Vis indlæg

Denne sektion tillader dig at se alle indlæg oprettet af dette medlem. Bemærk at du kun kan se indlæg der er oprettet i områder du i øjeblikket har adgang til.


Beskeder - Morten Jødal

Sider: [1] 2 ... 172
1
Selvfølgelig fungerer det i Excel - men du kunne også bruge funktionen EKSP, som direkte anvender e med mange flere cifre end du angiver.

Fra hjælpesiden til Excel 2016:
Returnerer e opløftet til en potens af tal. Konstanten e er lig med 2,71828182845904, som er den naturlige logaritmes grundtal.

Syntaksen er EKSP(tal)

Excel har naturligvis også den omvendte funktion: LN(tal) -men den har du så ikke brug for i denne sammenhæng.

2
Grundlæggende:
e er et tal (et irrationalt tal).

Tallet er knyttet til logaritmefunktionen.
Logaritmer er en særlig gruppe funktioner, hvoraf matematikere især bruger to slags - nu om dage næsten kun den ene.
Hver logaritmefunktion har et bestemt grundtal.

I gamle dage - før lommeregnere og små computere - var mange, der skulle regne med store tal, afhængige af logaritmer, og da med grundtallet 10. Den betegnes log og er defineret ved, at

a = 10log a

log a er altså den potens, hvori grundtallet 10 skal opløftes for at give tallet a.

Disse logaritmer blev der udgivet store tabeller over, fordi regnereglerne for logaritmer (multiplikation bliver til addition, potensopløftning til multiplikation osv.) gjorde det mere overkommeligt at regne med store tal, hvis man tog deres logaritmer, regnede med dem, og efter beregningen slog "baglæns" op i tabellen for at finde resultatet..

I princippet findes der en logaritmefunktion med et hvilketsomhelst grundtal, men den naturlige logaritme, der betegnes ln, er den eneste, der er matematisk vigtig, og behovet for tabeller til lettere beregning med blyant og papir er bortfaldet.
Grundtallet for den naturlige logaritme kaldes e og er altså 2,718... (et irrationalt tal med uendeligt mange cifre).

Den matematiske begrundelse for netop dette tal kan du finde en udmærket forklaring på i Wikipedia - men du behøver den ikke for at kunne regne med formler, hvori e indgår.

3
Ja, det er da en værre rodebutik!
Og kun et enkelt af de mange symboler (uldvask, næstnederst i højre side) er bredt anvendt.

Mit råd er, at du læser i brugsanvisningen (er den bortkommet, kan den downloades fra flere hjemmesider), bruger en halv times tid til at sætte dig ind i, hvilke 3-4 programmer du vil bruge til daglig, og så sætter selvklæbende etiketter med din egen tekstforklaring på ud for disse.

Men brugervenlig er den ikke!

4
Hus og have, køkken og bad, varme og ventilation / Røgalarm
« Dato: 06, November 2018 - 19:58 »
I 2007 fik mit nybyggede hus naturligvis installeret en røgalarm i stuen, lige uden for soveværelsesdøren.
Af den moderne (vistnok nu lovpligtige i nybyggeri) type, der er tilsluttet lysnettet, så man ikke hele tiden skal tænke på batteriskift.
Ikke desto mindre har den også et backupbatteri, og det er jo godt, hvis nu en brand starter i elinstallationerne ...
Det er heldigvis ikke sket, men idag begyndte alarmen at give små røde glimt og bip-lyde.

Min kone siger, at det er almindelig kendt, at det er uden værdi at sætte røgalarmer op hos ældre mennesker, for de kan ikke finde ud af at holde dem vedlige - og min oplevelse af alarmen  får mig til at give hende ret!
Først skal man  - stående på en stige - finde det sted, hvor en lille tap skal trykkes ind med en skruetrækker, før alarmen kan drejes fri af loftbeslaget, derpå skal yderligere et meget fastsiddende stik afmonteres, før man står med selve alarmen i hånden.

