekælderen og lægge nyt terrændæk

Men du vil foretrække
2: Bevarelse af krybekælder.
I så fald vil jeg anbefale dig af lægge en ny (ekstra) dampspærre i form af kraftig plastfolie under krybekælderen for at mindske mængden af opstigende fugt.

Men du skal være opmærksom på, at varmeafgivelse mod jord er mindre end varmeafgivelse mod en kold ydervæg, derfor er isoleringsbehovet mindre. BR15 angiver 150 mm isoleringstykkelse nedad, og selv hvis du øger tykkelsen til 200 mm, vil du stadig have en fri passage  for ventilation på ca. 18-20 cm, hvilket ikke er i overensstemmelse med moderne byggeskik, men bør være nok, hvis ventilationsåbningerne er tilstrækkelige.

Du er selvfølgelig opmærksom på, at den nye isolering ikke må placeres på terrænet, men skal ophænges under gulvkonstruktionen, så det velventilerede rum er under den. Samt at du skal have den "rigtige" dampspærre på den varme side af isoleringen.
Mit forslag om en ekstra spærre mod terræn er tænkt som begrænsning af den primære fugtkilde i krybekælderen, og der SKAL være et velventileret rum over den, ellers er den dømt til at give problemer

8
Når du har ofret relativt mange penge på dit skur og har dyrt grej derinde, har du flere muligheder.
En mulighed er som jj skriver at hæve temperaturen i skuret.
En anden mulighed er at sætte en affugter derind. Der findes modeller i prislejet 1000 kr., som kan indstilles til start/stop ved en given luftfugtighed - hvad der vil mindske både driftsudgiften og behovet for tømning af beholderen.
Hvad der er bedst afhænger både af, hvor tit du skal åbne døren til skuret, hvor tæt det er, og dit komfortbehov.
Nærmere kan vi nok ikke komme det med de givne oplysninger.
Generelt er risikoen for fugt- og rustskader størst, når et rum, der har været opvarmet til stuetemperatur, får lov til at køle af om vinteren uden at der samtidig er solid udluftning.
Da varm luft kan indeholde mere fugt end kold, vil den relative luftfugtighed altid stige, når temperaturen falder, hvis ikke luften udskiftes.

En tredje mulighed afhænger af dit skurs placering: En SolarVenti solfanger/blæser.
Denne konstruktion er specielt designet til at holde fugtigheden nede i vinterforladte sommerhuse/havehuse.
Den består af en solfanger plus en lille solcelle, der driver en ventilator. Når solen skinner, trækkes luft forbi solfangeren og varmes op i forhold til omgivelserne, hvorpå den blæses ind i huset - med reduceret relativ fugtighed.
Apparatet skal monteres på en sydvæg og virker naturligvis afhængigt af omfanget af sol, men generelt ret effektivt (personlig sommerhuserfaring). Den mindste model koster under 2000 kr. og er beregnet til max 25 m2. Der er ingen driftsomkostninger, men heller ingen form for måling af effekten.

9
Computer / Sv: Pop-up reklamer
« Dato: 03, Oktober 2017 - 11:02 »
Dagens reklame kom i samme øjeblik jeg åbnede browseren, og jeg er nu sikker på at Google er synderen. Jeg skifter standardbroser!

10
Computer / Sv: Pop-up reklamer
« Dato: 02, Oktober 2017 - 13:33 »
Det må enten være den startside, eller som du selv indikerer, noget som ligger i OS.
Som tidligere nævnt er Chrome min standardbrowser, og min startside er Google.dk.
Da det ser ud til, at langtfra alle er generet af dette afskyelige dænomen, og da jeg ikke mener at have åbnet for en sådan indstilling i Windows 10, er Google bestemt under mistanke.
Jeg må prøve at skifte til en anden browser et stykke tid og se om det hjælper.

11
Computer / Sv: Pop-up reklamer
« Dato: 02, Oktober 2017 - 09:21 »
Det viser sig, at mit sidste tiltag er uvirksomt.
Jeg havde simpelthen læst forkert - hvad jeg kunne slå til og fra, var ikke applikationer, men app-ikoner!
Der er dukket endnu en reklame op til mogen - som alt andet i dette hjørne ryger den ulæst ud med det samme ,,,

12
Computer / Sv: Pop-up reklamer
« Dato: 01, Oktober 2017 - 17:33 »
Kan du vise en URL, der giver POP-reklame?
Nej, det kan jeg ikke, for reklamerne kommer selv om jeg kun har åbnet min startside.
Men jeg vedhæfter et billede af den seneste, som kom mens jeg udforskede dette.
Jeg takker Leeberg for et godt forslag, som inspirerede mig til at fintune mine indstillinger - men jeg kunne desværre ikke helt få mulighederne i min danske Chrome til at matche den engelske beskrivelse.
I mellemtiden er jeg kommet til at tænke på, at de nye reklamer muligvis er helt uden for browseren og hører til beskedvinduet helt til højre i proceslinjen. Jeg har nu forsøgsvis skiftet indstilling der fra "Vis applikationer" til "Vis ikke applikationer". Har jeg ret i, at de kommer derfra, er det vel sikkert, at det er M$, der har fundet på et nyt smart trick for at tjene penge?