Nu kom overraskelsen: Den er forsynet med et lille skilt, hvor der står: "Replace alarm before 2016", men til gengæld ingen indikation af, hvor batteriet befinder sig.
Det øvede øje kan nu godt se et plastdæksel, som kan vippes af og afslører et 9V-batteri, som altså har holdt i imponerende 11 år, men nu ikke kunne mere.

Jeg vovede at skifte batteriet, men genmontere selve alarmen - med en lille mærkat på om tidspunktet for batteriskift.
Og nu kommer så mit spørgsmål:
Er der nogensomhelst rimelighed i, at selve alarmen kan blive uvirksom?
Jeg husker nogle tidlige typer med en lille radioaktiv kilde, som kan tabe ioniseringsevnen over et antal halveringstider. Men gælder det stadig?
Eller er det bare fabrikantens forsøg på mersalg?

5
Alt det andet, diverse / Sv: Håndlavede lædersko
« Dato: 04, November 2018 - 10:12 »
Som supplement til Bjarkes meget præcise svar skal jeg lige gøre opmærksom på, at skomageren i den lille flække også levede af nye såler og hæle - som nu udføres af Mister Minit, der findes i mange butikscentre, samt udblokninger, når børnesko blev for små (de smides nu ud) og reparationer af bl.a. skoletasker - syninger af sømme og reparation af håndtag. Skoletasker idag er sjældent lædervarer og lever ikke så længe!

Jeg var i min ungdom selv ret ferm til læderarbejde, men har mistet både øvelse og værktøj i de år jeg ikke har udført håndværket, så da en lille hjemmelavet specialtaske måtte kasseres efter 30 års flittig brug, forsøgte jeg at få to skomagere i Aalborg (som stadig har enkelte forretninger med dette skilt over døren) til at lave mig en ny. Den første nægtede blankt, den anden løste opgaven næsten lige så godt som jeg selv kunne have gjort det i ungdommen - men for så mange penge, at det med garanti er sidste gang jeg forsøger den slags!

Så konklusionen er nok, at for almindelige menesker er behovet for håndskomageri simpelthen for lille til at branchen kan overleve, bortset fra ortopædi og ekstrem luksus.

6
Da jeg nu så det seneste svar, fik jeg en Google-ad med - og den er lidt sjov, så jeg klippede billedet:

7
Alt det andet, diverse / Sv: Hacking, pengeafpresning - og fup!
« Dato: 18, Oktober 2018 - 00:01 »
Jeg er også træt af Microsoft - men endnu mere af hackere og svindlere!

Som det vist fremgår, blev jeg lidt chokeret over den første hackermail, selv om jeg var og er helt uskyldig i, hvad den påstår jeg har gjort.
Da jeg fik nr. 2 med samme indhold - men knap så elegant formuleret og med et lidt mindre pengekrav - slappede jeg noget af.
Nr. 3 og 4 læste jeg også inden jeg kasserede dem.
Nr. ca. 20 kom igår og røg som de efterfølgende ulæst ud - og ingen af mine venner har modtaget "sjove" videoer.

Så læren er altså at undgå usikre passwords - men ikke tro på svindlere!

8
Nu er "skramler" jo lidt upræcist, så alle de hidtidige forklaringer kan godt dække.

Men jeg har for år tilbage haft en oplevelse af den art, og der var forklaringen en helt fjerde:

Tumbleren gav en let skramlende lyd under kørsel, men virkede fint, så vi lod den køre.
Men så blev der vrøvl med vaskemaskinen nedenunder, og vi tilkaldte en reparatør.
Tilfældigvis kørte tumbleren da han kom, og han genkendte lyden. Han åbnede lågen og stak en lang skruetrækker ind i bunden af tromlen, hvor han strammede den bundskrue der holdt tromlen fast mod lejet.
De følgende ca. 20 år virkede tumbleren upåklageligt og uden mislyde - derpå ved jeg ikke mere, da vi solgte huset med den fungerende tørretumbler.
Reparatørens regning omfattede kun vaksemaskinereparationen.

9
"I gamle dage" - og det er ikke så mange år siden - var det en decideret dårlig ide at lade en oliefyret pladejernskedel stå kold i længere tid på grund af tæringsrisikoen.
Et godt husråd dengang var at lade en tændt 25W glødepære stå i fyrrummet i hele slukkeperioden.

Nu om dage får de private oliefyr "svovlfri" fyringsolie, som dog kan indeholde op til 500 ppm svovl, men der fås ekstra fine kvaliteter.
Jeg linker til Q8s vejledning (uden at det specielt skal være en anbefaling af dette firma).
https://www.q8.dk/bestil-fyringsolie/valg-af-fyringsolie/

Mit umiddelbare bud er, at risikoen er elimineret med den bedste oliekvalitet - men det er så længe siden jeg har været inde i området, at jeg ikke tør give et definitivt svar.
Til gengæld er det måske idag svært at skaffe en 25W glødepære?

10
Eddike er ikke en god ide i vaskemaskinen.
Eddikesyre kan opløse kalk, fordi syren er stærkere end kulsyre, der da spaltes til CO2 og vand - hvorpå calciumionerne efterlades i opløselig form.
Det fungerer fint i kaffemaskiner m.v., men er uforeneligt med det stærkt basiske vaskemiddel.
D.v.s. skal man afkalke med eddike skal det ske i et separat vaskeprogram efter at alt vaskemiddel er skyllet ud. Og der går mere end "et skvæt" til.
Der ER kalkbindere i almindelige maskinvaskemidler, men de virker anderledes, nemlig ved at kompleksbinde calciumioner, så de ikke kan bindes til carbonat.
Calfort og lignende midler er typisk baseret på phosphat, og de er effektive.
Har man hårdt vand, er det billigere at supplere vaskemidlet med en kalkbinder end at tilsætte ekstra vaskepulver, hvad der ellers ofte er angivet i doseringsvejledningen.

11
Alt det andet, diverse / Hacking, pengeafpresning - og fup!
« Dato: 23, September 2018 - 00:34 »
Jeg har haft en ubehagelig oplevelse, som jeg gerne vil dele med andre - til både advarsel og beroligelse.
Jeg fik en mail fra "morten" med emnet "mine2ord".

Indledningen var, at mine2ord er min adgangskode.
Det er (delvis) korrekt. Det var den kode jeg opgraderede til i internettets barndom, da jeg udskiftede det oprindelige mitord til noget mere sikkert med både bogstaver og tal - og den har overlevet på steder, hvor det "ikke gør noget" - alle andre steder bruger jeg noget betydelig mere sikkert.
Men så betød det alligevel noget, for teksten fortsatte:
Let me tell you, I actually placed a malware on the xxx videos (sexually graphic) web site and you know what, you visited this website to experience fun (you know what I mean). While you were viewing videos, your web browser started functioning as a Remote Desktop with a keylogger which gave me access to your display screen and also web camera. after that, my software program gathered every one of your contacts from your Messenger, social networks, as well as emailaccount. After that I made a video. First part displays the video you were watching (you have a nice taste haha), and second part shows the view of your cam, & it is u.

Facts:
1. Jeg er tydeligvis blevet hacket - det viser koblingen af mit navn og min kode.
2. Jeg har iKKE besøgt sider med XXX-porno.
3. Men jeg har (havde) en computer med et åbent webcam på.
4. Selv om jeg er helt uskyldig, ville det være muligt at forfalske et billede fra mit webcam, så mit hoved optrådte på en ubehagelig video. Alt kan forfalskes - spørg blot Trump!

Den meget lange mail fortsætter med en redegørelse for, hvad der sker, hvis jeg ikke betaler 7000$ inden 24 timer - i bitcoins, som jeg skaffer via en ganske speciel googlesøgning og sender til en indviklet adresse. I modsat fald vil alle mine venner få tilsendt videoen.

Mine handlinger:
1. Jeg kontaktede straks politiet, som sagde: "Åh, dem har vi fået så mange af i den sidste tid!" - og forøvrigt pænt modtog min anmeldelse, men ikke bad om så mange facts, at jeg forventer de efterforsker nogetsomhelst ...
2. Jeg har sat en klap for mit webcam, som jeg kun bruger til sjældne skype-samtaler. Det forhindrer ikke hacking, men kan i det mindste afsløre en oplagt løgn, for han har IKKE haft adgang til billeder fra min PC.
3. Jeg informerede udvalgte vennegrupper om sagen.