13
Computer / Pop-up reklamer
« Dato: 30, September 2017 - 18:37 »
Når jeg har min browser åben, får jeg jævnligt en pop-up i nederste højre hjørne: Den-og-den har skrevet dit-og-dat på Facebook.
Jeg troede egentlig kun det var en Facebook-ting, som angik mig og mine FB-venner, men på det sidste er der begyndt at komme helt uvedkommende reklamer på samme måde - indtil videre mest for nye mobiltelefoner - Apple og Samsung har domineret, men er ikke ene om at genere mig.
Disse pop-ups er jeg aktivt uinteresseret i!
Er der mon nogen i dette forum, som kan fortælle mig, hvem der er synderen?
Har Facebook fundet en ny reklamefidus?
Har Microsoft?
Eller er det måske Google, der er for smarte? Jeg bruger Chrome som browser, så det kunne være knyttet til den. I så fald kan jeg jo skifte, selv om jeg har vænnet mig til Chromes måde at fungere på.
Eventuelle tips til at blokere for disse reklamer er også velkomne!

14
Noget helt andet er, at su slet ikke ville kunne bruge ilt som du ønsker - for du kan ikke købe flydende ilt på trykflaske!
Ilts kogepunkt er -183°C, og den kritiske temperatur -140°. Over denne temperatur kan ilt slet ikke bringes på væskeform, men er en komprimeret gas. Og da gassen er ret nær på at være ideal, får du ingen køleeffekt af at sprøjte den på din bolt.
Flydende ilt kan leveres i kryotanke til specielle formål, men er endnu farligere at omgås end komprimeret gas, da koncentrationen jo her er mange gange højere.
Du ville kunne bruge flydende kvælstof, som er ufarligt og koger ved -196°. Det er meget udbredt, men fås ikke i almindelig handel - de fleste forbrugere producerer det på stedet. Kender man en forsker, der har adgang til det, kan det transporteres i en termoflaske, SOM IKKE MÅ LUKKES I TOPPEN!!! Åben beholder, ellers opbygges der overtryk.

P.S. Jeg ved af personlig erfaring, at hvis man spilder flydende kvælstof under omhældning fra en stor beholder til en lille flaske, vil dråberne hoppe ret vildt på gulvet - og det er en kold oplevelse, når en af dem hopper op på ens sandal! Men det var en lille dråbe,og jeg havde sokker på, så oplevelsen fik ingen følger.

15
Måske Jødal kan forklare hvorfor ren ilt og fedt er en dårlig kombination?
Den ultrakorte forklaring er, at reaktionen mellem oxygen og en kulbrinte (olie) er en stærkt exoterm reaktion.
Reaktionshastigheden stiger hvis
1. Koncentrationen af oxygen stiger
2. temperaturen stiger.
Betingelse 1 er jo klart opfyldt, hvis man erstatter almindelig luft (21% O2) med ren ilt (og især under tryk). Når så den svage oxidation, der hele tiden vil ske, går i gang, frigives der energi, som udløser betingelse 2. Det betyder en stærkt accelererende reaktionshastighed og meget ofte ...BUM!

Måske kan harbst, som har arbejdet med brande i praksis, give flere detaljer?
Jeg vil nøjes med en anekdote, som jeg fik serveret i min grønne ungdom som advarsel på et svejsekursus:

For mange år siden skulle det dieseldrevne tærskeværk på en herregård startes med trykluft, men bomben med trykluft var løbet tør. Den "vakse" karl, der skulle starte motoren, monterede i stedet en iltflaske på anlægget og satte i gang.
Man fandt bagefter kun hans ene træsko ...

En nyere historie foregik på et ægyptisk kraftværk under renovering i 1990. Her var der smurt med fedt for at få gevindet på reduktionsventilen til en iltflaske til at glide godt. Da man åbnede for hovedventilen, eksploderede flasken, hvad der kostede tre mand livet.
Denne episode skete på et site, hvor min daværende arbejdsplads var i gang og er således mere end en anekdote - jeg har selv talt med øjenvidner.
Den ægyptiske leverandør af svejsegasser var bagefter sur over, at det danske firma fik forbud mod at købe ilt hos ham - for han var selvfølgelig HELT uskyldig  ::) - men hvem skulle ellers have smurt fedt på gevindet?
Der er stærke lovbestemte sikkerhedsforanstaltninger, der skal forhindre folk i at begå sådanne tåbeligheder - b.a. er det ikke muligt at montere reduktionsventiler til ilt på andre trykflasker eller omvendt. Men intet er 100% sikkert i forhold til folk som Chrismark, der altid søger de meget kreative løsninger!
Denne bør du afstå fra, Marek - du er hyggelig at have med i forumet ...

Sider: [1] 2 ... 165