Videre forløb:
Der skete i første omgang absolut intet.
I den uge der er gået siden første angreb, har jeg modtaget ca. 10 tilsvarende - nogle med tilsyneladende samme afsender fra en japansk yahoo-adresse, men sproget virker amerikansk - og resten fra andre og med knap så urimelige krav (helt ned til 4000$!).

Med andre ord: Det er meningen at man skal blive grebet af chok og betale inden man får tænkt sig om - for hvis man nu faktisk har set porno! Hvad jeg altså ikke har.
Men det eneste, der ikke er fake, er at nogen har hacket et usikkert password og dermed måske fået adgang til en mailliste, jeg har været på engang? Jeg husker ikke længere, hvor jeg har brugt denne kode.

Og nu er jeg så nået til det sidste trin - at advare andre:

TÆL TIL 10!
UNDGÅ CHOK!
BETAL IKKE!
ANMELD!

Og jeg håber at det sidste råd kan hjælpe til, at politiet en gang besinder sig og laver en lille gruppe, der kan samarbejde med andre landes politimyndigheder om faktisk at forsøge at spore disse afpressere.
Det bedste værn er, hvis nogle af dem faktisk bliver afsløret!

12
For lige at præcisere:
Jeg forestiller mig, at det anlæg vi taler om,  indeholder en elvarmepatron, som kan afmonteres. Og det er på den kalken vil sidde.
Jeg ville, hvis det var mit anlæg, afmontere elvarmelegemet og afkalke det separat - med eddikesyre eller citronsyre, præcis som en kaffemaskine.
Selve beholderen skal altså ikke røres - og indeholder vel det varme brugsvand?
De professionelle afkalkere bruger kulsyre (CO2 opløst i vand) under tryk for at øge opløseligheden. Den metode kræver stor rutine, og jeg vil ikke anbefale private at forsøge sig.

13
Der findes specialfirmaer, der gør dette - mest i store varmtvandasanlæg i boligblokke.

Der bruges tricks som fx at sætte CO2 på under tryk, som jeg mener gør "selv" lidt illusorisk, hvis det drejer sigom et enkelt varmelegeme, somkan afmonteres. I så fald vil jeg heller ofre lidt eddikesyre..

Men i princippet ja.

14
Alt det andet, diverse / Sv: Tekst forstyrrelser
« Dato: 16, September 2018 - 20:18 »
Hører du til de naive, som tror på, at "Edge er den bedste browser"?
Jeg bruger den aldrig, men har ingen problemer med MSIE, Chrome eller Opera.
Edge møder jeg kun, når M$ indimellem "finder problemer med indstillingerne og stiller tilbage til standardindstillingen Microsoft Edge" - hvad jeg ændrer første gang jeg klikker på det pågældende program.

Ellers er det en fejl i din egen PC.

15
Kære harbst.

Du har før været ude efter "besynderlige" fagsprog, men her falder du selv i fælden!
En reaktor er i folkesproget lig med en kernen i et A-kraftværk. For en kemiker er det den beholder, hvor en reaktion forløber - hvilket jo i princippet er samme betydning som A-kraftfolkenes. De mener blot kernereaktioner, og deres betydning er blevet udbredt gennem 70'ernes og 80'ernes politiske debat.
Udviklingen i elektronik og digitalteknik har gjort at det ikke længere er en folkesport at arbejde med impedanser, og skønt jeg gjorde det i min ungdom, kom jeg slet ikke til at tænke i din specielle retning. Dengang hed virkningen af en drosselspole reaktans, men spolen var en spole!
Mikker forstod tydeligvis heller ikke din mening!
Men jeg anerkender fortsat, at du tidligere end jeg har erkendt anlæggets karakter, og at vi er enige om problemets art og mulige løsning.

Sider: [1] 2 ... 172